Γάτα Σαρτρέ: Η «Τζοκόντα» του βασιλείου των γατών!

 Η Chartreux cat είναι μια στιβαρή, κοντότριχη, γαλλική ράτσα, πολυπόθητη στην αρχαιότητα για την κυνηγετική της ικανότητα και την πυκνή, αδιάβροχη γούνα της. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά ευλύγιστη και πολύ εκλεπτυσμένη ψιψίνα.

 Η προσωπικότητά της

 Οι γάτες Chartreux διατηρούνταν από μοναχούς για να προστατεύουν τα μοναστήρια από τα τρωκτικά. Σήμερα, ωστόσο, οι γάτες είναι πολύ δημοφιλείς ως κατοικίδια ζώα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια γάτα που υποδέχεται τους αγαπημένους της ανθρώπους με ένα δυνατό γουργούρισμα και ένα αινιγματικό χαμόγελο;

 Την ίδια στιγμή, είναι φιλικές, πιστές, στοργικές, προσαρμοστικές και αγαπούν τις αγκαλιές. Επίσης, είναι σιωπηλά πλάσματα, καθώς μπορεί να ανοίγουν το στόμα τους σαν να πρόκειται να νιαουρίσουν, αλλά δεν βγάζουν ήχους. Όταν θέλουν να πουν κάτι, συνήθως μιλάνε με σύντομα τιτιβίσματα ή τρίλιες. Ωστόσο, γουργουρίζουν με ενθουσιασμό, ιδιαίτερα όταν τις σερβίρουν το αγαπημένο τους σνακ.

 Επιπλέον, ο ποιοτικός χρόνος με τα αγαπημένα τους πρόσωπα τις κάνει πάντα να χαμογελά. Παρ’ όλ’ αυτά, οι γάτες Chartreux έχουν μια ήσυχη αλλά καλά ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ και απολαμβάνουν ένα καλό αστείο, ειδικά αν είναι εις βάρος σας.

 Γνωστές για την κυνηγετική τους ικανότητα και το ισχυρό κυνηγετικό τους ένστικτο, λατρεύουν τα παιχνίδια που κινούνται, κατά προτίμηση με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας. Τα φτερωτά παιχνίδια που στροβιλίζονται στον αέρα είναι εξίσου αγαπημένα.

 Τα γατάκια της ράτσας μαθαίνουν εύκολα να παίζουν παιχνίδια ανάκτησης και απολαμβάνουν να συναναστρέφονται με άλλα αιλουροειδή, ανθρώπους τους και μερικές φορές ακόμη και με ένα φιλικό σκυλί.

 Γενικά, είναι πολύ έξυπνα γατιά και η εκπαίδευσή τους δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθόλου. Επίσης, μαθαίνουν γρήγορα το ονόμά τους και υπακούν στο κάλεσμα του αφεντικού τους — αν έχουν τη διάθεση, φυσικά.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η γάτα είναι ο τέλειος σύντροφος. Σε αντάλλαγμα με ένα μπολ με φαγητό, μια καθαρή τουαλέτα και ένα μαλακό κρεβάτι για ύπνο, θα έχετε έναν πιστό φίλο που θα σας διασκεδάζει, θα σας αγαπά και θα σας κάνει να χαμογελάτε με το αγγελικό του χαμόγελο και τη γλυκιά του συμπεριφορά.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Η ιστορία της ράτσας της Chartreux cat

 Αυτή η απίστευτη μπλε γάτα με το χαμόγελο της Μόνα Λίζα και τον φιλικό χαρακτήρα είναι η συμβολή της Γαλλίας στη Cat Fanciers’ Association.

 Δεδομένου ότι η Chartreux υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πού και πότε αναπτύχθηκε για πρώτη φορά.

 Η πιο δημοφιλής ιστορία υποστηρίζει ότι η Σαρτρέ ανατράφηκε από μοναχούς στο μοναστήρι Grande Chartreuse, το κύριο μοναστήρι του τάγματος των Καρθουσιών, που βρίσκεται βόρεια της Γκρενόμπλ στη νοτιοανατολική Γαλλία.

 Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, το καρθουσιανό τάγμα των μοναχών στον ελεύθερο χρόνο τους ανάμεσα στην προσευχή, την παρασκευή λικέρ και τη σφυρηλάτηση όπλων, εξέτρεφαν γάτες Chartreux με την ίδια δεξιοτεχνία και αφοσίωση με την οποία δημιούργησαν το παγκοσμίου φήμης κίτρινο και πράσινο λικέρ Chartreuse.

 Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως εξέτρεφαν επιλεκτικά τις γάτες για να έχουν ήσυχες φωνές, ώστε να μην ενοχλούν την ώρα που διαλογισμού στο μοναστήρι. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα παραμύθι που όμως δεν αποδεικνύεται, καθώς τα αρχεία του μοναστηριού δεν αναφέρουν γάτες μπλε ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος.

 Μια γραπτή αναφορά της Chartreux, ωστόσο, βρίσκεται στον 36ο τόμο Histoire Naturelle (Φυσική Ιστορία) του 1749 από τον Γάλλο βιολόγο Comte de Buffon, στον οποίο αναφέρονται τέσσερις ράτσες γάτας κοινές στην Ευρώπη εκείνη την εποχή: η εγχώρεια, η γάτα Αγκύρας, η Ισπανική και η Σαρτρέ.

 Σύμφωνα με το βιβλίο του Jean Simonnet το 1980 «The Chartreux Cat», το Chartreux kitten πιθανότατα προήλθε από την Εγγύς Ανατολή και η γάτα που περιγράφεται ως η Γάτα της Συρίας από τον Ιταλό φυσιοδίφη Ulisse Aldrovandi (1522-1605), ήταν πιθανότατα πρόγονός της.

 Στο βιβλίο του Jean Simonnet, μια εικονογράφηση της γάτας της Συρίας παρουσιάζει μια κοντόχοντρη γάτα με μπλε χρώμα και ζωηρά, ελαφρώς αμυγδαλωτά χάλκινα μάτια. Δίπλα στη γάτα, υπάρχει ένα καφέ ποντίκι, μια απόδειξη των ισχυρών κυνηγετικών ενστίκτων της Chartreux και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ράτσα εκτιμήθηκε τόσο πολύ.

 Η περίφημη ψιψίνα μας αργότερα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τις χώρες της Εγγύς Ανατολής με εμπορικά πλοία και καθιερώθηκε ως γαλλική ράτσα. Το ότι κατάφερε να επιζήσει είναι απόδειξη της αντοχής και της ευελιξίας της, καθώς για πολλούς αιώνες τα μέλη της φυλής δεν αντιμετωπίζονταν με την καλοσύνη και την αγάπη που έχουν κερδίσει σήμερα.

 Κυρίως ως αδέσποτες γάτες, βραβεύτηκαν για την ικανότητά τους να πιάνουν αρουραίους και, για κάποιο διάστημα, για το πολυτελές τρίχωμά τους.

 Η σύγχρονη ιστορία της φυλής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 όταν δύο αδερφές, η Christine και η Suzanne Leger, ανακάλυψαν μια αποικία από βελούδινες, κοντότριχες, μπλε γάτες στην πόλη Le Palais στο νησί Belle Ile, στα ανοικτά των ακτών της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία.

 Αυτές οι αδέσποτες γάτες ζούσαν σε ένα νοσοκομείο και ταίριαζαν με την περιγραφή της Chartreux. (Το νοσοκομείο διοικούνταν, κατά σύμπτωση, με θρησκευτικό διάταγμα.) Οι κάτοικοι του Le Palais τις αποκαλούσαν «γάτες του νοσοκομείου» και οι αδερφές Leger ενθουσιάστηκαν με την ομορφιά και το χοντρό, μπλε τρίχωμά τους.

 Η Christine και η Suzanne Leger ήταν οι πρώτες που εργάστηκαν σοβαρά για τη ράτσα και το 1931 εξέθεσαν τις γάτες στο Παρίσι. Αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποδεκάτισε τόσο τη χώρα, όσο και τη ράτσα.

 Μετά τον πόλεμο, οι λίγες εναπομείνουσες Chartreux διασταυρώθηκαν με μπλε Βρετανικές Κοντότριχες, Ρωσικές Μπλε και Περσικές γάτες, για να διατηρηθεί η γενεαλογία της φυλής.

 Σήμερα, το «Du Chat des Chartreux», ο σύλλογος της ράτσας, εργάζεται για τη διατήρηση, την προώθηση και την προστασία της Chartreux, η οποία αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ως μία ξεχωριστή ράτσα γάτας.

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της εν λόγω «μαλλιαρής» φιλενάδας:

 Σώμα:

 Η Chartreux έχει ένα στιβαρό σώμα μεσαίου μήκους με φαρδείς ώμους και βαθύ στήθος. Έχει δυνατά οστά και συμπαγή και πυκνή μυϊκή μάζα. Ζυγίζει τέσσερα με πέντε κιλά και φτάνει τα είκοσι τρία με είκοσι οχτώ εκατοστά σε ύψος. Το μήκος του σώματός της είναι τριάντα οχτώ με σαράντα έξι εκατοστά.

 Κεφάλι:

 Η Chartreux έχει ένα στρογγυλεμένο και φαρδύ κεφάλι με δυνατά σαγόνια και γεμάτα μάγουλα. Έχει ψηλό μέτωπο με απαλό περίγραμμα και ίσια μύτη μεσαίου μήκους και πλάτους. Το ρύγχος της είναι σχετικά μικρό και στενό. Αυτή η γάτα έχει μια γλυκιά, χαμογελαστή έκφραση.

 Αφτιά:

 Μεσαίο ύψος και πλάτος. Βρίσκονται ψηλά στο κεφάλι και σε όρθια στάση.

 Μάτια:

 Στρογγυλά, άγρυπνα και εκφραστικά. Η γκάμα χρωμάτων κυμαίνεται από χάλκινο έως χρυσό. Κύριο χρώμα όμως είναι το βαθύ πορτοκαλί.

 Πόδια & πατούσες:

 Πόδια σχετικά κοντά και με λεπτά κόκκαλα, ίσια και στιβαρά. Οι πατούσες είναι στρογγυλές και μεσαίου μεγέθους. 

 Ουρά:

 Ουρά μέτριου μήκους. Στη βάση της είναι φαρδιά, ενώ σταδιακά λεπταίνει και καταλήγει σε οβάλ άκρη. Είναι πολύ κινητική και ευέλικτη.

 Τρίχωμα:

 Μεσαίο προς κοντό και ελαφρώς χνουδωτό. Στον λαιμό και στα πλευρά το τρίχωμα μοιάζει με προβιά. Το εσωτερικό υπόστρωμα είναι ανθεκτικό, ενώ το εξωτερικό στρώμα πιο μακρύ και προστατευτικό. 

 Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το περιβάλλον αλλάζει και η υφή του τριχώματος. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο βαρύ τρίχωμα, ενώ τα θηλυκά κάτω των δύο ετών έχουν μεταξένιο και πιο λεπτό τρίχωμα.

 Χρώμα:

 Οποιαδήποτε απόχρωση του μπλε-γκρι από σταχτί έως σκούρο γκρι, με τις άκρες να είναι ελαφρώς ασημί. Έμφαση στη διαύγεια και την ομοιομορφία των χρωμάτων παρά στην απόχρωση. Ο προτιμώμενος τόνος είναι ένα φωτεινό, αψεγάδιαστο μπλε με μια συνολική ιριδίζουσα λάμψη.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα Chartreux

  Τη ράτσα μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορα εκτροφεία των χωρών της Ευρώπης ή της Αμερικής, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γατάκια Σαρτρέ. Ωστόσο, η υιοθεσία μιας αδέσποτης γάτας είναι η καλύτερη πράξη αγάπης που μπορείτε να κάνετε για τους εγκαταλελειμμένους αδέσποτους μπόγους μας.

 Η εναλλακτική επιλογή σας είναι να αποκτήσετε γατάκια που χαρίζονται από κάποιον στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, προκειμένου να μη καταλήξουν στον δρόμο και στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις πόλεις.

 Στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα θα βρείτε πολλά άρθρα για την υγεία, τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες των αιλουροειδών μας, ώστε να είστε προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει στη συμβίωση με την αγαπημένη σας ψιψίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *