Αδέσποτη γάτα: Ποια φροντίδα πρέπει να λάβει;

 Οι αδέσποτες γάτες είναι σχεδόν ίδιες με τις κατοικίδιες, καθώς πολλές από αυτές κάποια στιγμή είχαν ζήσει κοντά σε ανθρώπους ως μέλη μιας οικογένειας. Κάθε αδέσποτη γάτα, όμως, έχει μια διαφορετική ιστορία. Κάποιες μπορεί να έχουν εγκαταλειφθεί, άλλες να έχουν χαθεί ή δυστυχώς να γεννήθηκαν εξαρχής στον δρόμο.

 «Ελεύθερη διαβίωση» σημαίνει ότι οι αδέσποτη γάτα περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και πολλές είναι ευχαριστημένες με την ελευθερία αυτού του τρόπου ζωής. Ωστόσο, χωρίς κάποιον υπεύθυνο που θα αναλάβει την υγεία και τη φροντίδα της γάτας, μπορεί να καταλήξει με τραυματισμούς, σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

 Πως  θα βοηθήσω μια αδέσποτη γάτα;

 Μερικές φορές οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως αδέσποτες, οπότε στην αρχή καλό είναι να έχετε το νου σας μήπως κάποιος ψάχνει τη ψιψίνα που έχει χάσει.

 Εάν η γάτα δεν είναι φιλική και προσιτή, μπορεί να είναι άρρωστη ή τραυματισμένη. Δείτε σχετικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε το αφεντικό της:

  • Οι γάτες περιφέρονται καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή, γι’ αυτό ρωτήστε τριγύρω για να δείτε αν κάποιος ξέρει σε ποιον ανήκει η γάτα.
  • Εάν μπορείτε να μεταφέρετε με ασφάλεια τη μικρούλα σε έναν κτηνίατρο, θα διαπιστώσετε αν έχει μικροτσίπ.
  • Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, αλλά μπορείτε να πλησιάσετε αρκετά, φορέστε της ένα κολάρο με ετικέτα που αναγράφει τα στοιχεία σας. Να λαμβάνετε πάντα προφυλάξεις όταν πλησιάζετε το ζωντανό, γιατί το δάγκωμα μιας αδέσποτης γάτας έχει πολλά βακτήρια που μπορούν να σας μολύνουν σοβαρά.
  • Δημοσιεύστε φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Τι πρέπει να κάνω εάν δεν μπορώ να βρω τον ιδιοκτήτη της γάτας;

 Εάν είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη και πρόθυμοι να πάτε τη γάτα σε κτηνίατρο για τους απαραίτητους εμβολιασμούς και τη στείρωσή της, κάντε το – θα σώσετε ενδεχομένως μια ζωή.

 Εάν θέλετε να βοηθήσετε, αλλά ανησυχείτε ότι δεν είστε οικονομικά σε θέση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα τοπικό καταφύγιο ζώων για να δείτε τι μπορούν να κάνουν για σας. Εναλλακτικά, άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για ζώα μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν.

 Μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι με μια αδέσποτη γάτα;

 Το να δώσετε σε μια αδέσποτη γάτα που έχει ανάγκη ένα σπίτι και μια οικογένεια είναι μια πολύ όμορφη πράξη, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια ευθύνη και μια μακροπρόθεσμη δέσμευση.

 Σκεφτείτε προσεκτικά εάν έχετε το χρόνο, το χώρο και τα χρήματα για να αναλάβετε τη φροντίδα της ψιψίνας. Εάν αρρωστήσει ή τραυματιστεί στο μέλλον, θα είστε υπεύθυνοι να διασφαλίσετε ότι θα λάβει την κτηνιατρική περίθαλψη που χρειάζεται.

 Η αλλαγή περιβάλλοντος και ρουτίνας μπορεί να είναι αγχωτική για πολλά αδέσποτα γατάκια που έχουν συνηθίσει να περιφέρονται και να ζουν έξω ελεύθερα.

 Εάν είστε σίγουροι για την υιοθεσία της γάτας, τοποθετήστε ένα μικροτσίπ και καταχωρήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε να μπορείτε να αναγνωριστείτε ως ιδιοκτήτης της.

 Τι πρέπει να κάνω με μια άρρωστη ή τραυματισμένη αδέσποτη γατούλα;

 Εάν βρείτε μια τραυματισμένη ψιψίνα και είναι εύκολο να την προσεγγίσετε, περιορίστε την και μεταφέρετέ την σε έναν κτηνίατρο αν είναι δυνατόν.

 Αν δεν είναι άρρωστη ή τραυματισμένη, συνήθως δεν υπάρχει ανησυχία. Μπορεί να έχει ένα σπίτι και τον δικό της ιδιοκτήτη κοντά ή μπορεί να είναι ένα υγιές αδέσποτο.

 Αν διαπιστώσετε ότι είναι έγκυος ή στη χειρότερη περίπτωση είναι και άρρωστη ή τραυματισμένη, χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια, οπότε καλύτερα να τη μεταφέρετε σε ένα κοντινό κτηνιατρείο ή νοσοκομείο.

 Αν υποψιάζεστε ότι η μικρή το έχει σκάσει από κάπου, βάλτε αγγελίες στη περιοχή και γράψτε το νούμερο του κινητού σας για να σας καλέσουν. Αν έχετε τη δυνατότητα να τη φιλοξενήσετε, παρέχετέ της προσωρινά στέγη, φαγητό και νερό.

 Σε περίπτωση που βρείτε μια αδέσποτη ψιψίνα σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, μην θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο και καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να σώσουν το ζωάκι.

 Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα είναι ετοιμόγεννη; 

 Εάν έχετε βρει μια έγκυο γάτα που πιστεύετε ότι γεννάει, παρακαλούμε δώστε της άφθονο χώρο για να μην την ενοχλήσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε είναι να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη της γάτας.

 Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα ρηχό μπολ με νερό κοντά για να το χρησιμοποιήσει. Επίσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η τοποθέτηση κάποιου σκέπαστρου σε κοντινή απόσταση θα τη προστατέψει από τον ήλιο ή τη βροχή.

 Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια του τοκετού, έχετε το νου σας στη μανούλα για να ελέγξετε ότι είναι καλά. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον ιδιοκτήτη, καλέστε μια φιλοζωική ή ένα καταφύγιο ζώων για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

 Γενικά, είναι προτιμότερο να μην τη ενοχλήσετε, γιατί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα γατάκια. Οι περισσότερες γάτες εκεί έξω γεννάνε χωρίς να χρειάζονται καθόλου βοήθεια, οπότε αφήστε τη «μητέρα φύση» να κάνει τη δουλειά της. 

 Ωστόσο, μια γέννα μπορεί να φέρει επιπλοκές, οπότε καλό είναι να ξέρετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η μαμά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο τοκετό. Συγκεκριμένα:

  • Εάν μεταξύ 30 και 60 λεπτών έντονης καταπόνησης δεν έχει γεννήσει ή ένα γατάκι φαίνεται να έχει κολλήσει.
  • Η μητέρα είναι αισθητά ταλαιπωρημένη.
  • Έχει πέσει σε λήθαργο ή έχει κάποια δυσάρεστη έκκριση ή έντονη αιμορραγία από το αιδοίο της. Αν και η πράσινη/καφέ/κόκκινη έκκριση, όσο γεννιούνται τα γατάκια, είναι φυσιολογική.

 Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια ή εάν η μαμά κινδυνεύει επειδή βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο ή κτίριο, τότε καλέστε έναν κτηνίατρο ή μια υπηρεσία διάσωσης ζώων, αλλά ποτέ μην θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

 Πως να βοηθήσω τα αδέσποτα γατάκια;

 Σε περίπτωση που η μαμά και τα γατάκια φαίνεται να είναι απαλλαγμένα από ασθένειες ή τραυματισμούς και βρίσκονται σε ασφαλή περιοχή, είναι καλύτερο να τα αφήσετε μόνα τους. Μην επιχειρήσετε να τα μεταφέρετε σε άλλη περιοχή, αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, γιατί μπορεί να θέσετε τη ζωή τους σε κίνδυνο.

 Μια μαμά και τα γατάκια της πρέπει να μετακινούνται μόνο εάν κινδυνεύουν ή είναι ευάλωτα, επειδή η ενόχληση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή/και επιθετικότητα που μπορεί να τα βλάψει.

 Μάλιστα, τα γατάκια που δεν έχουν απογαλακτιστεί εξαρτώνται από τη μητέρα τους για την επιβίωσή τους, οπότε αν παρέμβετε μπορεί να αναγκάσετε τη γάτα να εγκαταλείψει τα μωρά της ή ακόμα και να τα σκοτώσει. Μετά από λίγες μέρες, θα τα μετακινήσει ούτως ή άλλως για να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

 Σε κάθε περίπτωση, κύριο μέλημά σας είναι να βρείτε τον ιδιοκτήτη και ύστερα να προχωρήσετε για υιοθεσία. Αν η μαμά – γάτα είναι αδέσποτη, καλέστε κάποια φιλοζωική οργάνωση για συμβουλές. Μπορεί να σας βοηθήσουν παρέχοντας τροφή, νερό και καταφύγιο, για να προστατεύσουν τη γάτα και τα γατάκια από ακραίες καιρικές συνθήκες.

 Εάν υποψιάζεστε ότι τα ψιψινάκια είναι άρρωστα ή τραυματισμένα, ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να βοηθήσετε είναι να καλέσετε έναν κτηνίατρο. Φυσικά, ποτέ δεν πρέπει να αποχωρίσετε τη μαμά από τα γατάκια, γιατί μπορεί να κινδυνέψει η υγεία τους.

 Τι πρέπει να κάνω με εγκαταλελειμμένα/ορφανά γατάκια;

 Εάν βρείτε τα γατάκια μόνα τους, κρατήστε μια εύλογη απόσταση για να μην τα ενοχλήσετε ή ενδεχομένως τρομάξετε τη μαμά και δεν επιστρέψει. Δεν είναι ασυνήθιστο για τη γάτα να αφήνει τα μικρά της όταν φεύγει να βρει φαγητό, οπότε μη πλησιάσετε πολύ κοντά.

 Τα γατάκια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αν μείνουν με τη μαμά τους και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τους δώσουμε αρκετό χρόνο πριν υποθέσουμε ότι είναι ορφανά. Ωστόσο, αν κινδυνεύουν επειδή είναι βρεγμένα, κρύα ή άρρωστα, καλέστε έναν κτηνίατρο ή μια φιλοζωική ομάδα το συντομότερο δυνατό.

 Για πολύ μικρά γατάκια των οποίων τα μάτια είναι ακόμα κλειστά και έχουν μικρή κινητικότητα, θα πρέπει να τα παρακολουθήσετε για περίπου δύο ώρες πριν τηλεφωνήσετε.

 Τα μεγαλύτερα συνήθως μπορούν να μείνουν λίγο περισσότερο χωρίς φαγητό, επομένως όσα έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και μπορούν να περπατήσουν, θα πρέπει να τα παρακολουθείτε για περίπου τέσσερις ώρες πριν καλέσετε για βοήθεια.

 Γενικά, πάντως, καλύτερα να τα αφήσετε εκεί που είναι και ύστερα να ζητήσετε συμβουλές για το πως θα κινηθείτε.

 Πως θα καταλάβετε αν ένα γατάκι έχει ανεξαρτητοποιηθεί:

  • Έχει τα μάτια του ανοιχτά
  • Είναι ικανό να ακούει
  • Είναι ικανό να ουρεί και να αφοδεύει χωρίς τη βοήθεια της μητέρας του
  • Τρώει στερεά τροφή
  • Μπορεί να τρέχει
  • Μπορεί να περπατάει
  • Μπορεί να παίζει

 Εάν το μωράκι δεν είναι ικανό για κανένα από τα παραπάνω, θεωρείται ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τη μητέρα του για την επιβίωσή του.

 Δυστυχώς, οι γειτονιές μας είναι γεμάτες με αδέσποτες γάτες που ζουν, γεννάνε και προσπαθούν να επιβιώσουν παρά τους κινδύνους του δρόμου.

 Φυσικά, πιο ευάλωτα είναι τα μωρά γατάκια, που τους πρώτους μήνες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη μαμά για την επιβίωσή τους. Αν βρείτε, λοιπόν, μια αδέσποτη γάτα με τα μικρά της, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο για την καλύτερη φροντίδα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *