Σκύλος και γάτα: Η εκπαίδευση & η ιδανική συμβίωση μεταξύ τους!

 Αποφασίσατε να προσθέσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας με υγρή μυτούλα ή γούνινα πατουσάκια; Μήπως ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξετε ανάμεσα σε σκύλο και γάτα και τελικά αποφασίσατε να δώσετε την αγάπη σας και στα δύο ζωάκια;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει να γνωρίζετε σε ό,τι αφορά στη συμβίωση ανάμεσα σε έναν σκύλο και μία γάτα.

 Ούτως ή άλλως, γάτες και σκύλοι δεν πηγαίνουν πακέτο από τη φύση τους. Επομένως, είναι σημαντικό να ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να συνυπάρχουν ομαλά κάτω από την ίδια στέγη και γιατί όχι να γίνουν μέχρι και δυο πολύ καλοί φίλοι!

 Μιλάμε, φυσικά, για την εκπαίδευση του σκύλου με τη γάτα, η οποία με τις παρακάτω 5 συμβουλές όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά και πολύ πιο εύκολη απ’ όσο νομίζετε. 

 Μπορώ να πάρω γάτα και σκύλο μαζί;

 Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, εάν, πράγματι, έχετε σκοπό να φέρετε αυτά τα δύο ζωντανά σε επαφή.

 Σε μια πρώτη φάση, θα πρέπει να είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση και άκρως υπομονετικοί με όσα πρόκειται να συμβούν.

 Εάν πρόκειται να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα από ένα καταφύγιο ή μια φιλοζωική οργάνωση, ενημερωθείτε σχετικά με τις κοινωνικές της δεξιότητες.

 Πώς θα αντιδράσει το τωρινό σας κατοικίδιο; Είναι κοινωνικό και φιλικό; Τα πηγαίνει καλά με τους επισκέπτες; Έχει προηγούμενο ιστορικό επιθετικότητας ή προβληματικής συμπεριφοράς;

 Τα παραπάνω είναι μερικά μονάχα από τα πράγματα που πρέπει να ξέρετε. Ακόμη και τότε όμως, δε μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι για το πώς θα είναι η συμβίωση μεταξύ τους.

 Γιατί οι σκύλοι με τις γάτες δεν τα πηγαίνουν καλά;

 Όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ το συγκεκριμένο μύθο. Έρευνες όμως υποστηρίζουν πως τα ζωάκια μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, με αποτέλεσμα ο μύθος να καταρρίπτεται μια και καλή.

 Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν και τις διαφορές τους. Αυτές είναι που καθιστούν απαραίτητη την άμεση εμπλοκή σας, για να διασφαλιστεί μια ομαλή και χαρούμενη συμβίωση.

 Οι γάτες είναι από τη φύση τους θηράματα για τους σκύλους. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, τους φοβούνται τόσο πολύ.

 Εκτός αυτού, υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ τους. Θέλουν και τα δύο την προσοχή και την αγάπη σας, ενώ παράλληλα σας βλέπουν σαν μια πολύτιμη πηγή φαγητού και συντροφιάς.

 Την ίδια στιγμή, ο σκύλος και η γάτα επικοινωνούν εξίσου με βάση την αίσθηση της όσφρησης και τη γλώσσα του σώματος. Μιλούν όμως δύο διαφορετικές γλώσσες και δεν καταλαβαίνονται.

 Όσο καλά κι αν τα πηγαίνουν, μια ξαφνική αλλαγή ή αναστάτωση μέσα στο σπίτι συνήθως αρκεί για να πάει την εκπαίδευση του σκύλου με τη γάτα κάποια βήματα πίσω. Έτσι, μπορούν να τεθούν εμπόδια στη φιλία τους και οι σχέσεις τους να διαταραχθούν.

 5 πράγματα που πρέπει & δεν πρέπει να κάνετε για τη συμβίωση του σκύλου με τη γάτα

 Η πρώτη εντύπωση μετράει

 Σε μια πρώτη φάση, θα χρειαστεί να χωρίσετε το σπίτι στα δύο. Αυτό θα δώσει στο νέο μέλος της οικογένειας την ευκαιρία να εξοικειωθεί λιγάκι με το περιβάλλον, πριν έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα.

 Μη διστάσετε να ανταλλάξατε τα κουβερτάκια ή κάποιο άλλο προσωπικό τους αντικείμενο, προκειμένου να πάρουν μια μυρωδιά το ένα από το άλλο.

 Πριν έρθει η ώρα της πρώτης γνωριμίας, παίξτε και με τα δύο κατοικίδιά σας ξεχωριστά. Βγάλτε μια βόλτα το σκύλο σας για να είναι ακόμα πιο ήρεμος και λιγότερο ενθουσιώδης.

 Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να φέρετε το σκύλο και τη γάτα σε επαφή μέσα σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον. Λίγο φαγητό και μερικές λιχουδιές θα σας βοηθήσουν να τα κάνετε να νιώσουν καλύτερα.

 Κρατήστε τη συνάντησή τους σχετικά σύντομη και λήξτε την μέχρι νεοτέρας. Δε χρειάζεται να τα πιέσετε.

 Θετική ενίσχυση στο σκύλο

 Έχετε το σκύλο σας δεμένο με λουρί όταν το φέρνετε σε επαφή με το γατάκι. Έτσι, θα αποφύγετε πιθανά ατυχήματα.

 Κάθε φορά που εκείνος αγνοεί το γατί ή φαίνεται να είναι ήσυχος κοντά του, επιβραβεύετέ τον με μια λαχταριστή λιχουδιά και μερικά χάδια. Σταδιακά, θα μάθει πως αυτή η γούνινη παρουσία μέσα στο σπίτι έχει να του προσφέρει πολλά οφέλη.

 Παρέχετε στη γάτα σας ένα καταφύγιο

 Ακόμη κι αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, να θυμάστε πως η γατούλα σας μάλλον αισθάνεται λιγάκι νευρική. Καθησυχάστε την, παρέχοντάς της μια διέξοδο από όλο αυτό και ένα ασφαλές καταφύγιο, στο οποίο θα απομονώνεται και θα ηρεμεί.

 Η αλληλεγγύη δε μετράει εδώ

 Εάν έχετε φτάσει στο σημείο που οι τετράποδοι φίλοι σας τα πηγαίνουν φαινομενικά καλά, συγχαρητήρια! Η εκπαίδευση του σκύλου με τη γάτα όμως δε σταματάει εδώ.

 Κανένα από τα δύο δε θα νιώσει αρκετά άνετα σε αυτήν τη φάση, ώστε να αρχίσει να μοιράζεται τα προσωπικά του αντικείμενα με το άλλο. Γι’ αυτό, κρατάτε τα μπολάκια φαγητού και νερού, τα παιχνίδια τους και τα υπόλοιπα αξεσουάρ τους χωριστά.

 Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, όταν το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ενδεχομένως, μπορεί να σκέφτονται πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο σπίτι με ένα σκύλο και μια γάτα.

 Παρόλα αυτά, το προσωπικό του κτηνιατρείου που πηγαίνετε τα κατοικίδιά σας θα είναι σε θέση να σας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και να επιλύει κάθε απορία σας για αυτό το ζήτημα ή οποιοδήποτε άλλο – είναι κρίμα να μην το αξιοποιήσετε.

 Κι αν πάλι δε μπορεί να κάνει κάτι, τότε θα σας προτείνει κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή ζώων. Εκείνος ή εκείνη θα αναλάβει να φέρει σε πέρας όλα τα υπόλοιπα.

 Πολλά σκυλάκια και γατάκια μπορούν να ζήσουν μαζί χωρίς προβλήματα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε πάντοτε αντίληψη της συμπεριφοράς της γάτας και του σκύλου σας, όπως επίσης των ιδιαίτερων προτιμήσεών τους.

 Σε τελική ανάλυση, είναι κι αυτά ισότιμα μέλη της οικογένειάς σας. Όπως κάθε μέλος, λοιπόν, έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται άνεση και ασφάλεια μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και είναι χρέος σας να τους τα παρέχετε!

 Αλήθεια, το δικό σας ζωάκι πώς τα πηγαίνει με τα υπόλοιπα; Τα δέχεται ή είναι φοβιτσιάρικο; Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες στα σχόλια από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *