Αδέσποτη γάτα στο σπίτι: Tips που θα σε σώσουν!

 Η αλήθεια είναι πως πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο και να έχετε υπομονή για να βοηθήσετε ένα αδέσποτο γατάκι να νιώσει οικεία σε ένα νέο σπίτι, αλλά αξίζει τον κόπο! Δείτε πώς να πετύχετε εκεί που οι άλλοι έχουν αποτύχει.

 Το να βοηθήσετε μια ​​αδέσποτη γάτα να προσαροστεί σε ένα καινούριο περιβάλλον μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και να αποτελέσει πρόκληση για εσάς.

 Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη μετάβασή της σε μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.

 Α! και πστέψτε μας: ο χρόνος και η αγάπη σας σίγουρα θα αποδώσουν καρπούς, καθώς ακόμα και τα επιφυλακτικά γατάκια που δεν εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους, ενδεχομένως γιατί προέρχονται από ένα κακοποιητικό περιβάλλον ή έχουν ζήσει πολλά χρόνια στον δρόμο και είναι τρομαγμένα, θα γίνουν μερικές από τις πιο στοργικές και ευγνώμονες γάτες που θα έχετε συναντήσει.

 Πώς θα μάθω στο αδέσποτο γατάκι μου να ζει μέσα στο σπίτι; Πως θα το κάνω να με εμπιστευτεί; Αν κλαίει; Αν είναι επιθετικό; Όλες αυτές είναι εύλογες απορίες που γεννιούνται στο μυαλό ενός ιδιοκτήτη που αναλαμβάνει πρώτη φορά την επιμέλεια μιας αδέσποτης γάτας. Ευτυχώς, έχουμε ετοιμάσει για εσάς μια λίστα που μπορεί να σας βοηθήσει.

 Αυτά τα πέντε εύκολα βήματα θα σας βοηθήσουν να κάνετε την προσαρμογή της αδέσποτης γάτας σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και χωρίς προβλήματα.

 1. Έχετε ένα ειδικό δωμάτιο για το γατάκι σας

 Όταν φέρετε την αδέσποτη γάτα στο σπίτι, πρέπει να έχετε έτοιμο ένα ασφαλές δωμάτιο με όλες τις ανέσεις που θα χρειαστεί για τη διαμονή της. Το δωμάτιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ονυχοδρόμιο, μερικά παιχνίδια για γάτες, φαγητό, νερό και μια τουαλέτα γάτας (βεβαιωθείτε ότι η τροφή και η άμμος βρίσκονται στις απέναντι πλευρές του δωματίου).

 Αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ήσυχο και να μην προορίζεται για ανθρώπινη χρήση. Θα πρέπει επίσης να έχει μερικές μικρές και ασφαλείς κρυψώνες, όπως ένα σπιτάκι, χαρτόκουτα, ράφια ή μια κουβέρτα τυλιγμένη γύρω από μια καρέκλα.

 Επίσης, καλό είναι να μην έχει πρόσβαση σε μέρη που είναι εντελώς απρόσιτα για εσάς, όπως κάτω από ένα κρεβάτι, καθώς αυτό επιτρέπει στη γάτα να απομακρύνεται εντελώς από το νέο της περιβάλλον.

 Θα πρέπει να περνάτε χρόνο σε αυτό το δωμάτιο κάθε μέρα για να βοηθήσετε τη γάτα να εγκλιματιστεί στην παρουσία σας. Ενώ βρίσκεστε εκεί μέσα, διαβάστε δυνατά ή τηλεφωνήστε σε κάποιον και απλώς μιλήστε. Αυτό θα της επιτρέψει να μάθει τον ήχο της φωνής σας και να αισθάνεται άνετα με αυτόν.

 2. Αγοράστε τη κατάλληλη γατοτροφή

 Το φαγητό είναι το βασικό κλειδί για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της και φυσικά, να φροντίσετε την υγεία της γάτας σας. Οι γάτες ηρεμούν και εγκλιματίζονται ευκολότερα στο περιβάλλον που ζουν όταν έχουν μια σταθερή πηγή φαγητού.

 Τον πρώτο καιρό που έχετε το αδέσποτο γατάκι στο σπίτι, είναι αναγκαίο να τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα ταΐσματος, προκειμένου να μάθει ότι είστε η προαναφερθείσα «πηγή» τροφής. Μόλις είναι αρκετά άνετο για να φάει μπροστά σας (δεν πρέπει να αργήσει πολύ), ξεκινήστε να κάθεστε στο δωμάτιο ενώ τρώει.

 Μην παρεμβαίνετε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτό θα το διαβεβαιώσει ότι είναι ασφαλές μαζί σας. Το φαγητό είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε να μάθει νέα πράγματα.

 Μπορείτε να του προσφέρετε ειδικές λιχουδιές για να ενθαρρύνετε τη διαδικασία εκμάθησης και να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα μαζί σας. Το νόστιμο φαγητό θα βοηθήσει το γατάκι να δεθεί μαζί σας και να συνηθίσει όλο και περισσότερο τη νέα καθημερινότητα με την οικογένειά του.

 3. Αποφύγετε την οπτική επαφή

 Αν δείτε ότι τη ψιψίνα να σας κοιτάζει επίμονα, μην ασχοληθείτε  μαζί της. Η επαφή με τα μάτια είναι μια επιθετική πράξη για τις γάτες. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας ήρεμα και να στρέψετε το κεφάλι σας αλλού.

 Αυτό της δείχνει ότι δεν σκοπεύετε να την απειλήσετε και ότι αναλαμβάνετε έναν υποτακτικό ρόλο, που τη βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον νέο της χώρο.

 4. Μην τη πιέζετε για να την αγγίξετε

 Η γάτα σας θα έρθει κοντά σας όταν νιώσει ασφαλής. Για να την ενθαρρύνετε όμως να σας πλησιάσει, χρησιμοποιήστε λίγο φαγητό ή μια λιχουδιά. Βάλτε λίγη από τη τροφή στο δάχτυλό σας και αφήστε την να το γλείψει. Αυτή η κίνηση ενθαρρύνει την επαφή και της επιτρέπει να αλληλεπιδράσει θετικά μαζί σας.

 Για να ξεκινήσετε το χάιδεμα, πλησιάστε τη μικρή σας φίλη ενώ κοιτάτε αλλού και απλώστε τη γροθιά σας προς το μέρος της. Μη κάνετε καμία κίνηση, απλώς αφήστε εκείνη να επιδιώξει σωματική επαφή. Στις γάτες αρέσει όταν τις καλοπιάνουν και αν τις αφήσετε να σας πλησιάσουν πρώτες, θα χτίσετε την εμπιστοσύνη που αναζητάτε.

 5. Έχετε υπομονή

 Τέλος, το πιο σημαντικό πράγμα για μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι είναι η υπομονή. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Πρέπει να της δώσετε τον προσωπικό της χώρο και να της δείξετε ότι είναι ασφαλής στο νέο της σπίτι.

 Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο θα θέλατε, γιατί στην αρχή μπορεί να κλαίει, να αρνείται να φάει, να πηγαίνει τουαλέτα και να κρύβεται συνεχώς. Η υπομονή σας όμως θα ανταμειφθεί με τέτοια αγάπη και στοργή, που θα αποδειχθεί ότι όλη η προσπάθεια άξιζε το κόπο.

 Πώς αλλιώς να βοηθήσετε τις αδέσποτες γάτες (άγριες και εξημερωμένες);

  • Κάντε μια δωρεά σε φιλοζωϊκές ομάδες, για να στηρίξετε τα έξοδα που απαιτούνται για τη φροντίδα και τη περίθαλψη των μικρών μας φίλων.
  • Αναλάβετε δράσεις για τη δημιουργία ενός καθεστώτος προστασίας και διατήρησης του είδους της αγριόγατας, καθώς στην Ελλάδα ο πληθυσμός των άγριων γατών είναι πολύ μικρός σε σχέση με το εξωτερικό. 
  • Ζητήστε από τον δήμο της περιοχής σας να στειρώσει όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης σας, προκειμένου να μη γεννιούνται συνεχώς βασανισμένα πλάσματα που προορίζονται να βιώσουν την εγκατάλειψη και τους κινδύνους της πόλης.
  • Βάλτε αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις τοπικές εφημεριδες ότι δίνονται για υιοθεσία αδέσποτα γατάκια, προκειμένου να βοηθήσετε το έργο των εθελοντών στα καταφύγια. 
  • Τα αδέσποτα γατάκια χρειάζονται αυξημένη φρντίδα κι εσείς πέρα από την υλική βοήθεια μπορείτε να συνδράμετε εθελοντικά σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. 

 Η υιοθεσία και η φροντίδα μιας αδέσποτης γατούλας μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα κάνετε την καλύτερη αρχή, μέχρι να δεθείτε πλήρως με τη ψιψίνα.

 Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο γατάκι στο σπίτι, υπάρχει τρόπος να βοηθήσετε βοηθώντας εθελοντικά σε κάποιο καταφύγιο της περιοχής σας και στηρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελούν για την υγεία και την ευημερία των ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *