Γάτα Βομβάης: Ένας μικρός, τρυφερός «πάνθηρας»!

 Η γάτα Βομβάης είναι μεσαίου μεγέθους, ισορροπημένη, φιλική, σε εγρήγορση, εξωστρεφής και αρκετά μυώδης. Σε σχέση με το μέγεθός της έχει μεγάλο βάρος, καθώς ζυγίζει τρεισήμισι με εφτά κιλά, αλλά φτάνει τα τριάντα τρία με πενήντα εκατοστά σε ύψος.

 Το σώμα και η ουρά της είναι συνήθως μεσαίου μήκους, το κεφάλι της ελαφρώς στρογγυλό και έχει πλατιά αυτιά, μέτρια μύτη και στρογγυλά, φαρδιά μάτια.

 Η προσωπικότητά της ψιψίνας μας

 Αν ψάχνετε για μια απόμακρη, ανεξάρτητη γάτα, αυτή η ράτσα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Η γάτα Βομβάης είναι ένα συμπαθητικό αιλουροειδές με παιχνιδιάρικο, στοργικό και ανάλαφρο χαρακτήρα. Απολαμβάνει να παίζει παιχνίδια τύπου «πιάσε-φέρε», ενώ λατρεύει και το χουχούλιασμα στον καναπέ.

 Λόγω της υβριδικής τους κληρονομιάς, οι Bombay cats επιτυγχάνουν μια ευχάριστη ισορροπία ανάμεσα στην ήπια Αμερικανική Κοντρότριχη και τη ζωηρή, ομιλητική γάτα Βιρμανίας.

 Είναι πολύ έξυπνη και προσανατολισμένη προς τους ανθρώπους, χωρίς όμως να είναι απαιτητική. Θέλει αρκετή προσοχή, βέβαια, την οποία είναι ικανή να διεκδικήσει με πολύ έξυπνους τρόπους.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δεμένη με την οικογένειά της και τείνει να απολαμβάνει τη συντροφιά όλων των μελών της αντί να δένεται αποκλειστικά με ένα άτομο. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα φιλική με τα παιδιά που έχουν καλή συμπεριφορά.

 Γνωστές για την περιέργεια και την υψηλή νοημοσύνη τους, οι γάτες Βομβάης λατρεύουν να ακολουθούν τους συντρόφους τους σε όλο το σπίτι. Τους αρέσει να παρακολουθούν κάθε κίνηση και να βοηθούν σε κάθε εργασία.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η ιστορία της προέλευσής του Bombay kitten ξεκινά τη δεκαετία του 1950 από την Nikki Horner, η οποία ήθελε να αναπτύξει μια γάτα που να έχει το βλέμμα της γάτας Βιρμανίας, αλλά με ένα κομψό μαύρο τρίχωμα και χάλκινα μάτια (σαν πάνθηρας) αντί για καφέ γούνα και κίτρινα μάτια. Ονόμασε τη ράτσα από τη Βομβάη της Ινδίας, τη χώρα προέλευσης του πάνθηρα.

 Κάποια στιγμή, λοιπόν, βρήκε ένα μαύρο αρσενικό Αμερικανικό Κοντρότριχο γατάκι που είχε το πλούσιο χρώμα ματιών που ήθελε και τον διασταύρωσε με μια από τις καλύτερες γάτες Βιρμανίας που είχε στην κατοχή της.

 Μετά από πολλές δοκιμές και λάθη, η Χόρνερ κατάφερε να δημιουργήσει μια γάτα με το σωματότυπο και το κοντό γυαλιστερό τρίχωμα της Βιρμανίας και τα χάλκινα μάτια και το μαύρο χρώμα της American Shorthair cat.

 Ωστόσο, η Horner σύντομα διαπίστωσε ότι η δημιουργία μιας νέας ράτσας, ακόμη και μιας τόσο εντυπωσιακής, όσο η γάτα Βομβάης, δεν σημαίνει αναγνώριση ή αποδοχή. Μόλις το 1970 η φυλή έγινε δεκτή για εγγραφή από την Cat Fanciers’ Association.

 Σήμερα, η Bombay Cat θεωρείται μια ασιατική, μονόχρωμη, κοντότριχη γάτα. Αν και εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Βόρεια Αμερική, έχει λίγους, αλλά αφοσιωμένους θαυμαστές.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 Ανεξαρτησία

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Φωνητικότητα

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Bombay cat

 Σώμα:

 Μέτριο σε μέγεθος, μυώδες στην ανάπτυξη, ούτε συμπαγές ούτε εύρωστο.

 Κεφάλι:

 Ευχάριστα στρογγυλεμένο χωρίς έντονες γωνίες. Πρόσωπο γεμάτο με μεγάλο πλάτος ανάμεσα στα μάτια, που βρίσκεται σε ισορροπία με το ρύγχος της γάτας που διατηρεί τα στρογγυλεμένα περιγράμματα του κεφαλιού. 

 Στη γέφυρα της μύτης μεταξύ των ματιών υπάρχει μια διακριτική εσοχή που παρέχει αλλαγή κατεύθυνσης από το κεφάλι προς το ρύγχος. Το άκρο της μύτης είναι ελαφρώς στρογγυλεμένο προς τα κάτω, συμπληρώνοντας τη στρογγυλότητα του κεφαλιού.

 Αφτιά:

 Δεν είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και βρίσκονται σε εγρήγορση. Διαθέτουν μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός, ενώ είναι φαρδιά στη βάση και έχουν ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες.

 Μάτια:

 Βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Τα χρώματά τους κυμαίνονται από χρυσό έως χάλκινο. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος και η λάμψη τόσο το καλύτερο.

 Πόδια & πατούσες:

 Πόδια σε αναλογία με το σώμα και την ουρά. Οι πατούσες είναι στρογγυλές και τα δάχτυλα των ποδιών είναι πέντε μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Ευθεία, μεσαίου μήκους. Δεν είναι ούτε κοντή ούτε ιδιαίτερα μακριά.

 Τρίχωμα:

 Λεπτό και κοντό. Η υφή του μοιάζει με σατέν και έχει μια αστραφτερή γυαλάδα.

 Χρώματα:

 Μαύρο μέχρι τις ρίζες στις ενήλικες γάτες. Στα γατάκια το τρίχωμα σταδιακά σκουραίνει και γίνεται πιο λείο, λαμπερό και ομοιόμορφο καθώς μεγαλώνουν.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα Βομβάης

 Δυστυχώς, η γάτα Βομβάης είναι μία από τις σπανιότερες ράτσες γάτας που μπορείτε να βρείτε μετά από πολλή προσπάθεια σε κάποιο εκτροφείο της Αγγλίας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, πέραν της χώρας προέλευσής της. 

 Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, βέβαια, καθώς τα καταφύγια και οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι πλήρη με γατάκια και ηλικιωμένες ψιψίνες που χαρίζονται για υιοθεσία σε έναν υπεύθυνο γατογονέα που θα τα αντιμετωπίσει ως ισάξια μέλη της οικογένειάς του.

 Το μόνο που απομένει είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός κατοικιδίου. Από εκεί και έπειτα, η καθημερινότητα μαζί του θα σας ανταμείξει με ένα πιστό φιλαράκι που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *