Αμερικανική γάτα Κερλ: Πληροφορίες για τη ράτσα!

 Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της American Curl είναι τα ελκυστικά, κυρτωμένα αυτιά της που τη κάνουν μοναδική. Κομψή, ισορροπημένη, ελαφρώς μυώδης και λεπτή παρά τον ογκώδη σωματότυπό της, η εν λόγω ψιψίνα συναντάται σε διάφορα μεγέθη, αλλά όλες τους έχουν μια υπέροχη προσωπικότητα.

  Η προσωπικότητά της

 Οι American Curl έχουν πολλές άλλες ιδιότητες εκτός από τα ιδιαίτερα αυτιά που τις κάνουν τόσο ξεχωριστά κατοικίδια. Είναι ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικές και σπάνια γίνονται απόμακρες. Βέβαια, παρ’ ότι έχουν στοργικό χαρακτήρα, δεν ενοχλούν τις οικογένειές τους επιζητώντας συνεχώς προσοχή.

 Μάλιστα, τις αρέσει να κουρνιάζουν στην αγκαλιά των ανθρώπων τους και απολαμβάνουν τα χάδια, ενώ συγχρόνως τη πηγαίνουν πολύ καλά και με τα παιδιά.

 Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι ότι εκπαιδεύονται εύκολα σε παιχνίδια ανάκτησης και σπάνια δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους.

 Αν και δεν είναι τόσο δραστήριες όσο η γάτα Αβησσυνίας ή η Σιάμ, είναι αρκετά ζωηρές και ενεργητικές, ενώ λατρεύουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Το American Curl kitten προέκυψε τον Ιούνιο του 1981 ως μια αυθόρμητη γενετική μετάλλαξη στον πληθυσμό της κατοικίδιας γάτας. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς και μέχρι το 1986 αναγνωρίστηκαν από τρία από τα μεγαλύτερα μητρώα γατών της Βόρειας Αμερικής.

 Τον Ιούνιο του 1981, δύο γάτες με τα χαρακτηριστικά καμπυλωτά αφτάκια βρέθηκαν στο κατώφλι ενός ζευγαριού στο Λέικγουντ της Καλιφόρνια. Η μία από τις γάτες πέθανε λίγο αργότερα, αλλά η άλλη, μια φιλική μακρύτριχη θηλυκή, παρέμεινε μέλος της οικογένειας και ονομάστηκε Shulamith.

 Αρχικά, δόθηκε λίγη προσοχή στα στριφογυριστά αυτιά της Shulamith, καθώς η νέα της οικογένεια ενθουσιάστηκε περισσότερο με την αφοσίωση και τον γλυκό, έμπιστο χαρακτήρα της. Προφανώς υπέθεσαν ότι η Shulamith ήταν μια από πολλές γάτες με σγουρά αυτιά, οπότε δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό της.

 Τον Δεκέμβριο του 1981, η Shulamith γέννησε τέσσερα γατάκια. Δύο από αυτά είχαν τα ίδια στριφογυριστά αυτιά. Ο πατέρας, ένας μακρύτριχος γάτος της περιοχής, δεν είχε σγουρά αυτιά ή το γονίδιο που ευθυνόταν για αυτό το χαρακτηριστικό.

 Αν και το ζευγάρι δεν καταλάβαινε τη γενετική της γάτας εκείνη την εποχή, το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τα αυτιά της Αμερικανικής Κερλ είναι κυρίαρχο και επομένως μόνο ένας γονέας αρκεί για να το μεταφέρει σε κάποιους από τους απογόνους του.

 Ομοίως, εάν μια γάτα δεν έχει κατσαρά αυτιά, δεν φέρει το γονίδιο για αυτά. Η Shulamith συνέχισε να ζευγαρώνει με ντόπιες γάτες και να γεννά νέα γατάκια, αυξάνοντας τον τοπικό πληθυσμό της φυλής της.

 Στις πρώτες γέννες που προέκυψαν, τα γατάκια είχαν τόσο μακρύ, όσο και κοντό τρίχωμα, ενώ είχαν και μια μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του «pointed» μοτίβου (μονόχρωμο τρίχωμα με σκούρα άκρα και ρύγχος). 

 Τα γατάκια δόθηκαν για υιοθεσία σε διάφορους φίλους και συγγενείς του ζευγαριού. Δύο από αυτά τα γατάκια κατέληξαν στην ιδιοκτησία της Nancy Kiester, η οποία ερωτεύτηκε τα αυτάκια και τον ήπιο χαρακτήρα τους.

 Μάλιστα, για την ιστορία, αφού διάβασε ένα άρθρο για τη Scottish Fold, μια άλλη ράτσα γάτας με ιδιαίτερα αυτιά, σκέφτηκε ότι αυτά τα γατάκια μπορεί να είναι μια εντελώς νέα ράτσα. Όπως αποδείχτηκε είχε απόλυτο δίκιο και ως εκ τούτου, η American Curl cat αναγνωρίστηκε και προωθήθηκε ως μια νέα και μοναδική ράτσα γάτας.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

Φυσικά Χαρακτηριστικά της ράτσας

 Σώμα:

 Ημι- ορθογώνιο. Το μήκος του είναι μιάμιση φορά το ύψος του από τον ώμο. Η Αμερικανική γάτα Κερλ συνήθως είναι μέτρια σε μέγεθος, αλλά εμφανίζονται και σε διάφορους άλλους σωματότυπους με τα κιλά της να κυμαίνονται από δύο έως τεσσεράμιση. Επίσης, είναι αρκετά δυνατή και μυώδης.

 Κεφάλι:

 Το κεφάλι της είναι πιο μακρύ απ’ ότι φαρδύ με απαλές μεταβάσεις. Η μύτη της είναι ίσια και μέτρια σε μήκος με ελαφρά άνοδο από το κάτω μέρος των ματιών προς το μέτωπο. Στη κορυφή του κεφαλιού διαθέτει μια ελαφριά καμπύλη που φτάνει μέχρι τον λαιμό.

 Το ρύγχος της είναι ελαφρώς στρογγυλό. Το πηγούνι της είναι σταθερό και βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τη μύτη και το πάνω χείλος.

 Αφτιά:

 Η γωνία των αφτιών της είναι 90°. Στη βάση τους τα αφτάκια της είναι φαρδιά, αλλά στην άκρη τους σχηματίζουν ένα τόξο που είναι πολύ εμφανές όταν τη κοιτάς από μπροστά ή από το πλάι. Οι κορυφές των αφτιών της είναι στρογγυλές και ευέλικτες. Σε γενικές γραμμές, έχει μεγάλα και στητά αφτιά που ισαπέχουν από τη κορυφή και τις πλαινές πλευρές του κεφαλιού.

 Μάτια:

 Έχουν σχήμα καρυδιάς και στο πάνω μέρος τους είναι οβάλ, ενώ στη βάση τους κυκλικά. Όταν τη κοιτάς κατάματα διακρίνεις ότι σχηματίζεται μια ελαφριά γωνία μεταξύ της βάσης του αυτιού και της άκρης της μύτης, ενώ απέχουν μεταξύ τους όσο το πλάτος ενός ματιού.

 Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως είναι μεγάλα, διαυγή, λαμπερά και το χρώμα τους είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του τριχώματός της.

 Πόδια & πατούσες:

 Τα πόδια της έχουν μέτριο μέγεθος και τα οστά τους δεν είναι ούτε πολύ ελαφριά ούτε πολύ βαριά. Οι πατούσες είναι μέτριες σε μέγεθος και στρογγυλές.

 Ουρά:

 Εύκαμπτη, φαρδιά στη βάση, κωνική. Ίση με το μήκος του σώματος.

 Χρώματα:

 Διαθέτει όλα τα χρώματα και τα μοτίβα, συμπεριλαμβανομένου του pointed (με σκούρα άκρα και μουσούδα), pointed με λευκό, τιγρέ, με σκίαση, σταχτί τσιντσιλά και δίχρωμο.

 Μακρύτριχα:

 Απαλή, μεταξένια υφή. Ελάχιστο εσωτερικό υπόστρωμα. Ουρά γεμάτη και φουντωτή.

 Κοντότριχα:

 Απαλή, μεταξένια υφή. Ανθεκτικό. Ελάχιστο εσωτερικό υπόστρωμα. Το τρίχωμα της ουράς έχει το ίδιο μήκος με αυτό του υπόλοιπου σώματος.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα American Curl

  Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως και απίθανο να βρείτε κάποιο εκτροφείο που να διαθέτει αυτή τη ράτσα, καθώς πρόκειται για μια ράτσα της βόρειας Αμερικής.

 Σε περίπτωση που θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας αιλουροειδές, σας προτείνουμε να ψάξετε μήπως χαρίζονται γάτες ή γατάκια ή να απευθυνθείτε σε κάποιο καταφύγιο για την υιοθεσία μιας αδέσποτης ψιψίνας που περιμένει εναγωνίως το παντοτινό της σπίτι.

 Ομολογουμένως, το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς πάνω της είναι στα στριφογυριστά αφτάκια της, ωστόσο, η Αμερικανική γάτα Κερλ έχει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα που τους κερδίζει όλους αμέσως. Χαδιάρα, αλλά όχι ενοχλητική, φιλική και εύκολη στην εκπαίδευσή της, η εν λόγω ψιψίνα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που επιζητάς σε ένα κατοικίδιο.

 Μάθετε για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες όλων των φυλών γάτας στο blog μας, όπως επίσης και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την φροντίδα του γούνινου μπόγου σας, για να απολαμβάνει μια ξέγνοιαστη και φυσιολογική οικογενειακή ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *