Σκωτσέζικη Γάτα Φολντ (Scottish Fold): Μια ασυνήθιστη ράτσα!

 Η Scottish Fold cat εμφανίστηκε ως μια αυθόρμητη μετάλλαξη ανάμεσα σε γάτες που ζούσαν σε φάρμες στη Σκωτία.

 Η εν λόγω φυλή έχει καθιερωθεί λόγω διασταυρώσεων ανάμεσα στη British Shorthair με κατοικίδιες γάτες στη Σκωτία και την Αγγλία. Στην Αμερική, η Σκωτσέζικη Φολντ έχει διασταυρωθεί με την Αμερικανική και τη Βρετανική Κοντότριχη γάτα.

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα της Scottish Fold cat

 Οι Σκωτσέζικες γάτες Φολντ είναι έξυπνες και έχουν ένα γλυκό και ήπιο χαρακτήρα. Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι ότι προσαρμόζονται εύκολα σε νέους αθρώπους και καταστάσεις.

 Παρόλο που επιτρέπουν σχεδόν σε όλους να τις αγκαλιάσουν και να τις χαϊδέψουν, έχουν την τάση να αναγνωρίζουν ένα άτομο ως αφεντικό, από το οποίο επιζητούν τη φροντίδα και την προσοχή που τις αξίζει, για να ευδοκιμούν και να είναι χαρούμενες.

 Παρά την αφοσίωσή τους, δεν είναι απαιτητικές και συνήθως προτιμούν να είναι κοντά σας κι όχι μέσα στην αγκαλιά σας.

 Απολαμβάνουν ένα καλό παιχνίδι κυνηγιού ή ό,τι περιλαμβάνει πέταγμα-ανάκτηση αντικειμένου και φυσικά διατηρούν την παιχνιδιάρικη πλευρά τους μέχρι την ενηλικίωση.

 Αυτό που ενδεχομένως σας παρακινεί την περιέργεια σε αυτή τη φυλή γάτας είναι τα διπλωμένα αφτάκια της Σκωτσέζικης Φολντ.

 Ακόμα και έτσι όμως, εξακολουθούν να είναι εκφραστικά και ικανά να κινούνται προς τα πίσω όταν η γάτα είναι έξω φρενών ή να σηκώνονται όρθια όταν ο «μπαμπάς» της ανοίγει την κονσέρβα σολομού.

 Οι μόνες περιπτώσεις που τα αφτιά της Scottish Fold κινούνται ανεπαίσθητα είναι όταν είναι αναστατωμένη ή άρρωστη.

 Αν και ορισμένες γάτες έχουν αυξημένη σωσσώρευση κεριού στα αυτιά, τα διπλωμένα αυτιά συνήθως δεν κάνουν τη γάτα πιο ευαίσθητη σε ακάρεα ή μολύνσεις των αυτιών.

 Η ευαισθησία στην κώφωση μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι ορισμένα πρώιμα Σκωτσέζικα Φολντ γατάκια ήταν λευκά και οι λευκές γάτες μπορεί να είναι επιρρεπείς σε έναν τύπο κώφωσης που δεν σχετίζεται με το γονίδιο της Φολντ.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Όλες οι Scottish Folds μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους σε μια γάτα με το όνομα Susie, που βρέθηκε το 1961 στο αγρόκτημα McRae κοντά στο Coupar Angus, μια πόλη στο Perth και Kinross της Σκωτίας.

 Αυτό το λευκό θηλυκό γατάκι είχε χαρακτηριστικά διπλωμένα αυτιά, τα οποία κέντρισαν αμέσως την προσοχή δύο εκτροφέων Βρετανικής Κοντότριχης γάτας, που βλέποντας αυτήν την ασυνήθιστη ψιψίνα, αναγνώρισαν τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας νέας ράτσας.

 Η μητέρα της Susie ήταν μια λευκή γάτα με ίσια αυτιά, αλλά δεδομένου ότι ο πατέρας της ήταν άγνωστος, δεν είναι σαφές αν η Susie ήταν μία από τις πρώτες εκπροσώπους της ράτσας της ή αν τα διπλωμένα αυτιά δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν.

 Το 1963, η Susie γέννησε δύο γατάκια με διπλωμένα αυτιά και το ένα από αυτά, μια λευκή καλλονή ψιψίνα, ονομάστηκε Snooks.

 Με τη συμβουλή του Βρετανού γενετιστή Πίτερ Ντάιτ, οι εκτροφείς ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής, χρησιμοποιώντας Βρετανικά Κοντότριχα γατάκια και άλλες κατοικίδιες γάτες.

 Ο William και η Mary Ross συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι το γονίδιο που διέπει τα διπλωμένα αυτιά ήταν κυρίαρχο. Αυτό σημαίνει ότι σε μια γέννα, όπου η θηλυκή ή η αρσενική γάτα είχε ένα αντίγραφο του γονιδίου fold, τα μισά γατάκια γεννιόντουσαν με διπλωμένα αφτάκια.

 Αρχικά, οι εκτροφείς ονόμασαν τη νέα τους φυλή «Lops» από τον τύπο κουνελιού lop-ear. Ωστόσο, το 1966, άλλαξαν το όνομα σε Scottish Fold, προς τιμήν αυτού του ασυνήθιστου χαρακτηριστικού και της χώρας στην οποία βρέθηκε η ράτσα.

 Την ίδια χρονιά, οι Rosses κατέγραψαν τις γάτες τους στο Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Στην αρχή, αρκετοί εκτροφείς και γατόφιλοι ήταν ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα και διαφορετική ράτσα, αλλά σύντομα το GCCF έθεσε ζήτημα πιθανών προβλημάτων υγείας.

 Αρχικά, υπήρχε προβληματισμός για μολύνσεις των αφτιών και προσβολές από ακάρεα ή κώφωση, αλλά αυτοί οι προβληματισμοί αποδείχθηκαν αβάσιμοι. Στη συνέχεια, το GCCF έθεσε το ζήτημα της εμφάνισης γονιδιακών προβλημάτων, τα οποία ήταν, δυστυχώς, πολύ πιθανά.

 Μέχρι το 1971, το GCCF έκλεισε την εγγραφή των Σκωτσέζικων γατών Φολντ και απαγόρευσε τις περαιτέρω εγγραφές στο μητρώο του. Η εγγραφή της Scottish Fold έγινε δεκτή από τη Cat Fanciers’ Association το 1973. Το 1978, έγινε επίσημα μια νέα ράτσα γάτας.

 Σε μια εκπληκτικά σύντομη περίοδο, η Σκωτσέζικη Γάτα Φολντ κέρδισε την αποδοχή όλων των οργανώσεων της Βόρειας Αμερικής και μία θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ράτσες της περιοχής.

 Η μακρύτριχη εκδοχή της ράτσας δεν αναγνωρίστηκε επίσημα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το υπολειπόμενο γονίδιο για το μακρύ τρίχωμα μπορεί να οφείλεται επίσης στη Susie, καθώς η ακριβή της προέλευση είναι αβέβαιη.

 Η αξιοποίηση της γάτας Περσίας σε πρώιμες διασταυρώσεις της Σκωτσέζικης Φολντ βοήθησε εξίσου στην καθιέρωση του γονιδίου που δημιουργεί το μακρύ τρίχωμα.

 Σήμερα, πολλές οργανώσεις έχουν αποδεχθεί τη Scottish Fold Longhair ως μία από τις καθιερωμένες ράτσες γάτας, αν και ορισμένες έχουν ξεχωριστό πρότυπο για το μακρύ τρίχωμα και ονομάζουν αυτήν την ποικιλία γατών Highland Fold ή Longhair Fold.

 Η Scottish Fold Longhair είναι γνωστή με τρία διαφορετικά παρατσούκλια, ανάλογα με την εκάστοτε οργάνωση. Οι οργανώσεις AACE, ACFA και UFO την αποκαλούν Highland Fold.

 Η CFF αναφέρεται στη φυλή ως Longhair Fold. Στη CFA και στην TICA, η μακρύτριχη Scottish Fold είναι μια ποικιλία της ράτσας Scottish Fold.

 Στη CCA, η φυλή ονομάζεται Scottish και παρόλο που τα δύο μήκη τριχώματος μοιράζονται ένα πρότυπο, οι δύο ποικιλίες θεωρούνται ξεχωριστές ράτσες.

 Επιπλέον, η CCA δέχεται τη Scottish Straight Shorthair και τη Scottish Straight Longhair με την ονομασία Scottish, ωστόσο, αυτές οι γάτες δεν έχουν διπλωμένα αφτιά.

 Η Scottish Shorthair έχει την ίδια συμπεριφορά και τον ίδιο σωματότυπο με τη Scottish Fold, αλλά διαφορετικά αφτιά, με αποτέλεσμα η ACF να την αναγνωρίζει ως διαφορετική ράτσα.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

  

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Σκωτσέζικης Γάτας Φολντ

 ΣΩΜΑ

 Η συνολική εμφάνιση της γάτας είναι αυτή μιας στρουμπουλής ψιψίνας με μέτρια οστική δομή.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Στρογγυλό κεφάλι με σφιχτό πηγούνι και σαγόνι. Τα μαξιλαράκια στα μουστάκια είναι επίσης στρογγυλά. Στις αρσενικές γάτες, τα ζυγωματικά είναι έντονα. Ο λαιμός είναι κοντός. Η μύτη είναι επίσης κοντή και έχει μια απαλή κυρτότητα. 

 ΑΥΤΙΑ

 Τα αυτιά διπλώνουν προς τα μπροστά και προς τα κάτω. Είναι μικρούλια σε μέγεθος, με στρογγυλές άκρες.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεγάλα, στρογγυλά και ορθάνοιχτα, που προσδίδουν μια γλυκύτητα στο βλέμμα. Το χρώμα των ματιών ταιριάζει με το χρώμα του τριχώματος. Όσες γάτες έχουν λευκό, δίχρωμο ή  μοτίβο τριχώματος «van» μπορεί να έχουν μπλε ή ετερόχρωμα μάτια.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Κοντά και χοντρά ποδαράκια. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι καλοσχεδιασμένα και στρογγυλά. 

 ΟΥΡΑ

 Η ουρά είναι μέτρια προς μακριά, αλλά σε αναλογία με το σώμα. Επιπλέον, είναι εύκαμπτη, κωνική και με στρογγυλεμένη άκρη.

 ΧΡΩΜΑ

 Οποιοδήποτε χρώμα ή μοτίβο, με εξαίρεση εκείνα που παρουσιάζουν στοιχεία υβριδισμού και οδηγούν στα χρώματα: σοκολατί, λιλά, στο μοτίβο της γάτας Ιμαλαΐων ή όλα αυτά σε συνδυασμό με το λευκό.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΜΑΚΡΥΤΡΙΧΕΣ ΓΑΤΕΣ

 Μακρύ.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΕΣ ΓΑΤΕΣ

 Πυκνό, βελούδινο και λείο. Η υφή του τριχώματος μπορεί να διαφέρει λόγω χρώματος ή/και τοπικών, εποχικών αλλαγών.

 Μπορεί τα ανεπαίσθητα αφτάκια τους να είναι διπλωμένα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις Σκωτσέζικες γάτες Φολντ από το να τα κουνάνε με διαφορετικό τρόπο, για να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

  Αυτές οι γάτες είναι φιλήσυχες, ήρεμες και στοργικές με τον τρόπο τους. Λατρεύουν το αφεντικό τους, παρόλο που μπορεί να μην επιθυμούν τα πολλά αγγίγματα και τις αγκαλιές.

 Όπως και να’ χει όμως, έχουν κοινωνική συμπεριφορά και κάνουν εύκολα γνωριμίες με άλλους ανθρώπους.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εύρεση και την υιοθεσία αυτής της ράτσας, μπορείτε να καταφύγετε σε κάποιο εκτροφείο, όπου θα σας κατατοπίσουν κατάλληλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *