Burmese cat: Η διαδραστική & σπιρτόζα ράτσα!

 Η Burmese cat είναι μεσαίου μεγέθους, αναπτυγμένα οστά και μύες και αρκετά κιλά, σε σχέση με το μέγεθός της. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα στρογγυλεμένο κεφάλι, εκφραστικά μάτια και μια γλυκιά έκφραση συνθέτουν μια εντελώς ξεχωριστή γάτα που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ράτσα. 

 Η προσωπικότητά της

 Πολλοί λένε ότι οι γάτες Βιρμανίας είναι διασκεδαστικές, παιχνιδιάρες και εξαιρετικά έξυπνες, δηλαδή οι τέλειες διαδραστικές ψιψίνες για το σπίτι! Επίσης, είναι πολύ αφοσιωμένες στα μέλη της οικογένειάς τους και ανθρωποκεντρικές.

 Απ’ ότι φαίνεται, δεν μεγαλώνουν ποτέ, καθώς μέχρι τα γηρατειά τους νιώθουν σαν μικρά γατάκια. Ο χαρακτήρας τους είναι πολύ παιχνιδιάρης και τους αρέσει να διασκεδάζουν τους ανθρώπους, κάνοντας τολμηρά άλματα στην κορυφή της βιβλιοθήκης, στις ντουλάπες ή όπου αλλού μπορούν.

 Αν οι γκάφες τους περάσουν απαρατήρητες, πέφτουν κατευθείαν κάτω και καθηλώνουν άπαντες με ένα ακλόνητο βλέμμα, απαιτώντας την προσοχή τους. Βέβαια, δεν είναι τόσο ομιλητικές, όσο οι γάτες Σιάμ, εκτός αν έχουν κάτι σημαντικό να πουν.

 Ταυτόχρονα, φαίνεται πως υπάρχουν διαφορές στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά ανάμεσα σε αρσενικά και θηλυκά γατιά. Τα θηλυκά είναι έξυπνα, πολύ περίεργα, δραστήρια και βαθιά συναισθηματικά δεμένα με τους ανθρώπους τους. Τα αρσενικά είναι επίσης πλήρως αφοσιωμένα στους ανθρώπους τους, αλλά έχουν λίγο πιο μετριοπαθή ιδιοσυγκρασία.

 Μετά από ένα παιχνίδια ανάκτησης ή κρυφτού, τους αρέσει να χαλαρώνουν συνήθως πάνω στα αφεντικά τους. 

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

   

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

 

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Η ιστορία της ράτσας του Burmese kitten

 Η γάτα Βιρμανίας προέρχεται από μια θηλυκή κατοικίδια ψιψίνα που ονομαζόταν Wong Mau. Το 1930, η Γουόνγκ Μάου μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ρανγκούν της Βιρμανίας (σήμερα Γιανγκόν, Μιανμάρ), από τον Δρ Τζόζεφ Τόμσον από το Σαν Φρανσίσκο.

 Η Wong Mau ήταν μια μικρή, λεπτοκόκκαλη γάτα με γεροδεμένο σώμα, στρογγυλεμένο κεφάλι, κοντό ρύγχος, στρογγυλά μάτια και κοντό, καφέ τρίχωμα που ήταν πιο σκούρο στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα πόδια και την ουρά της.

 Ο Δρ Thompson ήταν πολύ ενθουσιασμένος με τη Wong Mau, καθώς έμοιαζε με τις γάτες που είχε δει στο Θιβέτ. Ο ίδιοος είχε υπηρετήσει ως γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για μερικά χρόνια και ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Ασία.

 Μάλιστα, πέρασε χρόνο σε ένα μοναστήρι στο Θιβέτ και μαγεύτηκε από τις κοντότριχες, καφέ γάτες της περιοχής. Αυτά τα αιλουροειδή, που στη πατρίδα τους ονομάζονταν «χάλκινες γάτες», λόγω του πλούσιου καφέ χρώμα τους, υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και αιώνες.

 Απεικόνιση και περιγραγή των χαρακτηριστικών τους υπήρχε στο αρχαίο κείμενο «The Cat-Book Poems», ένα χειρόγραφο με στίχους και πίνακες που γράφτηκαν στην πόλη Ayutthaya του Σιάμ.

 Σύμφωνα με το μύθο, η Burmese cat είναι απόγονος μιας ράτσας που κάποτε λατρευόταν στους βιρμανικούς ναούς ως ενσάρκωση θεών. Το Cat-Book Poems παρουσιάζει επίσης εικόνες Σιάμ και ίσως Korat, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι γάτες υπήρχαν για πολλούς αιώνες ως ξεχωριστές ράτσες γάτας.

 Ο Δρ Thompson ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ομορφιά και την προσωπικότητα της Wong Mau που θέλησε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκτροφής για να απομονώσει τα διακριτικά χαρακτηριστικά της Wong Mau, ώστε να μπορεί να αναπαράγει τον τύπο και το χρώμα της.

 Ζήτησε τη βοήθεια του γενετιστή Δρ. Clyde E. Keeler του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η Γουόνγκ Μάου διασταυρώθηκε με έναν αρσενικό γάτο Σιάμ που ονομαζόταν Τάι Μάου. Τα γατάκια που προέκυψαν είχαν τρία διαφορετικά χρώματα και σχέδια: μπεζ, καστανό και pointed (ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρα άκρα).

 Στην πορεία, ο Δρ Thompson ανακάλυψε ότι η ίδια η Wong Mau ήταν ένα υβρίδιο Σιάμ—μισή Σιάμ και μισή Βιρμανίας, αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε Τονκινέζα.

 Δεδομένου ότι το pointed μοτίβο είναι ένα υπολειπόμενο χαρακτηριστικό και μια γάτα πρέπει να κληρονομήσει το γονίδιο και από τους δύο γονείς για να έχει το ίδιο τρίχωμα, η ίδια η Wong Mau πρέπει να είχε αυτό το γονίδιο.

 Αργότερα, όμως, ανακαλύφθηκε ότι το γονίδιο της γάτας Βιρμανίας που ευθύνεται για το σκούρο καφέ χρώμα είναι μέλος της σειράς αλμπίνο των αλληλόμορφων γονιδίων. Εν ολίγοις, το γονίδιο που φέρει η γάτα Βιρμανίας κάνει το μαύρο να φαίνεται σκούρο καφέ, μειώνοντας την ποσότητα της χρωστικής στο τρίχωμα των απογόνων.

 Το 1936, η Cat Fanciers’ Association δέχτηκε την εγγραφή της Burmese στους καταλόγους της.

 Οι περισσότεροι λάτρεις της γάτας συμπάθησαν αμέσως αυτές τις όμορφες καφέ οπτασίες. Τα αποτελέσματα του αρχικού προγράμματος δημοσιεύτηκαν στο Journal of Heredity του Απριλίου 1943, γραμμένο από τους Δρ. Thompson, Virginia Cobb, Billie Gerst και Dr. Clyde E. Keeler.

 Δυστυχώς, ο Δρ Thompson πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ η εφημερίδα ήταν υπό δημοσίευση. Ωστόσο, ο θάνατός του όχι μόνο δεν επηρέασε την κατάληξη της ράτσας, αλλά το κοινό έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον για τη γάτα της Βιρμανίας.

 Με τη πάροδο του χρόνου, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του εν λόγω αιλουροειδούς έχουν αλλάξει, επιτυγχάνοντας μια ποικιλομορφία στη τρέχουσα εμφάνιση. Σχεδόν πριν από τριάντα χρόνια, εμφανίστηκαν δύο διαφορετικοί τύποι κεφαλιού: η Contemporary Burmese και η European Burmese.

 Φυσικά Χαρακτηριστικά

 Σώμα:

 Μεσαίου μεγέθους, μυώδες και γεροδεμένο. Ζυγίζουν περίπου οχτώ με δώδεκα κιλά, αλλά τα αρσενικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Επίσης, έχουν μεγάλο, στρογγυλεμένο στήθος.

 Κεφάλι:

 Στρουγγυλό κρανίο. Το πρόσωπο είναι γεμάτο με μεγάλο πλάτος ανάμεσα στα μάτια και αναμειγνύεται απαλά με ένα φαρδύ, καλά ανεπτυγμένο κοντό ρύγχος, που διατηρεί τα στρογγυλά περιγράμματα του κεφαλιού.

 Στο προφίλ υπάρχει ένα ορατό σπάσιμο της μύτης. Το πηγούνι είναι εξίσου στρογγυλό, αντανακλώντας το σωστό δάγκωμα της γάτας. Το κεφάλι στέκεται σε έναν καλά ανεπτυγμένο λαιμό.

 Αφτιά:

 Μέτρια σε μέγεθος, φαρδιά στη βάση και στρογγυλεμένα στις άκρες. Γέρνοντας ελαφρά προς τα εμπρός, τα αυτιά προσδίδουν στο ζώο εγρήγορση και ετοιμότητα.

 Μάτια:

 Μεγάλα, στρογγυλά και σε απόσταση μεταξύ τους.

 Πόδια & πατούσες:

 Τα πόδια βρίσκονται σε καλή αναλογία με το σώμα. Οι πατούσες είναι στρογγυλές. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι πέντε μπροστά και τέσσερα πίσω.

 Ουρά:

 Ίσια και μέτρια σε μήκος.

 Τρίχωμα:

 Κοντό με λεπτή, γυαλιστερή, σατινέ υφή.

 Χρώματα:

 Σκούρο καφέ, σαμπανιζέ μπλε, πλατινέ.

 Πού μπορείτε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε μια γάτα British Shorthair

 Αναμφισβήτητα, η British Shorthair είναι ένα πανέμορφο και εξαιρετικό γατόνι που εκτρέφεται σε πολλά εκτροφεία ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών. Ωστόσο, η υιοθεσία μιας γάτας δεν απαιτεί οπωσδήποτε την απόκτηση μιας καθαρόαιμης ράτσας.

 Με μία σύντομη αναζήτηση θα εκπλαγείτε δυσάρεστα από τα πόσα πολλά γατάκια χαρίζονται για υιοθεσία, υπό τη προϋπόθεση ότι θα δοθούν σε μια σοβαρή και αξιόπιστη οικογένεια που δεν θα τα ξεχωρίσει από τα ανθρώπινα παιδιά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *