Πώς να καθαρίσω τα ούρα της γάτας μου για να μη μυρίζει το σπίτι;

 Εάν η γάτα σας ουρεί έξω από τη λεκάνη με την άμμο της – στο πάτωμα, στο κρεβάτι ή στα ρούχα σας – ο καθαρισμός του λεκέ και η αφαίρεση της μυρωδιάς είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσετε ότι η μικρή δεν θα γίνει ένας επαναλαμβανόμενος παραβάτης των κανόνων του σπιτιού.

 Η μυρωδιά, βλέπετε, ελκύει τη γάτα σας να ουρεί στην ίδια περιοχή ξανά…και ξανά…και ξανά.

 Ωστόσο, ο καθαρισμός των ούρων της γάτας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να σκουπίσετε το λεκέ με μια χαρτοπετσέτα ή ένα υγρό μαντηλάκι.

 Για να απαλλαγείτε από κάθε ίχνος, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε μερικά σημαντικά βήματα.

 Δείτε πώς φεύγει η μυρωδιά από τα ούρα της γάτας σας σωστά και αποτελεσματικά, για να την αποτρέψετε από το να ξαναβάλει το συγκεκριμένο σημείο στο στόχαστρο.

 Απορροφήστε το υγρό άμεσα

 Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ούρα πριν προσπαθήσετε να καθαρίσετε την επιφάνεια, απορροφώντας τα με χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γρήγορη ανταπόκριση είναι το «κλειδί» για την εξουδετέρωση των οσμών. Το να αφήνετε ένα λεκέ να «καθίσει» κάνει τον καθαρισμό πιο δύσκολο και καλεί τη γάτα να ξανασημαδέψει το σημείο.

 Τι κάνετε αν η γάτα σας ουρήσει στο χαλί ή στα έπιπλα;

 Αφού σκουπίσετε όσα περισσότερα ούρα μπορείτε από το χαλί ή τα έπιπλα, ψεκάστε το λεκέ με ένα καθαριστικό που περιέχει ένζυμα. Τα ένζυμα διασπούν το ουρικό οξύ σε διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία, δύο αέρια που εξατμίζονται εύκολα.

 Αυτή η διαδικασία εξαλείφει τη μυρωδιά, η οποία είναι μέρος του οργανικού μορίου στα ούρα. Μπορείτε να βρείτε καθαριστικά ενζύμων στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα οικολογικά ή μη τοξικά καθαριστικά προϊόντα.

 Ψεκάστε καλά το λεκέ και αφήστε το καθαριστικό να δράσει για 10-15 λεπτά για να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία εάν χρειάζεται.

 Μην ανησυχείτε εάν η μυρωδιά χειροτερεύσει για λίγο. Η ενζυματική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι να στεγνώσουν τελείως όλες οι επιφάνειες.

 Υπό ορισμένες συνθήκες, αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Μη χρησιμοποιείτε παραδοσιακά διαλύματα καθαρισμού σε συνδυασμό με ενζυμικά καθαριστικά.

 Τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά μπορούν να απενεργοποιήσουν τα ίδια τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά.

 Επίσης, η εν λόγω διαδικασία καθαρισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έπιπλα, όπως καναπέδες και στρώματα.

 Καθαρισμός ούρων από σκληρά δάπεδα και επιφάνειες

 Εάν η γάτα σας ουρήσει σε σκληρό πάτωμα ή τοίχο, έχετε δύο επιλογές. Αρχικά, απορροφήστε τα ούρα με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί.

 Στη συνέχεια, μπορείτε είτε να ψεκάσετε την περιοχή με ένα καθαριστικό με βάση τα ένζυμα και να το σκουπίσετε, είτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό υγρό σαπούνι πιάτων και πολύ νερό.

 Πρέπει να καθαρίζετε το σημείο πολλές φορές, να το αφήνετε να στεγνώσει καλά μεταξύ των πλύσεων και να κρατάτε τη γάτα σας μακριά από την περιοχή μέχρι να φύγουν όλα τα ίχνη της μυρωδιάς.

 Το ξύδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς σε σκληρές επιφάνειες. Πρόκειται για ένα οξύ που εξουδετερώνει τα αλκαλικά άλατα που σχηματίζονται στους αποξηραμένους λεκέδες των ούρων.

 Ανακατέψτε ένα διάλυμα από ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξύδι και εφαρμόστε το σε τοίχους και σκληρά δάπεδα. Μπορείτε ακόμα και να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα για να ενισχύσετε την ικανότητα του διαλύματος στην εξάλειψη των οσμών.

 Τι κάνετε εάν η γάτα σας ουρήσει σε ρούχα και σεντόνια;

 Εάν η γάτα σας έχει ουρήσει σε ένα κάλυμμα ή σε κλινοσκεπάσματα που πρέπει να στεγνώσουν, στείλτε τα σεντόνια σε ένα καθαριστήριο ρούχων το συντομότερο δυνατό.

 Όσο περισσότερο παραμένουν τα ούρα στην επιφάνεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.

 Εάν τα ρούχα, τα λευκά είδη ή τα υφάσματα μπορούν να μπουν σε ένα πλυντήριο ρούχων, περάστε το αμέσως σε έναν κύκλο κρύου νερού και κρεμάστε τα έξω για να στεγνώσουν.

 Εάν εξακολουθείτε να μυρίζετε ούρα μετά το στέγνωμα, δοκιμάστε να το περάσετε ξανά από το πλυντήριο με ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα ή/και ένα τέταρτο του φλιτζανιού μηλόξυδο και τοποθετήστε το έξω για να στεγνώσει.

 Το στέγνωμα των υφασμάτων σε εξωτερικούς χώρους θα βοηθήσει να εξαφανιστεί γρηγορότερα η μυρωδιά.

 Καθαρισμός ούρων γάτας: Τι δεν πρέπει να κάνετε;

 Αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμωνία. Η χρήση καθαριστικού με βάση την αμμωνία μπορεί να ενθαρρύνει τη γάτα σας να σημαδέψει ξανά την περιοχή. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση ατμού ή θερμότητας.

 Αυτό ισχύει για το πλυντήριο και το στεγνωτήριο—διατηρήστε τις ρυθμίσεις τους στο κρύο και αποφύγετε το στέγνωμα των ρούχων σας στο στεγνωτήριο, εάν είναι δυνατόν.

 Και ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να μάθετε στη γάτα σας ότι έχει κάνει λάθος επιπλήττοντάς την ή πειθαρχώντας την αφού ουρήσει στο σπίτι, μην το κάνετε. Αν έχετε μια ανήσυχη γάτα και την επιπλήξετε, μάλλον θα χειροτερέψετε την κατάσταση.

 Αντί να τη μαλώσετε, καθαρίστε καλά την περιοχή και ξεκινήστε να εργάζεστε για να κάνετε την τουαλέτα με την άμμο της όσο το δυνατόν πιο ελκυστική. Μια καθαρή, αστραφτερή και εύκολα πρσβάσιμη τουαλέτα γάτας θα τη δελεάσει να ουρεί στο κατάλληλο σημείο.

 Τοποθετήστε τη λεκάνη της πάνω από τις προβληματικές περιοχές (που έχει ουρήσει στο παρελθόν η γάτα σας) και μετακινήστε τη σταδιακά εκεί που θέλετε να είναι.

 Όπως καταλαβαίνετε, σε ένα σπίτι με γάτες είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κάποια ατυχήματα με την τουαλέτα. Το στοίχημα που έχετε να πετύχετε όμως είναι αυτά τα «ατυχήματα» να μη γίνουν συνήθεια, με αποτέλεσμα η μικρή σας φίλη να καταστρέφει τα αντικείμενα του σπιτιού.

 Από εκεί και πέρα, ο έγκαιρος καθαρισμός του λεκέ είναι το μυστικό για να εξολοθρεύσετε για πάντα τη χαρακτηριστική οσμή των ούρων, η οποία μάλιστα «προσκαλεί» τις γάτες στο να κάνουν όλο και περισσότερο την ανάγκη τους έξω από την αμμοδόχο τους.

 Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και φροντίζοντας, ώστε η λεκάνη της να είναι πάντα αστραφτερή και φρεσκομυρωδάτη, είναι σχεδόν απίθανο να εντοπίσετε μια λιμνούλα ούρων στο σαλόνι ή το κρεβάτι σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *