Όλοι οι γατογονείς παγώνουν στο άκουσμα και μόνο της φράσης: «η γάτα μου κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει! Μήπως είναι άρρωστη;». Αυτό όμως είναι απολύτως φυσιολογικό!
Είναι δύσκολο, βλέπετε, να γνωρίζετε με απόλυτη σιγουριά αν η παραμικρή αλλαγή στην συμπεριφορά της μαλλιαρής φιλενάδας σας υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου είδους ασθένειας.
Η ίδια η γάτα, άλλωστε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει ότι είναι άρρωστη, με σκοπό να παραμένει ασφαλής από στους θηρευτές της. Μάλιστα, αν αναρωτιέστε γιατί κρύβεται η γάτα σας, οι ασθένειες είναι ένας από τους λόγους που απομονώνονται.
Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να εκφράσει κάπως αλλιώς την δυσαρέσκειά της. Μαθαίνει να ζει με αυτή, μιας και αρχίζει να την αποδέχεται σαν κάτι το φυσιολογικό.
Το θέμα είναι πως ίσως αργήσετε να το αντιληφθείτε και τότε η κατάσταση μπορεί να έχει φτάσει ήδη στο απροχώρητο. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα 18 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι μια γάτα είναι άρρωστη:
- Εμετός. Περιστασιακά, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να σας στείλει άμεσα στον γιατρό σας.
- Διάρροια. Μπορεί να οφείλεται σε διατροφική απερισκεψία, παράσιτα, αλλά και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θάνατο.
- Ανορεξία. Έχετε την ψιψίνα από κοντά, αν αρχίσει να αποφεύγει τα καθιερωμένα γεύματά της. Αν όμως η γάτα σας δεν τρώει καθημερινά, πηγαίνετε γρήγορα στον κτηνίατρο!
- Υπερφαγία. Μιλώντας για μια υπερήλικη γάτα, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι επικίνδυνη.
- Αλλαγές στο βάρος. Ανεξάρτητα από το αν είναι απώλεια ή αύξηση βάρους, αυτό το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί.
- Λήθαργος. Καλό είναι να γνωρίζουμε πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες σε φυσιολογικές συνθήκες. Σε περίπτωση όμως που η γάτα κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει, μπορεί να είναι σημάδι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Θα σας συνιστούσαμε να το δείτε λιγάκι πιο εντατικά.
- Υπερβολική δίψα. Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως ένα πρόβλημα με τους νεφρούς ή το ουροποιητικό σύστημα. Μην το αμελήσετε.
- Αλλαγές στην ούρηση. Γενικότερα, η ανακούφιση της γάτας σας θα πρέπει να είναι σταθερή. Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή οφείλει να σας ανησυχήσει.
- Αλλαγές στην αναπνοή. Μια ξαφνική επιτάχυνση ή δυσκολία κατά την αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος.
- Εκκρίσεις από την μύτη και τα μάτια. Μάλλον κάτι συμβαίνει με το αναπνευστικό της και σας καλεί σε άμεση δράση!
- Ακκαθαρσίες στα αφτιά. Αν παρατηρείτε έντονη δυσωδία και βρωμιά μέσα στα αφτιά της, μπορεί να πάσχει από κάποια λοίμωξη ή παράσιτα.
- Ερεθισμός του δέρματος. Τα δερματικά προβλήματα είναι συχνά ενδείξεις αλλεργιών, παρασίτων ή δερματοπάθειας και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
- Υπερβολική επικοινωνία. Η – κατά τα άλλα – ήσυχη γάτα σας νιαουρίζει διαρκώς τώρα τελευταία; Κάτι παίζει μαζί της!
- Το υπερβολικό γλείψιμο. Ναι, οι γάτες είναι πολύ σχολαστικές με τον καλλωπισμό τους. Αν όμως η δική σας αρχίσει να ασχολείται πολύ περισσότερο με τη περιποίησή της, κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.
- Μεταβολές της συμπεριφοράς της. Αν συμβαίνουν σταδιακά και με την πάροδο των χρόνων, δεν πειράζει. Η γάτα σας αποκτάει χαρακτήρα καθώς μεγαλώνει. Αν όμως είναι ξαφνικές, τότε είναι μια κραυγή βοήθειας.
- Δυσκολία κατά την κίνηση. Αν η γάτα σας αρχίσει να κουτσαίνει ή να δυσκολεύεται να κινηθεί ελεύθερα από το πουθενά, υπάρχει περίπτωση να έχει χτυπήσει ή να έχει αρθρίτιδα.
- Πρήξιμο. Το πρήξιμο σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος δεν πρέπει να αγνοηθεί. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν το προλάβετε εγκαίρως.
- Κακή αναπνοή. Η δύσοσμη αναπνοή υποδεικνύει ορθοδοντικά προβλήματα. Ό,τι κι αν είναι, καλείστε να το αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Πότε ένα γατάκι πρέπει να πάει άμεσα στον κτηνίατρο;
Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που θεωρούνται επείγουσες και δεν πρέπει να αμεληθούν, ειδικά αν υιοθετήσατε μια αδέσποτη γάτα. Αφήστε τα ραντεβού στην άκρη, καλέστε άμεσα τον γιατρό σας και επισκεφθείτε τον.
Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι η γάτα χρειάζεται άμεση φροντίδα για την υγεία της είναι τα εξής:
- Τραυματισμός
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ούλα που είναι ωχρά
- Λήθαργος, έλλειψη αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα
- Επιληψία
- Ζαλάδα, αστάθεια ή κίνηση σε κυκλική μορφή
- Αδυναμία βάδισης
- Αιμορραγία
- Έκθεση σε τοξική ουσία
- Σοβαρός πόνος
- Χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία σώματος
- Έλλειψη φαγητού για 24 ώρες
Γενικότερα όμως, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί. Τουλάχιστον, είναι προτιμότερο από το να τρέχετε και να μην φτάνετε μετά.
Ποτέ, μα ποτέ μη διστάσετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας, εάν το κατοικίδιο γατάκι σας ή μια αδέσποτη γάτα που φροντίζετε δεν αισθάνεται καλά.
Καταλαβαίνουμε πως δεν θέλετε να τη βάζετε σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Εξάλλου, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και αυτό μάλλον θα το πιστοποιούσαν όλα τα κατοικίδια ζωάκια.
Αντί να περιμένετε όμως μέχρι να φτάσετε στο αναπόφευκτο, καλό είναι να βρείτε έναν κτηνίατρο που είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτός στους χειρισμούς του. Αυτό θα ανακουφίσει το κατοικίδιό σας να αισθανθεί πιο οικεία.
Όπως κι αν έχει, μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις σας στο ιατρείο του. Είναι σημαντικό να μπορεί να παρακολουθεί την ευρύτερη κατάσταση της υγείας της γάτας σας στα προγραμματισμένα ραντεβού σας.
Εξάλλου, λένε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία – κι εδώ που τα λέμε δεν έχουν κι άδικο! Μία έγκαιρη διάγνωση ίσως είναι σε θέση να σώσει την αγαπημένη, άρρωστη γατούλα σας.
Από εκεί και πέρα, έχοντας μια γενική εικόνα για το πόσα χρόνια ζουν οι γάτες και παρέχοντάς της μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά και όλα τα κομφόρ που χρειάζεται, θα τη βοηθήσετε να απολαύσει την ποιοτική και χαρούμενη ζωή που της αξίζει.
Υπάρχει κάτι άλλο που σας ανησυχεί στη συμπεριφορά της γάτας σας; Ρωτήστε μας σχετικά, αφήνοντας ένα σχόλιο από κάτω!