Cymric: Τι κρύβεται πίσω από το μεταξένιο & φουντωτό τρίχωμα;

 Η συνολική εμφάνιση μιας γάτας Cymric πρέπει να είναι αυτή μιας συμπαγούς, μυώδους γάτας, μεσαίου μεγέθους.

 H Cymric έχει στρογγυλό κεφάλι με σταθερό ρύγχος και μάγουλα που προεξέχουν, κοντά μπροστινά πόδια, μεγάλο βάθος πλευρών και κοντή πλάτη, η οποία σχηματίζει ένα ομαλό συνεχές τόξο από τους ώμους έως το στρογγυλό πίσω άκρο της.

 Η Cymric και η γάτα Manx είναι ουσιαστικά ίδιες από όλες τις απόψεις. Ωστόσο, η Cymric έχει μακρύτερο τρίχωμα με μεταξένια υφή, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος.

 Ο χαρακτήρας της Cymric cat

 Ο χαρακτήρας της Cymric είναι το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό της. Αυτές οι γάτες είναι έξυπνες, διασκεδαστικές και τα πηγαίνουν καλά με άλλα κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων.

 Διακρίνονται ιδιαίτερα για την αφοσίωσή τους στην οικογένεια και απολαμβάνουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους δικούς τους ανθρώπους.

 Παρά τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα τους, είναι ευγενικές και καθόλου επιθετικές. Η παιχνιδιάρικη, αλλά ήπια συμπεριφορά τους, τις καθιστά μια καλή επιλογή για οικογένειες με παιδιά.

 Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικές στα άλματα και εάν έχουν επαρκή κίνητρα, να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουν να παραβιάσουν το πιο ασφαλές ράφι της κουζίνας σας.

 Αυτές οι ψιψίνες γοητεύονται επίσης από το νερό, ενώ με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να μάθουν πολύ εύκολα κανόνες του σπιτιού και αστεία κόλπα.

 Η ιστορία της ράτσας 

 Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γάτες Μανξ εισήχθησαν στη Νήσο του Μαν από αποίκους και εξερευνητές και υπάρχουν εκεί για πολλούς αιώνες.

 Το Isle, που βρίσκεται στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας, δεν έχει αυτόχθονα είδη κατοικίδιας γάτας και υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την εισαγωγή γατιών στην περιοχή.

 Οι εικασίες περιλαμβάνουν την άφιξη των γατιών με την Ισπανική Αρμάδα, τους Φοίνικες εμπόρους ή τους Βίκινγκς που αποίκησαν τη Νήσο του Μαν.

 Έχουν βρεθεί αρχεία που περιγράφουν τη γάτα Cymric ως μια μετάλλαξη μεταξύ των κατοικίδιων γατών του νησιού, παρά ως μια γάτα που έφτασε εκεί με την ουρά της ήδη απούσα.

 Σε αυτήν την περίπτωση, η έλλειψη ουράς διέπεται από ένα κυρίαρχο γονίδιο, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ράτσες που φέρουν κοντή ουρά.

 Αυτό δείχνει ότι η Manx και η Cymric δεν σχετίζονται με ράτσες γάτας, όπως το Ιαπωνικό Bobtail γατάκι. Οι γάτες Manx αναφέρονται επίσης στα πρώτα αμερικανικά αρχεία μητρώου γατών. Προφανώς, η Cymric χρονολογείται όσο και η Manx.

 Ενώ η Cymric Cat συγκαταλέγεται στο American Cat Association ήδη από το 1963, η ράτσα δεν είχε αναγνωριστεί πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

 Η ράτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το όνομα Longhaired Manx και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετονομάστηκε σε Cymric.

 Η ονομασία της είναι το Ουαλικό όνομα που χρησιμοποιείται για την Ουαλία και επιλέχθηκε από τους πρωτοπόρους εκτροφείς Blair Wright και Leslie Falteisek.

 Το 1976, το Canadian Cat Association ήταν η πρώτη οργάνωση που δέχτηκε τη συμμετοχή της Cymric στο μητρώο της. Μέχρι και σήμερα, η Cat Fanciers’ Federation είναι η μόνη οργάνωση που δεν δέχεται τη Cymric ως ξεχωριστή ράτσα.

 Τον Μάιο του 1994, το Cat Fanciers’ Association άλλαξε το όνομα από Cymric σε Longhair Manx. Βέβαια, και τα δύο μήκη τριχώματος μοιράζονται ένα πρότυπο ενιαίας φυλής.

 Δεδομένου ότι το μόνο που χωρίζει τις δύο ράτσες είναι το μακρύ τρίχωμα, οι εκτροφείς της οργάνωσης έκαναν εκστρατεία για να θεωρηθεί η Cymric μέρος της ράτσας Manx.

 Τα μακρύτριχα γατάκια που γεννήθηκαν από γάτες Μανξ, οι οποίες φέρουν το υπολειπόμενο γονίδιο για το μακρύ τρίχωμα, μπορούν να εγγραφούν ως Cymrics σε όλους τις οργανώσεις εκτός από το Cat Fanciers’ Federation.

 Η Cymric και η Manx είναι δύο από τις πιο δύσκολες ράτσες γάτας για αναπαραγωγή, λόγω του γονιδίου Manx. Τα Cymric έμβρυα που είναι ομόζυγα (κληρονομούν το γονίδιο Manx και από τους δύο γονείς) πεθαίνουν στη μήτρα.

 Μάλιστα, αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των γατών που έχουν συλληφθεί, με αποτέλεσμα μια γέννα να αριθμεί πολύ λίγα υγιή γατάκια.

 Βέβαια, ακόμα και τα ετερόζυγα γατάκια μπορεί να έχουν παραμορφώσεις, όπως δισχιδή ράχη, συγχωνεύσεις της σπονδυλικής στήλης και ελαττώματα του παχέος εντέρου.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, οποιαδήποτε αναπαραγωγή πρέπει να προγραμματιστεί με μεγάλη προσοχή για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

  

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Cymric

 Σώμα:

 Συμπαγές, καλά ισορροπημένο και μυώδες, μεσαίου μεγέθους με στιβαρή οστική δομή και φαρδύ στήθος. Κοντή πλάτη που σχηματίζει μια λεία, συνεχή καμάρα από τους ώμους μέχρι το πίσω άκρο. Η περιοχή των γλουτών είναι εξαιρετικά φαρδιά και στρογγυλή.

 Κεφάλι:

 Στρογγυλό και ελαφρώς μακρύτερο απ’ ό,τι φαρδύ. Μεσαίο μέγεθος. Τα μάγουλα προεξέχουν. Ρύγχος ελαφρώς μακρύτερο απ’ ό,τι φαρδύ με χαρακτηριστικό σπάσιμο. Ο λαιμός είναι κοντός και χοντρός.

 Αφτιά:

 Φαρδιά στη βάση, που σταδιακά λεπταίνουν και καταλήγουν σε μια στρογγυλεμένη άκρη. Μεσαίου μεγέθους. Καλύπτονται με μια φουντωτή γούνα.

 Μάτια:

 Στρογγυλά και με μια μεγάλη γωνία, ελαφρώς ψηλότερα στην εξωτερική άκρη. Το χρώμα συμβαδίζει με το χρώμα του τριχώματος.

 Πόδια & πατούσες:

 Η οστική δομή είναι συμπαγής και βαριά. Τα πόδια είναι αρκετά μυώδη. Τα μπροστινά πόδια είναι πιο κοντά από τα πίσω. Οι πατούσες είναι στρογγυλές, μεσαίου μεγέθους και καλύπτονται με τρίχωμα.

 Ουρά:

 Δεν υπάρχει.

 Τρίχωμα:

 Διπλό τρίχωμα μεσαίου μήκους. Υφή μεταξένια. Η υφή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος. Παχύ και κοντό υπόστρωμα. Επιτρέπονται εποχικές αλλαγές στο μήκος και την υφή του τριχώματος.

 Χρώμα:

 Οποιοδήποτε χρώμα ή μοτίβο.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Cymric cat είναι από τις πιο ευγενικές και φιλικές εκπροσώπους του είδους, με αποτέλεσμα να μη χορταίνουμε να μαθαίνουμε συνεχώς νέες πληροφορίες για τη ράτσα της.

 Βέβαια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αναπαραγωγής τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω των γονιδίων της Manx που φέρει, δεν είναι μία ράτσα που θα συναντήσεις εύκολα σε ένα εκτροφείο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, για όποιον επιθυμεί να υιοθετήσει αδέσποτα γατάκια που χαρίζονται για υιοθεσία, στα καταφύγια και τις φιλοζωικές οργανώσεις θα βρείτε πάρα πολλά που περιμένουν εναγωνίως δύο ασφαλή και εγκάρδια χέρια να τα αποδεχτούν και να τα αγκαλιάσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *