Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας; Αναλυτικά οι λόγοι!

 Λατρεύετε τον τρόπο με τον οποίο η γούνινη ψιψίνα σας κουρνιάζει στην αγκαλιά σας και κοιμάται; Δείτε γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας, τι σημαίνει αυτό και πώς να τις κάνετε να κοιμούνται και στο κρεβατάκι τους.

 Γιατί η γάτα μου κοιμάται πάνω μου;

 Οι γάτες μπορεί να είναι κυκλοθυμικές. Έτσι, όταν η γάτα σας επιλέγει να στριμωχτεί μαζί σας στο κρεβάτι το βράδυ, μάλλον δεν μπορείτε να αντισταθείτε και έχει συνηθίσει. Ωστόσο, γιατί η γάτα σας σας αγνοεί όλη μέρα και μετά θέλει να κοιμηθεί δίπλα σας (ή ακριβώς πάνω σας) το βράδυ; Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας θέλει να κοιμάται μαζί σας.

 Ψάχνει για ασφάλεια

 Οι γάτες είναι πάντα έτοιμες να επιτεθούν ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, επομένως, ακόμα και όταν η γάτα σας αφήνεται στην αγκαλιά του Μορφέα, στην πραγματικότητα βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση για τυχόν θορύβους ή μυρωδιές που μπορεί να την προκαλέσουν να αναλάβει δράση. Ωστόσο, ο ύπνος είναι η πιο ευάλωτη κατάστασή τους.

 Δεδομένου ότι οι γάτες είναι πάντα έτοιμες για δράση, είναι λογικό να αναζητούν επιπλέον προστασία, κουλουριάζοντας δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Εάν η γάτα σας κοιμάται κοντά σας σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και νιώθει ασφάλεια με εσάς δίπλα της.

 Αναζητά ζεστασιά

 Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας φτάνει μέχρι και τους τριάντα εννιά βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό μπορεί να τη βλέπετε συνήθως να κοιμάται κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή στριμωγμένη σε ένα κουτί, προκειμένου να απορροφήσει όση περισσότερη ζεστασιά μπορεί και να διατηρήσει τη θερμοκρασία της.

 Σημαδεύει την περιοχή της

 Στις γάτες αρέσει να διεκδικούν τη κυριότητα της περιοχής τους, σημαδεύοντάς τη με το άρωμά τους. Όταν η γάτα σας κοιμάται πάνω σας, μπορεί να σας κατοχυρώνει ως «ιδιοκτησία» της.

 Θέλει να δεθεί

 Μπορεί απλώς να προσπαθεί να σας πει ότι σας αγαπάει. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να χρησιμοποιούν μια άλλη γάτα ως μαξιλάρι, οπότε αν είναι η μόνη γάτα στο σπίτι, είναι πιθανό να σας χρησιμοποιεί ως εναλλακτική λύση. Αν έχετε δύο γάτες μέσα στο σπίτι, μπορεί απλώς να είστε το αγαπημένο της μαξιλαράκι.

 Θα μπορούσε ποτέ αυτό να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά;

 Εάν η γάτα σας κοιμάται πάνω σας σχεδόν κάθε βράδυ, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες, διότι αν η δική σας κοιμάται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο και έχει χαμηλή ενέργεια, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

 Αν η μικρή δεν έχει ξανακοιμηθεί πάνω σας και ξαφνικά αρχίσει να το κάνει, προσέξτε για τυχόν άλλα σημάδια που υποδηλώνουν κάποια ασθένεια. Μια αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας μπορεί μερικές φορές να είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της.

 Υπάρχει λόγος που μερικές γάτες κοιμούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος;

 Αν στη γάτα σας αρέσει να κοιμάται κοντά στο κεφάλι σας, πιθανόν το κάνει επειδή το σώμα σας απελευθερώνει πολλή θερμότητα ενώ κοιμάστε, καθιστώντας το υπερβολικά ζεστό για τη γάτα σας.

 Ένας άλλος λόγος πίσω από αυτό είναι ότι της αρέσει η μυρωδιά του σαμπουάν και τα φυσικά έλαια των μαλλιών σας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, καλό είναι να μην κουνάτε πολύ το κεφάλι σας για να μη τη τρομάξετε.

 Αν στη γάτα σας αρέσει να κοιμάται πάνω ή κοντά στο στήθος σας, μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ήχος του καρδιακού σας παλμού και η σταθερή αναπνοή σας την ανακουφίζουν. Αν τη δείτε να χώνεται στην αγκαλιά σας είναι επειδή γνωρίζει ότι θα λάβει περισσότερα χάδια και αγάπη από σας και θέλει να κουρνιάσει εκεί μέσα. 

 Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας το βράδυ με γυρισμένη πλάτη;

 Δεδομένου ότι η γάτα σας είναι πάντα έτοιμη να επιτεθεί εάν χρειαστεί, πιθανότατα κοιμάται με την πλάτη γυρισμένη για να μπορεί να παρακολουθεί το περιβάλλον και και να είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τη σωματική ακεραιότητα και των δυο σας.

 Είναι κακό να αφήνω τη γάτα μου να κοιμάται μαζί μου;

 Σαφέστατα ένα από τα σημάδια ότι η γάτα σε αγαπάει είναι όταν θέλει να κοιμάται  πάνω σου. Επίσης, αυτή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, επιτρέπει στους δυο σας να δεθείτε και σας κρατάει άνετους και ζεστούς, επομένω υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα.

 Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Πολλές γάτες είναι δραστήριες το βράδυ, με αποτέλεσμα να σας ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν πηγαινοέρχονται πάνω και κάτω από το κρεβάτι.

 Επιπλέον, εάν προτιμάει να κοιμάται στο στήθος ή στο κεφάλι σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό για εσάς, ειδικά εάν είναι υπέρβαρη.

 Επίσης, οι γάτες που μένουν μέσα στο σπίτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το κρεβάτι σας ως τουαλέτα, ενώ όσες μένουν έξω μπορεί να είναι φορείς ασθενειών.

 Οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να κοιμούνται με παιδιά κάτω των πέντε ετών, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας. Επίσης, μπορεί να τρομάξει στη μέση της νύχτας, να πανικοβληθεί και να γρατζουνίσει άθελά της το παιδί.

 Υπάρχουν τρόποι να μάθω στη γάτα μου να μην κοιμάται στο κρεβάτι μαζί μου χωρίς να την κλειδώνω έξω από το δωμάτιό μου;

 Αν θέλετε να μάθετε στο κατοικίδιό σας να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο, μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω τρόπους:

  1. Αγοράστε ένα θερμαινόμενο κρεβάτι για κατοικίδια, ώστε να της παρέχετε λίγη επιπλέον θερμότητα ενώ κοιμάται.
  2. Βοηθήστε την να ηρεμήσει, παίζοντας μαζί της και στη συνέχεια, προσφέρετέ της ένα μεγάλο δείπνο. Η γεμάτη κοιλιά μπορεί να την κάνει να νυστάξει πιο εύκολα και να αποκοιμηθεί χωρίς να σας ακολουθήσει στο κρεβάτι σας.
  3.  Για ιδιαίτερα ανήσυχες γάτες, μπορείτε να ρυθμίσετε μια αυτόματη ταΐστρα να διανέμει μια μικρή ποσότητα τροφής κάθε 1-2 ώρες όλη τη νύχτα. Αυτό θα κρατήσει τη γάτα σας απασχολημένη αντί να μπαίνει στο δωμάτιό σας και να τρέχει πάνω-κάτω στο κρεβάτι σας.
  4. Αποσπάστε τη προσοχή της σε κάτι άλλο το πρωί. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μια ταΐστρα πουλιών έξω από ένα παράθυρο που της αρέσει, ώστε να απασχολείται με το θέαμα και να μη σας ξυπνάει στις 4 το πρωί για να την ταΐσετε.

 Δεν υπάρχει πιο χαριτωμένη εικόνα από μια γάτα που κουρνιάζει στην αγκαλιά του αφεντικού της και κοιμάται πάνω του. Δεδομένου δε, ότι οι γάτες είναι πάντα σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, μια τέτοια κίνηση δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι σας εμπιστεύεται και σας αγαπάει. Απλώς αφήστε την να χαλαρώσει και να δεθεί ακόμα περισσότερο μαζί σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *