Γάτα Λαπέρμ: Όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτήν τη ξεχωριστή ράτσα!

 Η ράτσα LaPerm είναι μια φυσική μετάλλαξη που δημιουργεί σγουρό τρίχωμα, τόσο σε μακρύτριχες, όσο και σε κοντότριχες γάτες. Είναι μετρίου μεγέθους και όλα τα μέρη του σώματος είναι σε αρμονία με το μέγεθός της. Αυτή η ράτσα ωριμάζει σε δύο έως τρία χρόνια.

 Ο χαρακτήρας της γάτας Λαπέρμ

Οι γάτες LaPerm είναι ευγενικές, προσανατολισμένες στους ανθρώπους και στοργικές, χωρίς όμως να είναι υπερβολικά απαιτητικές ή προσκολλημένες πάνω τους.

 Λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά και προσαρμόζονται τέλεια σε ένα διαμέρισμα, αρκεί να παίζουν και να λαμβάνουν αρκετή περιποίηση.

 Όπως οι περισσότερες γάτες, έτσι και οι συγκεκριμένες αναπτύσσουν πιο στενό δεσμό με τους ανθρώπινους φίλους τους όταν έχουν τακτική αλληλεπίδραση μαζί τους και όταν λαμβάνουν τη στοργή που χρειάζονται.

 Τα LaPerm kittens είναι ευκίνητα και δραστήρια πλάσματα. Όπως και οι πρόγονοί τους, ως γάτες αχυρώνα, απολαμβάνουν ένα καλό παιχνίδι κυνηγιού, όπως επίσης τα διαδραστικά παιχνίδια.

 Όντας περίεργα από τη φύση τους, θέλουν πάντα να «κολλάνε» τη μύτη τους σε ό,τι εκτυλίσσεται στο περιβάλλον τους, είτε αυτό είναι η μπουγάδα της «μαμάς» τους, είτε κάποια άλλη ασχολία του νοικοκυριού.

 Σε αντίθεση με πολλές δραστήριες ράτσες γάτας, η LaPerm απολαμβάνει τις αγκαλιές, τα χάδια και την περιποίηση. Την ίδια στιγμή, μιλάει μόνο όταν έχει κάτι εξαιρετικά σημαντικό να πει, όπως το να στρέψει την προσοχή του αφεντικού της στα άδεια μπολάκια της.

 Όπως και να’χει, δε λέει ποτέ όχι σε μια περιστασιακή, ήρεμη συνομιλία με τα αγαπημένα της άτομα.

 Ποια είναι η ιστορία της ράτσας της;

 Με την πρώτη ματιά, η LaPerm μοιάζει με μια γάτα που μόλις επέστρεψε από ένα σαλόνι περιποίησης. Ονομάζεται επίσης Dalles LaPerm και είναι μία από τις πιο πρόσφατα αναγνωρισμένες ράτσες, καθώς μας συντροφεύει από τη δεκαετία του 1980.

 Το ταξίδι της LaPerm ξεκίνησε σε ένα περιβόλι με κερασιές στο The Dalles του Όρεγκον. Στις αρχές Μαρτίου του 1982, μια συνηθισμένη καφέ γάτα με τιγρέ σημάδια που ζούσε σε έναν αχυρώνα, ονόματι Speedy, γέννησε έξι γατάκια.

 Οι ιδιοκτήτες της, η Linda και ο Richard Koehl, παρατήρησαν ότι ένα από τα γατάκια ήταν πολύ διαφορετικό από τα αδέρφια του. Αντί για το λεπτό χνούδι που κάλυπτε το σώμα των υπολοίπων μωρών, αυτό ήταν εντελώς φαλακρό.

 Επιπλέον, ήταν μικρότερο σε μέγεθος από τα αδερφάκια του, ενώ είχε μεγαλύτερα αυτιά και μακρύτερο σώμα. Όταν αυτό το θηλυκό γατάκι έφτασε στην ηλικία των οχτώ εβδομάδων, απέκτησε ξαφνικά κάποιες σγουρές τρίχες.

 Καθώς η ψιψίνα μεγάλωνε, ανέπτυξε ένα απαλό κυματιστό τρίχωμα. Αυτό το χαρακτηριστικό ήταν που ενέπνευσε την ιδιοκτήτριά της και την ονόμασε «Curly».

 Όχι μόνο το τρίχωμα της Curly ήταν μοναδικό, αλλά είχε μια τόσο γλυκιά, ευγενική, έμπιστη προσωπικότητα, που η Koehl έγινε εξαιρετικά γατόφιλη, ένα μεγάλο άλμα για κάποια που προηγουμένως είχε γάτες μόνο για τον αποτελεσματικό, φυσικό έλεγχο των παρασίτων της περιοχής της.

 Η Curly γέννησε πέντε αρσενικά τιγρέ γατάκια, τα οποία ήταν όλα φαλακρά στην αρχή. Όπως η μητέρα τους, όλα απέκτησαν σγουρό τρίχωμα μετά τις οχτώ εβδομάδες.

 Κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών, η Linda Koehl δεν έκανε καμία προσπάθεια να ελέγξει την εκτροφή της ράτσας ή να παρακολουθήσει τις γέννες που ακολούθησαν.

 Για την ιστορία, το σγουρό τρίχωμα διέπεται από ένα κυρίαρχο γονίδιο, που σημαίνει ότι μόνο ένας γονέας χρειάζεται να έχει το γονίδιο για να παράγει απογόνους με σγουρές τρίχες.

 Εξαιτίας αυτού, και επειδή η «δεξαμενή» γονιδίων ήταν σχετικά μικρή, ο αριθμός των γατών με σγουρό τρίχωμα αυξήθηκε γρήγορα.

 Το 1992, δέκα χρόνια μετά τη γέννηση της Curly, η Koehl παρουσίασε τέσσερις από τις σγουρές γάτες της σε ένα σόου του Cat Fanciers’ Association στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, για να ζητήσει τη γνώμη των ειδικών.

 Όπως ήταν αναμενόμενο, η ράτσα έπρεπε να έχει όνομα για να εγγραφεί στην διοργάνωση, επομένως, η Koehl της έδωσε το όνομα LaPerm, λόγω του κυματιστού τριχώματος.

 Η Koehl έμεινε έκπληκτη από την ενθουσιώδη υποδοχή που είχαν οι γάτες της και ήταν εντελώς απροετοίμαστη όταν οι κριτές της είπαν ότι η ράτσα ήταν άγνωστη και ότι έπρεπε να διατηρηθεί.

 Με τη βοήθεια άλλων εκτροφέων, η Koehl ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής και ξεκίνησε τη μακρά και εμπεριστατωμένη διαδικασία της ευρείας αναγνώρισης της γάτας LaPerm.

 Αυτήν τη στιγμή, οι τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις της Βόρειας Αμερικής – American Cat Fanciers Association, Cat Fanciers’ Association και The International Cat Association – αναγνωρίζουν πλήρως τη ράτσα.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

  

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Ποια είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της γάτας Laperm;

 ΣΩΜΑ

 Μέτριο σε μέγεθος, με λεπτά οστά. Οι γοφοί βρίσκονται ελαφρώς ψηλότερα από τους ώμους. Επιτρέπεται το μεγαλύτερο μέγεθος στους αρσενικούς γάτους, αρκεί οι αναλογίες τους να είναι ισορροπημένες.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Ελαφρώς στρογγυλό, με απαλά περιγράμματα. Τα μαξιλαράκια στη μουσούδα είναι γεμάτα και στρογγυλεμένα, με μακριά, εύκαμπτα μουστάκια. Το ρύγχος είναι φαρδύ με εξίσου στρογγυλό περίγραμμα. Το πηγούνι είναι δυνατό και σταθερό.

 ΑΥΤΙΑ

 Μέτρια προς μεγάλα, ελαφρώς σηκωμένα και με πλήρες τρίχωμα στο εσωτερικό τους. Στις μακρύτριχες γάτες, οι άκρες των αφτιών θυμίζουν αυτές του λύγκα.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεσαία προς μεγάλα και εκφραστικά. Όταν η γάτα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, έχουν σχήμα αμυγδάλου, ενώ όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, είναι πιο στρογγυλά.

 Τα χρώματα των ματιών της μπορεί να είναι χάλκινο, χρυσό, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μπλε aqua (για γάτες με βιζόν τρίχωμα). Επίσης, κάποια γατάκια γεννιούνται με διαφορετικό χρώμα στο κάθε μάτι. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του χρώματος της τρίχας και του χρώματος των ματιών.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Σχετικά μακριά πόδια, για να ταιριάζουν με το μήκος του σώματος. Τα μπροστινά πόδια μπορεί να είναι ελαφρώς πιο κοντά από τα πίσω. Όπως και με το υπόλοιπο σώμα, τα οστά των ποδιών είναι λεπτά. Οι πατούσες είναι στρογγυλεμένες.

 ΟΥΡΑ

 Σε αναλογία με το σώμα της γάτας και λεπτή στην άκρη. Καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα με μπούκλες.

 ΧΡΩΜΑ

 Όλα τα γενετικά πιθανά χρώματα και μοτίβα είναι αποδεκτά.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΜΑΚΡΥΤΡΙΧΑ ΓΑΤΙΑ

 Τρίχωμα μεσαίου μήκους, ελαστικό, απαλό και αέρινο. Ιδανικά, πρέπει να αποτελείται από μπούκλες και όχι από κυματιστές τρίχες.

 Οι μακρύτριχες γάτες έχουν μια επιμελώς ατιμέλητη εμφάνιση. Κατά την ενηλικίωσή τους, αναπτύσουν μια τραχηλιά στο λαιμό. Οι τρίχες στη βάση των αφτιών, την ουρά και την τραχηλιά είναι πιο μακριές από εκείνες του υπόλοιπου σώματος. Η ουρά τους είναι κατσαρή και φουντωτή.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΑ ΓΑΤΑΚΙΑ

 Κοντό και ελαστικό, με σγουρές ή κυματιστές τρίχες. Σε αντίθεση με τις μακρύτριχες γάτες, η ουρά τους δεν είναι πολύ φουντωτή και θυμίζει το φυτό καλλιστήμων. Η υφή του τριχώματος είναι πιο σκληρή από εκείνη των μακρύτριχων γατιών.

 Θέλετε να υιοθετήσετε γατάκια της ράτσας LaPerm; Απευθυνθείτε σε κάποιον εκτροφέα ή εισαγωγέα, για να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες. 

 Φυσικά, έχετε πάντα την επιλογή της απόκτησης γατιών που χαρίζονται για προσωρινή φιλοξενία ή μόνιμη υιοθεσία, εφόσον έχετε αποφασίσει συνειδητά ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

 Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη φροντίδα για γατάκια, αφήστε μας ένα σχετικό σχόλιο και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *