«Η περιέργεια σκότωσε την γάτα», «τη γάτα όπως κι αν την πετάξεις, με τα τέσσερα θα πέσει», «οι γάτες έχουν 9 ζωές». Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πιο γνωστές φράσεις και τα γνωμικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να αναφερθούμε είτε στην ίδια την ζωή των μικρόσωμων αιλουροειδών, είτε στις δικές μας μεταφορικά.
Η αλήθεια είναι ότι τα αγαπημένα μας χνουδωτά γατάκια δεν σταματούν να μας εμπνέουν, παρ’ όλ’ αυτά, όλα τα παραπάνω μοιάζουν λιγάκι αντιφατικά, αν τα καλοσκεφτείτε.
Αν είστε κι εσείς γατογονείς, τότε μάλλον θα έχετε παρατηρήσει το κατοικίδιό σας να κινείται με χάρη και τσαχπινιά, καθώς χοροπηδάει πέρα δώθε ή προσπαθεί να σκαρφαλώσει κάπου. Ίσως ακόμη να αναρωτιέστε κιόλας πώς στο καλό μπορεί και τα καταφέρνει τόσο καλά με τα ακροβατικά.
Βέβαια, ατυχήματα συμβαίνουν. Μάλιστα, μπορούν να συμβούν ακόμη και στο δικό σας γατάκι. Από εκεί και πέρα, είναι προτιμότερο να πιστεύουμε όλοι πως πράγματι όλα τα γατιά είναι επτάψυχα ή, ακόμα καλύτερα, έχουν εννιά ζωές απ’ ό,τι μία, αλλά είναι πράγματι έτσι;
Οι γάτες έχουν όντως εννιά ζωές;
Εντάξει, αν και καμία γάτα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέλει να το παραδεχτεί, στη πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για του λόγου το αληθές, το μαλλιαρό ζωάκι σας είναι τόσο θνητό, όσο κάθε άλλο, έχοντας μονάχα μια ζωή να αξιοποιήσει.
Ακόμα χειρότερα για την βασιλική αξιοπρέπειά του είναι το γεγονός ότι αυτή η μια του ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς, το αφεντικό του!
Εάν, λοιπόν, απολαμβάνει τα οφέλη ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, μαζί με την κτηνιατρική φροντίδα που χρειάζεται, τότε θα ζήσει για περισσότερα χρόνια και μάλιστα, πολύ πιο ποιοτικά.
Και πάλι, όμως, είναι ευχάριστη η σκέψη πως θα μείνει κοντά σας για κάτι παραπάνω από μία ζωή, ενώ παράλληλα ο μύθος περί μακροζωίας της γάτας υπάρχει ήδη από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου.
Πώς ξεκίνησε ο μύθος περί μακροζωίας της γάτας;
Η ακριβής προέλευση του μύθου σχετικά με το πόσες ζωές έχουν οι γάτες παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα, αλλά φαίνεται πως έχει τις ρίζες του στην Αιγύπτια Θεά Bastet, η οποία, σύμφωνα με τον μύθο, μπορούσε να μεταμορφωθεί σε γάτα, υπονονώντας πως μπορούσε να ζήσει για τουλάχιστον εννέα ζωές.
Πέραν της θεάς του σπιτιού και προστάτιδας της Αιγύπτου, Μπαστέτ, οι γάτες ήταν ιδιαίτερα περιζήτητες στην αρχαία Αίγυπτο. Σεβαστές για την διπλή τους φύση, την χαριτωμένη και ευγενική πλευρά τους, αλλά και εκείνη που τις ήθελε άρτιες κυνηγούς διαφόρων θηραμάτων.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο πολλοί Αιγύπτιοι θεοί μοιράζονταν παρόμοια χαρακτηριστικά μαζί τους και απεικονίζονταν ως αιλουροειδή με ανθρωπόμορφα στοιχεία.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι πολιτισμοί που πιστεύουν ότι οι γάτες έχουν έξι ή εφτά ζωές, αντί για τις εννιά που συνήθως παρατηρούνται.
Πάντως, με τόση συζήτηση γύρω από το πόσες ζωές έχουν οι γάτες μπορούμε να πούμε πως υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτόν τον μύθο, αν αναλογιστούμε την απίστευτη ικανότητα τους να προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους και να τη βγάζουν καθαρή.
Γατοϊστορίες: Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει; Μάθε τα πάντα!
Πώς εξηγούνται τα ένστικτα επιβίωσης των γατιών;
Από γενετική άποψη, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των κατοικίδιων γατιών και της αγριόγατας.
Ίσα ίσα, που τα πρώτα φαίνονται να έχουν διατηρήσει πολλά από τα άγρια και ατίθασα στοιχεία τους, όπως επίσης τα έμφυτα ένστικτα της επιβίωσης, όπως είναι η ικανότητα του να καταδιώκουν, να κυνηγούν και να θανατώνουν τη λεία τους.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη ένστικτο, γνωστό και ως «διορθωτικό αντανακλαστικό». Αυτό είναι που εξηγεί και το γεγονός πως πολλά αιλουροειδή προσγειώνονται πάντοτε στα πόδια τους μετά από μία πτώση.
Είναι, βλέπετε, σε θέση να διορθώσουν το σώμα τους και να το τοποθετήσουν κατάλληλα, έτσι ώστε να προσγειώνονται στα πόδια τους. Έτσι, παραμένουν ασφαλείς από μεγάλες πτώσεις.
Ανάλογα με την σοβαρότητα της πτώσης, όμως, η γατούλα σας μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να βάζει το καλό ποδαράκι της μπροστά. Για αυτό και υπάρχει πάντοτε σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού της.
Βέβαια, παραμένει ένα απλό ένστικτο. Αυτό σημαίνει πως τα νεαρά γατάκια, που δεν το έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα, είναι ακόμα πιο επιρρεπή σε ατυχήματα και τραυματισμούς, τουλάχιστον συγκριτικά με τις ενήλικες ψιψίνες.
Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες κατά μέσο όρο;
Τυπικά, τα κατοικίδια γατιά μπορούν να ζήσουν περίπου για δώδεκα με δεκαπέντε χρόνια, ενώ τα αδέσποτα έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής, περίπου στα δύο με πέντε χρόνια.
Τα πρώτα, βλέπετε, παραμένουν στο σπίτι και έτσι προστατεύονται από παράγοντες του περιβάλλοντος που μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής τους ή να το τερματίσουν.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αυτοί είναι η κληρονομικότητα και η προδιάθεση που μπορεί να φέρουν, η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους και οι συνθήκες διαβίωσης.
Την ίδια στιγμή, μια γλυκύτατη γατούλα Crème Puff από το Τέξας έχει καταγραφεί στο ρεκόρ γκίνες ως η μακροβιότερη γάτα στον κόσμο. Η διάσημη ψιψίνα απεβίωσε το 2005 σε ηλικία 38 χρονών!
Κι αν θέλετε να μιλήσουμε με ανθρώπινα δεδομένα, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως μία γάτα ενός έτους ισοδυναμεί με έναν έφηβο ηλικίας 15 χρόνων, ενώ μία που έχει κλείσει το δεύτερο έτος της ηλικίας της είναι περίπου 25 χρονών σε ανθρώπινα έτη.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι φυσικό κι επόμενο να αναρωτιέστε για το πώς μπορείτε να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής της δική σας αγαπημένης γατούλας.
Φυσικά, την απάντηση δεν είναι δύσκολο να την μαντέψετε. Θα πρέπει να της προσφέρετε την ποιοτική και χαρούμενη ζωή που της αξίζει, φροντίζοντάς την καθημερινά και δίνοντάς της επαρκή ποσότητα τροφής από μία premium γατοτροφή, ανάλογα με τις ανάγκες της.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί, παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείτε για να της παρέχετε την πολυπόθητη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση που χρειάζεται καθημερινά, για να αποτρέψετε την ανία και το άγχος που μπορεί να νιώσει.
Η συγκατοίκηση με μια ψιψίνα προϋποθέτει, επίσης, να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, απομακρύνοντας τυχόν ουσίες και αντικείμενα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως σύμμαχός σας στον αγώνα της μακροζωίας της γάτας σας είναι ο κτηνίατρος. Ακολουθείτε πάντοτε τις συμβουλές του και θα χαίρεστε την συντροφιά της για πολλά χρόνια ακόμη!
Όσο μυσταγωγικοί και γοητευτικοί κι αν ακούγονται οι μύθοι για τις 9 ζωές της γάτας, οι χνουδωτές μας φιλενάδες έχουν μία ευκαιρία σε αυτόν τον κόσμο και εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από μας για την επιβίωσή τους.
Αν αναλογιστούμε, δε και τα χιλιάδες χρόνια παρουσίας τους δίπλα μας και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές είναι να τους εξασφαλίσουμε ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον!
Θέλετε να μάθετε περισσότερους τρόπους για να προσφέρετε στη γάτα σας την ποιοτική ζωή που της αρμόζει; Αφήστε μας ένα σχετικό σχόλιο και θα επανέλθουμε με δημιουργικές ιδέες!