Γλώσσα σώματος γάτας: Δες τη γατίσια «άλφα βήτα»!

 Μήπως η γάτα σας προσπαθεί να σας πει κάτι; Γνωρίστε τα βασικά σημάδια της γλώσσας του σώματος της γάτας σας για να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες της.

 Οι γάτες είναι διακριτικές και περίπλοκες στον τρόπο που επικοινωνούν, αλλά αφιερώνοντας χρόνο στην εκμάθηση της γλώσσας του σώματός τους μπορείτε να ενισχύσετε τη σχέση με τη ψιψίνα σας και να μάθετε ακόμα και πώς να της απαντάτε!

  Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες έχουν πολύ λιγότερους μύες στο πρόσωπο τους, πράγμα που περιορίζει τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους και δυσκολεύει την επικοινωνία τους μαζί μας.

 Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να «διαβάζουμε» κάθε ανεπαίσθητη κίνηση που κάνουν, προκειμένου να καταλαβαίνουμε τη συμπεριφορά της γάτας μας και τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.

 Η κοινή γλώσσα του σώματος της γάτας

 Σημάδια που δείχνουν ότι είναι χαρούμενη και ήρεμη:
 • Σηκωμένη ουρά. Αν η ουρά της είναι σηκωμένη, σχηματίζει μια ελαφριά καμπύλη στη κορυφή και η γάτα βαδίζει προς το μέρος σας, αυτό είναι σημάδι ότι σας χαιρετάει και είναι χαρούμενη που σας βλέπει. Ανταποδώστε τον χαιρετισμό με ένα χάδι στη ράχη της.
 • Χαλαρά μάτια. Τα ελαφρώς μισόκλειστα ματάκια είναι σημάδι χαλάρωσης και ευχάριστης συναισθηματικής κατάστασης.
 • Αργό βλεφάρισμα. Οι γάτες συνήθως ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους αργά η μία στην άλλη, αλλά και στους ανθρώπους, για να δείξουν ότι είναι ήρεμες και φιλικές. Αν με τη σειρά σας ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας αργά και στρίψετε ελαφρώς το κεφάλι σας, τότε θα καταλάβει ότι δεν είστε απειλή για εκείνη και θα σας προσεγγίσει.
 • Κύλιση με τη πλάτη. Αν δείτε τη μικρούλα να κυλιέται με τη πλάτη στον πάτωμα και να εκθέτει τη κοιλιά της, είναι σημάδι ότι νιώθει ασφαλής και σας εμπιστεύεται απόλυτα. Οι γάτες δεν συνηθίζουν να αφήνουν το σώμα τους εκτεθειμένο, οπότε αν το δείτε, σημαίνει ότι κάτι κάνετε καλά. Μη πάτε όμως να τη χαϊδέψετε, γιατί απλώς θέλει να παίξει μόνη της. Χαϊδέψτε ελαφρώς στο κεφάλι και ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
 • Χοροπηδητό. Μια γατούλα που κάνει έλα ελαφρό χοροπηδητό την ώρα που σας χαιρετάει ετοιμάζεται για ξέφρενο παιχνίδι. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά της. 
 Σημάδια ότι είναι νευρική και αγχωμένη:
 • Σκυμμένο στο έδαφος. Αν δείτε το αιλουροειδές σας να είναι σκυμμένο στο πάτωμα και να προσπαθεί να κρυφτεί, τότε είναι αγχωμένο. Αφήστε το ήσυχο και φροντίστε να του παρέχετε έναν δικό του χώρο για να απομονώνεται όταν το έχει ανάγκη. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο δεντρόσπιτο με κρυψώνες, κάποιο κουτί ή οτιδήποτε άλλο.
 • Επίπεδα αφτιά. Μια στρεσαρισμένη γάτα έχει κατεβασμένα αφτιά.
 • Ορθάνοιχτα μάτια. Αν τη ψιψίνα την απασχολεί κάτι και είναι ανήσυχη, τα μάτια και οι κόρες της είναι ορθάνοιχτα.
 • Γλείψιμο χειλιών. Το γλείψιμο των χειλιών της μετά από ένα γεύμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι αδιαθεσίας ή άγχους.
 • Γουργουρητό. Ενώ το γουργούρισμα συνήθως είναι σημάδι ικανοποίησης, μερικές φορές αποτελεί ένδειξη ότι η γάτα πονάει.
 Σημάδια ότι νιώθει απειλή: 
 • Κυρτή πλάτη. Όλοι έχουμε δει μια γάτα να κυρτώνει υπερβολικά τη πλάτη της, προκειμένου να φανεί μεγαλύτερη και πιο τρομακτική. Αυτό είναι σημάδι ότι νιώθει απειλή και προσπαθεί να αμυνθεί.
 • Τεταμένη ουρά. Τη στιγμή που η μικρή κυρτώνει τη πλάτη της θα τη δείτε να τεντώνει και την ουρά της προς τα πάνω με ένταση.
 • Σηκωμένο τρίχωμα και μουστάκια. Αν τη δείτε να ανασηκώνει το τρίχωμά της και να τεντώνει τα μουστάκια της, τότε νιώθει ότι βρίσκεται σε απειλούμενη και ευάλωτη θέση.

 Η γλώσσα του σώματος: Οι συνηθισμένες στάσεις:

 1. Κύλιση στο έδαφος με τη κοιλιά προς τα πάνω

 Η ψιψίνα μπορεί να αναποδογυρίσει με την κοιλιά της προς τα πάνω και να αρχίσει να κυλιέται στο πάτωμα για να σας χαιρετήσει.

 Αντισταθείτε όμως και μη τρίψετε την κοιλιά της, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν θέλει χάδια και μπορεί να σας κάνει και καμιά νυχιά! Καλύτερα να τη χαϊδέψετε ελαφριά στο κεφάλι και να πάτε προς τα μέσα. 

 2. Σκυφτή θέση

 Όταν η γάτα σας καμπουριάζει σημαίνει πως νιώθει αμήχανα και ίσως φοβάται κάτι. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι έτοιμη να τρέξει. Σε αυτή τη περίπτωση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εντοπίσετε την απειλή και να την απομακρύνετε.

 3. Χοροπηδητό

 Όταν η γάτα σας στέκεται στα πίσω της πόδια της για να σας χαιρετήσει όταν επιστρέφετε σπίτι, δώστε της την προσοχή που χρειάζεται και παίξτε μαζί της.

 4. Ελαφρύ κούνημα της ουράς

 Όταν η γάτα σας κουνάει την ουρά της πέρα δώθε ενώ είναι ελαφρώς σηκωμένη και ταυτόχρονα βηματίζει μπρος πίσω, σημαίνει πως είναι αναποφάσιστη.

 5. Τρεμάμενη ουρά

 Αυτή η συμπεριφορά είναι επίσης γνωστή ως «ψευτομαρκάρισμα». Σε αυτήν την περίπτωση, η φίλη σας είτε προσπαθεί να σημαδεύσει την περιοχή της είτε θέλει να σας χαιρετήσει, δείχνοντας τον ενθουσιασμό της με τρεμάμενη ουρίτσα.

 6. Τέντωμα των οπισθίων

 Όταν το τρίχωμα στη βάση της ουράς της «φουσκώσει» και η γατούλα τεντώνει τα πισινάκια της προς τα πάνω, αυτό σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει πλέον τα χάδια σας και πρέπει να σταματήσετε. Αν δεν το κάνετε μπορεί να σας δαγκώσει.

 Η γλώσσα του σώματος: Οι εκφράσεις του προσώπου

 1.Χαλαρή έκφραση

 Τα αφτιά της είναι χαλαρά, κλίνουν προς τα μπροστά, είναι μαλακά και στρογγυλά. Τα μουστάκια της είναι χαλαρά και κλίνουν προς τα πίσω. Τα μάτια της είναι κλειστά ή μισόκλειστα και οι κόρες σε συστολή. Όλα αυτά είναι σημάδια πως η γάτα σας είναι χαρούμενη.

 2. Σε εγρήγορση

 Τα αφτιά της είναι μυτερά, τεντωμένα προς τα πάνω και έρχονται ελαφρώς προς τα μπροστά. Τα μουστάκια της είναι στραμμένα προς τα μπροστά και τα μάτια της είναι ανοιχτά. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας παρατηρεί κάτι ενδιαφέρον.

 3. Ανήσυχη έκφραση

 Τα αφτιά της θα είναι τεντωμένα προς τα πάνω με το ένα να γέρνει στο πλάι. Τα μουστάκια της θα είναι στραμμένα προς τα μπροστά και οι κόρες των ματιών της θα είναι διευρυμένες. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας παρατηρεί κάτι και ίσως καμπουριάσει. Εκείνη τη στιγμή καλύτερα να μην την αγγίξετε!

 4. Στρεσαρισμένη έκφραση

 Τα αφτιά της είναι επίπεδα και τεντωμένα. Τα μουστάκια της είναι στραμμένα προς τα μπροστά και οι κόρες των ματιών της διευρυμένες. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας νιώθει στρεσαρισμένη. Μπορεί να προσπαθήσει να κρυφτεί ή να σκαρφαλώσει σε ένα ψηλό μέρος, οπότε αφήστε την ήσυχη!

 5. Καταθλιπτική έκφραση

 Τα αφτιά της είναι στραμμένα προς τα μπροστά και πεσμένα. Τα μουστάκια της είναι και αυτά πεσμένα, ενώ τα μάτια της είναι ανοιχτά και κοιτάνε προς τα κάτω.

 Η γάτα σας μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω παρατεταμένου στρες. Αν η ψιψίνα πάσχει από κατάθλιψη, μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο και να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον για πράγματα που συνήθως απολάμβανε.

 Τι να κάνω αν η γάτα μου παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης/ έντονου στρες;

 • Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
 • Παρέχετέ της ασφαλείς χώρους για να κρύβεται ή να σκαρφαλώνει.
 • Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, παρέχετε στην καθεμία τα δικά της προσωπικά αντικείμενα, όπως μπολ φαγητού και νερού, άμμος κλπ.
 • Απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο συμπεριφοριστή.

 Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος τη γάτας είναι πολύ σημαντική για τη μεταξύ σας επικοινωνία, μιας και οι γάτες δεν έχουν πολλούς μύες στο πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλο εύρος κίνησης.

 Αν καταφέρετε όμως να αποκωδικοποιείτε μικρά ανεπαίσθητα σημάδια και κινήσεις του κορμιού της, θα έχετε μια υγιή και ευτυχισμένη ψιψίνα που θα νιώθει άνεση και ασφάλεια δίπλα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *