Balinese γάτα: Μια φλύαρη αλλά πανέξυπνη ράτσα!

 H γάτα Μπαλί είναι μια λυγερή γάτα με μακριές, κωνικές γραμμές, πολύ ευέλικτη, δυνατή και μυώδης. Ξεχωρίζει για τη μεγάλη γκάμα χρωμάτων και το μεταξένιο τρίχωμά της, που από κάτω κρύβει ένα ευλύγιστο και αθλητικό σώμα.

 Η προσωπικότητά της

 Δεδομένου ότι η γάτα του Μπαλί και η Σιάμ είναι στενά συνδεδεμένες, μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά. Όπως η Σιάμ, έτσι και η Balinese cat είναι περίεργη, εξωστρεφής, έξυπνη και με εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, ενώ δεν θα διστάσει να διεκδικήσει το δικαίωμά της για προσοχή!

 Μάλιστα, θα λέγαμε πως είναι γνωστές για τη φλύαρη προσωπικότητά τους και πάντα πρόθυμες να σας πουν την άποψή τους για τη καθημερινότητα, την αγάπη που τις δείχνετε και το τι τις έχετε σερβίρει για δείπνο.

 Συνήθως συντονίζονται με τις διαθέσεις των ανθρώπων τους και είναι κοντά τους για να τους φτιάξουν τη διάθεση ή να μοιραστούν τη χαρά μαζί τους.

 Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως η έντονη επίπληξη μπορεί να πληγώσει τα ευαίσθητα συναισθήματά τους. Αντ’ αυτού, ο συμβουλευτικός τόνος και η θετική ενίσχυση είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την εκπαίδευση και τη διόρθωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς αυτής της ράτσας.

 Επιπροσθέτως, είναι τρομερά ευκίνητες και αθλητικές. Τις αρέσει να παίζουν και μαθαίνουν εύκολα να παίζουν παιχνίδια τύπου «πιάσε-φέρε». Την ίδια στιγμή, διακρίνονται για τον στοργικό και πιστό χαρακτήρα τους. 

 Η ιστορία της ράτσας της

 Στις αρχές του 1900, κοντότριχες γάτες Σιάμ άρχισαν να γεννούν ξαφνικά και γατάκια με μακρύ τρίχωμα, το οποίο θεωρούνταν ασυνήθιστο για τη ράτσα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το υπολειπόμενο γονίδιο για τα μακρύ τρίχωμα εισήχθη στην ευρωπαϊκή δεξαμενή γονιδίων της Σιάμ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Δεδομένου ότι η Σιάμ σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν άλλες ράτσες γάτας και μερικές μη καθαρόαιμες κατοικίδιες ψιψίνες για να αναζωογονηθεί η ράτσα. Η γάτα Αγκύρας, μια ράτσα με μεταξένια ημι- μακριά γούνα παρόμοια με το τρίχωμα της γάτας Μπαλί, πιστεύεται ότι ήταν μια από τις ράτσες που χρησιμοποιήθηκαν.

 Άλλοι πιστεύουν ότι το υπολειπόμενο γονίδιο που προσέδιδε στα γατάκια μακρύ τρίχωμα είναι απλώς μια φυσική μετάλλαξη. Και οι δύο υποθέσεις όμως έχουν αμφισβητηθεί.

 Κατά τη δεκαετία του 1940, οι εκτροφείς αποφάσισαν ότι αυτές οι γάτες μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στις υπάρχουσες ράτσες γατών και δεδομένου ότι και οι δύο εκδοχές είχαν αξιόπιστους υποστηρικτές, επικράτησαν και τα δύο μήκη τριχώματος.

 Αυτές οι μακρύτριχες γάτες, λοιπόν, άρχισαν να προωθούνται και να γίνονται γνωστές ως Balinese cat. Το όνομα που επιλέχθηκε είχε σκοπό να συγκρίνει τις χαριτωμένες κινήσεις της γάτας με εκείνες των πολύχρωμων χορευτών του Μπαλί. Εκείνες τις πρώτες μέρες, οι γάτες Balinese είχαν πιο βαριά κόκαλα και παχύτερο τρίχωμα από τις Σιάμ.

 Μέχρι το 1970, όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Βόρειας Αμερικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή είχαν αποδεχτεί το Balinese kitten. Μετά την επίσημη αναγνώρισή της γάτας Μπαλί, άρχισε να προωθείται μια χρωματική παραλλαγή αυτής της φυλής, η γάτα Ιάβας που δημιουργήθηκε με την διασταύρωση της Balinese με την Κοντότριχη Colorpoint.

 Οι Ιάβας συνδύασαν το ημι-μακρύ τρίχωμα της γάτας του Μπαλί με τα πολυάριθμα χρώματα της Colorpoint. Η φυλή ονομάστηκε Ιάβας από το νησί Ιάβας στην Ινδονησία, δυτικά του Μπαλί. Η Ιάβας δεν είναι από την Ιάβα, αλλά πιστεύεται ότι το όνομα προσέδιδε έναν ωραίο ρομαντικό τόνο στη νέα φυλή.

 Την 1η Μαΐου 2008, οι Ιάβας διαχωρίστηκαν επίσημα από τη γάτα του Μπαλί και το 2010 υιοθετήθηκε ένα ενιαίο πρότυπο, το οποίο συνδύαζε πλήρως τις δύο φυλές. Εκτός από το seal point, το σοκολατένιο point, το μπλε point και το λιλά point, η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει πλέον είκοσι δύο επιπλέον χρώματα.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Τα φυσικά Χαρακτηριστικά της Balinese cat

 Σώμα:

 Μεσαίο μέγεθος. Χαριτωμένο, μακρύ και καλλίγραμμο. Ζυγίζει από δύο έως τεσσεράμισι κιλά ή και περισσότερο). Ένας συνδυασμός λεπτών οστών και σφιχτών μυών. Οι ώμοι και οι γοφοί συνεχίζουν τις ίδιες κομψές γραμμές του σωληνοειδούς σώματος της γάτας. Γενικά, οι γοφοί δεν είναι φαρδύτεροι από τους ώμους. Η κοιλιά είναι σφιχτή.

 Κεφάλι:

 Μακρύ και κωνικό, το μέγεθός του είναι σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Το ρύγχος της είναι λεπτό και σε σχήμα σφήνας. Η μύτη είναι μακριά και ίσια, σε συνέχεια του μετώπου. Τα μάτια απέχουν μεταξύ τους περίπου όσο το πλάτος ενός ματιού.

 Αφτιά:

 Μεγάλα, μυτερά και φαρδιά στη βάση.

 Μάτια:

 Μέτρια σε μέγεθος, αμυγδαλωτά, ούτε προεξέχουν ούτε μπαίνουν προς τα μέσα. Έχουν κλίση προς τη μύτη. Βρίσκονται σε αρμονία με τις γραμμές του προσώπου και τα αυτιά. Το χρώμα τους είναι συνήθως βαθύ, ζωηρό μπλε.

 Πόδια & πατούσες:

 Μακριά και καλλίγραμμα πόδια. Τα πίσω είναι ψηλότερα από τα μπροστινά. Γενικά, βρίσκονται σε καλή αναλογία με το σώμα. Οι πατούσες είναι κομψές, μικρές και οβάλ, ενώ έχουν πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Μακριά και στο τελείωμά της γίνεται πιο λεπτή. Οι τρίχες της ουράς δημιουργούν κάτι σαν λοφίο.

 Τρίχωμα:

 Μεσαίου μήκους. Το μεγαλύτερο μήκος τριχών βρίσκεται στην ουρά. Λεπτό, μεταξένιο και μπορεί να φαίνεται πιο κοντό από ό,τι είναι στη πραγματικότητα.

 Χρώματα:

 Μερικές φορές οι μεγαλύτερες γάτες έχουν πιο σκούρο χρώμα, αλλά γενικά υπάρχει μια σαφής αντίθεση μεταξύ του χρώματος του σώματος και των άκρων της. Η «μάσκα» (το τμήμα που καλύπτει το μέτωπο, τα μάτια και τη μουσούδα), τα αυτιά, τα πόδια και η ουρά είναι σκουρόχρωμα και σαφώς καθορισμένα. Η μάσκα συνήθως καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και τα μουστάκια της γάτας.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα Balinese

 Ομολογουμένως, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρείτε αυτή τη ράτσα στην Ελλάδα, ωστόσο, σε επιλεγμένα εκτροφεία ή καταφύγια του εξωτερικού μπορεί να συναντήσετε μια γάτα Μπαλί.

 Βέβαια, υπάρχουν πολλά καταφύγια αδέσποτων ζώων που περιμένουν διακαώς μια καινούρια υιοθεσία, ενώ συγχρόνως, χαρίζονται πολλά γατάκια σε υπεύθυνες οικογένειες που μπορούν να τα αναθρέψουν σωστά.

 Ψάξτε σε αγγελίες ή επιισκεφθείτε φιλοζωικές οργανώσεις και θα ανταμειφθείτε με το καλύτερο γατάκι του κόσμου που περιμένει να το αγκαλιάσετε και να του προσφέρετε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον.

 Στο γατο-μπλογκ μας προσθέτουμε καθημερινά άρθρα για τις αγαπημένες μας ψιψίνες και τη κάθε ξεχωριστή ράτσα, ώστε να ενημερώνεστε διαρκώς για τη καθημερινότητα, τις συνήθειες και τη κατάσταση της υγείας των μαλλιαρών φιλενάδων μας. Καλή ανάγνωση catlovers!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *