Ψύλλοι γάτας: Τι πρέπει να κάνετε μετά τη προσβολή από ψύλλους

 Η γάτα σας δεν συμπεριφέρεται καλά εδώ και εβδομάδες. Σταμάτησε να γουργουρίζει και αντί να κουλουριάζεται στην αγκαλιά σας και να κοιμάται, ξύνει συνεχώς τα αυτιά της. Μάλιστα, περιποιείται τόσο πολύ τον εαυτό της, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη γούνα της κάποια φαλακρά σημεία.

 Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια σημάδια που υποδηλώνουν πως οι ψύλλοι έχουν εγκατασταθεί πάνω στο αγαπημένο σας κατοικίδιο και πιθανότητα μέσα στο σπίτι σας. Συγκεκριμένα, οι ψύλλοι της γάτας προκαλούν τα εξής:

  • Ξύσιμο γύρω από το κεφάλι
  • Υπερβολική περιποίηση και αύξηση στις τριχόμπαλες
  • Μικρά σκούρα έντομα φαίνεται να τρυπώνουν ή να ξεπηδούν από τη γούνα της
  • Κηλίδες σαν κόκκοι πιπεριού εμφανίζονται στη γούνα
  • Αυγά ψύλλων (μικροί λευκοί κόκκοι)
  • Φαλακρά σημεία
  • Ενόχληση/ Νευρικότητα
  • Χλωμά χείλη και ούλα
  • Πλατυέλμινθας σκώληκας

 Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές με τα υψηλότερα ποσοστά προσβολών από ψύλλους. Αυτά τα παράσιτα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα, σε θερμοκρασίες από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 Ένας θηλυκός ψύλλος μπορεί να γεννήσει 40-50 αυγά την ημέρα. Όταν ωριμάσουν, τα μισά από αυτά τα αβγά μπορούν να παράγουν έως και 20.000 νέους ψύλλους μέσα σε 2 μήνες.

 Οι γάτες και οι σκύλοι δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν. Τα εν λόγω παράσιτα μπορούν να μεταπηδήσουν πάνω μας, στα μαλλιά μας, στα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά και τα μαξιλάρια.

 Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους, και ανησυχείτε για την υγεία της γάτας σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Εάν επιβεβαιώσει την παρουσία τους, όλα τα κατοικίδιά σας και ο χώρος που μοιράζεστε θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία για ψύλλους.

 Πώς να προστατέψετε τη γάτα σας από τους ψύλλους

 Ο κύκλος ζωής των ψύλλων αποτελείται από τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικας. Με τη σωστή πρόληψη, μπορείτε να εξαλείψετε τους ψύλλους από τη γάτα σας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα συνταγογραφούμενα προϊόντα πρόληψης ψύλλων.

 Στο παρελθόν, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βασίζονταν μόνο σε παραδοσιακά περιλαίμια κατά των ψύλλων, σαμπουάν και σπρέι. Τα σημερινά προϊόντα είναι ασφαλέστερα, αποτελεσματικότερα και πιο βολικά για τη τετράποδη φίλη σας.

 Απαλλάξτε το σπίτι σας από τους ψύλλους

 Σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα ψύλλοι μέσα στο σπίτι σας και βρίσκονται σε αναπτυξιακό στάδιο, πρέπει να καθαρίσετε προσεκτικά τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά ακόμα και τα σοβατεπί.

 Οι ψύλλοι ήρθαν για να μείνουν και να σας ταλαιπωρήσουν, εκτός κι αν καθαρίσετε τον προσωπικό σας χώρο και το κατοικίδιό σας επιμελώς.

 Συγκεντρώστε σε μια σακούλα σκουπιδιών όλα τα κλινοσκεπάσματα και τα υφάσματα με τα οποία μπορεί να ήρθε σε επαφή μια γάτα με ψύλλους και πλύντε τα με καυτό νερό.

 Στη συνέχεια, σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα όλες τις περιοχές που συχνάζει η γάτα σας, για να ρουφήξετε τα αυγά των ψύλλων.

 Απομακρύνετε προσεκτικά τη βρωμιά που μαζεύεται, έτσι ώστε τα αυγά να μην εκκολαφθούν. Σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα καθημερινά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ψύλλοι.

 Όλοι θα συμφωνήσουν πως οι ψύλλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα που απασχολεί όλους τους κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων.

 Μάλιστα, αν αποφασίσατε να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα, είναι πολύ πιθανό η μικρή σας φίλη να έφερε μαζί της και κάποιους απρόσκλητους «επισκέπτες», οι οποίοι δεν λένε να ξεκολλήσουν με τίποτα από τον προσωπικό σας χώρο.

 Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και διατηρώντας το διαμέρισμά σας καθαρό, είστε σε θέση να προλάβετε την ανάπτυξη των ψύλλων στο τρίχωμά της γάτας και την εξάπλωσή τους στους χώρους του σπιτιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *