Japanese Bobtail kitten: Η συμπεριφορά της γάτας μέσα στο σπίτι!

 Η Japanese Bobtail μας δίνει την εντύπωση μιας γάτας μεσαίου μεγέθους, με καθαρές γραμμές, δυνατά οστά και μύες, χωρίς όμως να είναι ογκώδης και άχαρη.

 Τα ανεπανάληπτα μάτια αυτής της γάτας, σε συνδυασμό με τα ψηλά ζυγωματικά και την μακριά μύτη, προσδίδουν ένα ξεχωριστό ιαπωνικό προφίλ στο πρόσωπό της.  

 Η κοντή ουρά της μοιάζει με την ουρά του κουνελιού. Η συνολική εμφάνιση, που αποτελείται από ισορροπία, κομψότητα και φινέτσα, είναι η ουσία της Japanese Bobtail Cat.

 Τι πρέπει να ξέρετε για την Ιαπωνική γάτα Μπομπτέιλ;

 Οι Ιαπωνικές γάτες Bobtail με το σμιλεμένο σώμα, την ξεχωριστή ουρά, τα άγρυπνα αφτιά και τα μεγάλα μάτια, είναι ζωντανά έργα τέχνης, Την ίδια στιγμή, διαθέτουν ένα χαρακτήρα που θα σας αιχμαλωτίσει και είναι εξαιρετικά ζώα συντροφιάς για μια οικογένεια.

  Ατρόμητες και άγριες σαν πολεμιστές σαμουράι, όταν κυνηγούν ένα περιπλανώμενο τρωκτικό, οι Japanese Bobtails λατρεύουν παθιασμένα την ανθρώπινη οικογένειά τους και περνούν πολλές ώρες στο πλευρό του αγαπημένου τους ανθρώπου.

 Είναι τολμηρές, έξυπνες, δραστήριες και προσαρμόζονται εύκολα σε νέους ανθρώπους, καταστάσεις και ζώα.

 Την ίδια στιγμή, απολαμβάνουν τις συζητήσεις με τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες. Μάλιστα, η φωνή τους μοιάζει με τιτίβισμα, ενώ μπορούν να παράξουν ένα ευρύ φάσμα τόνων.

 Λόγω της υψηλής νοημοσύνης τους, οι Ιαπωνικές Bobtail μαθαίνουν εύκολα νέα κόλπα. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε τι τις μαθαίνετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

 Η ευφυΐα τους μπορεί να τις παρασύρει σε αταξίες, αφού είναι ικανές να ανοίγουν ντουλάπια και να μπαίνουν σε δωμάτια, ενώ μπορούν κάλλιστα να βγαίνουν έξω, ακόμη και όταν η πόρτα είναι κλειστή.

 Η ιστορία του Japanese Bobtail kitten

 Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε και από πού προήλθε η Japanese Bobtail cat, αλλά πιστεύεται ότι οι πρόγονοί της ταξίδεψαν από την Κορέα και την Κίνα προς την Ιαπωνία γύρω στις αρχές του έκτου αιώνα.

 Πιθανότατα, αυτές οι γάτες φυλάσσονταν σε πλοία για να προστατεύσουν πολύτιμα μεταξωτά είδη και έγγραφα που μεταφέρονταν από λιμάνι σε λιμάνι.

 Μέχρι και σήμερα, δεν είναι γνωστό εάν εκείνες οι ψιψίνες είχαν ουρά ή όχι. Η προέλευση της μετάλλαξης της ουράς τους, πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστή.

 Είναι σαφές όμως ότι η ράτσα ζει στην Άπω Ανατολή για πολλούς αιώνες, καθώς η πρώιμη Ιαπωνική λαογραφία περιέχει πολλές αναφορές σε γάτες με κοντή ουρά.

  Οι Bobtail γάτες απεικονίζονται σε πολλά Ιαπωνικά ξυλόγλυπτα έργα τέχνης και μεταξοτυπίες από την περίοδο Έντο (1603–1867).

 Επομένως, όχι μόνο ήταν πολύ γνωστές στην Ιαπωνία, αλλά μέχρι τον δέκατο πέμπτο αιώνα βραβεύονταν για τη χάρη και την ομορφιά τους, ενώ φυλάσσονταν στους ναούς και τα σπίτια των αυτοκρατορικών ιαπωνικών οικογενειών για πολλά χρόνια.

 Μάλιστα, όσες από αυτές τις γάτες γεννιόντουσαν με ένα συγκεκριμένο μοτίβο κόκκινων, μαύρων και λευκών σημαδιών (στα Ιαπωνικά ονομάζονταν «Mi-Ke», που σημαίνει «τρεις γούνες») θεωρούνταν τυχερές και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης.

 Η πιο διάσημη ιστορία για τις γάτες Mi-Ke είναι ο θρύλος του Maneki Neko, που σημαίνει «γάτα που γνέφει».

 Σύμφωνα με τον θρύλο, μια τρίχρωμη Μπομπτέιλ γάτα, ονόματι Tama, ζούσε στον φτωχό ναό Kotoku στη Setagaya του Τόκιο. Ο μοναχός του ναού μοιραζόταν συχνά το πενιχρό φαγητό του με την αγαπημένη του γάτα.

 Μια μέρα, ο Λόρδος Ii Natotaka, ψάχνοντας για καταφύγιο κάτω από ένα κοντινό δέντρο, εξαιτίας μιας καταιγίδας, παρατήρησε την Τάμα να του γνέφει από την πύλη του ναού.

 Τη στιγμή που άφησε το δέντρο, ως απάντηση στη χειρονομία υποδοχής της γάτας, το δέντρο χτυπήθηκε από κεραυνό. Εφόσον η Τάμα του είχε σώσει τη ζωή, ο Λόρδος Ιι Νατοτάκα κατοίκησε στο ναό, χαρίζοντάς του μεγάλη ευημερία. Ο ίδιος μετονόμασε το ναό Gotokuji.

 Η Τάμα, που τιμάται για την τόση καλή τύχη που προσφέρει, έζησε τη ζωή της με άνεση και θάφτηκε με τιμές στο νεκροταφείο του ναού. Υπάρχουν και άλλοι θρύλοι για τη τυχερή γάτα Μανέκι Νέκο, όλοι τους όμως συνδέουν τη γάτα με την καλή τύχη και την ευημερία.

 Οι μεταξοτυπίες και τα έργα τέχνης Maneki Neko ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή την περίοδο Έντο. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε αγαλματίδια του Maneki Neko σε πολλά ιαπωνικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις ως γούρι.

 Αυτά τα αγαλματίδια δείχνουν ξεκάθαρα την ουρά, το τρίχρωμο μοτίβιο και το ανασηκωμένο πόδι της γάτας που γνέφει.

 Γύρω στον δέκατο πέμπτο αιώνα, όταν αυξανόμενοι πληθυσμοί τρωκτικών απείλησαν να καταστρέψουν τους μεταξοσκώληκες και τα κουκούλια από τα οποία συλλέγεται το πολύτιμο μετάξι, η ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε να αφεθούν ελεύθερες οι γάτες για να προστατεύσουν τη βιομηχανία μεταξιού.

 Τα επόμενα χρόνια, οι Japanese Bobtails έγιναν γάτες του δρόμου και της φάρμας, όπου μετά από πολλά χρόνια επιβίωσης στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος, η φυσική επιλογή τις μετέτρεψε σε μια ανθεκτική, έξυπνη, προσαρμόσιμη ράτσα.

 Η Japanese Bobtail έφτασε μέχρι τη Βόρεια Αμερική το 1968, ενώ μέχρι το 1976, είχε αναγνωριστεί επίσημα από την οργάνωση Cat Fanciers’ Association.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

  

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Ιαπωνικής γάτας Μπομπτέιλ

 ΣΩΜΑ

 Μεσαίου μεγέθους, με αδύνατο, κομψό και μακρύ κορμό, που αναδεικνύει μυϊκή δύναμη, χωρίς τραχύτητα. Λαιμός ούτε πολύ μακρύς ούτε πολύ κοντός, ανάλογα με το μήκος του σώματος.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Το κεφάλι της είναι μακρύ, αλλά σχηματίζει σχεδόν ένα τέλειο ισόπλευρο τρίγωνο, με απαλές καμπύλες, ψηλά ζυγωματικά και αισθητό σπάσιμο του ρύγχους.

 Η μύτη είναι επίσης μακριά και καθορίζεται από δύο παράλληλες γραμμές που ξεκινάνε από την άκρη μέχρι το φρύδι. Το ρύγχος είναι αρκετά φαρδύ και στρογγυλεμένο. Το πηγούνι είναι γεμάτο.

 ΑΥΤΙΑ

 Μεγάλα, όρθια και εκφραστικά, τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, αλλά σε ορθή γωνία με το κεφάλι, δίνοντας την εντύπωση ότι η γάτα γέρνει προς τα μπροστά για να ξεκουραστεί.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεγάλα, φαρδιά, οβάλ και πάντα σε εγρήγορση. Ο βολβός του ματιού παρουσιάζει μια ελαφριά καμπυλότητα και δεν πρέπει να προεξέχει ​​από το ζυγωματικό ή το μέτωπο.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Πόδια σε αναλογία με το σώμα, μακριά, λεπτά και ψηλά, χωρίς όμως να κάνουν τη γάτα να φαίνεται αδύναμη.

 Τα πίσω πόδια είναι αισθητά μακρύτερα από τα μπροστινά και σχηματίζουν μια γωνία, όταν η γάτα στέκεται χαλαρή, έτσι ώστε ο κορμός να παραμένει σχεδόν επίπεδος, αντί να σηκώνεται ψηλά.

 Όταν η γάτα στέκεται όρθια, τα μπροστινά πόδια και οι ώμοι της σχηματίζουν δύο συνεχείς ευθείες γραμμές, πολύ κοντά η μία στην άλλη. Οι πατούσες της είναι οβάλ και έχουν πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω.

 ΟΥΡΑ

 Η ουρά είναι μοναδική όχι μόνο για τη ράτσα, αλλά για κάθε γάτα ξεχωριστά. Αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια γραμμή, αντί να προωθηθεί ένας συγκεκριμένος τύπος ουράς από τους εκτροφείς.

 Σε γενικές γραμμές όμως, η ουρά πρέπει να είναι ευδιάκριτη και να αποτελείται από μία ή περισσότερες καμπύλες, γωνίες, γραμμές ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών.

 Η πιο απομακρυσμένη έκταση του οστού της ουράς από το σώμα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δύο εκατοστά. Η κατεύθυνση προς την οποία μεταφέρεται η ουρά δεν είναι σημαντική.

 Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι εύκαμπτη ή άκαμπτη, αλλά πρέπει να έχει μέγεθος και σχήμα που να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο σώμα της γάτας.

 ΧΡΩΜΑ

 Δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στο χρώμα και το μοτίβο του τριχώματος ενός Japanese Bobtail kitten.

 Τα κυρίαρχα χρώματα της διχρωμίας ή της τριχρωμίας μιας γάτας (Ml-KE) μπορεί να είναι οποιαδήποτε, με ιδιαίτερη προτίμηση στα έντονα σημάδια και στα ζωηρά χρώματα που κάνουν ισχυρή αντίθεση.

 Στα πιο απαλά χρώματα της διχρωμίας ή της τριχρωμίας μπορεί να κυριαρχεί οποιαδήποτε απόχρωση, με προτίμηση στα απαλά σημάδια και στις πιο ήπιες αντιθέσεις.

 Στη μονόχρωμη γάτα, το χρώμα του τριχώματος πρέπει να είναι ομοιόμορφης πυκνότητας, από την άκρη μέχρι τη ρίζα κάθε τρίχας και από τη μύτη της γάτας μέχρι την ουρά.

 Το δέρμα της μύτης, τα μαξιλαράκια των ποδιών και το χρώμα των ματιών θα πρέπει να εναρμονίζονται με το χρώμα του τριχώματος. Τα μπλε και τα ετερόχρωμα μάτια είναι επίσης επιτρεπτά.

 Γενικά, επιτρέπονται όλα τα χρώματα στο τρίχωμα της γάτας, με εξαίρεση εκείνα που παρουσιάζουν ενδείξεις υβριδισμού, όπως το σοκολατί, το λιλά, το pointed μοτίβο, το χρώμα που έχει η γάτα Αβησσυνίας και ο συνδυασμός όλων αυτών με λευκό.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΜΑΚΡΙΕΣ ΤΡΙΧΕΣ

 Μέτριο έως μακρύ, με απαλή και μεταξένια υφή, χωρίς εμφανές υπόστρωμα. Η τραχηλιά στο μπροστινό τμήμα του σώματος είναι επιθυμητή.

 Το τρίχωμα μπορεί να είναι πιο κοντό και σφιχτό στους ώμους και σταδιακά να επιμηκύνεται προς το οπίσθιο μέρος του σώματος, με αισθητά μακρύτερες τρίχες στην ουρά και τους γλουτούς. Συνήθως υπάρχουν τούφες στα αυτιά και τις πατούσες.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΚΟΝΤΕΣ ΤΡΙΧΕΣ

 Μεσαίου μήκους, απαλό και μεταξένιο, χωρίς εμφανές υπόστρωμα.

 Είναι από τις πιο ιδιαίτερες ράτσες γάτας, όχι μόνο λόγω των εξωτερικών χαρακτηριστικών, αλλά και λόγω της προσωπικότητάς της.

 Η Ιαπωνική γάτα Μπομπτέιλ είναι μια παθιασμένη και ενθουσιώδης γάτα, που εκπαιδεύεται εύκολα, ενώ δεν διστάζει να τρυπώνει και να ξετρυπώνει μέσα από κλειστές πόρτες.

 Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν εκτροφέα ή εισαγωγέα της ράτσας, για να αποκτήσετε γατάκια της ράτσας.

 Σε περίπτωση όμως που αποφασίσετε να υιοθετήσετε αδέσποτα γατάκια που χαρίζονται από ιδιώτες, καταφύγια ή φιλοζωικές οργανώσεις, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με ό,τι ορίζει η νομοθεσία για την υιοθεσία και τη φροντίδα ζώων συντροφιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *