Εξωτική κοντότριχη γάτα: Γιατί θεωρείται ιδανικό μέλος οικογένειας;

 Το ιδανικό Exotic shorthair kitten θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ενός αιλουροειδούς με βαριά κόκαλα, απαλές, στρογγυλές γραμμές και γλυκιά έκφραση. Το παχύ, βελούδινο τρίχωμα της ράτσας απαλύνει τις γραμμές και τονίζει τη στρογγυλότητα της εξωτερικής της εμφάνισης.

 Τι χαρακτήρα έχει μια Εξωτική κοντότριχη γάτα;

 Ενώ οι Περσικές γάτες και οι συγγενείς τους έχουν μια χαλαρή και ήπια προσωπικότητα, οι Εξωτικές Κοντότριχες γάτες διαθέτουν συγχρόνως και μια παιχνιδιάρικη πλευρά, λόγω της επιρροής που έχει η American Shorthair cat στη ράτσα.

 Αναμφίβολα, η προσωπικότητα της Exotic Shorthair είναι, αν όχι πανομοιότυπη, αρκετά όμοια με αυτή της Περσικής γάτας — χαλαρή, πιστή, γλυκιά και στοργική.

 Την ίδια στιγμή, θέλει να συμμετέχει στις ζωές των αγαπημένων της ανθρώπων και να τους ακολουθεί ήσυχα από δωμάτιο σε δωμάτιο μόνο και μόνο για να δει τι κάνουν.

 Επίσης, απολαμβάνει τις αγκαλιές. Λόγω του κοντού τριχώματος, η οικογένειά της μπορεί να αφιερώνει περισσότερο χρόνο παίζοντας μαζί της, παρά καλλωπίζοντάς την.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι Αμερικανοί λάτρεις της Εξωτικής κοντότριχης, υποκινούμενοι από τη δημοτικότητα της Περσικής, άρχισαν να διασταυρώνουν κρυφά τις Περσικές γάτες με τις Αμερικανικές κοντότριχες.

 Ο σκοπός τους ήταν να βελτιώσουν το σωματότυπο των απογόνων τους και να εισάγουν το όμορφο και αγαπημένο ασημί περσικό χρώμα στα American Shorthair kittens.

 Εκείνη την εποχή και, μέχρι το 1965, τα Αμερικανικά κοντότριχα γατάκια ήταν γνωστά ως «Domestic Shorthairs». Λόγω αυτού του υβριδισμού, το κόκαλο της Αμερικανικής κοντότριχης έγινε βαρύτερο, το κεφάλι πιο στρογγυλό, η μύτη πιο κοντή και το τρίχωμα πιο πυκνό και μακρύ.

 Άλλοι εκτροφείς της Αμερικανικής Κοντότριχης γάτας, τρομοκρατημένοι από τις αλλαγές που συνέβαιναν στη ράτσα, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα χαρακτηριστικά του υβριδισμού.

 Χάρη στις προσπάθειες της Jane Martinke, η Exotic Shorthair έγινε δεκτή για πρώτη φορά από το Cat Fanciers’ Association το 1967.

 Στην αρχή, οι εκτροφείς χρησιμοποίησαν τις γάτες Burmese και τις Russian Blues, μαζί με τις American Shorthair, για να εισάγουν το γονίδιο του κοντού τριχώματος.

 Καθώς η ράτσα άρχισε να κερδίζει σε δημοτικότητα και η δεξαμενή γονιδίων μεγάλωνε, η Cat Fanciers’ Association άρχισε να περιορίζει τις διασταυρώσεις της Εξωτικής Κοντότριχης.

 Το 1987, το Cat Fanciers’ Association απαγόρευσε όλες τις διασταυρώσεις με άλλες ράτσες γάτας εκτός από αυτές με τις Περσικές γάτες.

 Το 1971, η πρώτη Exotic Shorthair κέρδισε το καθεστώς του μεγάλου πρωταθλητή. Σήμερα, η Εξωτική κοντότριχη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καθαρόαιμα γατάκια του κόσμου.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

  

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

  

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

  

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Εξωτικής Κοντότριχης γάτας

 ΣΩΜΑ

 Τύπος Cobby, χαμηλά πόδια, φαρδύ και βαθύ στήθος, ογκώδεις ώμοι, ισορροπημένη μέση και επίπεδη πλάτη. Καλοί μυς, χωρίς στοιχεία παχυσαρκίας. Μεγάλο ή μεσαίο σε μέγεθος.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Στρογγυλό και ογκώδες, με μεγάλο πλάτος κρανίου. Στρογγυλό πρόσωπο, με στρογγυλή υποκείμενη οστική δομή. Κοντός και χοντρός λαιμός. Η δομή του κρανίου είναι λεία και στρογγυλή στην αφή.

 Στο προφίλ, η προεξοχή των ματιών είναι εμφανής και το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι είναι σε κάθετη ευθυγράμμιση.

 Η μύτη είναι κοντή και «γαλλική», με «σπάσιμο» ανάμεσα στα μάτια. Τα μάγουλα είναι γεμάτα. Το ρύγχος δεν είναι υπερβολικά έντονο και εναρμονίζεται με τα μάγουλα. Το πηγούνι είναι γεμάτο, καλά ανεπτυγμένο και στρογγυλό, αντανακλώντας ένα σωστό δάγκωμα.

 ΑΥΤΙΑ

 Μικρά, με στρογγυλή μύτη και με κλίση προς τα μπροστά. Βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και χαμηλά στο κεφάλι.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεγάλα, στρογγυλά και γεμάτα, δίνοντας μια γλυκιά έκφραση στο πρόσωπο της γάτας. Το χρώμα των ματιών εξαρτάται από το χρώμα του τριχώματος.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Κοντά και δυνατά πόδια. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια, ενώ τα πίσω είναι ίσια μόνο όταν τα βλέπει κανείς από πίσω. Οι πατούσες είναι μεγάλες, στρογγυλές και σταθερές. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι κοντά. Τα μπροστινά είναι πέντε και τα πίσω τέσσερα.

 ΟΥΡΑ

 Κοντή, αλλά σε αναλογία με το μήκος του σώματος. Κινείται χωρίς να καμπυλώνει.

 ΧΡΩΜΑ

 Όλα τα σχέδια και τα χρώματα είναι αποδεκτά, συμπεριλαμβανομένου του pointed μοτίβου (ανοιχτό χρώμα σώματος με σκούρα άκρα, μουσούδα και αφτιά).

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΜΑΚΡΥ

 Μακρύ και χοντρό, με λεπτή υφή και γυαλάδα. Μακρύ σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ώμων. Η γούνινη τραχηλιά είναι πυκνή και φτάνει μέχρι τα μπροστινά πόδια. Στα αφτιά και τα πόδια υπάρχουν γούνινες τούφες. Χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα.

 ΤΡΙΧΩΜΑ: ΚΟΝΤΟ

 Πυκνό, βελούδινο και απαλό. Ξεχωρίζει από το σώμα χάρη στο πλούσιο, παχύ υπόστρωμα. Είναι μεσαίου μήκους. Το αποδεκτό μήκος εξαρτάται από το κατάλληλο υπόστρωμα.

 

 Η Εξωτική κοντότριχη είναι η τέλεια γάτα, καθώς έχει έναν ήρεμο, αλλά διασκεδαστικό χαρακτήρα και λατρεύει τις αγκαλιές από τους δικούς της ανθρώπους.

 Αν σταθείτε τυχεροί και υιοθετήσετε γατάκια της ράτσας από κάποιο εκτροφείο, θα επωφεληθείτε με ένα στοργικό πλάσμα, που θα σας κοιτάει στα μάτια και θα είναι πάντα δίπλα σας – στη κυριολεξία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *