Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την ανατροφή μιας υγιούς γάτας;
Έστω ότι αποκτήσατε το γατάκι σας σε ηλικία περίπου επτά ή οκτώ εβδομάδων. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για ένα γατάκι να αποχωριστεί τη μαμά και τα αδερφάκια του.
Η συμπεριφορά της γάτας είναι πολύ σημαντική, καθώς επίσης ο έλεγχος των παρασίτων και οι εμβολιασμοί προληπτικής φροντίδας. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ένα κατοικίδιο γατάκι θα έχει μια εμπλουτισμένη και υγιή ζωή.
Ποιοι είναι οι σωστοί και οι λάθος τρόποι για να πιάνω το γατάκι μου;
Γενικά, προτείνουμε να σηκώνετε το γατάκι σας από την κάτω πλευρά και ίσως να βάζετε το ένα χέρι σας κοντά στο κεφάλι του, για να ελέγχετε τις κινήσεις του.
Ύστερα βάζετέ το κάτω από τη μασχάλη σας. Μπορείτε επίσης να κρατάτε με το άλλο χέρι σας τα μπροστινά πατουσάκια του, για να μένει πιο σταθερό.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το γατάκι μου είναι χαρούμενο και υγιές;
Τα χαρούμενα και υγιή μωρά γατάκια έχουν μια διασκεδαστική και δραστήρια συμπεριφορά. Είναι περίεργα και παίζουν συνεχώς.
Δε θα χρειαστείτε ξανά τηλεόραση, όταν αποκτήσετε ένα γατάκι, καθώς είναι τόσο διασκεδαστικό, που θα σας προσφέρει το πιο ευχάριστο και συναρπαστικό θέαμα!
Κυρίως όμως, η ψυχική υγεία και η καλή διάθεση των γατιών έχει να κάνει με τον καθορισμό των σωστών ορίων μέσα στο σπίτι, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η συμπεριφορά τους συνάδει με μια ευτυχισμένη ζωή για όλη την οικογένεια.
Πώς πρέπει να ταΐζω το γατάκι μου;
Για τα περισσότερα γατάκια, συνιστούμε να τα παρέχετε λίγη ξηρά τροφή, αλλά και κονσέρβες. Θυμηθείτε: οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και οι κονσέρβες μοιάζουν πολύ περισσότερο με το είδος της τροφής που έτρωγαν οι πρόγονοί τους απ’ ό,τι οι κροκέτες.
Θα λέγαμε πως, ως επί το πλείστον, η ξηρά τροφή είναι μια βολική, οικονομική και πρακτική λύση στην καθημερινή διατροφή της γάτας σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσφέρει ποικίλα θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό της.
Παράλληλα, καλό είναι να ξέρετε πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα, για να μην διακινδυνέψετε την υγεία της με τις σοβαρές επιπλοκές του περιττού πάχους.
Τι προϊόντα που μπορεί να χρειαστώ για το γατάκι μου;
Αν υιοθετήσατε πρόσφατα ένα μωρό γατάκι, πρέπει να προμηθευτείτε οπωσδήποτε άμμο για γάτες, μια τουαλέτα ή λεκάνη γάτας, μερικά παιχνίδια, ένα κρεβάτι και, φυσικά, ξηρά τροφή και μερικές κονσερβούλες.
Πόσο σύντομα πρέπει να επισκεφθώ τον κτηνίατρο με το νέο μου γατάκι;
Σας συνιστούμε να το κάνετε αμέσως. Θα πρέπει να ξεκινήσετε τους εμβολιασμούς και την αποπαρασίτωση άμεσα. Θα πρέπει επίσης να γίνει ένα τεστ λευχαιμίας και AIDS.
Πώς μπορώ να αξιοποιήσω στο έπακρο την πρώτη μου επίσκεψη στον κτηνίατρο με τα νέα μου γατάκια;
Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την υγεία και τη φροντίδα της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς, της διατροφής και του εγκλιματισμού στη χρήση της άμμου.
Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε μια ενδελεχή φυσική εξέταση των μικρών από τη μύτη μέχρι την ουρά, για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει.
Ποια είναι μερικά πρώιμα σημάδια και συμπτώματα προβλημάτων υγείας;
Τα μωρά γατάκια έχουν αρκετές πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, επομένως το φτέρνισμα, τα υγρά μάτια και η βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι σημάδια ότι είναι άρρωστα.
Την ίδια στιγμή, πολλά γατάκια κάνουν υψηλό πυρετό, αφυδατώνονται ή δε θέλουν να φάνε. Οι διάρροιες είναι ένα εξίσου συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Επιπλέον, υπάρχουν μερικοί επικίνδυνοι ιοί στους οποίους μπορεί να εκτεθούν, προτού τα αποκτήσετε εσείς, ειδικά αν είναι αδέσποτα. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάτι που σας φαίνεται ασυνήθιστο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.
Γενικά, τα περισσότερα γατάκια ξεπερνάνε τα τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται υποστηρικτική φροντίδα από τον κτηνίατρο, καθώς πολλές από αυτές τις ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να κάνουμε εμείς τη διάγνωση του προβλήματος;
Τα μωρά γατάκια είναι μικροσκοπικά και ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν πολύ εύκολα από μία φυσιολογική κατάσταση σε ένα πιθανό πρόβλημα υγείας.
Τα επίπεδα γλυκόζης, η ενυδάτωση και άλλα παρόμοια πράγματα μπορούν να αλλάξουν δραματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας είναι άρρωστη, ίσως είναι πιο αργά απ’ ό,τι νομίζετε, επειδή οι γάτες είναι καλές στο να κρύβουν τις ασθένειες. Συνεπώς, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας και μην επιχειρήσετε να κάνετε εσείς τη διάγνωση του προβλήματος.
Πότε πρέπει να εμβολιαστεί το γατάκι μου;
Θα πρέπει να ξεκινήσετε τον εμβολιασμό αμέσως μόλις αποκτήσετε το γατάκι σας, πιθανώς γύρω στις οκτώ εβδομάδες. Τα βασικά εμβόλια που πρέπει να κάνουν όλες οι γάτες είναι το FVRCP για ρινοτραχειίτιδα, καλυκοϊό και πανλευκοπενία, το εμβόλιο για τη λευχαιμία και αυτό κατά της λύσσας.
Πόσο συχνά χρειάζεται το γατάκι μου να πηγαίνει στον κτηνίατρο;
Το γατάκι σας θα πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο κάθε τρεις εβδομάδες, μέχρι να γίνει περίπου τεσσάρων μηνών. Υπάρχει μια σειρά από πράγματα για τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε με το κτηνίατρο και μια σειρά από εμβόλια που πρέπει να γίνουν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι θα παρακολουθεί την πρόοδο της γατούλας σας ως προς την υγεία και τη συμπεριφορά της.
Τι πρέπει να γνωρίζω για τη συμπεριφορά των γατών;
Ομολογουμένως, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που μπορεί να εμφανίσουν τα γατάκια, δεδομένου ότι κάθε ζώο έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Έτσι, λοιπόν, είναι δύσκολο να δώσουμε μια σύντομη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.
Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, σαφέστατα, ο καλύτερος τρόπος για να καταλαβαίνετε τα γατάκια σας είναι να παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματός τους και για τυχόν απορίες να απευθύνεστε στον κτηνίατρο ή σε κάποιον συμπεριφοριστή ζώων συντροφιάς.
Το γατάκι μου πρέπει να εμβολιαστεί ακόμη κι αν το έχω μέσα;
Ναι. Υπάρχουν κάποια βασικά και απαραίτητα εμβόλια που πρέπει να κάνουν όλες οι γάτες ανεξαιρέτως, γιατί ακόμα κι αν η γάτα μένει μέσα στο σπίτι, θα εξακολουθεί να έρχεται σε επαφή με άλλα, όταν για παράδειγμα πηγαίνει στον κτηνίατρο.
Το εμβόλιο FVRCP και το εμβόλιο κατά της λευχαιμίας είναι από τα πιο σημαντικά εμβόλια για τις γάτες.
Τι είδους προληπτική φροντίδα χρειάζεται το γατάκι μου;
Το γατάκι σας θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο αποπαρασίτωσης, δηλαδή ένα πρόγραμμα πρόληψης παρασίτων, για να μην αποκτήσετε ψύλλους ή τσιμπούρια στο σπίτια, με τον κίνδυνο να κολλήσει όλη η οικογένεια.
Επιπλέον, τα γατάκια χρειάζονται εμβολιασμούς, τη βέλτιστη δυνατή διατροφή και την απαραίτητη εκπαίδευση, για να είναι φρόνιμα και υπάκουα μέσα και έξω από το σπίτι.
Πότε πρέπει να στειρώσω το γατάκι μου;
Γενικά, η στείρωση της γάτας καλό είναι να γίνεται μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, ειδικά αν είναι αρσενική, ωστόσο, σε περίπτωση που η γάτα σας ζει και έξω από το σπίτι, καλό είναι να τη στειρώσετε μέχρι τον έβδομο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που θα κρίνει πότε είναι η ιδανική περίοδος για να γίνει το χειρουργείο, προκειμένου η τετράποδη φίλη σας να μην εμφανίσει προβλήματα υγείας και επιπλοκές στο μέλλον.
Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται βουνό, αλλά πιστέψτε μας δεν είναι. Σαφέστατα, τα μωρά γατάκια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη φροντίδα τους πρώτους μήνες, αλλά σταδιακά μαθαίνουν τη ρουτίνα τους και η συγκατοίκηση γίνεται πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη για όλους.
Από τη μεριά σας, μένοντας πιστοί και συνεπείς στα ραντεβού με τον κτηνίατρο, επιλέγοντας την κατάλληλη τροφή για τα τετράποδα μωρά σας και δίνοντας λίγη προσοχή στη συμπεριφορά τους, θα καταφέρετε να χτίσετε μαζί τους μια υγιή και αληθινή σχέση ζωής, ενώ συγχρόνως θα διασφαλίσετε την υγεία και τη μακροημέρευσή τους!