Νομίζετε ότι οι ήχοι της γάτας σας είναι απλώς τυχαίες ασυναρτησίες; Τότε κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα, ο μικρός σας μπόγος μεταδίδει πληροφορίες για τον κόσμο της και για το πώς νιώθει απέναντί σας.
Τα καλά νέα είναι ότι αν εστιάσετε τη προσοχή σας στους ήχους που παράγει, ίσως αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνουν και να τους χρησιμοποιήσετε προς όφελος και των δυο σας.
Μετά τα πουλιά, οι γάτες έχουν το μεγαλύτερο εύρος φωνητικών εκφράσεων από οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο ζώο. Αν και είναι περισσότερο γνωστές για τα νιαουρίσματα, τα γουργουρητά, τα συριγμό και τα γρυλίσματα, ο αριθμός των ήχων που παράγουν είναι πολύ μεγαλύτερος!
Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η γάτα σας μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς φωνητικούς τρόπους και με πολλαπλές παραλλαγές αυτών. Μερικοί αντανακλούν την ικανοποίησής της για κάτι, ενώ άλλοι υποδηλώνουν ανησυχία, φόβο ή ακόμα και θυμό. Όλοι, ωστόσο, είναι ενδεικτικοί της συναισθηματικής της κατάστασης.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι σημαίνουν οι ήχοι που κάνει η γάτα, για να καταλαβαίνετε πάντα τι θέλει να σας πει και να ανταποκρίνεστε καλύτερα στα θέλω και τις ανάγκες της.
1. «Νιάου»
Ίσως ο πιο συνηθισμένος γατίσιος ήχος, το νιαούρισμα μιας ενήλικης γάτας χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την επικοινωνία της με τον άνθρωπο και όχι με άλλες ψιψίνες. Το χρησιμοποιούν επίσης και τα άγρια, νεαρά γατάκια όταν έχουν ανάγκη τη μητέρα τους. Καθώς ωριμάζουν, όμως, σταδιακά το σταματάνε.
Οι κατοικίδιες γάτες από την άλλη, το χρησιμοποιούν κατά κόρον και στην ενήλικη ζωή τους, καθώς θέλουν να είναι πάντα τα μωρά της οικογένειάς τους.
Γενικά, μια γάτα που νιαουρίζει θέλει κάτι, όπως προσοχή, φαγητό ή ενδεχομένως πρόσβαση σε ένα δωμάτιο. Μερικές φορές, ωστόσο, τα νιαουρίσματα χρησιμεύουν απλώς ως χαιρετισμός, ένα «καλωσόρισμα στο σπίτι».
Περιστασιακά, ένα νιαούρισμα μπορεί να εκφράζει μοναξιά ή ακόμα και ασθένεια. Οι μεγαλύτερες γάτες συνήθως νιαουρίζουν περισσότερο λόγω αδυναμίας των αισθήσεών τους ή λόγω άγχους (π.χ επειδή δεν είναι τόσο ευκίνητες όπως πριν).
Στις νεότερες γάτες, ένα σύντομο νιαούρισμα τις περισσότερες φορές υποδηλώνει μοναξιά ή πείνα και η συχνότητα που το κάνει μας δείχνει τη ψυχική της κατάσταση. Παραδείγματος χάρη, τα νιαουρίσματα με γρήγορο ρυθμό δηλώνουν ότι δεν την έχετε χαιρετήσει ακόμα και σας λέει «τι περιμένεις πια, ντε;»
Ένα μεγαλύτερο, μακρόσυρτο και παραπονιάρικο νιαούρισμα της γάτας μπορεί να υποδηλώνει ανησυχία, ενόχληση ή αντίρρηση σε κάτι. Ένα ασταμάτητο νιαούρισμα θα μπορούσε να υποδηλώνει ασθένεια ή τραυματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.
2. Γουργούρισμα
Ίσως ο πιο ευχάριστος και υπνωτικός από τους ήχους της γάτας, το γουργούρισμα είναι ένα απαλό, βαθύ, βουητό που γίνεται πιο συχνά όταν η γάτα σας είναι στα καλύτερά της. Το να χαϊδεύετε απαλά τη γάτα σας ενώ φωλιάζει στην αγκαλιά σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προκαλέσετε αυτόν τον ήχο της απόλυτης ικανοποίησης.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γουργούρισμα μπορεί να προκληθεί όταν η μικρή ταράζεται για κάτι. Το κλειδί για να διακρίνει κανείς τη διαφορά είναι η στάση του σώματος. Αν τα αφτιά της είναι τραβηγμένα προς τα πίσω και το σώμα της φαίνεται τεταμένο, το γουργούρισμα υποδηλώνει ανησυχία για κάτι.
3. Κελαηδίσματα, Τρίλιες και Τσιρίδες
Αυτές οι φωνητικές εκφράσεις που μοιάζουν με ήχους πουλιών είναι ελαφρώς πιο εμφατικές από ένα νιαούρισμα. Τις χρησιμοποιεί η μητέρα για να μάθει στα γατάκια της να την προσέχουν και να την ακολουθούν.
Έτσι, η γάτα σας μπορεί να «κελαηδάει» σε μια προσπάθεια να τραβήξει τη προσοχή σας ή να σας δείξει κάτι που θεωρεί σημαντικό. Οι τρίλιες και οι τσιρίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επίσης, όταν μια γάτα είναι ενθουσιασμένη και χαρούμενη.
4. Χτύπημα των δοντιών
Μπορεί να έχετε ακούσει τη ψιψίνα να χτυπάει τα δόντια της ενώ κοιτάζει με λαχτάρα έξω από ένα παράθυρο ένα σπουργίτι ή κάποιο άλλο μικρό ζώο.
Μερικές φορές, συνοδευόμενο από ένα κελάηδισμα, τρίξιμο ή αμυδρό κλάμα, το χτύπημα των δοντιών πιστεύεται ότι είναι ένδειξη του ενθουσιασμού που νιώθει ως αρπακτικό και του άγχους της που δεν μπορεί να πλησιάσει το θήραμά της.
Ενδεχομένως να ακούσετε ότι το χτύπημα των δοντιών είναι στην πραγματικότητα μια μιμητική κλήση πουλιών ή τρωκτικών, αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς η κυνηγετική ικανότητα των γατιών βασίζεται στη σιωπή και τη μυστικότητα.
Γατοϊστορίες: Γιατί η γάτα μου με σκουντάει; Δες τι σου κρύβει!
5. Συριγμός/ Σφύριγμα
Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σχετικά με τη σημασία που έχει ο συριγμός μιας γάτας. Το χαρακτηριστικό «σσσσς», που ακούγεται σαν κάτι που τσιτσιρίζει στη σχάρα, σημαίνει ότι η γάτα σας αισθάνεται ότι απειλείται και είναι έτοιμη να αμυνθεί αν χρειαστεί.
Ταυτόχρονα, θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στη γλώσσα του σώματός της: κυρτή πλάτη, σηκωμένο τρίχωμα, τεταμένη ουρά, πεπλατυσμένα αφτιά και ανοιχτό στόμα με τους κυνόδοντες να είναι έτοιμοι να δαγκώσουν.
Ο συριγμός μπορεί να συνοδεύεται, επίσης, από έναν ακόμα χαρακτηριστικό ήχο που μοιάζει με τσιτσίρισμα και παρουσιάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν η γάτα σας πάρει αυτήν την όψη που μοιάζει με φίδι, υποχωρήστε και κάντε ό,τι μπορείτε για να απομακρύνετε την απειλή.
Ο συριγμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψη και από την άνεση της γάτας. Φερ’ ειπείν, πιο συχνά θα τον ακούσετε από ένα ντροπαλό, εσωστρεφές και αδέσποτο γατάκι, παρά από ένα κοινωνικό και ζωηρό.
Οι κακοποιημένες ή οι άγριες γάτες είναι επίσης πιο πιθανό να παράγουν ένα σφύριγμα από ό, τι ένα κατοικίδιο γατί που είναι ψυχικά και σωματικά υγιές μέσα στη φροντίδα ενός οικογενειακού περιβάλλοντος.
6. Ουρλιαχτό
Σε αντίθεση με τον χαρούμενο, διερευνητικό ήχο ενός νιαουρίσματος, το ουρλιαχτό είναι ένα μακρύτερο, πιο παρατεταμένο μουγκρητό που υποδηλώνει άγχος, δυσφορία, κτητικότητα ή ζητήματα ζευγαρώματος. Οι γάτες το χρησιμοποιούν συχνά για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Μπορεί να σημαίνει «θέλω να ζευγαρώσω» ή «δεν θέλω να με πλησιάσεις».
Μπορεί επίσης να συμβεί όταν μια γάτα δεν αισθάνεται καλά, όταν οι αισθήσεις ή οι γνωστικές λειτουργίες της μειώνονται ή όταν κάτι στο περιβάλλον της (ίσως μια νέα γάτα) δεν της αρέσει.
Οι γάτες που μεταφέρονται σε μια νέα περιοχή ή υιοθετούνται σε ένα νέο σπίτι μπορεί να εκφράζουν τη λύπη τους για αυτήν την αλλαγή με ουρλιαχτά. Άλλες πάλι μπορεί να το κάνουν απλώς γιατί βαριούνται.
Εάν η δική σας αρχίζει να ουρλιάζει ασταμάτητα, δείτε μήπως είναι άρρωστη. Εάν δεν έχει στειρωθεί ακόμα, φροντίστε να το κάνετε όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικά αν την αφήνετε να βγαίνει έξω από το σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, προσέχετε τις ξένες γάτες που μπορεί να «εισβάλλουν» στον χώρο σας.
Ιδανικά, οι αδέσποτες γάτες χρειάζεται να παγιδευτούν, να στειρωθούν και να υιοθετηθούν από οικογένειες που θα τις φροντίζουν σωστά, όπως τις αξίζει.
Βεβαιωθείτε ότι η φίλη σας έχει πολλά παιχνίδια και ότι της αφιερώνετε χρόνο. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να σταματήσει να ουρλιάζει ασταμάτητα είναι απλώς λίγος παραπάνω χρόνος με την οικογένειά της.
7. Σκούξιμο
Τα θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο σκούζουν για να καλέσουν τους υποψήφιους συντρόφους τους. Ένα μη στειρωμένο θηλυκό που θέλει να ζευγαρώσει θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγει έξω και να συναντήσει αρσενικές γάτες, που πιθανότατα θα ουρλιάζουν και θα ανταγωνίζονται για την τιμή της.
8. Κραυγή
Εάν το θηλυκό που δεν έχει στειρωθεί είναι έξω, το σκούξιμο θα προσελκύσει ένα αρσενικό, οπότε σίγουρα θα συμβεί το ζευγάρωμα. Η γάτα παίρνει μια θέση με το κεφάλι προς τα κάτω και ανασηκώνει το πίσω μέρος της (λόρδωση), ενώ το αρσενικό δαγκώνει τον λαιμό της και ξεκινά τη διαδικασία του ζευγαρώματος.
Στο τέλος της πράξης, το μόριο του αρσενικού γάτου προκαλεί πόνο στο θηλυκό, με αποτέλεσμα εκείνη να παράγει αυτή τη χαρακτηριστική ανατριχιαστική κραυγή.
Οι γάτες που βρίσκονται στη μέση ενός καυγά μπορεί επίσης να κραυγάσουν. Αυτές οι αρχέγονες κραυγές συνοδεύονται συνήθως από ένα μακρύ, δυσοίωνο ουρλιαχτό και ο καυγάς συνήθως ολοκληρώνεται με ένα χτύπημα στα πόδια ή ένα μοχθηρό δάγκωμα.
Για να αποφύγετε τον έντονο τραυματισμό της γάτας σας, θα ήταν καλύτερο να την κρατάτε μέσα στο σπίτι.
9. Γρύλισμα και βρυχηθμός
Συνήθως συνοδεύουν τον συριγμό της γάτας και τις περισσότερες φορές εκφράζουν φόβο, θυμό ή εδαφική απειλή. Σε αντίθεση με εκείνον των μεγαλύτερων γατών, όπως οι τίγρεις και τα λιοντάρια, το γρύλισμα και ο βρυχηθμός της κατοικίδιας γάτας είναι υψηλότερου τόνου και μπορούν να ξεκινήσουν ή να τελειώσουν με ένα γουργουρητό.
Γενικά, αν η γάτα σας βρυχάται αφήστε την, εκτός εάν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από άλλη γάτα. Τότε, θα έχει την κλασική αμυντική στάση του σώματος – σηκωμένο τρίχωμα, κυρτή πλάτη, αφτιά προς τα πίσω και ουρά που συσπάται.
Ράτσες και επικοινωνία
Μερικές γάτες είναι από τη φύση τους πιο ομιλητικές από άλλες. Γενικά όμως, οι κοντότριχες γάτες τείνουν να είναι πιο ομιλητικές και εξωστρεφείς, οπότε αν ψάχνετε για ένα ενστικτωδώς ομιλητικό γατάκι, σκεφτείτε ορισμένες ράτσες ασιατικής καταγωγής.
Εάν προτιμάτε μια λιγότερο φωνητική γάτα, μπορείτε να επιλέξετε μια Περσική, Ρωσική Μπλε, γάτα Σαρτρέ, Νορβηγικού Δάσους ή Μέιν Κουν. Αυτές οι ράτσες τείνουν να είναι πιο ήσυχες. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!
Γνωρίζοντας τι προσπαθεί να σας πει το κατοικίδιό σας, θα είστε σε θέση να προβλέψετε τη συμπεριφορά της γάτας, τις προθέσεις και τις ανάγκες της.
Είτε είναι πεινασμένη, άρρωστη, χαρούμενη, μοναχική, παιχνιδιάρα ή τρελούτσικη, θα καταλάβετε το νιαούρισμα της γάτας σας και θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να της δώσετε αυτό που χρειάζεται. Έτσι, και οι δυο σας θα μπορείτε να κάνετε καθημερινά μια ωραία, φιλική «γατοκουβέντα»!