Δυστυχώς, μπορεί να μην τα καταφέρουν όλα τα γατάκια σε μια γέννα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν και να μοιράσουν αμέριστη θλίψη στους κηδεμόνες ή τους εκτροφείς τους.
Ανεξάρτητα από το αν τα νεογέννητα γατάκια ανήκουν στους πρώτους ή τους δεύτερους, οι αιτίες και οι μέθοδοι πρόληψης του αιφνίδιου θανάτου τους είναι κοινές. Αυτά είναι τα καλά νέα.
Όταν ζευγαρώνετε γάτες, δε μπορείτε να προβλέψετε πως δε θα υπάρξουν ατυχήματα ή απώλειες.
Γενικά, οι καθαρόαιμες γάτες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου κατά τη διάρκεια της γέννας, αλλά και αμέσως μετά από αυτή, τουλάχιστον συγκριτικά με τις ημίαιμες.
Ο θάνατος πριν ή μετά τον απογαλακτισμό
Η πλειονότητα αυτών των θλιβερών συμβάντων συνήθως λαμβάνει χώρα πριν από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ζωής των μωρών. Αμέσως μετά, τα ποσοστά θανάτου μειώνονται σημαντικά.
Οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι οφείλονται σε μη μολυσματικά αίτια, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί εκ νέου μετά τον απογαλακτισμό. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς τότε εμφανίζονται πολλές αρρώστιες.
Το καλό είναι πως τα περισσότερα νεογέννητα γατάκια λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται έναντι αυτών των ασθενειών κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους από το μητρικό γάλα.
Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν αρκετά περιστατικά πρόωρου θανάτου μικρών αιλουροειδών και αυτό πρέπει να το καταδείξουμε.
Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί ξαφνικά ή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ την ίδια στιγμή πολλά συμπτώματα διαφόρων ασθενειών είναι παρόμοια μεταξύ τους.
Θα καταλάβετε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία των γατιών, γιατί θα δείτε πως τείνουν να ξαπλώνουν χωριστά από τα αδερφάκια τους, είναι πιο ανήσυχα και δε θέλουν να τρώνε όσο τα υπόλοιπα.
Οι πιο κοινές αιτίες του θανάτου πριν τον απογαλακτισμό
Γενικότερα, τα νεογέννητα γατάκια είναι ευάλωτα και αυτό αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητάς τους σε αυτή την κρίσιμη φάση.
Για παράδειγμα, δε μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός τους.
Παράλληλα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης και χαμηλού σακχάρου στο αίμα, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως.
Αν αναρωτιέστε γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια πρόωρα, δείτε:
Υποθερμία
Μιας και δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη, τα μωρά γατάκια βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη μητέρα τους για να τα κρατήσει ζεστά. Έτσι, κινδυνεύουν από υποθερμία.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιβλαβή κατάσταση, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένους καρδιακούς και αναπνευστικούς παλμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι η καρδιαγγειακή ανεπάρκεια.
Την ίδια στιγμή, δε μπορούν να καταναλώσουν το μητρικό γάλα κι αυτό από μόνο του επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας τους.
Υπογλυκαιμία
Ναι μεν τα γατάκια έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, ταυτόχρονα όμως έχουν μηδαμινά αποθέματα ενέργειας. Επομένως, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γάλα της μαμάς τους.
Κάθε γατάκι που είναι άρρωστο, στρεσαρισμένο ή έχει ανεπαρκή πρόσληψη γάλακτος μπορεί να αναπτύξει πολύ γρήγορα υπογλυκαιμία.
Συνεπώς, μπορεί να εμφανίσει αδυναμία, υποθερμία, κλάμα, δυσκολία στην αναπνοή και τελικά, επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο.
Αφυδάτωση
Μιας και το σώμα τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά τα ίδια δεν είναι ικανά να ρυθμίσουν την απώλεια υγρών από το σώμα τους, κινδυνεύουν. Οποιαδήποτε διάρροια θα αυξήσει επιπλέον την απώλεια νερού από τον οργανισμό.
Οι κανονικές ανάγκες ενός νεογνού γατιού σε υγρά είναι περίπου 130-220 ml ανά κιλό σωματικού βάρους, ανά 24 ώρες, σε σύγκριση με μόλις 50-65 ml που αντιστοιχούν σε ένα ενήλικο.
Γατοϊστορίες: 9 ζωές γάτας: Πως θα εξασφαλίσεις τη μακροζωία της!
Γιατί αρρωσταίνουν τα νεογέννητα γατάκια;
Γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες
Γατάκια που γεννήθηκαν με έλλειψη οξυγόνου, υποθερμία, κάποιον τραυματισμό ή ύστερα από δύσκολο τοκετό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην τα καταφέρουν καν μέχρι την περίοδο του απογαλακτισμού.
Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και η εμπειρία της μαμάς. Αν η γάτα βρίσκεται στην πρώτη της εγκυμοσύνη, είναι απολύτως λογικό να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί ομαλά όλη την κατάσταση.
Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η παχυσαρκία της ίδιας ή άλλα ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη γάλακτος, τη μαστίτιδα ή τη μητρική παραμέληση.
Συγγενείς ανωμαλίες
Μία συγγενής ανωμαλία είναι ένα φυσικό ελάττωμα που υπάρχει από τη γέννηση και μπορεί να είναι είτε γενετική, είτε απλώς αναπτυξιακή.
Τα σοβαρότερα ελαττώματα συνήθως οδηγούν σε θνησιγένεια ή πρόωρο νεογνικό θάνατο, ενώ οι ηπιότερες διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε εξασθενημένα γατάκια ή να κάνουν την εμφάνισή τους στη μετέπειτα, ενήλικη ζωή τους.
Χαμηλό βάρος
Τα υποσιτισμένα γατάκια είναι πιο επιρρεπή στην υποθερμία, την αφυδάτωση, την αναπνευστική ανεπάρκεια και ένα σωρό μολύνσεις. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να πεθάνουν πιο εύκολα.
Μπορούν να γεννηθούν έτσι λόγω ελλειπούς διατροφής και κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας ή ασθένειας της μητέρας. Βέβαια, συντρέχουν κι άλλοι πιθανοί κληρονομικοί ή μολυσματικοί λόγοι.
Ακατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης
Η έκθεση των γατιών σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, οπότε οφείλετε να πάρετε τα μέτρα σας γι’ αυτό.
Ένας ακόμα λόγος στο γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια είναι η ελλιπής προσωπική υγιεινή και ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες νόσησης από ένα σωρό μολυσματικές ασθένειες μεταξύ των γατιών.
Ακατάλληλη διατροφή
Μία εγκυμονούσα ή θηλάζουσα γατούλα θα πρέπει να απολαμβάνει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.
Διαφορετικά, δε μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες ποιοτικού γάλακτος και να ταΐσει τα μωρά της.
Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να έχετε το νου σας στα μωρά αλλά και στη μαμά τους. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το τι ακριβώς θα πρέπει να τρώει όσο θηλάζει.
Νεογνική ισοερυθρόλυση
Συνήθως, συνδέεται με καθαρόαιμες ράτσες γάτας και αφορά στην ασυμβατότητα του τύπου αίματος ανάμεσα στη μαμά και τα μωρά της.
Μολύνσεις
Φυσιολογικά, τα νεογέννητα γατάκια θα πρέπει να αρχίσουν να τρέφονται μέσα στις πρώτες δύο ώρες μετά την έλευσή τους στον κόσμο.
Μέσα στις πρώτες 16 με 24 ώρες της ζωής τους απορροφούν πολύτιμα αντισώματα μέσα από το μητρικό γάλα. Επομένως, καταλαβαίνετε πως μπορούν να εκδηλώσουν ένα σωρό μολυσματικές ασθένειες, αν δεν τραφούν σωστά.
Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο η διαχείριση της απώλειας των νεογνών γατιών σας.
Εξίσου δύσκολος είναι ο εντοπισμός των πραγματικών αιτιών που κρύβονται πίσω από τον πρόωρο θάνατό τους, μιας και αυτός μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό διαφορετικούς παράγοντες ή σε έναν συνδυασμό αυτών.
Θυμηθείτε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρό σας για το τι πρέπει να τρώνε τα νεογέννητα γατάκια από 2 μηνών και πάνω– εκείνος ή εκείνη είναι ο άνθρωπός σας!
Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία ή χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση, μπορείτε να μας το πείτε στα σχόλια από κάτω.
είναι και οι ψύλλοι είναι η καθαριότητα είναι η τροφή ζέστη και καθαριοτητα