Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της; Οι 5 πιο σημαντικοί λόγοι!

 Μία από τις πιο γλυκές και τρυφερές εικόνες που θα δείτε ποτέ στη ζωή σας είναι εκείνη μιας μαμάς γατούλας που φροντίζει και ταΐζει προσεκτικά τα μικρά της.

 Ακόμ και στα καταφύγια, τα εγκαταλελειμμένα γατάκια τοποθετούνται με μια μαμά που αναλαμβάνει τη φροντίδα τους, εφόσον φυσικά εκείνη δεχτεί να τα προσέχει σα να ήταν δικά της.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, είναι φυσικό και επόμενο να αναρωτιέστε για ποιον λόγο μια γάτα διώχνει τα γατάκια της ή, ακόμα χειρότερα, γιατί δεν τα αποδέχεται εξαρχής.

 Τι είναι δηλαδή αυτό που ωθεί μια γατούλα στο να απορρίψει ή ακόμα και να αφήσει τα ίδια της τα μωρά στη μοίρα τους; Πάμε να δούμε αναλυτικότερα πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της.

 1. Η εγκατάλειψη της φωλιάς

 Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με γατάκια στο δρόμο και νομίζουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ στην πραγματικότητα, η μαμά είναι κάπου εκεί κοντά και κυνηγάει.

 Βέβαια, υπάρχει περίπτωση οι αδέσποτες μανούλες να έχουν την τάση να διασκορπίζουν τα μωρά τους, με σκοπό να τα γλιτώσουν από επίδοξους θηρευτές.

 Ελέγξτε τα γατάκια. Αν φαίνονται καλοθρεμμένα, σχετικά ασφαλή και πέφτουν για ύπνο μόλις κλάψουν για μερικά λεπτά, τότε η μαμά τους μάλλον βρίσκεται κάπου εκεί τριγύρω.

 Έχετε το νου σας στη φωλιά για μερικές ώρες για να δείτε αν θα επιστρέψει. Διαφορετικά, μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει.

 Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση τα γατάκια να περιπλανήθηκαν μακριά από τη φωλιά τους και να χάθηκαν ή να έχουν παγιδευτεί κάπου κι εκείνη να μη μπορεί να τα φτάσει.

 Γι’ αυτό, αν τη βλέπετε νευρική και σε εγρήγορση, ενώ ακούτε εκεί κοντά ένα νιαούρισμα μικρού γατιού, μάλλον προσπαθεί να τα εντοπίσει.

 2. Ασθένεια ή παραμόρφωση

 Κάποιες φορές, η φύση είναι σκληρή και μια μαμά προτίθεται να εγκαταλείψει τα παιδιά της, όταν αυτά είναι άρρωστα. Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια όμως; Μήπως δε θέλει να διακινδυνεύσει την καλή υγεία των υπολοίπων;

 Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα γατάκια που έχουν κάποια σωματική παραμόρφωση, όπως είναι οι γάτες «Janus».

 Σε περίπτωση που δείτε πως η γατούλα σας διώχνει τα μωρά της εντελώς, κρατήστε τα κάπου αλλού. Δε θέλετε να αποφασίσει να διώξει και όλα τα υπόλοιπα, σωστά;

 3. Μαστίτιδα

 Το πότε η γάτα διώχνει τα γατιά της εξαρτάται και από πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Οι θηλάζουσες μαμάδες μπορεί να εκδηλώσουν μαστίτιδα, μια μόλυνση που αφορά το μαστικό ιστό.

 Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά λάθος κι ενώ τα γατάκια ξύνουν με τα νύχια τους τον ιστό, όση ώρα θηλάζουν το γάλα της μανούλας τους.

 Σταδιακά, λοιπόν, οι ρόγες της γάτας πρήζονται, γίνονται σκληρές και ζεστές κατά την αφή. Έτσι, μπορεί να φαίνεται ότι η γάτα διώχνει τα γατάκια της, αλλά ουσιαστικά εκείνη απλώς αισθάνεται έντονο σωματικό πόνο κάθε φορά που προσπαθούν να φάνε.

 4. Το μέγεθος της γέννας

 Μια υπερβολικά μεγάλη γέννα μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό κάποιων μωρών από τη γατομαμά.

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς είναι πιθανό να μην υπάρχει αρκετό γάλα για να τα θρέψει όλα, οπότε θα επιλέξει ορισμένα έναντι άλλων, για να συνεχίσει η οικογένεια να τρώει κανονικά.

 Αν είστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί με τη συμπεριφορά της γάτας, μπορείτε να καταλάβετε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση του τοκετού. Έχετε, λοιπόν, «τα μάτια σας δεκατέσσερα», για να περισυλλέξετε εκείνα που μπορεί να εκδιωχθούν από τη φωλιά.

 5. Πρόωρη μητρότητα

 Μία γατομαμά που είναι πολύ νεαρή σε ηλικία δεν έχει αναπτύξει τις μητρικές δεξιότητες και το έμφυτο ένστικτο της προστασίας των μωρών της. Έτσι, μπορεί να συμπεριφέρεται λιγάκι αλλόκοτα ή αδιάφορα απέναντί τους.

 Κάποιες γατούλες ξεκινούν στα τυφλά και σταδιακά μαθαίνουν πώς να είναι τέλειες στο ρόλο τους, ενώ κάποιες άλλες όχι. Εξαρτάται από τις ίδιες και δε μπορείτε να επέμβετε σε αυτό.

 Την ίδια στιγμή, μια γάτα που τραυματίστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί να είναι φαινομενικά αδιάφορη.

 Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που της λείπει είναι η ασφάλεια. Καθώς πνίγεται μέσα στο άγχος της, γίνεται νευρική και υπερδραστήρια. Αυτό με την σειρά του την αποτρέπει από το να χαλαρώσει και να αφήσει τα μικρά της να φάνε.

 Όπως κι αν έχει, η εγκυμοσύνη της γάτας και η μητρότητα γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση και το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα αξιαγάπητα γατάκια μας, αλλά όλα τα θηλαστικά ζώα της φύσης.

 Εάν έχετε στα χέρια σας μια μαμά γάτα, δώστε της απλόχερα τη συμπάθεια, την συμπόνοια και την κατανόησή σας.

 Φροντίστε να είστε δίπλα της σε περίπτωση που σας χρειαστεί, όπως θα κάνατε για κάθε άλλη μαμά που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα νεογέννητα γατάκια της.

 Σε περίπτωση που η εν λόγω γατούλα είναι αδέσποτη, καλέστε το τοπικό καταφύγιο ή τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας. Βοήθεια μπορείτε να ζητήσετε εξίσου και από τον κτηνίατρό σας.

 Έχετε δει ποτέ μια μαμά γάτα να διώχνει τα μωρά της; Τι κάνατε για να τη βοηθήσετε; Πείτε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *