Ποιες γάτες δεν μαδάνε! 5 υποαλλεργικές ράτσες!

 Υπάρχουν διάφορα σημεία στο σώμα της γάτας στα οποία οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί, συμπεριλαμβανομένης της γούνας και του σάλιου της. 

 Έχοντας μια σχεδόν «υποαλλεργική» γάτα ή μια γάτα που δε μαδάει, θα εξαλείψετε έναν από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες πρόκλησης αλλεργιών: το τρίχωμα που απλώνεται γύρω από το σπίτι, στα ρούχα σας και οπουδήποτε ακουμπάει η ψιψίνα!

 Υπάρχουν πολλές ράτσες γάτας που δε μαδάνε και εδώ θα βρείτε τις κορυφαίες 5 από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε την παντοτινή σας φιλενάδα!

 1. Sphynx

 Η γάτα Σφιγξ είναι ουσιαστικά μια άτριχη ράτσα γάτας. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν άτριχη, καθώς έχει ένα μικρό χνούδι πολύ κοντά στο δέρμα.

 Όπως και να’ χει, είναι πολύ εύκολο να διακρίνετε το γυμνό δερματάκι της, το οποίο είναι απόλυτα υποαλλεργικό.

 Αν και αυτές οι γάτες τείνουν να είναι με τους κακούς στις ταινίες, στην πραγματικότητα, είναι στοργικές γάτες που δε μαδάνε καθόλου, συνεπώς, κατάλληλες για κάθε οικογένεια!

 2. Siamese

 Η γάτα Σιάμ δεν είναι άτριχη, αλλά δεν μαδάει πολύ. Το τρίχωμά της τείνει να είναι πιο κοντό από κάποιες άλλες ράτσες. Πρόκειται για μια παιχνιδιάρα γάτα που χρειάζεται φροντίδα και στοργή, ενώ απαιτεί συνεχώς την προσοχή της οικογένειάς της.

 Επίσης, είναι αρκετά φωνητική ράτσα, οπότε αν δεν της δίνετε την αγάπη που χρειάζεται, σίγουρα θα σας εκφράσει τα παράπονά της για την έλλειψη προσοχής.

 3. Burmese

 Οι γάτες Βιρμανίας είναι πολύ εντυπωσιακές. Έχουν μεγάλα μάτια και όμορφο χαρακτήρα. Είναι πολύ στοργικές και αναζητούν συνεχώς τρόπους να αλληλεπιδρούν με τον ιδιοκτήτη τους.

 Τείνουν να εμπιστεύονται σχετικά εύκολα τους ανθρώπους και είναι σπάνιο να μη συμπαθήσουν ένα άτομο που έχουν μόλις γνωρίσει. Μάλιστα, το καλύτερο είναι ότι δεν μαδάνε πολύ!

 4. Bengal

 Αν σας αρέσει η εμφάνιση των μεγάλων αιλουροειδών (π.χ. των τίγρεων), θα λατρέψετε τη γάτα Βεγγάλης. Το τρίχωμα με τις μαύρες ρίγες μιμείται την εμφάνιση της τίγρης και είναι το χαρακτηριστικό που την κάνει τόσο εντυπωσιακή.

 Ωστόσο, με τις γάτες Snow Bengal και Bengal, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί να έχουν προβλήματα με την υγεία τους.

 Ειδικότερα, πρέπει να δώσετε προσοχή στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, γιατί πρόκειται για μια γενετική διαταραχή. Βέβαια, οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ποιο συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί τη νόσο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, η γάτα Βεγγάλης παραμένει μια φανταστική επιλογή για μια οικογένεια, καθώς δε μαδάει πολύ και λατρεύει να βρίσκεται σε ένα διασκεδαστικό και στοργικό περιβάλλον.

 5. Bombay

 Η γάτα Βομβάης είναι μια από τις καλύτερες γάτες που δε μαδάνε. Έχει έναν ζεστό, φιλικό και εξωστρεφή χαρακτήρα και ταιριάζει απόλυτα σε οικογένειες με παιδιά, καθώς τα αγαπάει πολύ.

 Αυτές οι οπτασίες είναι μαύρες, με υπέροχα μάτια και ένα σχετικά κοντό γούνινο τρίχωμα. Το γεγονός ότι το τρίχωμά τους είναι τόσο κοντό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται «υποαλλεργικές».

 Υπάρχει κάποια ράτσα γάτας που δε μαδάει;

 Ανεξάρτητα από τη ράτσα τους, όλοι οι γάτες μαδάνε, ακριβώς όπως και εμείς χάνουμε τρίχες από τα μαλλιά μας. Ακόμα και η γάτα Σφιγξ που είναι σχεδόν άτριχη, όπως είπαμε, μαδάει λίγο. Ωστόσο, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, καθώς η τριχόπτωσή της είναι απειροελάχιστη.

 Οι γάτες της Σιβηρίας μαδάνε;

 Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι γάτες της Σιβηρίας δε μαδάνε. Το πρόβλημα με αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες αποδείξεις για αυτό. Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή μελέτη που έγινε το 1999 από μια εταιρεία που ονομάζεται Indoor Biotechnologies.

 Αυτήν τη μελέτη χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι η γάτα Σιβηρίας είναι υποαλλεργική. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η μελέτη ήταν ελαττωματική.

 Πρώτον, είχε μόνο τέσσερις γάτες ως αντικείμενο μελέτης – δύο Σιβηρίας, μία Αβησσυνίας και μία ημίαιμη. Όπως είναι φυσικό, τέσσερις γάτες δεν είναι αρκετές για να μπορέσει ο ερευνητής να βγάλει στατιστικά ένα έγκυρο συμπέρασμα.

 Δεύτερον, ενώ οι γάτες Σιβηρίας είχαν μικρότερες ποσότητες του αλλεργιογόνου Fel d1 από τις μικτές ράτσες, μια από αυτές (η αρσενική γάτα) είχε δέκα φορές μεγαλύτερο το αλλεργιογόνο απ’ ό, τι η θηλυκή γάτα Αβησσυνίας.

 Έτσι, παρόλο που οι γάτες της Σιβηρίας μπορεί να μαδάνε λιγότερο από πολλές γάτες, σίγουρα δεν είναι υποαλλεργικές. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι μια καθαρά υποαλλεργική ράτσα γάτας που δε μαδάει.

 Ποιες ράτσες γάτας αποβάλλουν λιγότερο τρίχωμα;

 Οι γάτες που υπάρχουν στην παραπάνω λίστα, είναι οι καλύτερες επιλογές. Κάθε μία από αυτές τις ράτσες μαδάει ελάχιστα, ειδικά σε σύγκριση με άλλα είδη. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι όλες οι γάτες χάνουν έστω και λίγο τρίχες από το σώμα τους.

 Οι γάτες σε αυτήν τη λίστα δεν αποτελούν εξαίρεση. Η διαφορά είναι, φυσικά, η ποσότητα των τριχών που αποβάλλουν. Κάθε μία από τις γάτες που αναφέρονται παραπάνω θα απαλλαγεί από το τρίχωμά της με πολύ πιο αργό ρυθμό από άλλες ράτσες.

 Αν λατρεύετε τις γάτες, αλλά οι αλλεργίες σας πυροδοτούνται αμέσως μόλις πλησιάζετε μια ψιψίνα, σκεφτείτε μία από τις παραπάνω επιλογές.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο γατάκι, αλλά να μη το αφήνετε να ξαπλώνει στο κρεβάτι σας, ούτε να πλησιάζει τις πετσέτες του μπάνιου και τα ρούχα σας. Σε κάθε περίπτωση, έχετε πολλές επιλογές για να διαλέξετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *