Αμερικανική Κοντότριχη Γάτα: Η μετριοπαθής ψιψίνα!

 Η American Shorthair cat είναι μια τρομερά εργαζόμενη ράτσα γάτας. Ως πρώτη εντύπωση, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη και συμμετρική γάτα με δυνατό σώμα που της επιτρέπει να έχει δύναμη, αντοχή και μεγάλη ευκινησία.

 Η προσωπικότητά της

 Οι Αμερικάνικες Κοντότριχες γάτες είναι μετριοπαθείς σε όλα τους: από το μέγεθος του σώματος, μέχρι τον χαρακτήρα τους και τον αέρα που αποπνέουν.

 Ουσιαστικά, δεν είναι ούτε πολύ μεγάλες ούτε πολύ μικρές σε μέγεθος (ζυγίζουν από τεσσεράμιση έως εφτά κιλά), ούτε υπερβολικά στοργικές, αλλά ούτε απόμακρες, όπως επίσης ούτε αδρανείς, αλλά σαφώς ούτε και υπερκινητικές.

 Εν ολίγοις, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί τη τέλεια ράτσα για όσους θέλουν μια γάτα που απολαμβάνει να βρίσκεται στην αγκαλιά, αλλά όχι πάνω στο πρόσωπό τους.

 Την ίδια στιγμή, είναι γνωστές για τον προσαρμοστικό χαρακτήρα και τις ήσυχες φωνές τους, ενώ η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή τους είναι πολύ εύκολη, καθώς αλληλοεπιδρούν καλά με άλλα ζώα και παιδιά.

 Γενικά, δεν τους αρέσει να τις σηκώνουν και να τις μεταφέρουν, καθώς λατρεύουν την ανεξαρτησία τους. Λόγω της ένδοξης ιστορίας της American Shorthair ως εργαζόμενης γάτας, είναι υπέροχο κατοικίδιο όσον αφορά στην υγεία, τη δύναμη και τη ζωτικότητά της.

 Επιπλέον, απολαμβάνει να περνάει χώρο με τους αγαπημένους της ανθρώπους εξερευνώντας το περιβάλλον της, αλλά μπορεί να διασκεδάσει εξίσου καλά με ένα παιχνίδι μόνη της. Γενικά, παραμένει ενεργή και παιχνιδιάρικη μέχρι τα βαθιά της γεράματα.

 Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε για αυτές τις γάτες είναι ότι έχουν ισχυρά κυνηγετικά ένστικτα και απολαμβάνουν να αιχμαλωτίζουν ποντίκια, είτε πρόκειται για παιχνίδια είτε για αληθινά.

 Μάλιστα, δεν θα διστάσει να εκπλήξει το αφεντικό της με ένα δωράκι πάνω στο μαξιλάρι του, περιμένοντας τον έπαινο και την ανταμοιβή για την εργασία που έφερε εις πέρας. Ναι, καλά καταλάβατε, ακόμα κι αν πρόκειται για τη λεία της!

 Η ιστορία της ράτσας της

 Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς οι κατοικίδιες γάτες μεταφέρθηκαν στην Αμερική, ψστόσο, είναι σαφές ότι έφτασαν εκεί μαζί με τους Ευρωπαίους αποίκους, καθώς η Αμερική δεν έχει αυτόχθονα είδη γάτας από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί οι κατοικίδιες.

 Δεδομένου ότι τα τετράποδα αιλουροειδή μας κρατούνταν συχνά σε πλοία για να προστατεύσουν τα σιτηρά και άλλα τρόφιμα από τα τρωκτικά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κατοικίδιες γάτες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική με την άφιξη των Ευρωπαίων γύρω στο 1500.

 Αναμφισβήτητα, οι γάτες ήταν παρούσες στο Τζέιμσταουν, την πρώτη μόνιμη βρετανική αποικία στην Αμερικανική ήπειρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από ένα γραπτό αρχείο που χρονολογείται από το 1609 και αναφέρεται στις γάτες της αποικίας.

 Στις 4 Ιουλίου 1776, όταν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου συγκεντρώθηκαν στη Φιλαδέλφεια για να συντάξουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, οι πρόγονοι της Αμερικανικής Κοντότριχης γάτας βρίσκονταν ήδη εκεί για να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός.

 Οι γάτες έγιναν εργαζόμενα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας, εκτελώντας την παλιά εργασία τους ως οι ιδανικοί κυνηγοί τρωκτικών. Η κυνηγετική τους φύση ήταν πολύ πιο σημαντική από την εμφάνιση και οι άνθρωποι έδιναν λίγη προσοχή στο χρώμα, το σχέδιο και τα χαρακτηριστικά του σωματότυπου των κατοικιδίων τους.

 Μέσω της φυσικής επιλογής – δεδομένου ότι η ζωή εκείνη την εποχή ήταν σκληρή τόσο για τις γάτες όσο και για τους ανθρώπους – αυτοί οι αιλουροειδείς μετανάστες ανέπτυξαν ισχυρούς μύες, δυνατά σαγόνια και ανθεκτικά και υγιή οστά.

 Με τον καιρό, η ζωή έγινε πιο εύκολη και οι γάτες έγιναν κάτι περισσότερο από απλοί κυνηγοί, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την εξωτερική τους εμφάνιση. Αρχικά, οι American Shorthair cats έγιναν ευπρόσδεκτες στο νεοσύστατο American Cat fancy στα τέλη του 1800.

 Εκείνη την εποχή, η ράτσα ονομαζόταν απλώς Shorthair. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Domestic Shorthair. Η πρώτη Αμερικανική κοντότριχη ψιψίνα που καταγράφηκε σε αυτή τη χώρα ήταν ένα πορτοκαλί τιγρέ αρσενικό με το όνομα «Belle» που κατά ειρωνικό τρόπο εισήχθη από την Αγγλία στις αρχές του 1900.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 

 Ευφυΐα

 

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Μόλις το 1904 ήταν που η πρώτη αμερικανικής καταγωγής γάτα της ράτσας (με το όνομα Buster Brown) καταχωρήθηκε ως American Shorthair.

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι λάτρεις των γατών άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εισαγόμενες ράτσες, όπως η Περσική και η Αγκύρας. Οι εισαγώμενες γάτες διασταυρώθηκαν με την American Shorthair και τα καθαρόαιμα γατάκια άρχισαν να φθείνουν.

 Στις αρχές του 1900, μια ομάδα θαυμαστών που λάτρευαν το στιβαρό βλέμμα των περήφανων κατοικιδίων τους ξεκίνησαν ένα επιλεκτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής για να διατηρήσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, το ήπιο ταπεραμέντο και την ανθεκτικότητα της Αμερικανικής Κοντότριχης.

 Ωστόσο, μέχρι και τη δεκαετία του 1960 τα γατάκια της φυλής εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζονται σαν τα αδέσποτα.

 Οι εκτροφείς αντιμετώπισαν επίσης τη σύγχυση μεταξύ των προσεκτικά εκτρεφόμενων Αμερικανικών Κοντότριχων και των τυχαίας εκτροφής κατοικίδιων γατών, καθώς μπορεί να έμοιαζαν μεταξύ τους, αλλά ο συνδυασμός των γονιδίων τους θα έφερνε διαφορετικά αποτελέσματα στον τύπο, την ιδιοσυγκρασία και το μήκος του τριχώματος.

 Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αρκετοί εκτροφείς της ράτσας, ελπίζοντας να «βελτιώσουν» τη φυλή και να εισαγάγουν νέα χρώματα, άρχισαν να διασταυρώνουν την Persian cat με την American Shorthair.

 Ως αποτέλεσμα, το στυλ σώματος και ο τύπος του κεφαλιού της τελευταίας άρχισαν να αλλάζουν. Το πρόσωπο διευρύνθηκε και έγινε πιο επίπεδο, τα μάτια έγιναν πιο στρογγυλά και τα αυτιά πιο κοντά.

 Πολλοί εκτροφείς όμως που αγωνίζονταν για δεκαετίες με σκοπό τη προώθηση της φυσικής ομορφιάς της εν λόγω ψιψίνας απογοητεύτηκαν από τις αλλαγές.

 Το πρότυπο American Shorthair τροποποιήθηκε στη συνέχεια για να αποκλείσει κάθε γάτα που παρουσίαζε στοιχεία υβριδισμού. Τον Σεπτέμβριο του 1965, οι εκτροφείς ψήφισαν για την αλλαγή του επίσημου ονόματος της φυλής σε «American Shorthair».

 Με το ολοκαίνουργιο όνομα παρουσιάστηκε μια ολοκαίνουργια εικόνα και η φυλή έλαβε τελικά την εκτίμηση που της άξιζε. Σήμερα, η American Shorthair είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κοντότριχες γάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 Φυσικά Χαρακτηριστικά της φυλής

 Σώμα:

 Γερά οστά, δυνατό και μυώδες σώμα με καλά ανεπτυγμένους ώμους, στήθος και οπίσθια. Φαρδιά, ίσια και επίπεδη πλάτη.

 Κεφάλι:

 Μεγάλο κεφάλι με γεμάτα ζυγωματικά στο πρόσωπο. Γλυκιά έκφραση. Το μέτωπο σχηματίζει μια ομαλή, ελαφρώς κυρτή και συνεχόμενη καμπύλη που κατευθύνεται από το κεφάλι μέχρι τον λαιμό.

 Η κορυφή του κεφαλιού δεν διαθέτει κάποιο ύψωμα, όπως άλλες ράτσες γάτας. Μύτη μεσαίου μήκους που έχει ίδιο πλάτος καθ’ όλο το μήκος της και διαθέτει μια κλίση προς τα πάνω που κατευθύνεται από τη γέφυρα της μύτης έως το μέτωπο.

 Αφτιά:

 Μεσαίου μεγέθους, ελαφρώς στρογγυλεμένα στις άκρες και όχι πολύ ανοιχτά στη βάση.

 Μάτια:

 Μεγάλα και φαρδιά με το πάνω καπάκι να έχει σχήμα μισοκομμένου αμυγδάλου και το κάτω καπάκι να έχει μία έντονη καμπύλη. Η απόσταση μεταξύ των ματιών είναι ίση με το πλάτος ενός ματιού. Οι εξωτερικές γωνίες είναι ελαφρώς ψηλότερα από τις εσωτερικές. Θα τα χαρακτηρίζαμε ως φωτεινά, καθαρά και πάντα σε εγρήγορση.

 Πόδια & πατούσες:

 Μεσαίου μήκους, βαριά και μυώδη. Βλέποντας από πίσω, και τα τέσσερα πόδια φαίνονται ίσια και παράλληλα με τις πατούσες στραμμένες προς τα εμπρός. Πατούσες σταθερές, καλοσχηματισμένες και στρογγυλές, με βαριά μαξιλαράκια. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι πέντε μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Μεσαίου μήκους, βαριά στη βάση και στενή στην άκρη.

 Τρίχωμα:

 Κοντό, παχύ, ομοιόμορφο και σκληρό στην υφή. Ανάλογα με τη περιοχή και τα χαρακτηριστικά των εποχών μεταβάλλεται και το πάχος του τριχώματος. Το τρίχωμα είναι αρκετά πυκνό για να προστατεύει το δέρμα από την υγρασία, το κρύο και τους επιφανειακούς τραυματισμούς.

 Χρώματα:

 Ποικιλία σε χρώματα και σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του δίχρωμου, της ταρταρούγας, του cameo, του van, του τιγρέ (κλασικό, mackerel και με κηλίδες) και του τιγρέ με λευκό.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα American Shorthair;

 Η American Shorthair πλέον είναι από τις πιο γνωστές ράτσες της Αμερικής και της Ευρώπης, την οποία μπορείτε να βρείτε σε κάποιο εκτροφείο του εξωτερικού.

 Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, σας συνιστούμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια.

 Εναλλακτικά, η υιοθεσία μιας αδέσποτης ψιψίνας είναι η σπουδαιότερη πράξη αγάπης που μπορείτε να κάνετε για να χαρίσετε σε ένα πονεμένο και εγκαταλελειμμένο ζωάκι την θαλπορή και τη φροντίδα που του στέρησαν.

 Εν ολίγοις, η Αμερικανική Κοντότριχη είναι μία ανεξάρτητη γάτα με ισχυρά ένστικτα κυνηγού, αλλά με μετριοπαθή και φιλήσυχο χαρακτήρα. Διαθέτοντας μια ισορροπία σε όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα της, δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται ιδανικό κατοικίδιο για οικογένειες και μία από τις διασημότερες ράτσες γάτας του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *