Γάτα σε διαμέρισμα: Tips για την ιδανική συμβίωση

 Οι γάτες είναι εκ φύσεως δραστήρια πλάσματα που τους ταιριάζει η ζωή στην άγρια φύση, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα. Με τη κατάλληλη φροντίδα και τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντός τους, οι μικρές ψιψίνες μπορούν να γίνουν οι καλύτερες τετράποδες «νοικοκυρούλες».

 Δεν είναι απαραίτητο ότι οι γάτες θέλουν πάντα να τρέχουν σε μια μεγάλη αυλή. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ράτσες γάτας είναι κατάλληλες για ένα διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Κοντότριχης και της Περσικής.

 Δείτε τι πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε γάτα στο διαμέρισμά σας, για να κάνετε τη συμβίωση μαζί της μια όμορφη εμπειρία.

 Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ευτυχισμένη

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να αναγνωρίζετε πότε η ψιψίνα είναι ευτυχισμένη στο περιβάλλον ενός διαμερίσματος. Χωρίς πρόσβαση στη φύση, οι κατοικίδιες γάτες χρειάζονται επιπλέον διέγερση με τη μορφή παιχνιδιού και άσκησης.

 Μια απογοητευμένη γάτα είναι πιο πιθανό να απελευθερώσει την συσσωρευμένη ενέργειά της ξύνοντας ή μασώντας τα έπιπλα, τα ρούχα ή τις κουρτίνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, ειδικά εάν ζείτε σε ενοικιαζόμενο ακίνητο.

 Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την παιχνιδιάρικη διάθεση και την περιέργεια της φιλενάδας σας, χωρίς να ανησυχείτε για τη καταστροφική της συμπεριφορά.

 Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε πολλά παιχνίδια. Θα πρέπει επίσης να αγοράσετε ένα στύλο ξυσίματος για να ασχολείται με αυτό και όχι με τα έπιπλά σας!

 Για τις γάτες με μακρύ τρίχωμα, το βούρτσισμα προσφέρει μια θεραπευτική εμπειρία που τονώνει τη διάθεση και εξαλείφει την πιθανότητα να βρίσκετε καθημερινά τριχόμπαλες διασκορπισμένες στο πάτωμα.

 Εκτός από το παιχνίδι, η συμπεριφορά της μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από τη ρουτίνα της τουαλέτας. Φροντίστε να προμηθευτείτε τη κατάλληλη άμμο για γάτες και να κρατάτε τη τουαλέτα της σας καθαρή για να μην έχει δυσάρεστες οσμές.

 Οι γάτες εκτιμούν την ιδιωτικότητα, επομένως, τοποθετήστε την άμμο της μακριά από πολυσύχναστα μέρη του σπιτιού, για να κάνει τη δουλειά της με την ησυχία της. 

 Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας υγιή

 Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να εξασφαλίσετε την υγεία και τη φροντίδα της γάτας σας, καθιερώνοντας μια σταθερή ρουτίνα. Αν και οι γάτες είναι πιο μοναχικά κατοικίδια από τα σκυλιά, εξακολουθούν να χρειάζονται κοινωνική επαφή.

 Φεύγοντας και επιστρέφοντας στο σπίτι κάθε μέρα την ίδια ώρα, θα τη βοηθήσει να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής. Οι γάτε δεν χρειάζονται συνεχή προσοχή, αλλά συνηθίζουν τη παρουσία σας στο διαμέρισμα όταν ακολουθείτε κι εσείς μια ρουτίνα.

 Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτό όχι μόνο θα τη κάνει να αισθάνεται εγκαταλελειμμένη, αλλά μπορεί να την αγχώσει και μια στρεσαρισμένη γάτα είναι πιο επιρρεπής στο να προκαλεί δυσάρεστα ατυχήματα στο διαμέρισμα.

 Επίσης, όπως συμβαίνει με κάθε ζώο, τα ψιψινέλια ανυπομονούν για την ώρα του φαγητού. Αν μένουν, όμως, για πολλές ώρες μόνα τους, τότε μπορεί να πάρουν πιο εύκολα βάρος. Αυτό συνήθως είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού φαγητού και της έλλειψης άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.

 Οι περισσότερες γάτες απαιτούν τουλάχιστον δύο γεύματα την ημέρα, επομένως είναι καλύτερο να έχετε ένα πρόγραμμα στις ώρες του φαγητού πρωί – βράδυ. Όταν δεν είστε σπίτι, είναι σημαντικό να αφήνετε πάντα ένα μπολ με φρέσκο ​​νερό για τη γάτα σας.

 Πώς να κρατήσετε ασφαλή τη γάτα σας

 Όταν ζείτε με τη γάτα σε διαμέρισμα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να τη κρατήσετε ασφαλή. Ένα από τα οφέλη είναι ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ή να τραυματιστεί. Ωστόσο, εάν έχετε μπαλκόνι, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εύκολη δίοδος εξόδου για τη κατεργάρα φίλη σας.

 Ομοίως, βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα δεν είναι ποτέ εντελώς ανοιχτά με κίνδυνο να πέσει στο δρόμο. Ειδικά αν έχετε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι, που έχει μάθει να περιπλανιέται και να δραπετεύει, θα πρέπει να ασφαλίσετε πόρτες και παράθυρα για να αποτρέψετε κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα διαμερίσματα δεν προσφέρουν αρκετό χώρο για να περιπλανηθούν οι γάτες. Ωστόσο, με μια έξυπνη διάταξη των επίπλων και την κατάλληλη προσοχή, μπορείτε να κρατήσετε μια γάτα σε διαμέρισμα ευτυχισμένη και ασφαλή.

 Όπου είναι δυνατόν, τοποθετήστε τα έπιπλά σας κοντά σε τοίχους, αφήνοντας άφθονο χώρο στο πάτωμα για να βολτάρει, να παίζει και να χουζουρεύει.

 Δώστε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ναι μεν τονώνουν τη διάθεσή μας, βελτιώνουν τη ποιότητα του αέρα και προσθέτουν λίγο χρώμα στον χώρο, αλλά για τις γάτες μπορεί να αποτελέσουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για το γρασίδι ή τους θάμνους.

 Τοποθετήστε τα σε δωμάτια ή μέρη που δεν έχει πρόσβαση το γατόνι σας, για να μη τα φάει ή τα θεωρήσει εναλλακτική λύση για να πάει τουαλέτα. Επίσης, ορισμένα δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.

 Με τις κατάλληλες προφυλάξεις και την απαραίτητη φροντίδα, είναι εύκολο να κρατήσετε τη γάτα σας χαρούμενη, υγιή και ασφαλή όταν ζείτε σε ένα διαμέρισμα. Από την καθιέρωση μιας ρουτίνας, μέχρι τον άφθονο χρόνο παιχνιδιού μαζί της, εσείς και η γάτα σας μπορείτε να ζήσετε και οι δύο ευτυχισμένοι σε ένα μικρό διαμέρισμα γεμάτο αγάπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *