Γάτα μόνη στο σπίτι: Τι κάνουμε για να αντέξει λίγες μέρες;

 Η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν το σκέφτεστε και πολύ κάθε φορά που αφήνετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι για να πάτε στη δουλειά σας ή για ένα ολιγοήμερο ταξίδι.

 Βρίσκετε κάποιον να περνάει από το σπίτι για να της ρίχνει μια ματιά, να της δίνει φαγητό και νερό, να αδειάζει την άμμο της και αυτό είναι όλο, σωστά;

 Όχι! Μπορεί οι γάτες να τα πηγαίνουν σχετικά καλά με τη μοναξιά, συγκριτικά με τους σκύλους, αυτό δε σημαίνει όμως ότι την αγαπούν κιόλας. Παραμένουν κοινωνικά ζώα, ακόμη κι αν δε τις φαίνεται.

 Διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω για να δείτε αν η μαλλιαρή φιλενάδα σας αντέχει τη μοναξιά και με ποιους τρόπους θα τη βοηθήσετε να μείνει μόνη στο σπίτι.

 Οι γάτες νιώθουν μοναξιά;

 Κι όμως, ναι. Οι γατούλες αισθάνονται εξίσου μοναξιά, όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Καλώς ή κακώς, δεν είναι τόσο ανεξάρτητες όσο θα θέλατε να πιστεύετε. Ίσα ίσα, που δένονται βαθιά με τα αφεντικά τους και αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά όταν βρίσκονται κοντά τους.

 Πόσο καιρό μπορεί να μείνει μια γάτα μόνη στο σπίτι;

 Κάθε γάτα είναι μοναδική και έχει τις δικές τις ανάγκες και προτιμήσεις. Οι περισσότερες ενήλικες όμως μπορούν να αντέξουν την μοναξιά για περίπου 6 με 8 ωρίτσες καθημερινά.

 Αν όμως λείπετε για τουλάχιστον 10 με 12 ώρες την ημέρα και δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους όταν είστε στο σπίτι, τότε μπορεί να χρειάζονται υποστηρικτική φροντίδα.

 Εάν χρειαστεί να λείψετε για κάποιο ταξίδι, σιγουρευτείτε πως κάποιο έμπιστο άτομο περνάει από το σπίτι και αναλαμβάνει το καθήκον του κηδεμόνα, έστω και προσωρινά.

 Πριν φύγετε όμως, οφείλετε να μεριμνήσετε για την ασφάλεια και την άνεσή της. Έτσι, θα χρειαστεί να αποφύγετε μερικά βασικά λάθη που κάνουν συχνά οι γατογονείς σε παρόμοιες περιπτώσεις:

 1. Μην ξεχάσετε να βάλετε κάποιον να τη φροντίζει

 Ίσως μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε τη γάτα μόνη στο σπίτι για ένα απλό Σαββατοκύριακο, αλλά δεν πρέπει. Χρειάζεται κι αυτή λίγη παρέα.

 Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να βάλετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή έναν επαγγελματία φροντιστή ζώων να αναλάβει τη φροντίδα της όσο εσείς λείπετε.

 2. Μην αφήσετε το δοχείο της άμμου λερωμένο

 Κανείς δε θέλει να χρησιμοποιεί μια βρώμικη τουαλέτα. Αφήστε που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια στρεσαρισμένη γάτα είναι ένα βρώμικο δοχείο απορριμμάτων.

 Καθαρίστε προσεκτικά την τουαλέτα της και ανανεώστε την άμμο υγιεινής της πριν φύγετε. Ζητήστε επίσης από το άτομο που θα βάλετε να την προσέχει να το καθαρίζει.

 3. Μην απομακρύνετε τα παιχνίδια

 Η γατούλα σας χρειάζεται την απαραίτητη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, ανεξάρτητα από το αν είστε εκεί ή όχι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δε θα πρέπει να απομακρύνετε τα παιχνίδια της όσο λείπετε.

 Θα πρέπει να έχετε όμως υπόψη πως παιχνίδια που έχουν κορδόνια, φτερά ή μκροσκοπικά αντικείμενα μπορούν να αποτελέσουν αιτία πνιγμού, όταν δεν υπάρχει κανείς να επιβλέπει τη ψιψίνα. Συνεπώς, αυτού του είδους τα παιχνίδια καλό θα ήταν να τα κρύψετε, όσο θα λείπετε από κοντά της.

 4. Μην κλείσετε τα παντζούρια σας

 Είναι μια κοινή πρακτική για όλους μας. Όσοι από εσάς είστε γατογονείς όμως, καλό είναι να τα αφήσετε ανοιχτά ή έστω μισόκλειστα. Έτσι, επιτρέπετε στη μαλλιαρή φιλενάδα σας να έχει επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και να ρεμβάζει με τις ώρες τα πουλάκια που τριγυρίζουν στη γειτονιά.

 5. Μην σβήσετε το air condition ή τον ανεμιστήρα

 Ομολογουμένως, η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα, εξίσου σημαντική όμως είναι η άνεση του κατοικίδιού σας μέσα στο σπίτι.

 Σε περίπτωση που πρέπει να λείψετε από το σπίτι σας για πολλές μέρες, αφήστε τον ανεμιστήρα ή το air condition σε μια σταθερή θερμοκρασία, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να πάθει θερμοπληξία το καλοκαίρι ή να παγώσει το χειμώνα.

 6. Μην αποσυνδέσετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο

 Κάποιες γάτες βλέπουν φανατικά τηλεόραση, ενώ άλλες βρίσκουν παρηγοριά στο άκουσμα μουσικής. Βρείτε τι βοηθάει τη δική σας και εκμεταλλευτείτε τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας προς το όφελός της!

 7. Μην αφήνετε φαγητό σε εμφανή σημεία

 Το λογικό είναι να θέλετε η γάτα σας να απολαμβάνει μια υγιεινή και πλήρως ισορροπημένη διατροφή, ακόμη κι αν εσείς δεν είστε κοντά της.

 Εάν όμως αφήσετε στο μπολάκι της το φαγητό μιας εβδομάδας, είναι πολύ πιθανό να την οδηγήσετε σε υπερκατανάλωση και στο τέλος να μείνει νηστική.

 Ζητήστε από το άτομο που θα την προσέχει να ανανεώνει τακτικά το φαγητό και το νερό της. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε μια αυτόματη ταΐστρα και ποτίστρα, για να μπορεί να τρώει το φαγητό της σταδιακά. Αφήστε που αυτές οι συσκευές θα την κρατήσουν και απασχολημένη.

 8. Μην αλλάζετε τη ρουτίνα της

 Όπως ακριβώς εσείς αγαπάτε την πρώτη γουλιά καφέ που πίνετε το πρωί ή την εφημερίδα που διαβάζετε, έτσι και η γάτα σας είναι φυσικό κι επόμενο να γουστάρει να κάνει τα δικά της – αφήστε την!

 Ίσα ίσα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμά της για όσο καιρό λείπετε από το σπίτι. Αυτό θα της παρέχει μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας

 9. Μην την απομακρύνετε από το σπίτι αν αγχώνεται

 Μπορεί να σκεφτείτε την εναλλακτική του να την πάτε σε ένα ξενοδοχείο ζώων ή στο σπίτι ενός συγγενικού προσώπου για λίγο, αλλά μην το κάνετε αν πάσχει από άγχος ή άλλη ψυχική διαταραχή.

 Μια απότομη και ξαφνική αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο άγχος στις γάτες. Αφήστε, λοιπόν, τη γάτα μόνη στο σπίτι, όπου ξέρει ακριβώς τι της γίνεται.

 Σε τελική ανάλυση, δε θα πρέπει να πανικοβάλλεστε! Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, επειδή η μαλλιαρή φιλενάδα σας θα χρειαστεί να μείνει μόνη της για λίγες ώρες ή μερικές μέρες.

 Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να δείξετε απόλυτη αδιαφορία προς το πρόσωπο και τη φροντίδα της γάτας σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και όλα θα πάνε καλά!

 Θέλετε δημιουργικές προτάσεις για παιχνίδια με γάτα; Πείτε τό μας κι έγινε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *