Αμερικανική γάτα Μπομπτέιλ: ο «Χουντίνι» των γατών!

 H American Bobtail είναι μια αρκετά μεγαλόσωμη γάτα, αλλά με κοντή ουρίτσα. Είναι αθλητική και συνήθως αρκετά μυώδης. Διαθέτει εκ φύσεως ένα κυνηγετικό βλέμμα, που σε συνδυασμό με τον σωματότυπό της, της δίνει μια ξεχωριστή άγρια ​​εμφάνιση.

 Ο χαρακτήρας της

 Η American Bobtail διακρίνεται για το άγριο βλέμμα και τον ήπιο χαρακτήρα της. Η αφοσιωμένη, στοργική και έξυπνη προσωπικότητά της κερδίζει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα.

 Αυτές οι γάτες είναι γεμάτες αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ φιλικές, δένονται συναισθηματικά με τις οικογένειές τους και είναι αφοσιωμένοι σύντροφοι που προσαρμόζονται γρήγορα στα περισσότερα οικιακά περιβάλλοντα.

 Συγχρόνως, είναι ελαφρώς ομιλητικές, παιχνιδιάρες, δραστήριες, φιλικές και διαθέτουν μια παράξενη ικανότητα για αποδράσεις τύπου «Houdini» από κλειστά δωμάτια και πόρτες. Όντας ανθρωποκεντρικά αιλουροειδή, μπορούν να ζητήσουν την προσοχή από την οικογένειά τους νιαουρίζοντας ή σκαρφαλώνοντας στην αγκαλιά τους.

 Η American Bobtail ναι μεν είναι διασκεδαστική και ζωηρή, όχι δε υπερδραστήρια και φασαριόζα. Συνήθως τα πηγαίνει καλά με άλλες γάτες, ενώ εάν κοινωνικοποιηθεί και λάβει σωστή εκπαίδευση από γατάκι έχει φιλική συμπεριφορά απέναντι και σε σκύλους.

 Μάλιστα, αντί να κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, είναι περίεργες και εξωστρεφείς όταν έρχονται άγνωστοι επισκέπτες στο σπίτι της. Επίσης, τείνουν να είναι καλοί συνταξιδιώτες, ειδικά αν μάθουν από μικρές τα ταξίδια και τις βόλτες με το αυτοκίνητο ή άλλο μεταφορικό μέσο.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η πρώτη Bobtail ήταν ένα καφέ, τιγρέ αρσενικό γατάκι με κοντή ουρά ονόματι «Yodie», που βρέθηκε σε ένα μοτέλ της Αριζόνα από ένα ζευγάρι που απολάμβανε τις διακοπές του στη περιοχή.

 Οι γονείς και η καταγωγή του Yodie ήταν άγνωστα, αλλά υπήρχε έντονη φημολογία ότι ήταν υβρίδιο λυγκός και κατοικίδιας γάτας, λόγω της άγριας εμφάνισης και της κοντής ουράς του που μοιάζει με αυτή του λύγκα.

 Ενώ είναι εφικό για τις κατοικίδιες γάτες να διασταυρώνονται με λύγκες (Felis rufus, μια πιτσιλωτή γάτα της Βόρειας Αμερικής που σχετίζεται στενά με τον λύγκα), τέτοια υβρίδια, ιδιαίτερα τα αρσενικά πρώτης γενιάς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι στείρα.

 Κατά πάσα πιθανότητα, η κοντή ουρά του Yodie προέκυψε λόγω κάποιας μετάλλαξης στον πληθυσμό της κατοικίδιας γάτας. Γοητευμένο από τη φιλική προσωπικότητα του Yodie και τη κοντή ουρά του, το ζευγάρι προχώρησε στην υιοθεσία αυτού του αξιαγάπητου αιλουροειδούς.

 Μόλις εγκαταστάθηκε στο νέο του σπίτι, ο Yodie ζευγάρωσε με τη γατα Σιάμ της οικογένειας (αποδεικνύοντας ότι ήταν γόνιμος και όχι μισός λύγξ).

 Αυτή η πρώτη γέννα περιείχε μερικά γατάκια με κοντή ουρά και μερικά με κανονική ουρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι το γονίδιο που διέπει την ουρά του Yodie ήταν κυρίαρχο, καθώς οι γάτες Σιάμ δεν έχουν ιστορικό προγόνων με κοντή ουρά.

 Μόνο ένα αντίγραφο ενός κυρίαρχου γονιδίου ήταν αρκετό για να εμφανιστεί το χαρακτηριστικό στους απογόνους. Τελικά, η ράτσα ονομάστηκε American Bobtail kitten.

 Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι αρχικές σειρές γατιών που προήλθαν από τον Yodie και οι μετέπειτα απογόνοί του ήταν προϊόν αιμομιξίας και εμφάνιζαν πολλά προβλήματα υγείας.

 Ως εκ τούτου, οι εκτροφείς εστίασαν στο να γίνει η φυλή πιο υγιής και να μοιάζει με τον πρόγονό της τον Yodie: μεγάλη σε μέγεθος, άγρια στην όψη, με μακρύ, τιγρέ τρίχωμα και κοντή ουρά.

 Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι οι πιο υγιείς γάτες είχαν στρογγυλό φρύδι από το μέτωπο μέχρι την κορυφογραμμή των ματιών, χαρακτηριστικό που τους έδινε αυτό το «κυνηγετικό βλέμμα» που ενισχύει την άγρια ​​όψη τους.

 Η ράτσα American Bobtail έχει γίνει αποδεκτή από τέσσερις συλλόγους της Βόρειας Αμερικής. Το νέο και βελτιωμένο γατάκι της ράτσας έρχεται σε όλα τα χρώματα με μακρύ ή κοντό τρίχωμα, ενώ διακρίνεται για τον γλυκό του χαρακτήρα, αλλά και την άγρια ​​εμφάνιση του λύγκα.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

  

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Τα φυσικά Χαρακτηριστικά της Αμερικανικής γάτας Μπομπτέιλ

 Σώμα:

 Σχετικά μακρύ και στιβαρό με ορθογώνια στάση. Πλούσιο και φαρδύ στήθος. Έχει επίσης ελαφρώς ψηλότερους γοφούς με εμφανείς ωμοπλάτες. Συνήθως είναι μυώδη και αθλητική στην εμφάνιση.

 Κεφάλι:

Φαρδύ κεφάλι που έχει σχήμα σφήνας, αναλογικά με το σώμα. Τα ζυγωματικά της είναι διακριτά. Στο προφίλ έχει μια ελαφρώς κοίλη καμπύλη μεταξύ της μύτης και του φρυδιού, ενώ τα φρύδια της απέχουν πολύ από τα αυτιά της. Το μέτωπό της έχει ελαφρώς στρουγγυλό σχήμα.

 Αυτιά:

 Μεσαία, φαρδιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες, όρθια και με ελαφριά κλίση προς τα έξω. Όλες οι γάτες με ραβδωτό (τιγρέ) τρίχωμα έχουν στο πίσω μέρος των αφτιών τους πιο ανοιχτόχρωμα σημεία.

 Μάτια:

 Μεγάλα, σχεδόν αμυγδαλωτά σε σχήμα και βαθουλωτά. Μεταξύ τους υπάρχει αρκετή απόσταση. Η εξωτερική γωνία του ματιού έχει ελαφριά κλίση προς τα αφτιά. Το χαρακτηριστικό φρύδι πάνω από το μάτι δημιουργεί μια κορυφογραμμή και της προσδίδει ένα εμφανές κυνηγετικό βλέμμα.

 Τα χρώματα των ματιών τους είναι χάλκινο, χρυσό, κίτρινο ή πράσινο, μπλε, ενώ διακρίνονται και σε διάφορα μοτίβα, όπως μονοχρωμία με σκούρα άκρα, μοτίβο του λύγκα ή λευκό χρώμα τριχώματος με διαφορετικό χρώμα στα μάτια: ένα πράσινο ή πορτοκαλί και ένα μπλε.

 Πόδια & πατούσες:

 Αναλογικά με το σώμα και φυσιολογικά σε μήκος. Οι πατούσες τους είναι μεγάλες και στρογγυλές. Σε μακρύτριχες γάτες μπορεί να παρατηρηθούν και τρίχες ανάμεσα στα δάχτυλα. Συνήθως έχουν πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Κοντή, ευέλικτη και εκφραστική. Μπορεί να είναι ίσια, ελαφρώς κυρτή ή τσακισμένη και να έχει εξογκώματα κατά μήκος. Η ουρά της ράτσας τείνει να είναι φαρδιά στη βάση, δυνατή και πλούσια. Οι πιο ίσιες ουρές εμφανίζουν ένα στρωματάκι λίπους στο τελείωμά τους.

 Χρώματα:

 Αυτές οι γάτες συναντώνται σε όλα τα χρώματα και σε διάφορους συνδυασμούς και αποχρώσεις. Το μοτίβο του τριχώματος τους ενισχύει μερικές φορές τη φυσική άγρια ​​εμφάνιση αυτής της φυλής.

 Τρίχωμα: μακρύτριχα

 Μεσαίο προς μακρύ, ελαφρώς μαλλιαρό, διπλό και πυκνό, χωρίς κόμπους και πολύ ανθεκτικό. Μάλιστα, είναι πιο μακρύ στα πόδια, την κοιλιά και την ουρά τους. Οι γάτες διαθέτουν επίσης ελαφρώς φουντωτή τραχηλιά (τρίχωμα στον λαιμό και τον αυχένα).

 Τρίχωμα: κοντότριχα

 Μεσαίο σε μήκος και ελαφρώς πυκνό. Δεν μπερδεύεται, είναι πολύ ανθεκτικό και διαθέτει ένα μαλακό και αφράτο εσωτερικό υπόστρωμα. Οι γάτες που συναντώνται σε ανοιχτά χρώματα, στο μοτίβο του λύγγα και σε ασημί απόχρωση έχουν πιο μαλακό τρίχωμα.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα American Bobtail

 Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά εκτροφεία με αυτή τη ράτσα, ωστόσο, αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γάτες ή γατάκια, ειδικά από πυρόκλητες και πληγείσες περιοχές.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωική οργάνωση, προσφέροντας σε μια αδέσποτη ψιψίνα τη στοργή και την αγάπη που έχει ανάγκη.

 Τούτη η πανέμορφη αγριόγατα έχει ένα βαθύ, κυνηγετικό βλέμμα που σε μαγνητίζει, ενώ εξωτερικά θυμίζει λύγκα, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι ένα χαριτωμένο πλάσμα που τους αγαπάει όλους, προσαρμόζεται πανεύκολα, αλλά έχει και τάσεις φυγής. Πολύ προσοχή, λοιπόν, κοντά σε πόρτες και παράθυρα!

 Ανακαλύψτε τα πάντα για αυτήν και τις υπόλοιπες ράτσες γάτες, όπως επίσης και διάφορες άλλες γατοιστορίες και ενημερωτικά νέα για τα λατρεμένα μας αιλουροειδή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *