Γάτα Όσικατ: Μια εντυπωσιακή ράτσα με ευαίσθητη καρδούλα!

 Η Ocicat είναι μια αρκετά μεγάλη γάτα agouti με στίγματα.

 Αυτή η ράτσα έχει την εμφάνιση ενός αθλητικού ζώου: είναι μυώδης και συμπαγής, χαριτωμένη και ευέλικτη. Ταυτόχρονα όμως, έχει γεμάτο σώμα και στήθος.

 Ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης ράτσας

 Οι Ocicats μπορεί να φαίνονται άγριες​​, αλλά στην πραγματικότητα είναι στοργικές, προσαρμοστικές, περίεργες και παιχνιδιάρες ψιψίνες, που διαθέτουν ισχυρή αφοσίωση στους ανθρώπινους συντρόφους τους.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι συγκεκριμένες γάτες είναι ιδιαίτερα ευφυείς, δραστήριες και κοινωνικές. Επίσης, εκπαιδεύονται γρήγορα, ανταποκρίνονται εύκολα στο άκουσμα του ονόματός τους, ενώ μπορούν να μάθουν και διάφορα κόλπα.

 Η «επαιτεία» για φαγητό είναι ένα άλλο κόλπο που οι γάτες Όσικατ κατακτούν με πολύ μικρή προτροπή.

 Ο χαρακτήρας τους είναι δραστήριος, στοργικός, πολύ κοινωνικός και προσαρμοστικός. Μάλιστα, τείνουν να δένονται μόνο με ένα άτομο, με το οποίο προτιμούν να περνάνε τις περισσότερες ώρες της μέρας τους.

 Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι παύουν να είναι φιλικές και στοργικές με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

 Την ίδια στιγμή, τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα και ανθρώπους και εκτιμούν ένα κατοικίδιο που τις κρατά συντροφιά, αν μένουν μόνες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μια δραστήρια ράτσα, που απαιτεί αρκετό χώρο και πολλά παιχνίδια για να διατηρείται απασχολημένη.

 Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι η φωνητικότητα. Οι Ocicats είναι ομιλητικές, χωρίς όμως να γίνονται ενοχλητικές.

 Όταν το αφεντικό τους επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι, θα φροντίσουν να το ενημερώσουν για ό,τι τις συνέβη μέσα στη μέρα, χωρίς όμως να καταντήσουν κουραστικές.

 Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές τις γούνινες φίλες είναι ότι οι σκληρές, λεκτικές επιπλήξεις μπορεί να βλάψουν τα ευαίσθητα συναισθήματά τους ή ακόμα και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στους αγαπημένους τους ανθρώπους.

 Η ιστορία πίσω από την εκτροφή της Ocicat

 Η Dalai Dotson, ένα μείγμα γάτας Αβησσυνίας και γάτας Σιάμ, θεωρείται η πρώτη γάτα της ράτσας Ocicat. Το όνομα Ocicat προέκυψε, επειδή αυτή η γάτα θυμίζει τον οσελότο (αιλουροπάρδαλις), μια αμερικανική αγριόγατα, με παρόμοιο μοτίβο τριχώματος.

 Το 1966, η Cat Fanciers’ Association αποδέχτηκε την εγγραφή της Ocicat στα μητρώα της και η Dalai Dotson έγινε το πρώτο εγγεγραμμένο μέλος της ράτσας.

 Κατά την καταχώρηση της Ocicat, η ράτσα περιγράφηκε λανθασμένα ως ένα μείγμα μεταξύ της γάτας Αβησσυνίας και της Αμερικανικής Κοντότριχης γάτας.

 Όταν γνωστοποιήθηκε το λάθος, προστέθηκε στην περιγραφή η γάτα Σιάμ, χωρίς όμως να αφαιρεθεί από τη λίστα η American Shorthair(Αμερικανική Κοντότριχη γάτα). Όπως αποδείχθηκε αργότερα, αυτό το σφάλμα ήταν ένα ευτυχές συμβάν για την Όσικατ, καθώς η Αμερικανική Κοντότριχη της προσέδωσε μέγεθος και μυϊκή δύναμη.

 Τη δεκαετία του 1980, πολλά περισσότερα άτομα εντάχθηκαν στο φαν κλαμπ της Ocicat. Τον Μάιο του 1986, η Ocicat απέκτησε το προσωρινό καθεστώς CFA και μόνο ένα χρόνο αργότερα έλαβε το καθεστώς του πρωταθλήματος.

 Η TICA την αναγνώρισε επίσημα το 1987. Σήμερα, όλες οι οργανώσεις γατών της Βόρειας Αμερικής αναγνωρίζουν το Ocicat kittten ως ξεχωριστή ράτσα γάτας.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

   

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας Ocicat γάτας

 ΣΩΜΑ

 Συμπαγές, βαρύ, μακρύ, με βάθος και πληρότητα, αλλά ποτέ χονδροειδές. Η Ocicat είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος, με σημαντική ανάπτυξη των οστών και των μυών, αλλά και με αθλητικά χαρακτηριστικά. Σε σχέση με το μέγεθός της, ζυγίζει αρκετά κιλά.

 Η Όσικατ έχει βαθύ στήθος, εμφανή πλευρά και επίπεδη πλάτη, που ανασηκώνεται ελαφρώς στη περιοχή των γλουτών. Πολλές γάτες της ράτσας είναι αθλητικές, δυνατές και ευκίνητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θηλυκές είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις αρσενικές.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Το κρανίο έχει σχήμα σφήνας, με μια ελαφριά καμπύλη από το ρύγχος μέχρι το μάγουλο και με μια ορατή, αλλά ήπια ανοδική κλίση από τη γέφυρα της μύτης μέχρι το μέτωπο.

 Το ρύγχος είναι φαρδύ και καλοσχηματισμένο. Το πηγούνι είναι δυνατό και το σαγόνι σφιχτό, με σωστό δάγκωμα. Το κεφάλι στέκεται όλο χάρη σε έναν αψιδωτό λαιμό.

 ΑΥΤΙΑ

 Σε εγρήγορση, σχετικά μεγάλα σε μέγεθος και τοποθετημένα έτσι, ώστε να σχηματίζουν γωνία. Οι τούφες τριχών που καλύπτουν τα αυτιά εκτείνονται κάθετα από τις άκρες τους.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεγάλα, αμυγδαλωτά και με ελαφριά ανοδική κλίση προς τα αυτιά. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ίση με το μήκος ενός ματιού. Θα τα βρείτε σε όλα τα χρώματα, εκτός από το μπλε. Δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ του χρώματος των ματιών και του χρώματος του τριχώματος.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Τα πόδια πρέπει να είναι μυώδη, δυνατά, μέτρια σε μήκος και σε καλή αναλογία με το σώμα. Οι πατούσες είναι οβάλ και συμπαγείς, με πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω.

 ΟΥΡΑ

 Αρκετά μακριά, σχετικά λεπτή, με ελαφριά κωνικότητα και σκούρο άκρο.

 ΤΡΙΧΩΜΑ

 Υφή λεία και σατινέ, με λαμπερή γυαλάδα. Σφιχτό, στενό και κομψό, αλλά αρκετά μακρύ για να χωρέσει τις απαραίτητες χρωματικές ζώνες.

 Όλες οι τρίχες, εκτός από την άκρη της ουράς, σχηματίζουν λωρίδες. Μέσα στο μοτίβο του τριχώματος, οι τρίχες έχουν πιο σκούρο χρώμα στις άκρες, ενώ στο υπόλοιπο σώμα, οι άκρες τους είναι πιο ανοιχτόχρωμες.

 ΧΡΩΜΑ

 Πιτσιλωτό μοτίβο πάνω σε καστανόξανθο, κανελί, σοκολατί, μπλε, φαιοκίτρινο, λιλά, ασημί με μαύρο, κανελί με ασημί, μπλε με ασημί, φαιοκίτρινο με ασημί και λιλά με ασημί χρώμα.

 Το χρώμα είναι συνήθως διαυγές. Το πιο ανοιχτό χρώμα βρίσκεται συνήθως στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια, στο πηγούνι και την κάτω γνάθο.

 Το πιο σκούρο χρώμα βρίσκεται στην άκρη της ουράς. Τα στίγματα στο πρόσωπο, τα πόδια και την ουρά μπορεί να είναι πιο σκούρα από αυτά στον κορμό.

 Το βασικό χρώμα μπορεί να είναι πιο σκούρο στη πλάτη και πιο ανοιχτό στο κάτω μέρος, στο πηγούνι και στην κάτω γνάθο.

 Ο καθοριστικός παράγοντας για το σωστό χρώμα μιας Ocicat είναι το χρώμα στην άκρη της ουράς.

  Μπορεί να μην είναι εύκολο να βρείτε εκτροφείο που να διαθέτει γατάκια της ράτσας, αλλά η Ocicat είναι μια πανέξυπνη και εκπαιδεύσιμη γάτα, που μας εντυπωσιάζει με τα γνωρίσματα και τη συμπεριφορά της ως κατοικίδιο.

 Ως μια από τις πιο χαρισματικές και όμορφες ράτσες γατών, είναι ένα πραγματικό δώρο για όποιον καταφέρει να την υιοθετήσει. Είναι αρκετά ομιλητική, χωρίς να κουράζει το αφεντικό της, παιχνιδιάρα, αλλά και ευαίσθητη στις επιπλήξεις. Βλέπετε, έχει έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, που χρειάζεται φροντίδα και σεβασμό!

 Αν και δεν χαρίζονται συχνά γατάκια Όσικατ, μπορεί να βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογαριασμούς που ψάχνουν υπεύθυνες οικογένειες για υιοθεσία αδέσποτων ζώων. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κερδίσετε την πιο φαντασμαγωρική και ελκυστική παρέα που θα μπορούσατε να έχετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *