Μπορεί οι μαλλιαρές φιλενάδες να προσπαθούν να διατηρήσουν το μυστήριο στις μεταξύ μας σχέσεις, αλλά ένα είναι το σίγουρο: ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν για να κερδίσουν την προσοχή μας.
Η ερώτηση που προκύπτει, ωστόσο, είναι η εξής: άραγε, εμείς γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουν εκείνες;
Αν είστε κι εσείς ιδιοκτήτες κάποιας γατούλας, τότε το πιθανότερο είναι πως έχετε ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα νιαουρίσματά της. Και μιλάμε για το στοχευμένο νιαούρισμα, εκείνο που αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια εκ μέρους της να σας πει κάτι συγκεκριμένο.
Εκτός κι αν μιλάτε την γλώσσα της, πράγμα που αποκλείεται, τότε θα χρειαστεί να μάθετε τουλάχιστον να καταλαβαίνετε τι θέλει από τη ζωή σας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε γιατί οι γάτες κλαίνε το βράδυ και τι πρέπει να κάνουμε εμείς σαν γατογονείς.
Γιατί η γάτα μου νιαουρίζει το βράδυ;
Η αλήθεια είναι πως οι γατούλες έχουν μια ιδιόρρυθμη, αλλά αρκετά συγκεκριμένη γλώσσα του σώματος και ένα αρκετά πλούσιο επικοινωνιακό ρεπερτόριο. Για να τις καταλάβετε, θα χρειαστεί να παρακολουθήσετε και να ακούσετε προσεκτικά όλα όσα έχουν να σας πουν.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε σχετικά με τη συμπεριφορά της γάτας σας, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, αλλά και τις ανάγκες ή τις επιθυμίες της.
Για παράδειγμα, η ούρηση με σκοπό το μαρκάρισμα της περιοχής είναι μια προσπάθεια εκ μέρους της να σας ενημερώσει για το ότι αισθάνεται άγχος ή απειλή, ειδικά αν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι ή συνέβη κάποια δραστική αλλαγή στο περιβάλλον διαβίωσής της.
Την ίδια στιγμή, ένα απαλό τύλιγμα της ουράς γύρω από το πόδι σας σημαίνει μάλλον πως η γατούλα σας προσπαθεί να είναι στοργική μαζί σας και να δείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχει προς το πρόσωπο σας.
Ακόμα κι όταν απλώς σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι ή νιαουρίζει διαρκώς δίχως να καταλαβαίνετε για ποιο λόγο, κάτι προσπαθεί να σας πει!
Επιστήμονες του χώρου μας ενημερώνουν πως οι γάτες κλαίνε το βράδυ για διάφορους λόγους, ενώ ένας από τους πιο βασικούς είναι η ανέλπιστη προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή σας.
Μπορεί να χρειάζονται μερικά χάδια και στοργή, λίγο ποιοτικό χρόνο και παιχνίδια μαζί σας ή εκείνη τη λαχταριστή λιχουδιά που κρατάτε στα χέρια σας.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση που είναι λιγάκι πεσμένες ψυχολογικά τώρα τελευταία, ανησυχούν ή φοβούνται για κάτι.
Σκεφτείτε αντίστοιχα την δική σας συμπεριφορά, όταν αισθάνεστε αναστατωμένοι ή ανήσυχοι για κάτι. Μάλλον μιλάτε νευρικά και υπερβολικά, σωστά; Τα γατάκια κάνουν ακριβώς το ίδιο, ελπίζοντας πως θα καταλάβετε ότι συμβαίνει κάτι ανησυχητικό τριγύρω και θα τα βοηθήσετε!
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που είναι σε θέση να αγχώνουν το κατοικίδιό σας, όπως μία ξαφνική μετακόμιση, μια ασθένεια, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ακόμα και τα γηρατειά.
Παρ’ όλ’ αυτά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αν πρόκειται για μια συμπεριφορά που η ηλικιωμένη γατούλα σας έχει αρχίσει να κάνει με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τώρα τελευταία, καλείστε να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική συμβουλή.
Επικοινωνήστε γρήγορα με την πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική ή τον κτηνίατρό σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλείσετε πιθανά υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και ένα σωρό επώδυνες καταστάσεις.
Γατοϊστορίες: Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει; Μάθε τα πάντα!
Πώς μπορώ να την κάνω να σταματήσει;
Εάν θέλετε η γάτα να σταματήσει να νιαουρίζει συνέχεια και άσκοπα μέσα στα άγρια χαράματα, τότε θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία που κρύβεται πίσω από όλο αυτό.
Ακόμα και τότε όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Είναι λεπτή, βλέπετε, η γραμμή ανάμεσα στο να τη βοηθήσετε να προσαρμόσει την συμπεριφορά της λιγάκι στα μέτρα σας και στο να την κάνετε να συνεχίσει με αμείωτη ένταση ή ρυθμό.
Πάρτε το εξής παράδειγμα: Εάν ο λόγος είναι πως θέλει την προσοχή σας, τότε η ανταπόκρισή σας στα νιαούρισμά της αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να κλαίει το βράδυ.
Προσέξτε όμως. Δεν είναι ότι οι γάτες είναι χειριστικές, απλώς ανταποκρίνονται στα σημάδια που τους δίνετε.
Κάντε τη δική σας να πιστέψει πως θα αφήσετε το ζεστό, αναπαυτικό κρεβατάκι σας μέσα στη νύχτα για να ασχοληθείτε με τα άσκοπα καλέσματα και αυτό ήταν – μόλις υπογράψατε την καταδίκη σας!
Συντονιστείτε, λοιπόν, μαζί της την επόμενη φορά που θα κάνει το ίδιο πράγμα και λάβετε τα μέτρα σας:
- Τρέχει στο ντουλάπι με το φαγητό και τις λιχουδιές της μόλις σας βλέπει να μπαίνετε στην κουζίνα;
Χρησιμοποιήστε μια αυτόματη ταΐστρα για να της προσφέρετε ένα μεταμεσονύκτιο σνακ, εάν σας ξυπνάει επειδή θέλει φαγητό ή πάρτε της ένα παζλ φαγητού που θα την κρατήσει απασχολημένη όλο το βράδυ.
- Όταν ανάβετε το φως αρχίζει να τρέχει σαν μανιακή πέρα δώθε και να μην σταματάει;
Είναι η ώρα του παιχνιδιού! Κανονίστε ένα παιχνίδι διάρκειας 15 λεπτών μία ώρα πριν κοιμηθείτε περίπου. Πετάξτε της μια σφιχτή μπάλα χαρτιού στο πάτωμα ή χρησιμοποιήστε ένα διαδραστικό παιχνίδι για να διασκεδάσετε μαζί.
- Νιαουρίζει έντονα δίπλα στο κρεβάτι σας και ανεβαίνει επάνω σας;
Εδώ το πιθανότερο είναι πως έχει βαρεθεί και θέλει λίγη παραπάνω παρέα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να της δώσετε προσοχή τις ώρες που είναι ήσυχη μέσα στην ημέρα.
Σε περίπτωση που σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα δεύτερο κατοικίδιο απλώς και μόνο γιατί η γάτα κλαίει το βράδυ, μην το κάνετε.
Βέβαια, παίζει απλώς να έχετε ένα νεαρό γατάκι στο σπίτι κι εσείς ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα στη δουλειά σας. Είναι ανθρώπινο και σίγουρα μπορεί να συμβεί σε όλους.
Εάν όμως δεν μπορείτε να ασχοληθείτε οι ίδιοι μαζί του όσο πρέπει, τότε μπορείτε να αναλογιστείτε και την επιλογή ενός ακόμη συγκάτοικου – και που ξέρετε, ίσως κοιμηθείτε και λίγο παραπάνω!
Το σημαντικό είναι να ενοπίσετε την ακριβή αιτία που η γάτα κλαίει κάθε βράδυ και αναστατώνει τον ύπνο σας και να σχεδιάσετε μια στάνταρ ρουτίνα φαγητού και παιχνιδιού που θα ακολουθεί κάθε μέρα, για να μη σας ξυπνάει μέσα στον πιο γλυκό σας ύπνο. Αν η κατεργάρα φιλενάδα σας έχει μια γεμάτη μέρα, να είστε σίγουροι πως θα κοιμάται στο κρεβατάκι της σαν πουλάκι!