Κούνημα ουράς γάτας: Η καλύτερη αποκωδικοποίηση!

 Τι σημαίνουν οι κινήσεις και οι θέσεις του πιο συναρπαστικού μέρους του σώματος της γάτας σας; Οι άνθρωποι που λένε ότι οι γάτες δεν είναι πολύ εκφραστικές και είναι αδύνατο να τις καταλάβουμε κάνουν μεγάλο λάθος.

 Τα αφτιά, τα μάτια, η στάση του σώματος μιας γάτας και, ειδικότερα, η ουρά της, εκφράζουν ακριβώς τι σκέφτεται και πώς αισθάνεται. Απλώς πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε κάθε κούνημα της ουράς της γάτας σας για να βεβαιωθείτε αν είναι ευτυχισμένη.

 Μόλις αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε και να κατανοήσετε τις κινήσεις της ουρίτσας της και συνειδητοποιήσετε ότι η προσεκτική μελέτη της γλώσσας του σώματός μιας γάτας είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία και τη συμβίωσή σας, θα εκπλαγείτε με τα μυριάδες και πολύ ξεκάθαρα σήματα και συναισθήματα που μοιράζεται μαζί σας.

 Τα βασικά σημάδια της ουράς

 Η ουρά μιας γάτας άλλοτε κινείται αργά, άλλοτε γρήγορα. Μια ουρά που τρεμοπαίζει σημαίνει ότι η ψιψίνα είναι ταραγμένη, ενώ μια ουρά που κυματίζει αργά δείχνει ότι η γάτα έχει εστιάσει τη προσοχή της σε κάτι.

 Η στάση της ουράς προς τα πάνω με μια ελαφριά καμπύλη στο τέλος, είναι σημάδι ότι η γάτα σας πλησιάζει φιλικά. Πρόκειται για έναν συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο οι γάτες χαιρετούν τους ανθρώπους τους.

 Την ίδια στιγμή, οι γάτες λυγίζουν την ουρά τους γύρω από τα πόδια των ανθρώπων με τους οποίους είναι συνδεδεμένες και μπλέκουν την ουρά τους με άλλες γάτες με τις οποίες νιώθουν οικεία. Αυτό ονομάζεται συγγενική συμπεριφορά.

 Επίσης, σίγουρα έχετε παρατηρήσει τις γάτες να βάζουν την ουρά τους κάτω ή δίπλα στο σώμα τους όταν νιώθουν φόβο, ενώ συχνά σκύβουν και το κεφάλι τους. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε αυτή τη συμπεριφορά της γάτας όταν αισθάνεται πόνο.

 Βέβαια, η εκμάθηση της γλώσσας της ουράς γάτας είναι σαν να μαθαίνεις οποιαδήποτε ξένη γλώσσα: Χρειάζεται χρόνος. Εάν είστε νέοι στην εκμάθηση, μπορεί να μπερδευτείτε από της διάφορες κινήσεις και θέσεις της ουράς και να αναστατώσετε ή να μπερδέψετε ακούσια τη γάτα της.

 Χαϊδεύοντας τη γάτα γύρω από την περιοχή της ουράς

 Ενώ η εκμάθηση των κινήσεων της ουράς μιας γάτας είναι απαραίτητη για τους γατογονείς, το χάιδεμα γύρω από την περιοχή της ουράς (η βάση της ουράς ή η ίδια η ουρά) δεν εκτιμάται από τις περισσότερες ψιψίνες. Αντίθετα, είναι καλύτερο να εστιάσετε όλα τα χάδια γύρω από το πηγούνι και τα αφτιά.

 Επιπλέον, εάν τη στιγμή που την κανακεύετε η ουρά της αρχίζει να συσπάται, τα αφτιά της γυρίζουν προς τα πίσω ή το σώμα της αρχίζει να γέρνει μακριά από εσάς, όλα αυτά είναι σημάδια ότι θέλει να σταματήσετε.

 Οι γάτες μοιράζονται ξεκάθαρα μηνύματα για το πώς αισθάνονται κάθε στιγμή με ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματός τους. Εάν αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να μάθετε τη γλώσσα της ουράς της, θα μπορέσετε να κατανοήσετε αυτά τα μηνύματα που εκπέμπει και να αλληλοεπιδράσετε μαζί της με τον καλύτερο τρόπο.

 Πώς θα ανταποκριθείτε στη «γλώσσα» της ουράς της γάτας σας

 1. Θέση ουράς: Όρθια, κρατημένη ψηλά
 • Τι σημαίνει: Αυτοπεποίθηση, χαρά.
 • Πώς πρέπει να αντιδράσετε: Προσφέρετε στη ψιψίνα αρκετά παιχνίδια, αγκαλιές και λιχουδιές.
 2. Θέση ουράς: Κουλουριασμένη στο πάνω μέρος σαν ερωτηματικό.
 • Τι σημαίνει: Φιλική διάθεση.
 • Πώς πρέπει να αντιδράσετε: Προσφέρετε το χέρι σας για να το μυρίσει και χαϊδέψτε την.
 3. Θέση ουράς: Ευθεία προς τα κάτω
 • Τι σημαίνει: Ταραγμένη, επιθετική γάτα.
 • Πώς πρέπει να /αντιδράσετε: Μην προσπαθήσετε να τη πιάσετε ή να τη χαϊδέψετε. Βρείτε τι την ταράζει και απομακρύνετέ το από κοντά της.
 4. Θέση ουράς: Κουλουριασμένη κάτω από το σώμα της
 • Τι σημαίνει: Νευρική ή/και υποτακτική.
 • Πώς πρέπει να αντιδράσετε: Συμπεριφερθείτε αδιάφορα και περιμένετε να έρθει εκείνη κοντά σας.
 5. Θέση ουράς: Φουσκωμένη και σηκωμένη
 • Τι σημαίνει: Φοβισμένη, ταραγμένη, θυμωμένη.
 • Πώς πρέπει να αντιδράσετε: Αφήστε την ήσυχη!
 6. Θέση ουράς: Έντονη κίνηση μπρος-πίσω
 • Τι σημαίνει: Φοβισμένη; θυμωμένη, επιθετική.
 • Πώς πρέπει να αντιδράσετε: Καλύτερα να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, γιατί η γούνινη φιλενάδα σας έχει τα δικά της και μπορεί να ξεσπάσει πάνω σας.
 7. Θέση ουράς: Αργή κίνηση από τη μία πλευρά στην άλλη/ σύσπαση
 • Τι σημαίνει: Εστιασμένη σε κάτι ή κάποιον.
 • Πώς πρέπει να αντιδράσετε: Αφήστε τη μαγεμένη γάτα σας να παρακολουθήσει αυτό που της κίνησε το ενδιαφέρον.

 Τώρα που ξέρετε τα βασικά γύρω από την επικοινωνία της γάτας με την ουρά της, θα καταλαβαίνετε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Βέβαια, το κούνημα της ουράς της γάτας είναι μόνο ένα σημάδι του τι νιώθει και πρέπει να εστιάσετε στη γενικότερη γλώσσα του σώματος, για να βγάλετε συμπεράσματα.

 Μη πτοείστε, όμως, γιατί σύντομα η μικρή θα ξεδιπλώσει όλη τη γκάμα της προσωπικότητάς της και θα τη μάθετε σαν νεράκι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *