Γάτα Μπούρμα: Γνώρισε την ιερή γάτα της Βιρμανίας!

 Η Birman cat είναι μια γάτα colorpoint (ανοιχτόχρωμο δέρμα με σκούρα άκρα) με μακρύ μεταξένιο τρίχωμα και τέσσερα κατάλευκα πατουσάκια. Τα πόδια της είναι δυνατά, μακρόστενα και στιβαρά. Το χαρακτηριστικό κεφαλάκι της έχει δυνατά σαγόνια, σφιχτό πηγούνι και μεσαίου μήκους μύτη.

 Η προσωπικότητά της

 Οι γάτες Μπούρμα είναι στοργικές, ευγενικές και πιστές, με έναν αέρα περηφάνιας που φαίνεται να προκαλεί το θαυμασμό των ανθρώπων τους. Ως πρώην γάτες ναού, φαίνεται να έχουν συνηθίσει τη λατρεία και την εκδήλωση αγάπης προς το πρόσωπό τους.

 Συγχρόνως, είναι πολύ έξυπνες και στοργικές, ενώ όπως ήδη έχετε καταλάβει είναι ανθρωποκεντρικές και απολαμβάνουν τις δραστηριότητες, την εκπαίδευση και τα παιχνίδια με την οικογένειά τους.

 Γενικά, υποδέχονται τους ξένους επισκέπτες με περιέργεια και όχι με φόβο. Λόγω της ευγενικής τους συμπεριφοράς, συνήθως δέχονται εύκολα τα χάδια και την περιποίηση, ενώ αποτελούν ιδανικά κατοικίδια για όποιον αναζητά ένα ήσυχο κατοικίδιο που θα του προσφέρουν αγάπη και στοργή.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Σύμφωνα με έναν μύθο εκατοντάδων χρόνων, οι καθαρόαιμες λευκές γάτες διέμεναν στους βουδιστικούς ναούς της χώρας της Βιρμανίας (σήμερα Μιανμάρ) και τιμούνταν ως οι φορείς των ψυχών των ιερέων που είχαν φύγει από τη ζωή και μετά το θάνατό τους έπαιρναν μια άλλη μορφή από αυτή που είχαν ως άνθρωποι.

 Η θεά της μετατροπής, η «Tsim-Kyan-Kse», λατρευόταν σε αυτούς τους ναούς και αντιπροσωπευόταν από ένα χρυσό άγαλμα με λαμπερά μάτια από ζαφείρι.

 Ο Mun-Ha, ιερέας και λάτρης της Tsim-Kyan-Kse, διέμενε στο ναό του Lao-Tsun. Κάθε απόγευμα, η πιστή σύντροφος του Mun-Ha, η Sinh, μια από τις 100 ιερές λευκές γάτες που ζούσαν στο ναό, τον συνόδευε για τις βραδινές προσευχές του μπροστά στο χρυσό άγαλμα.

 Μια μέρα, επιδρομείς από το Σιάμ λεηλάτησαν τον ναό για τα πλούτη του και σκότωσαν τον Μουν-Χα. Καθώς ο Mun-Ha ξεψυχούσε, η Sinh έβαλε τις πατούσες της στο κεφάλι του και κοίταξε το άγαλμα της Tsim-Kyan-Kse.

 Ξαφνικά, η λευκή γούνα της Sinh απέκτησε μια όμορφη χρυσαφένια απόχρωση. Το πρόσωπο, η ουρά και τα πόδια της έγιναν πιο σκούρα για να μοιάζουν στο χρώμα της γης και τα μάτια της άλλαξαν από κίτρινο στο βαθύ μπλε του ζαφειριού.

 Οι πατούσες της, ωστόσο, παρέμειναν λευκές ως σύμβολο του αγνού πνεύματος του Mun-Ha. Το επόμενο πρωί, όλες οι γάτες του ναού είχαν υποστεί την ίδια μεταμόρφωση. Τις επόμενες επτά ημέρες, ο Σιν αρνιόταν να φάει και τελικά πέθανε, μεταφέροντας το πνεύμα του Μουν-Χα στον παράδεισο.

 Η πιο επιστημονική και λιγότερο ρομαντική ιστορία αυτής της φυλής, που ονομάζεται επίσης «Ιερή Γάτα της Βιρμανίας», ξεκινά το 1919, όταν ένα ζευγάρι γάτες Birman έφτασε στη Γαλλία. Η πρώτη θεωρία αφορά στο ότι γύρω στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο ναός της Tsim-Kyan-Kse υπέστη ξανά επιδρομή.

 Δύο Δυτικοί, ο Auguste Pavie και ο Major Gordon Russell, βοήθησαν μερικούς από τους ιερείς και τις γάτες τους να δραπετεύσουν στο Θιβέτ. Όταν οι δυο τους επέστρεψαν στη Γαλλία το 1919, πήραν μαζί τους ως δώρο ένα ζευγάρι γάτες Birman από τους ιερείς που ένιωθαν ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία τους.

 Στη δεύτερη και λιγότερο ηρωική αφήγηση, ένας άνθρωπος ονόματι «Βάντερμπιλτ» αγόρασε το ζευγάρι με τις γάτες Birman από έναν δυσαρεστημένο υπηρέτη του ναού του Λάο-Τσουν.

 Και στις δύο μαρτυρίες, η αρσενική γάτα, η Μαλνταπούρ, πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Γαλλία, ενώ η θηλυκή, η Σίτα, έφτασε στη Γαλλία έγκυος στα γατάκια του αρσενικού γάτου και αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της Birman cat στην Ευρώπη.

 Η ράτσα ήκμασε και το 1925 η Birman αναγνωρίστηκε επίσημα στη Γαλλία. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η ράτσα Birman μειώθηκε σε ένα μόνο ζευγάρι γάτες.

 Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί ο πληθυσμός της φυλής. Οι ράτσες γάτες που χρησιμοποιήθηκαν για την αναζωογόνηση της Μπούρμα ήταν πιθανότατα η Περσική και η Σιάμ (και πιθανώς άλλες, όπως η τουρκική γάτα Αγκύρας), αλλά μέχρι το 1955, η φυλή είχε αποκτήσει την παλιά της δόξα.

 Το 1959, το πρώτο ζευγάρι Birman cats έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1967 η Cat Fanciers’ Association αποδέχτηκε επίσημα τη ράτσα. Σήμερα, το Birman kitten είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μακρύτριχα κατοικίδια ζώα συντροφιάς.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Φυσικά Χαρακτηριστικά της γάτας Μπούρμα

 Σώμα:

 Επίμηκες και στιβαρό, με καλή μυϊκή δύναμη. Ζυγίζει τεσσεράμισι με πεντέμισι κιλά και φτάνει τα τριάντα οχτώ με σαράντα πέντε εκατοστά σε ύψος.

 Κεφάλι:

 Δυνατό κρανίο, φαρδύ και στρογγυλό με ένα ελαφρύ επίπεδο σημείο ακριβώς μπροστά από κάθε αυτί και ένα ελαφρύ επίπεδο σημείο στο μέτωπο ανάμεσα στα αυτιά. Το μέτωπο έχει κλίση προς τα πίσω και είναι ελαφρώς κυρτό. Η μύτη είναι μέτρια σε μήκος και πλάτος, σε αναλογία με το μέγεθος του κεφαλιού.

 Η μύτη ξεκινά ακριβώς κάτω από τα μάτια και είναι ρωμαϊκή (ελαφρώς κυρτή) σε σχήμα και στο προφίλ. Τα ρουθούνια είναι χαμηλά στο δέρμα της μύτης. Μάγουλα γεμάτα και στρογγυλεμένο ρύγχος. Επίσης, το ρύγχος δεν είναι ούτε κοντό και αμβλύ ούτε μυτερό και στενό. Τα σαγόνια είναι βαριά. Πηγούνι δυνατό και καλά ανεπτυγμένο.

 Αφτιά:

 Μεσαίου μήκους, σχεδόν τόσο φαρδιά στη βάση όσο και ψηλά. Σταδιακά λεπταίνουν και έχουν στρογγυλεμένες άκρες. Τοποθετημένα τόσο στο πλάι όσο και στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

 Μάτια:

 Σχεδόν στρογγυλά με γλυκιά έκφραση. Η εξωτερική τους γωνία έχει μια ελαφριά κλίση προς τα πάνω. Το χρώμα τους είναι μπλε και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σκουρόχρωμη μουσούδα τους.

 Πόδια & πατούσες:

 Πόδια μεσαίου μήκους και βαριά. Πατούσες μεγάλες, στρογγυλές και σταθερές, με πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω. Τα μαξιλαράκια στα πατουσάκια τους είναι ροζ και μερικές φορές φέρουν σκούρα σημεία.

 Ουρά:

 Μεσαίου μήκους και σε αναλογία με το σώμα.

 Τρίχωμα:

 Κυμαίνεται από μεσαίο έως μακρύ, έχει μεταξένια υφή και δεν γεμίζει κόμπους. Γύρω από τον λαιμό υπάρχει μια φουντωτή τραχηλιά. Το τρίχωμα στο στήθος είναι ελαφρώς σγουρό.

 Χρώματα:

 Το γατάκι Μπούρμα έχει ανοιχτόχρωμο χρώμα τριχώματος με καφέ ή γκρι σημεία, ενώ τα άκρα και η μουσούδα του, εκτός από τα πατουσάκια του, είναι σκούρο σοκολατί, μπλε, λιλά ή κόκκινο. 

 Τα μπροστινά δάχτυλα των ποδιών του είναι λευκά και μοιάζει σαν να φοράει γάντια, ενώ καταλήγουν σε μια ομοιόμορφη γραμμή κατά μήκος του ποδιού στη δεύτερη ή τρίτη άρθρωση ή μεταξύ αυτών. Το ανώτερο όριο που μπορεί να φτάσει το λευκό χρώμα είναι μέχρι το μετακάρπιο επίθεμα.

 Τα πίσω πατουσάκια είναι τελείως λευκά και, σε σχέση με τα μπροστινά, το λευκό χρώμα επεκτείνεται πιο ψηλά στα πόδια της γάτας.

 Η εκτυφλωτική της ομορφιά και ο αγαπησιάρης χαρακτήρας της καθιστούν τη γάτα Μπούρμα ένα υπέροχο κατοικίδιο που όλοι λατρεύουν να έχουν στην αγκαλιά τους. Άλλωστε, το ένδοξο παρελθόν της ως ιερή γάτα βουδιστικών ναών εξηγεί απόλυτα το αίσθημα περηφάνιας και λατρείας που αποπνέει. 

 Αν και είναι από τις πιο γνωστές ράτσες γάτας, δεν είναι βέβαιο αν θα βρείτε γατάκια σε κάποιο εκτροφείο ζώων στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν θέλετε οπωσδήποτε έναν γούνινο μπόγο να τρίβεται στα πόδια σας, υπάρχουν πολλά αδέσποτα γατάκια που χαρίζονται για υιοθεσία και θα σας προσφέρουν όλη την αφοσίωση και τη στοργή που κι εσείς έχετε ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *