Αμερικανική Σκληρότριχη Γάτα: Γνώρισε τη ράτσα!

 Η American Wirehair cat προέκυψε ως μια αιφνίδια μετάλλαξη. Το τρίχωμα της, το οποίο δεν είναι μόνο ελαστικό και πυκνό, αλλά τραχύ και σκληρό στην αφή, διακρίνει αυτή τη γάτα από όλες τις άλλες ράτσες.

 Η προσωπικότητά της

 Οι συγκεκριμένες ψιψίνες απολαμβάνουν την προσοχή και τη στοργή της οικογένειάς τους και είναι πιστές και παιχνιδιάρες, περισσότερο από την Αμερικανική Κοντότριχη γάτα. Βέβαια, δεν είναι υπερκινητικές, αλλά ούτε γίνονται κολλιτσίδες στα αφεντικά τους.

 Συν τοις άλλοις, δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις, απολαμβάνουν την προσοχή της οικογένειάς τους, αλλά διατηρούν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους. Ευκίνητες και διασκεδαστικές, θα τις δείτε να ευδοκιμούν παίζοντας παιχνίδια ανάκτησης και μάλιστα, με εξαιρετική επιτυχία.

 Επιπλέον, τους αρέσουν τα διαδραστικά παιχνίδια με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας, αλλά μπορούν να παίξουν και μόνες τους εάν είναι απαραίτητο. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι έχουν πολύ φιλική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα κατοικίδια και παιδιά.

 Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τούτες οι μαλλιαρές μας φιλενάδες φαίνονται ιδιαίτερα εναρμονισμένες με τα συναισθήματα των ανθρώπων τους και προσπαθούν να προσφέρουν άνεση και συντροφιά όταν εκείνοι αισθάνονται μελαγχολικοί.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Όπως η Αμερικανική γάτα Κερλ,  έτσι και η Αμερικανική σκληρότριχη ξεκίνησε ως μια ξαφνική μετάλλαξη των κατοικίδιων γατών. Το 1966, η Fluffy και ο Bootsie, δύο γάτες αχυρώνα χωρίς εμφανείς ασυνήθιστες ιδιότητες γέννησαν πέντε γατάκια με ιδιαίτερο σκληρό τρίχωμα.

 Δυστυχώς, μόνο ένα γατάκι – ένα ερυθρόλευκο αρσενικό – επέζησε τελικά. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ατυχές, καθώς οι επόμενες γέννες μεταξύ της Fluffy και του Bootsie δεν περιλάμβαναν άλλα γατάκια με τέτοιο τρίχωμα.

 Η Joan O’Shea από το κοντινό Vernon της Νέας Υόρκης άκουσε για το γατάκι που επέζησε από μία φίλη της, η οποία της μετέφερε πως έμοιαζε με τις γάτες Rex. Η O’Shea ερωτεύτηκε αμέσως το μακρύτριχο, μεγαλόσωμο γατάκι με το στριφογυριστό τρίχωμα. Συνειδητοποίησε επίσης ότι το μικρούλι ψιψινάκι, που ονομαζόταν Adam, δεν ανήκε στη ράτσα Rex αλλά πιθανότατα αποτελούσε μια εντελώς νέα ράτσα.

 Ο Άνταμ τελικά άφησε τη φάρμα του για να γίνει μέλος της οικογένειας της Τζόαν. Εκεί, διασταυρώθηκε με γάτες της γειτονιάς, όπου και διαιώνισε  το ιδιαίτερο τρίχωμά του στα νεογέννητα γατάκια του. Το γονίδιο που ευθύνεται για το σκληρό τριχωμα ήταν κυρίαρχο και τελικά επικράτησε.

 Για να βεβαιωθεί η Τζόαν ότι η φυλή δεν σχετιζόταν με μια από τις υπάρχουσες ράτσες Rex, έστειλε δείγματα από τα μαλλιά του Adam σε διακεκριμένους Βρετανούς γενετιστές γατών για ανάλυση. Τα δείγματα μαλλιών που αναλύθηκαν έδειξαν ότι το τρίχωμα ήταν μοναδικό και δεν σχετίζεται ούτε με τη γάτα Κορνουάλης ούτε με τη Ντέβον Ρεξ.

 Σήμερα, όλες οι American Wirehair cats είναι απόγονοι του Adam kitten ή ενός από τα γατάκια του, που ονομαζόταν Amy. Αυτή η φυλή εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνια, παρόλο που αναγνωρίζεται πλέον από τους τέσσερις μεγαλύτερους συλλόγους γατών της Βόρειας Αμερικής.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

  

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Τα φυσικά Χαρακτηριστικά της  American Wirehair

 Σώμα:

 Μεσαίο προς μεγάλο μέγεθος (ζυγίζει τρεισήμισι με πεντέμιση κιλά). Επίπεδη πλάτη, ώμοι και γοφοί σε ίδιο πλάτος, ισορροπημένος κορμός.

 Κεφάλι:

 Σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Η δομή των οστών είναι στρογγυλή, ενώ διαθέτει εμφανή ζυγωματικά και ισορροπημένο ρύγχος και πηγούνι. Η μύτη της έχει μια απαλή κοίλη καμπύλη.

 Αφτιά:

 Μεσαία σε μέγεθος, ελαφρώς στρογγυλεμένα στις άκρες, φαρδιά και όχι υπερβολικά ανοιχτά στη βάση τους.

 Μάτια:

 Μεγάλα, στρογγυλά, φωτεινά και καθαρά. Το διάφραγμα έχει μικρή κλίση προς τα πάνω. Το χρώμα αντανακλά την ένταση και συμπληρώνει το χρώμα του τριχώματός της.

 Πόδια & πατούσες:

 Μέτρια σε μήκος, μυώδη και σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Πατούσες σταθερές, γεμάτες και στρογγυλεμένες, με βαριά μαξιλαράκια. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι πέντε μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα και στο τελείωμά της είναι πιο λεπτή από ότι στη βάση της. Η κορυφή της είναι ελαφρώς στρογγυλή.

 Τρίχωμα:

 Ελαστικό και μέτριο σε μήκος. Υπάρχουν μεμονωμένες τρίχες που είναι κυματιστές, γυρτές ή λυγισμένες, συμπεριλαμβανομένων των τριχών μέσα στα αφτιά. Συνολικά, είναι τραχύ και ανθεκτικό.

 Η πυκνότητα του σκληρότριχου στρώματος κάνει τις τρίχες να φαίνονται σγουρές. Γενικά, το τρίχωμά τους είναι πυκνό, ελαστικό, κυμματιστό και τραχύ. Τα μουστάκια τους είναι επίσης σγουρά.

 Χρώματα:

 Μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε χρώμα ή σχέδιο.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα American Wirehair cat

 Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες ράτσες γάτας της βόρειας Αμερικής, παρά το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά της ταιριάζουν σε πολλές οικογένειες με παιδιά.

 Φυσικά, αν θέλετε τον δικό σας γούνινο μπόγο μέσα στο σπίτι, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο. Εναλλακτικά, τι καλύτερο από το να αναζητήσετε γατάκια που χαρίζονται για υιοθεσία από κάποιον γνωστό σας ή από ένα καταφύγιο με αδέσποτα ζωάκια; 

 Μάλιστα, αν έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Αμερικανική Σκληρότριχη γάτα, όπως το ότι είναι χαδιάρα, αλλά ανεξάρτητη, χωρίς να επιζητά απαραίτητα τη προσοχή του αφεντικού της, έχει φιλική και κοινωνική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα κατοικίδια, τότε θα ανταμειφθείτε με ένα υπέροχο κατοικίδιο για τα επόμενα χρόνια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *