Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει; Μάθε τα πάντα!

 Χαϊδεύετε την αγαπημένη σας γατούλα και έχει αυτή την γλυκιά έκφραση της απόλυτης ικανοποίησης – προφανώς και το λατρεύει. Ξαφνικά όμως, παγώνει. Πιάνει το χέρι σας με το στόμα της και αρχίζει να σας δαγκώνει! Τι συμβαίνει;

 Η αλήθεια είναι πως οι γάτες έχουν θέματα με την συναισθηματική ή και σωματική εγγύτητα και μπορούν εύκολα να έρθουν σε υπερδιέγερση. Βέβαια, αν η δική σας έχει την τάση να δαγκώνει το χέρι σας με τα δοντάκια της κάθε φορά που την χαϊδεύετε λιγάκι παραπάνω, τότε μάλλον ξέρετε τι παίζει.

 Το ένα λεπτό εκλιπαρεί για τα χάδια και τα φιλιά σας και το αμέσως επόμενο σας ζητάει με άκομψο τρόπο να σταματήσετε – τώρα! Αυτή η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας δεν είναι παρά το αποτέλεσμα των συναισθημάτων της που είναι τελείως μπερδεμένα.

 Της αρέσει, βλέπετε, να την αγαπάτε και να την χαϊδεύετε, αλλά, ταυτόχρονα, το σιχαίνεται κιόλας. Μόνο που το ποια πλευρά του νομίσματος θα σας κάτσει κάθε φορά, μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

 Όλα αυτά είναι πράγματα που γνωρίζει η μία για την άλλη. Γι’ αυτό και θα τις δείτε να σέβονται τα όριά τους όταν παίζουν και δεν το παρακάνουν.

 Γατούλες που γνωρίζονται μεταξύ τους μπορεί να αγγίξουν απαλά τις μυτούλες ή τo μέτωπό τους για περίπου 5 με 10 λεπτά. Ίσως τριφτούν ή γλειφτούν και λιγάκι, αλλά μέχρι ενός σημείου.

 Μόλις ξεπεραστεί αυτό το σημείο, αρχίζει το πάρτυ! Μπορείτε να τις δείτε να αρχίζουν να παλεύουν ή να δαγκώνονται μεταξύ τους, διεκδικώντας τον σεβασμό που τους αρμόζει.

 Ο σωστός τρόπος να χαϊδέψετε την γάτα σας

 Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως πρέπει να σταματήσετε να δείχνετε στο γατουλίνι σας την στοργή και την αγάπη σας. Ίσα ίσα! Πρέπει μονάχα να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να το κάνετε. Δοκιμάστε, ας πούμε, να το χαϊδεύετε απαλά στο κεφαλάκι και το λαιμό.

 Κρατήστε κάθε άγγιγμα και παιχνίδι για σύντομο χρονικό διάστημα και απολαύστε και οι δύο την θαλπωρή που αισθάνεστε, δίχως να προβαίνετε σε απότομες και υπερβολικές κινήσεις.

 Φυσικά, υπάρχουν γάτες που δεν υπακούν σε όλα αυτά και αν είχαν τη δυνατότητα, θα ήθελαν να απολαμβάνουν τα χάδια σας για πάντα. Βέβαια, θα βρείτε και άλλες που φαίνονται να σιχαίνονται μέχρι και το άγγιγμά σας. Μην το παίρνετε προσωπικά.

 Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και έχει τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις, όπως ακριβώς και εμείς οι άνθρωποι.

 Κάποιοι από εμάς είναι πάρα πολύ εκδηλωτικοί και επιζητούν τα αγγίγματα και τα χάδια, ενώ άλλοι είναι σθεναροί υπερασπιστές του προσωπικού τους χώρου και τα παίρνουν στο κρανίο, όταν νιώσουν πως αυτός απειλείται.

 Η διαφορά μας σαν ανθρώπινο γένος από εκείνο των γατιών είναι πως αν κάποιος ξεπεράσει τα όριά μας, εμείς μιλάμε. Επικοινωνούμε την ανάγκη μας για σεβασμό και απαιτούμε να εισακουστούμε κιόλας.

 Οι γάτες από την άλλη, δεν κατέχουν την ικανότητα της ανθρώπινης ομιλίας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως πρέπει κι αυτές να εκφράσουν την αρέσκεια ή την δυσαρέσκεια τους με κάποιον άλλον τρόπο, που συνήθως είναι τα φιλάκια ή τα δαγκώματα αντίστοιχα.

 Πώς θα καταλάβω τι θέλει η γάτα μου;

 Μα, φυσικά, παρατηρώντας τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Πιστέψτε μας, φροντίζει να σας ενημερώσει πότε έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να κάνετε πιο εκεί και να την αφήσετε στην ησυχία της. Δείτε αναλυτικότερα:

  • Μπορεί να αρχίσει να νιαουρίζει
  • Τα αφτάκια της θα είναι προς τα πίσω, στα πλάγια ή τελείως ίσια επάνω στο κεφάλι της
  • Το δέρμα της θα τρέμει ελαφρώς
  • Θα αρχίσει να κουνάει νευρικά την ουρά της
  • Οι κόρες των ματιών της θα διαστέλλονται
  • Θα βγάλει νυχάκια
  • Τα μουστάκια της θα έρθουν προς τα εμπρός
  • Τα πόδια ή οι ώμοι της θα γίνουν πολύ σκληρά
  • Θα κοιτάζει επίμονα το χέρι σας
  • Ίσως σηκώσει και το δικό της ποδαράκι για να σας πει να σταματήσετε

 Κι αν πάλι δεν πιάσετε το νόημα, θα αντιδράσει πιο έντονα. Ίσως αρχίσει να γρυλίζει, να νιαουρίζει πολύ πιο έντονα ή να καταλήξει να σας δαγκώνει!

 Για να καταλάβετε τα όριά της, θα χρειαστεί να την προσέχετε. Χαϊδεύετέ την μονάχα όταν μπορείτε να την κοιτάζετε κι όχι όταν παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή στην τηλεόραση.

 Έχετε το νου σας για την παραμικρή αλλαγή. Μόλις την δείτε, σταματήστε να την αγγίζετε. Κι αν δεν είστε σίγουροι, σταματήστε και πάλι.

 Διαφορετικά, δεν της αφήνετε άλλη επιλογή από το να κλιμακώσει την κατάσταση και να φτάσει στα απροχώρητα. Μάλιστα, δεν θα φταίει εκείνη – αφού σας είπε να σταματήσετε και δεν το κάνατε!

 Ακόμη απορείτε για το τι πρέπει να κάνετε αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας και τα όριά της; Μα, φυσικά, να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της.

 Δώστε της δυο χάδια και απομακρύνετε το χέρι σας. Αν αποφασίσει να παραμείνει κοντά σας, περιμένετε μερικά λεπτά και συνεχίστε για λίγο ακόμη. Αφήστε την να αποζητάει το άγγιγμά σας.

 Μόλις δει ότι δεν πρόκειται να το παρακάνετε, θα χαλαρώσει. Σταδιακά, θα μάθει να σας εμπιστεύεται και θα δέχεται τις εκδηλώσεις στοργής σας με μεγαλύτερη προθυμία, ή τουλάχιστον, θα συνεχίσει να το κάνει για όσο καιρό την σέβεστε.

 Αλήθεια, εσείς ξέρετε τα όρια της δικής σας γάτας; Μιλήστε μας σχετικά με τις εμπειρίες σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *