Πώς να σταματήσω την γάτα μου να ψεκάζει και να μαρκάρει;

 Ομολογουμένως, το μαρκάρισμα με τη χρήση ούρων είναι μια πρωτόγονη παρόρμηση των ζώων.

 Βέβαια, αν έχετε εκπαιδεύσει τη γάτα σας να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο της, αλλά βλέπετε ότι συνεχίζει να σημαδεύει το σπίτι ή να χρησιμοποιεί ως τουαλέτα οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, μπορεί να χρειαστεί να ψάξετε τη βαθύτερη αιτία αυτής της συμπεριφοράς.

 Για παράδειγμα, η γάτα μπορεί να μην είναι ικανοποιημένη με το κουτί απορριμμάτων της (δηλαδή, τη θέση του ή τον τύπο της άμμου) ή μπορεί να έχει πέτρες στους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη.

 Επιπλέον, ενδέχεται να πάσχει από τη νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος της γάτας (FLUTD), η οποία σχετίζεται με την επώδυνη ούρηση.

 Τι είναι το μαρκάρισμα/ «ψεκασμός» της γάτας;

 Το μαρκάρισμα είναι η ακατάλληλη ούρηση σε αντικείμενα ή περιοχές, που έχει ως στόχο την οριοθέτηση της εδαφικής επικράτειας μιας γάτας.

 Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ράτσα ή φύλο. Ως συμπεριφορά, όμως, παρατηρείται συχνότερα στις αρσενικές γάτες.

 Μάλιστα, λόγω του ότι ο οργανισμός τους παράγει φερομόνες, τα συγκεκριμένα ούρα έχουν πιο έντονη οσμή από αυτά που απελευθερώνει η γάτα στην άμμο της. Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχει τρόπος για να καθαρίσετε τα ούρα της γάτας σας, ώστε να μη μυρίζει όλο το σπίτι.

 Ο ψεκασμός γύρω από τις πόρτες ή τα παράθυρα μπορεί να είναι μια χαρακτηριστική απάντηση στην παρουσία μιας ξένης γάτας έξω από το σπίτι ή ακόμα και μέσα σε αυτό.

 Επίσης, λόγω ανταγωνιστικών συμπεριφορών, η πιθανότητα του μαρκαρίσματος σε εσωτερικούς χώρους είναι ανάλογη με τον αριθμό των γατών που ζουν σε ένα νοικοκυριό.

 Οι αιτίες που η γάτα ψεκάζει και μαρκάρει το χώρο της

 Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε την πιθανότητα ύπαρξης μιας φυσικής αιτίας που οδηγεί σε αυτήν τη συμπεριφορά της γάτας, όπως ένα πρόβλημα υγείας της γάτας. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά:

 • Ηπατική νόσος
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα, τους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη
 • Υπερβολική γλυκόζη στα ούρα (σακχαρώδης διαβήτης)
 • FLUTD, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα)
 • Ηλικία (νευρολογικά προβλήματα που οφείλονται σε γεροντότητα)
 • Ιός λευχαιμίας αιλουροειδών (FeLV)
 • Πρόσφατη ιατρική θεραπεία
 • Στρες
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

 Πώς να κάνετε τη γάτα σας να σταματήσει να μαρκάρει την περιοχή της; 

 Μερικοί περιβαλλοντικοί/συμπεριφορικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αντιμετώπιση αυτής της γατίσιας συμπεριφοράς:

 • Υπάρχει κάτι στη τουαλέτα της γάτας, που μπορεί να είναι πρόβλημα για το κατοικίδιό σας;
 • Καθαρίζετε συχνά την τουαλέτα της;
 • Δεν υπάρχουν αρκετές για όλες τις γάτες; Συνιστάται μία τουαλέτα για κάθε γάτα συν μία ακόμα.
 • Η θέση της. Είναι απομακρυσμένη ή βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που είναι δυσάρεστο; Βρίσκεται σε τοποθεσία, όπου μπορεί να παρεμβαίνουν σκύλοι ή παιδιά;
 • Ο τύπος. Εάν είναι καλυμμένη, μπορεί να εγκλωβίζει μυρωδιές που απωθούν τη γάτα ή μπορεί να είναι πολύ μικρή για το μέγεθός της. Επίσης, μία καλυμμένη τουαλέτα γάτας διευκολύνει τις υπόλοιπες ή τους σκύλους και τα παιδιά να τη στοχεύουν καθώς βγαίνει.
 • Ο παράγοντας του χρόνου. Εάν υπάρχει καθημερινό ή εβδομαδιαίο μοτίβο ακατάλληλης ούρησης, η αιτία είναι πιθανώς περιβαλλοντική. Εάν μια γάτα, που χρησιμοποιούσε πάντα την αμμοδόχο της, αρχίσει ξαφνικά να ουρεί έξω από αυτήν, μάλλον πρόκειται για ιατρικό πρόβλημα.
 • Η άμμος. Οι περισσότερες γάτες προτιμούν μια άοσμη, λεπτόκοκκη άμμο. Εάν οι συνήθειες της γάτας αλλάξουν όταν αλλάζετε τον τύπο της άμμου, μπορεί να υπάρχει συσχέτιση με το καινούριο προϊόν. Εάν η γάτα μετατοπίζεται από την αμμοδόχο σε μια άλλη επιφάνεια, όπως ένας νεροχύτης από πορσελάνη, ο ένοχος μπορεί να είναι μια διαταραχή του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.
 • Τοποθεσία. Η ούρηση έξω από το δοχείο της άμμου μπορεί να υποδηλώνει μια προτίμηση συγκεκριμένης τοποθεσίας. Δοκιμάστε να το μετακινήσετε εκεί που μαρκάρει την περιοχή της.
 • Κοινωνική δυναμική. Οι κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ των γατών μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ούρησης. Επίσης, μια αλλαγή στο κοινωνικό περιβάλλον της γάτας, όπως η προσθήκη μιας νέας ψιψίνας, μπορεί να ευθύνεται για την αλλαγή στις συνήθειές της.

 Εάν καμία από τις λύσεις που επιχειρείτε δεν είναι επιτυχής και εάν δεν είστε βέβαιοι ποια είναι η υποκείμενη αιτία που η γάτα ψεκάζει και μαρκάρει περιοχές μέσα ή έξω από το σπίτι, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την υγεία της.

 Η απόφραξη των ούρων είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Επομένως, εάν η γάτα σας πιέζεται να ουρήσει, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 Συνεπώς, το ψέκασμα ή το μαρκάρισμα μιας περιοχής από μέρους των ζώων μπορεί να αποτελεί μια πολύ φυσιολογική συμπεριφορά απέναντι σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος, ωστόσο, μπορεί να κρύβει μια πιο σοβαρή και επικίνδυνη αιτία, όπως ένα πρόβλημα υγείας.

 Πέρα από την καταστροφή των επίπλων του σπιτιού και τη δυσάρεστη οσμή που εξαλείφεται αρκετά δύσκολο από τον προσωπικό σας χώρο, καλό είναι να σταματήσετε τη γάτα σας από το να ψεκάζει και να μαρκάρει τη περιοχή της, προτού γίνει μια κακή συνήθεια ή οδηγήσει σε κάτι πολύ δυσάρεστο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *