Γάτα Αβησσυνίας: Τα χαρακτηριστικά της ράτσας της

 Η Abyssinian Cat είναι μια πολύχρωμη γάτα με ένα ευδιάκριτα τιγρέ τρίχωμα (agouti), μεσαίου μεγέθους και βασιλική εμφάνιση. 

 Αυτές οι ψιψίνες είναι ευέλικτες, σκληροτράχηλες και μυώδεις, δείχνοντας πρόθυμη δραστηριοποίηση και ζωηρό ενδιαφέρον για το περιβάλλον τους. Συγχρόνως, όσον αφορά στον χαρακτήρα και τη σωματική τους διάπλαση είναι πολύ ισορροπημένες.

 Η προσωπικότητα της γάτας αβησσυνίας

 Οι γάτες Αβησσυνίας δεν είναι για εκείνους που θέλουν μια ψιψίνα που απολαμβάνει να την σηκώνουν και να την αγκαλιάζουν. Συνήθως είναι θαρραλέες, περίεργες και κεφάτες, οπότε, όταν αισθάνονται συγκρατημένες, τείνουν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους με νύχια και με δόντια (κυριολεκτικά).

 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι αποστασιοποιημένες ή αδιάφορες. Αντίθετα, είναι στοργικά, αφοσιωμένα και πιστά κατοικίδια. Συνήθως δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές, αλλά προτιμούν να κάθονται δίπλα σας και όχι πάνω σας. Παρ’ όλ’ αυτά, θα σας ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο για να παρακολουθούν τις κινήσεις σας.

 Αν και διασκεδάζουν ευχάριστα μόνες τους, προτιμούν να αλληλοεπιδρούν με τα μέλη της οικογένειάς τους. Κάνουν τακτικά γελοιότητες προς τέρψη των ανθρώπων τους, κερδίζοντας επάξια τη φήμη των κλόουν στο βασίλειο των γατών.

 Μπορεί επίσης να τις δείτε να κουρνιάζουν στους ώμους, να σέρνονται κάτω από τα σκεπάσματα και να κάθονται δίπλα σας γουργουρίζοντας πριν ξεκινήσουν να παλεύουν με φανταστικές πεταλούδες και να κάνουν ιπτάμενα άλματα στα ψηλότερα ράφια της βιβλιοθήκης.

 Ως φυσικοί αθλητές, κανένα κλειστό δωμάτιο ή ντουλάπι δεν είναι ασφαλές από τα ευκίνητα πόδια τους και τα διερευνητικά μυαλά τους. Φωνητικά, τείνουν να είναι ήσυχες. Γουργουρίζουν με μεγάλο ενθουσιασμό, ιδιαίτερα την ώρα του δείπνου.

 Εάν λείπετε όλη μέρα από το σπίτι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα για να κρατάει συντροφιά στη μαλλιαρή φιλενάδα σας και να αποφύγετε τις καταστροφικές συμπεριφορές.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι εάν εργάζεστε όλη μέρα και έχετε μια δραστήρια κοινωνική ζωή τη νύχτα, μια γάτα Αβησσυνίας μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

   

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

   

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

  

 Η ιστορία της ράτσας της

 Αναμφισβήτητα, η Abyssinian cat είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές ράτσες γάτας, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε και από πού προήλθε.

 Μερικοί πιστεύουν ότι οι πρόγονοί της κατάγονταν από την Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία), από όπου πήραν το όνομά τους. Άλλοι πιστεύουν ότι η φυλή προέρχεται από τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 Μάλιστα, πιστεύεται ότι οι σημερινές γάτες Αβησσυνίας είναι απόγονοι των ιερών γατών που λατρεύονταν ως οι φυσικές εκδηλώσεις των θεών στους ναούς και τα παλάτια των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από περίπου 4.000 έως 6.000 χρόνια.

 Οι γάτες Αβησσυνίας μοιάζουν με τις γάτες που απεικονίζονται σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες και γλυπτά, όπως επίσης η αφρικανική αγριόγατα (Felis silvestris lybica), το είδος που είναι γνωστό ότι μουμιοποιήθηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους και από το οποίο οι ειδικοί των αιλουροειδών πιστεύουν ότι προέκυψαν όλες οι κατοικίδιες γάτες.

 Την ίδια στιγμή, φημολογείται ότι μια γάτα ονόματι «Zula» μεταφέρθηκε από την Αβησσυνία στην Αγγλία στο τέλος του Πολέμου της Αβησσυνίας το 1868, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το αν η εν λόγω γάτα ανήκε στη συγκεκριμένη ράτσα.

 Αυτό γιατί η εικονογράφηση της Ζούλα παρουσιάζει μια γάτα με πολύ μικρά αυτιά και τύπο κεφαλιού σε αντίθεση με μια τυπική γάτα Αβησσυνίας.

 Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία που να συνδέουν τη Zula με τη σημερινή ράτσα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι αρχικοί προγονοί της εξαφανίστηκαν και η Abyssinian cat αναδημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από υπάρχουσες γάτες British Bunny με το χαρακτηριστικό τρίχωμα της ράτσας αβησσυνίας.

 Χωρίς αμφιβολία, η φυλή προωθήθηκε και βελτιώθηκε από τους Βρετανούς ωσότου ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποδεκάτισε τη ράτσα, αναγκάζοντας τους εκτροφείς να ξεκινήσουν από την αρχή την ανάπτυξη της ράτσας.

  Στις αρχές του 1900, δύο γάτες Αβησσυνίας ταξίδεψαν από την Αγγλία στην Αμερική, ωστόσο, αυτές που ξεκίνησαν τη σημερινή φυλή της Βόρειας Αμερικής εισήχθησαν από τη Βρετανία τη δεκαετία του 1930.

 Από τότε, η ράτσα έχει κερδίσει υψηλή δημοτικότητα για την ομορφιά και τα ακροβατικά της. Σήμερα, το εν λόγω αιλουροειδές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή κοντότριχα γατάκια.

 Φυσικά Χαρακτηριστικά της γάτας Αβησσυνίας

 Σώμα:

 Μέτριο μακρύ, ευέλικτο και χαριτωμένο με καλά αναπτυγμένη μυϊκή δύναμη. Η ράτσα κυμαίνεται μεταξύ ενός στιβαρού και καλλίγραμμου σωματότυπου.

 Κεφάλι:

 Ελαφρώς στρογγυλεμένο κεφάλι που μοιάζει με σφήνα. Οι γραμμές των φρυδιών, των μάγουλων και του προφίλ της προσδίδουν ένα απαλό περίγραμμα στο πρόσωπο.

 Ελαφριά ανύψωση από τη ράχη της μύτης μέχρι το μέτωπο. Το ρύγχος της τείνει να μην είναι έντονα μυτερό ή τετράγωνο. Το πηγούνι της ούτε υποχωρεί ούτε προεξέχει.

 Αφτιά:

 Μεγάλα, φαρδιά, ελαφρώς μυτερά και πάντα σε εγρήγορση. Οι τρίχες στα αυτιά τείνουν να είναι πολύ κοντές.

 Μάτια:

 Τα μάτια της είναι συνήθως αμυγδαλωτά, μεγάλα, λαμπερά και εκφραστικά. Ούτε στρογγυλά ούτε ανατολίτικα. Τονίζονται από μια λεπτή σκούρα γραμμή, που περιβάλλεται από μια ανοιχτόχρωμη περιοχή. Το χρώμα τους μπορεί να είναι χρυσό ή πράσινο, με ένταση και βάθος.

 Πόδια & πατούσες:

 Τα πόδια και οι πατούσες της είναι λεπτά, με λεπτά κόκκαλα. Οι πατούσες είναι μικρές, οβάλ και συμπαγείς. Διαθέτουν πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Παχιά στη βάση, αρκετά μακριά και κωνική.

 Τρίχωμα:

 Απαλό, μεταξένιο, λεπτό σε υφή, πυκνό και ανθεκτικό στην αφή με έντονη γυαλάδα. Μεγάλη σε μήκος με δύο ή τρεις σκούρες λωρίδες χρώματος (ticked τρίχωμα).

 Χρώματα:

 Ροδοκόκκινο, κόκκινο (γονίδιο κανέλας, που ονομάζεται επίσης και καστανοκόκκινο), μπλε και φαιοκίτρινο. Στην Αγγλία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, είναι αποδεκτό ένα πέμπτο χρώμα, το ασημί.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα Αβησσυνίας

 Μπορεί να βρείτε μια γάτα Αβησσυνίας σε ένα πιστοποιημένο εκτροφείο, κυρίως στο εξωτερικό, ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γάτες ή γατάκια.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε μια γάτα, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

 Θαραλλέα, δραστήρια και εξαιρετική άλτης, η γάτα Αβησσυνίας είναι μία ανεξάρτητη ψιψίνα με μακραίωνη ιστορία και πλούσιο παρελθόν. Μπορεί ο χαρακτήρας της να μη ταιριάζει σε κάθε οικογένεια, μιας και δεν λατρεύει την καθιστική ζωή, ωστόσο, είναι μια γάτα που ποτέ δεν περνάει απαρατήρητη και κερδίζει αμέτρητα βλέμματα θαυμασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *