Στείρωση γάτας: Τα 4 πιο σημαντικά οφέλη στη ζωή της!

 Η στείρωση μιας γάτας έχει να προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία τόσο σε εσάς, όσο και στην πολυαγαπημένη σας γατούλα.

 Φυσικά, το πρώτο και βασικότερο όλων είναι πως δε θα έχετε πλέον τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά αυτό μάλλον το γνωρίζετε ήδη. Για αυτό, λοιπόν, πάμε να δούμε τα υπόλοιπα!

 Τι είναι η στείρωση;

 Για όσους ενδεχομένως δε γνωρίζουν, μιλάμε για τη διαδικασία μέσα από την οποία γίνεται η αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων ή τμήμα αυτών από το σώμα της γατούλας.

 Όλο αυτό πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο κάτω από άριστες συνθήκες και πιστέψτε μας, το ζωάκι σας δεν αισθάνεται καμία ενόχληση ή πόνο.

 Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σημαντικό, δεδομένου πως ο αριθμός των αδέσποτων γατιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο, συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη του άμεσου και αποτελεσματικού ελέγχου του πληθυσμού τους.

 4 σημαντικοί λόγοι για να στειρώσετε τη γάτα σας τώρα!

 Πέρα από τον προφανή λόγο που αναφέρθηκε προηγουμένως, η στείρωση εγγυάται μια πιο χαρούμενη και ποιοτική ζωή για το κατοικίδιό σας, αλλά και για εσάς. Ειδικότερα:

 1. Αποτρέπει ορισμένες ασθένειες

 Η στείρωση πριν τον πρώτο οίστρο της γάτας μειώνει σημαντικά την εμφάνιση διαφόρων τύπου καρκίνου στα αναπαραγωγικά της όργανα, ενώ εξαλείφει πλέον τους καρκινικούς τύπους που πλήττουν τις ωοθήκες της.

 Αντίστοιχα για έναν αρσενικό, ο ευνουχισμός υπόσχεται να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 Κρατήστε υπόψη σας πως υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της ερωτικής επαφής ή των δαγκωμάτων από μολυσμένο ζώο, όπως η λευχαιμία και το AIDS των αιλουροειδών.

 Επιπλέον, με τη στείρωση της γάτας, μειώνονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες και ο γατούλης σας είναι λιγότερο πιθανό να υποκινήσει καυγά για ζευγάρωμα ή να συμμετάσχει σε αυτόν. Με ένα σμπάρο, λοιπόν, δύο τριγώνια!

 2. Μειώνει τους καυγάδες

 Οι αρσενικοί γάτοι που είναι αστείρωτοι δρουν παρορμητικά. Οι ορμόνες τους κάνουν κουμάντο και τους φέρνουν σε αναζήτηση ερωτικών συντρόφων, αλλά και στην υπεράσπιση της περιοχής τους.

 Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ σε καλό. Δεν είναι απίθανο οι αρσενικοί να εμπλακούν σε έντονους καυγάδες μεταξύ τους, ειδικά αν υπάρχει μια θηλυκή ψιψίνα εκεί κοντά που βρίσκεται σε οίστρο.

 Στειρώνοντας το κατοικίδιό σας συμβάλλετε στη μείωση των ορμονών που ευθύνονται για αυτήν τη συμπεριφορά των γατών. Συνεπώς, μειώνετε και τους καυγάδες στη γειτονιά σας.

 3. Ελαττώνει τον κίνδυνο περιπλανήσεων

 Όταν οι θηλυκές μπαίνουν σε οίστρο έχουν την τάση να την κάνουν με ελαφρά βηματάκια και να περιπλανώνται τριγύρω προς αναζήτηση συντρόφου. Μάλιστα, η περίοδος του οίστρου δημιουργεί άγχος στις γάτες, όπως επίσης έντονη νευρικότητα.

 Η κατοικίδια γάτα σας δε διαφέρει από τον παραπάνω κανόνα. Γι’ αυτό, άλλωστε, τη βλέπετε να προσπαθεί να ξεφύγει με νύχια και με δόντια από το σπίτι σας.

 Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα αρσενικά. Μάλιστα, εκείνα προσπαθούν να διαφύγουν με μεγαλύτερη επιθετικότητα, με αποτέλεσμα να μπλέκουν συχνά σε ένα σωρό μπελάδες και να τραυματίζονται.

 Στειρώστε το γατάκι σας για να το βλέπετε να κάθεται στο σπίτι ήρεμο και να αναρωτιέται γιατί τα υπόλοιπα γατιά της γειτονιάς κάνουν σαν υστερικά!

 4. Έχετε καθαρότερο σπίτι

 Γνωρίζετε πως οι αρσενικοί γάτοι «ψεκάζουν» τα πάντα στο διαμέρισμα για να κρατήσουν μακριά άλλους, πιθανούς αντίζηλους και ανταγωνιστές;

 Κι ενώ αυτή η μυρωδιά μπορεί να μην είναι ενοχλητική για τους ίδιους, μάλλον δεν ισχύει το ίδιο και για εσάς.

 Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό και την αναπνοή σας ελεύθερη μέσα στο σπίτι, αναλαμβάνοντας τη στείρωση του γατούλη σας.

 Πότε πρέπει να γίνει η στείρωση της γάτας;

 Ο μόνος άνθρωπος που είναι σε θέση να σας προτείνει την ακριβή περίοδο για να προχωρήσετε στο χειρουργείο της στείρωσης είναι φυσικά ο κτηνίατρός σας.

 Εκείνος ή εκείνη θα σας ενημερώσει για το πότε η γάτα σας έφτασε στην σεξουαλική της ωρίμανση και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αφαίρεση των γεννητικών της οργάνων.

 Τι να περιμένω από τη στείρωση της γάτας μου;

 Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται στην κτηνιατρική κλινική ή σε ένα pet shop από έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο και ενώ το κατοικίδιό σας βρίσκεται υπό ολική αναισθησία.

 Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει αναλυτικά για αυτήν και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την περίοδο πριν, αλλά και μετά το χειρουργείο. Ακούστε τον, λοιπόν, προσεκτικά.

 Ως μια πρώτη συμβουλή, καλό είναι να μη δώσετε φαγητό και νερό στο γατάκι σας το προηγούμενο βράδυ και να φθάσετε στο κτηνιατρείο στην ώρα σας.

 Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η μαλλιαρή φιλενάδα σας θα πέσει για έναν προσωρινό υπνάκο, έτσι ώστε να μην αισθάνεται τίποτα απολύτως και να είναι τελείως χαλαρή.

 Στην περίπτωση ενός αρσενικού, πραγματοποιείται η αφαίρεση των όρχεών του, ύστερα από μια μικρή τομή στην περιοχή. Εκεί μπαίνουν ράμματα και συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι μαζί του το ίδιο κιόλας βράδυ.

 Όταν μιλάμε για τη στείρωση μιας θηλυκής ψιψίνας εννοούμε την αφαίρεση των ωοθηκών ή και της μήτρας. Εδώ πέρα, η τομή με τα ακόλουθα ράμματα είναι μεγαλύτερη και ανάλογα με το περιστατικό, ίσως χρειαστεί το ζωντανό να διανυκτερεύσει για ένα βράδυ στο ιατρείο.

 Όπως κι αν έχει, το στειρωμένο πλέον γατάκι σας θα επιστρέψει στο σπίτι με ένα ελισαβετιανό κολάρο περασμένο στο λαιμό του, για να μην πειράζει τα ράμματά του.

 Πριν ξεκινήσετε για το σπίτι σας, ο γιατρός θα σας δώσει τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει το ζωάκι, μέχρι να επουλωθεί η πληγή.

 Η στείρωση της γάτας είναι πάρα πολύ σημαντική και φέρει πολλά οφέλη τόσο για το ίδιο το ζωντανό, όσο και για τον κηδεμόνα του.

 Μην περιμένετε όμως το ζωάκι σας να αλλάξει δραστικά. Η στείρωση δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις καθημερινές του συνήθειες, αφού το γατάκι σας θα ανακάμψει πολύ σύντομα και θα γυρίσει στα παλιά, απλώς λίγο πιο ήρεμα.

 Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία, μη διστάσετε να την μοιραστείτε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *