Αιγυπτιακή γάτα: Τα πάντα για την ιερή ράτσα της Αιγύπτου!

 Η Egyptian Mau είναι η μόνη φυσικά εξημερωμένη ράτσα γάτας με πιτσιλωτό τρίχωμα. Η πρώτη εντύπωση είναι εκείνη μιας πολύχρωμης γάτας μεσαίου μεγέθους, με καλά ανεπτυγμένους μύες και δραστήριο χαρακτήρα. 

 Ο χαρακτήρας ενός Egyptian Mau kitten

 Ενώ εκ πρώτης όψεως μερικοί άνθρωποι ελκύονται από την όμορφη, πιτσιλωτή της γούνα, οι περισσότεροι γίνονται θαυμαστές της, λόγω της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρα της.

 Οι Αιγυπτιακές γάτες Μάου είναι ιχνηλάτες. Στην πραγματικότητα, αγαπούν κάθε δραστηριότητα παιχνιδιού που μιμείται τα κυνηγετικά ένστικτα μιας γάτας.

 Μάλιστα, έχουν τη συνήθεια να αφήνουν τη λεία τους στα μαξιλάρια των αγαπημένων τους ανθρώπων. Αν έχετε ένα τέτοιο γατάκι ως κατοικίδιο, φροντίστε να το επιβραβεύετε με επαίνους και ίσως με μία ή δύο λιχουδιές, διαφορετικά, θα μπερδευτεί και θα απογοητευτεί.

 Αν και δεν είναι υπερβολικά ομιλητικές, ενημερώνουν τους ανθρώπους τους αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η φωνή τους είναι συνήθως μελωδική και ήρεμη. Όταν συμμετέχουν σε συζητήσεις, κουνάνε την ουρά τους και κάνουν διάφορους χαρακτηριστικούς ήχους.

 Αυτές οι γάτες είναι αφοσιωμένες στους ανθρώπους που τις θαυμάζουν. Εάν δείξετε σε μια Egyptian Mau ότι είστε άξιοι εμπιστοσύνης, θα σας πλημμυρίσει με αγάπη και στοργή.

 Είναι ​​πολύ πιστές και αφοσιωμένες, σε σημείο που δεν τα πηγαίνουν καλά με τους ξένους. Μόλις δεθούν συναισθηματικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το μόνο που θέλουν είναι να γίνονται αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού.

 Ποια είναι η ιστορία της Egyptian Mau cat;

 Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που άφησαν εκτενή στοιχεία για τη συμμαχία τους με τις κατοικίδιες γάτες, μια σχέση που αναπτύχθηκε τουλάχιστον πριν από 5.000 χρόνια, σύμφωνα με όσα αιγυπτιακά γραπτά, αγάλματα και ανάγλυφα έχουν διασωθεί.

 Πιθανώς, το πρώτο καιρό οι γάτες ήταν ευπρόσδεκτες για την ικανότητά τους να κρατούν τα τρωκτικά μακριά από τις αποθήκες σιτηρών και για την ικανότητά τους να σκοτώνουν φίδια.

 Ωστόσο, οι αιγυπτιακές κατοικίδιες γάτες έγιναν αγαπημένοι σύντροφοι του σπιτιού και στη συνέχεια ιερά ζώα που συνδέθηκαν με τους θεούς.

 Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας με τη μορφή απεικονίσεων, έργων τέχνης και γλυπτών πιστοποιούν ότι όντως υπήρχαν πιτσιλωτές γάτες κατά την εποχή της αιγυπτιακής λατρείας, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι ο προκάτοχος της Μάου ήταν η ίδια γάτα που λάτρευαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

 Ένας πίνακας σε πάπυρο που χρονολογείται γύρω στο 1100 π.Χ. δείχνει τον αιγυπτιακό θεό Ρα με τη μορφή μιας πιτσιλωτής γάτας να αποκεφαλίζει το κακό φίδι Apep.

 Επιπλέον, ένας πάπυρος που χρονολογείται από το 158ο π.Χ αναφέρει μια κηλιδωτή γάτα να λέει: «Είμαι η γάτα που πολέμησε κοντά στο δέντρο της Περσέα στο Αννού τη νύχτα που καταστράφηκαν οι εχθροί του Νεμπ-ερ-τσέρ!».

 Το 1400 π.Χ. η ζωγραφική απεικόνιση του τάφου που βρέθηκε στη Θήβα απεικονίζει μια παρόμοια γάτα να ανασύρει μια πάπια για έναν Αιγύπτιο κυνηγό, επιβεβαιώνοντας ότι οι γάτες όχι μόνο αποτελούσαν αντικείμενο λατρείας, αλλά έπαιζαν σημαντικό ρόλο και στην καθημερινή ζωή.

 Εάν, όπως πιστεύουν ορισμένοι λάτρεις, η Mau είναι ένα ζωντανό τεχνούργημα εκείνης της αρχαίας εποχής, τότε αποτελεί μία από τις παλαιότερες ράτσες κατοικίδιας γάτας.

 Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη Αιγυπτιακή Μάου φέρει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνες που απεικονίζονται σε αρχαίους παπύρους. Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα παραπάνω από το ότι οι πιτσιλωτές γάτες ζούσαν στην αρχαία Αίγυπτο.

 Η Mau εισήχθη στην Ευρώπη στις αρχές του 1900. Οι θαυμαστές της στην Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία εργάστηκαν σκληρά  για την ανάπτυξη της φυλής.

 Ωστόσο, όπως συνέβη με πολλές ράτσες, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποδεκάτισε τον πληθυσμό της και στα μέσα της δεκαετίας του 1940 είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

 Οι προσπάθειες της εξόριστης Ρωσίδας πριγκίπισσας Nathalie Troubetskoy επανέφεραν τη Mau από το χείλος της εξαφάνισης. Ενώ βρισκόταν στην Ιταλία, διέσωσε μερικά από τα λίγα γατάκια που είχαν απομείνει.

 Επίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην εισαγωγή τουλάχιστον μιας Mau από την Αίγυπτο μέσω της Πρεσβείας της Συρίας.

 Το 1956, η Troubetskoy μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας μαζί της τρία γατάκια της ράτσας που εκτράφηκαν από το αρχικό της απόθεμα. Κατά την άφιξή της, η Troubetskoy ίδρυσε το Fatima Egyptian Mau Cattery και άρχισε να προωθεί τη φυλή.

 Λόγω της μικρής δεξαμενής γονιδίων και επειδή ήταν σχεδόν αδύνατο να εισαχθούν επιπλέον γάτες από την Αίγυπτο, απαιτούνταν ένας ορισμένος αριθμός ενδογαμίας και διασταύρωσης για να συνεχιστεί η εκτροφή της ράτσας στη Βόρεια Αμερική.

 Η επιλεκτική αναπαραγωγή για τη βελτίωση του χαρακτήρα της ράτσας ήταν επίσης προτεραιότητα των εκτροφέων, καθώς σε ορισμένους απογόνους παρατηρήθηκαν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 εισήχθησαν περισσότερες Αιγυπτιακές Μάου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η διεύρυνση της δεξαμενής γονιδίων ήταν ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία της φυλής.

 Το 1968, η Cat Fanciers’ Federation ήταν η πρώτη οργάνωση που αναγνώρισε τη ράτσα. Σύντομα, ακολούθησε η Canadian Cat Association και η Cat Fanciers’ Association το 1977. Σήμερα, όλες οι μεγάλες οργανώσεις αναγνωρίζουν επίσημα την Egyptian Mau στα μητρώα τους.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

   

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Αιγυπτιακής Μάου

 ΣΩΜΑ

 Μέτριο σε μέγεθος και χαριτωμένο, αλλά με ανεπτυγμένη μυϊκή δύναμη. Χαλαρό δέρμα που εκτείνεται από τα πλευρά, μέχρι το πίσω γόνατο του ποδιού. Προβλέπεται δυνατότητα για μυώδεις λαιμούς και ώμους σε ενήλικα αρσενικά.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Ελαφρώς στρογγυλό και μέτριο σε μήκος. Όχι γεμάτα μάγουλα. Προφίλ που δείχνει ένα απαλό περίγραμμα με ελαφρά άνοδο από τη γέφυρα της μύτης μέχρι το μέτωπο.

 ΑΥΤΙΑ

 Μεσαία προς μεγάλα, σε εγρήγορση και ελαφρώς μυτερά. Φαρδιά στη βάση. Ελαφρώς φουσκωμένα, με απόσταση μεταξύ τους. Το τρίχωμα στα αφτιά είναι κοντό.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεγάλα, σε σχήμα αμυγδάλου, με ελαφριά κλίση προς τα αυτιά. Δείχνουν μια γάτα που βρίσκεται σε εγρήγορση. Το χρώμα τους είναι το πράσινο του φραγκοστάφυλου. Μέχρι την ηλικία των ενάμισι, τα γατάκια έχουν τη σωστή απόχρωση ματιών.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Πόδια σε αναλογία με το σώμα. Τα πίσω πόδια είναι μακρύτερα, δίνοντας την εντύπωση ότι η γάτα στέκεται στις μύτες των ποδιών όταν είναι όρθια. Οι πατούσες είναι μικρές και κομψές, ελαφρώς οβάλ σε σχήμα. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι πέντε μπροστά και τέσσερα πίσω.

  ΟΥΡΑ

 Μακριά, χοντρή στη βάση, με ελαφρώς κωνικό σχήμα.

 ΤΡΙΧΩΜΑ

 Μεσαίου μήκους, με έντονη γυαλάδα. Οι γκρι γάτες έχουν λεπτό και μεταξένιο τρίχωμα. Οι ασημί και οι μπρονζέ έχουν ελαστικό και πυκνό τρίχωμα, με δύο ή περισσότερες λωρίδες που χωρίζονται από πιο ανοιχτόχρωμες λωρίδες.

 ΧΡΩΜΑΤΑ

 Ασημί, χάλκινο, καπνού (γκρίζο)

 Πώς θα αποκτήσετε μια Αιγυπτιακή γάτα Μάου

 Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε για την υιοθεσία μιας τέτοιας γάτας, μπορείτε να κάνετε μια σχετική αναζήτηση σε κάποιο εκτροφείο ζώων. Ωστόσο, δεν είναι μια συνηθισμένη ράτσα στην Ελλάδα, συνεπώς, μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε διαθέσιμα γατάκια.

 Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα καταφύγια θα βρείτε πολλά νεαρά και μεγαλύτερα γατιά που χαρίζονται σε επίδοξους κηδεμόνες Επομένως, αν θέλετε να δώσετε αγάπη σε ένα τετράποδο πλασματάκι, έχετε πολλές επιλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *