Γάτα στο σπίτι: Όλες οι ανάγκες που έχει ως κατοικίδιο!

 Μια γάτα μπορεί να φέρει άνευ όρων αγάπη και συντροφικότητα στη ζωή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποβάλλετε το άγχος και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Έχει επίσης την ικανότητα να ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα και να παρέχει μια άμεση διέξοδο για διασκέδαση και παιχνίδι.

 Αν και οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα που τους αρέσει να κυνηγούν και να εξερευνούν με τους δικούς τους όρους, ταυτόχρονα είναι πολύ στοργικές με το αφεντικό τους και τους ανθρώπους που εμπιστεύονται.

 Στις περισσότερες ψιψίνες αρέσει να κουλουριάζονται στην αγκαλιά σας στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή διαβάζετε ένα βιβλίο. Η απλότητα αυτής της πράξης μπορεί να προκαλέσει μια αυτόματη απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας, επιτρέποντάς σας να χαλαρώσετε.

 Γιατί οι γάτες είναι υπέροχα κατοικίδια;

 Η ευελιξία είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη συντροφιά μιας γάτας στο σπίτι. Είναι ένα υπέροχο κατοικίδιο είτε ζείτε σε ένα μεγάλο σπίτι είτε σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα. Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε μια χνουδωτή φίλη, παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα βασικά οφέλη που θα προσφέρει στη ζωή σας:

 • Δε χρειάζονται πολλή περιποίηση. Οι γάτες κοστίζουν λιγότερο και χρειάζονται λιγότερη περιποίηση σε αντίθεση με τους σκύλους, που χρειάζονται περπάτημα, εκπαίδευση, συχνή περιποίηση και περισσότερα παιχνίδια και προσοχή. Επίσης, μπορούν να ζήσουν τέλεια μέσα σε ένα διαμέρισμα στη πόλη. Δε χρειάζονται άφθονο χώρο για να παίξουν και να εξερευνήσουν – οι γωνίες της κουζίνας σας θα τις κρατήσουν απασχολημένες για ώρες.
 • Είναι ήσυχες. Οι γάτες τείνουν να νιαουρίζουν όταν πεινούν, αλλά σπάνια θα ανησυχείτε μήπως ξυπνήσει ή αποσπάσει την προσοχή σας από κάτι σημαντικό, εκτός αν εκλιπαρεί για προσοχή. Γι’ αυτό, είναι το ιδανικό κατοικίδιο εάν εργάζεστε από το σπίτι ή έχετε παιδιά που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Είναι ανεξάρτητες. Μια γάτα θα είναι εκεί για εσάς όταν τη χρειάζεστε, αλλά είναι επίσης απόλυτα ικανή να διασκεδάσει με τον εαυτό της. Οι περισσότερες δε χρειάζονται – ή δε θέλουν – συνεχή προσοχή, οπότε η δική σας θα μπορεί να μένει άνετα μόνη στο σπίτι σας.
 • Διατηρούν το σπίτι σας απαλλαγμένο από παράσιτα. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τις αρέσει να κυνηγούν τρωκτικά. Ταυτόχρονα, θα κρατήσουν μακριά ακάλεστους επισκέπτες, όπως τα έντομα, προσφέροντας το είδος της οικιακής προστασίας που χρειάζεστε. Μάλιστα, απολαμβάνουν ιδιαίτερα να κρατάνε τον χώρο τους καθαρό από κατσαρίδες, αράχνες και άλλων ειδών ζωύφια.
 • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Το πιο δύσκολο στάδιο της διαβίωσης με μια γατούλα είναι ο οριστικός αποχωρισμός σας. Αν και κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσετε περισσότερο από εκείνη, έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής, που σημαίνει ότι με τη κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μείνει κοντά σας μέχρι και είκοσι χρόνια.

 Τα οφέλη για την υγεία σας

 Ενώ η υιοθεσία ενός ζώου έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένα οφέλη που προσφέρουν αποκλειστικά οι γάτες στο αφεντικό τους, όπως:

 • Μειώνουν το στρες και το άγχος. Θα γνωρίζετε μάλλον πως τα χάδια και τα παιχνίδια με τη γάτα σας μέσα στο σπίτι μπορεί να μετατρέψει μια κακή μέρα σε καλή. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το γουργούρισμά τους μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
 • Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Οι ιδιοκτήτες γατών διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
 • Αποτρέπουν τις αλλεργίες. Γνωρίζετε ότι το τρίχωμα της γάτας είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Ωστόσο, εάν ένα παιδί μεγαλώσει με μια γάτα μέσα στο σπίτι τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που θα καταπολεμά όχι μόνο τις αλλεργίες στις ψιψίνες αλλά και άλλα είδη αλλεργιογόνων.
 • Μειώνουν το συναίσθημα της μοναξιάς. Οι γάτες είναι υπέροχα ζώα συντροφιάς. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια δεύτερη, εξέχουσα παρουσία μέσα στο σπίτι; Μάλιστα, θα σας προσφέρει μια αγάπη άνευ όρων που μπορεί να είναι ίση (ή μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερη από) με την αγάπη πολλών ανθρώπων.

 Πώς να διασκεδάσεις με τη γάτα σου!               

 Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γάτα κατοικίδιο είναι ότι δεν χρειάζεστε πολύ χώρο για να παίξετε και να διασκεδάσετε μαζί. Σε αντίθεση με τα μεγαλόσωμα σκυλιά που χρειάζονται άφθονο χώρο για να παίξουν ή να τρέξουν, το μόνο που χρειάζεστε με τη ψιψίνα είναι το σαλόνι σας και λίγη φαντασία.

 Πέρα από μια μπάλα από νήμα, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να διασκεδάσετε και να δεθείτε μεταξύ σας, όπως:

 • Παίξτε κρυφτό. Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας μπορεί τώρα να γίνει η αγαπημένη σας διασκέδαση με το κατοικίδιό σας. Απλώς κρύψτε ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο που της αρέσει πολύ κάτω από μια κουβέρτα και παρακολουθήστε την ενώ ψάχνει να το βρει.
 • Φυσήξτε φυσαλίδες. Μπορεί οι φυσαλίδες να είναι ένα παιχνίδι των παιδιών, αλλά πιστέψτε μας η γάτα σας θα παρασυρθεί τόσο πολύ από τις αιωρούμενες μπάλες, που θα εντυπωσιαστείτε. Στις γάτες αρέσει να προσπαθούν να πιάσουν και να σκάνε φούσκες, απλώς φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα μη τοξικό διάλυμα.
 • Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού με λιχουδιά. Οι ψιψίνες λατρεύουν τον ενθουσιασμό μιας πρόκλησης που κρατάει το μυαλό τους σε εγρήγορση και το στομάχι τους γεμάτο! Τοποθετήστε λιχουδιές σε δυσπρόσιτα σημεία του σπιτιού σας και παρακολουθήστε την καθώς ψάχνει για να τις ανακτήσει. Είναι τόσο ευκίνητες που μπορείτε ακόμη και να βάλετε εμπόδια στη διαδρομή της.
 • Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή. Υπάρχουν εφαρμογές που προσφέρουν παιχνίδια για να διασκεδάσουν τη γάτα σας. Κάντε μια έρευνα στο play store και μπορεί να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

 Η σωστή φροντίδα μιας γάτας

 Αν και είναι πιο ανεξάρτητη από πολλά άλλα κατοικίδια, μια γάτα ως κατοικίδιο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δέσμευση. Κάθε ψιψίνα, αδέσποτη ή καθαρόαιμη, χρειάζεται έναν αφοσιωμένο ιδιοκτήτη που θα κάνει τα πάντα για την υγεία και τη φροντίδα της, γιατί ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι. Συγκεκριμένα, χρειάζεται:

 • Τη κατάλληλη τουαλέτα γάτας. Τα περισσότερα γατάκια μένουν μέσα στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μια τουαλέτα γάτας. Στα καταστήματα petshop θα βρείτε διάφορα είδη άμμου για γάτες, που διευκολύνουν την απομάκρυνση των ακαθαρσιών και των δυσάρεστων οσμών. Θα πρέπει όμως να καθαρίζετε συχνά τη τουαλέτα της γιατί αν δεν είναι καθαρή, θα έχετε «ατυχηματάκια».
 • Συνεπής περιποίηση. Αν και οι γάτες καλλωπίζουν μόνες τον εαυτό τους, χρειάζονται κάποια φροντίδα. Ένας εβδομαδιαίος καθαρισμός συνήθως είναι αρκετός και στα μαγαζιά θα βρείτε εύχρηστα εργαλεία περιποίησης για γάτες που κάνουν ευκολότερη τη δουλειά σας.
 • Ένα ονυχοδρόμιο. Πολλές γάτες έχουν την τάση να γρατζουνούν και να πατάνε σε κουρτίνες, έπιπλα και οτιδήποτε άλλο τους αρέσει. Το ονυχοδρόμιο όχι μόνο προσφέρει στη γάτα σας τη διέξοδο που χρειάζεται και διατηρεί την υγεία των νυχιών της, αλλά σας εξοικονομεί και πολλά χρήματα από τυχόν ζημιές όταν μένει μόνη στο σπίτι.
 • Μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το αιλουροειδές σας ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα φαγητού που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, κρατήστε το μπολ του φαγητού και του νερού μακριά από τη τουαλέτα της, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης.
 • Ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι γάτες είναι μικρά, ευαίσθητα ζώα που ζουν καλύτερα μέσα σε ένα διαμέρισμα. Αν και τους αρέσει να περιφέρονται ελεύθερες έξω, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορούν να απειλήσουν την ασφάλειά τους. Παρακολουθείτε πάντα το πού βρίσκεται και τοποθετήστε μια ταυτότητα στο κολάρο της. Η τοποθέτηση μικροτσίπ στο δερματάκι της θα επιτρέψει σε όποιον τη βρει να σας βρει εύκολα.

 Συμβουλές για τις αλλεργίες στα κατοικίδιά μας

 Μπορεί να σας ενδιαφέρει να φέρετε μια γάτα στο σπίτι σας, αλλά το μόνο πράγμα που σας κρατάει πίσω είναι η καταρροή και τα υγρά μάτια. Αν και είναι αλήθεια ότι οι γάτες προκαλούν αλλεργίες, μην αποκλείσετε αμέσως την ιδέα.

 Οι περισσότερες αλλεργίες προκαλούνται από το τρίχωμα του ζώου και ορισμένες ράτσες μαδάνε πολύ περισσότερο από άλλες. Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, αφιερώσετε χρόνο με διαφορετικές γάτες πριν υιοθετήσετε μία. Αν κάποιος φίλος σας έχει ήδη μία, δείτε πώς θα αποτρέψετε την έξαρση της αλλεργίας σας:

 • Περιορίστε ορισμένα δωμάτια στο σπίτι. Μην βάζετε τη μικρούλα στη κρεβατοκάμαρα και στο μπάνιο που έχετε τις πετσέτες σας για να μην γεμίζουν τρίχες και πιτυρίδα. Περιορίστε την σε άλλα δωμάτια του σπιτιού.
 • Πλύνετε τα χέρια σας. Αφού τη χαϊδέψετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας ή τρίψετε τα μάτια σας.
 • Χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα. Οι καθαριστές αέρα καταπολεμούν τις αλλεργίες από το τρίχωμα της γάτας, καθώς και άλλα αλλεργιογόνα που μπορεί να παραμένουν στον αέρα, όπως τα ακάρεα της σκόνης.
 • Να είστε συνεπείς με το μπάνιο. Το μπάνιο μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση, ενώ παράλληλα διατηρεί τη γούνινη φιλενάδα σας κομψή και καθαρή.
 • Χρησιμοποιήστε αντιισταμινικά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το καλύτερο αντιισταμινικό για την αλλεργία στη γάτα σας. Τα κοινά συμπτώματα, όπως η καταρροή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, ενώ τα πρησμένα, υγρά μάτια με οφθαλμικές σταγόνες.

 Πώς να επιλέξετε τη γάτα που σας ταιριάζει

 Κάντε πρώτα μια έρευνα και μετά επιλέξτε να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα από ένα καταφύγιο ή μια φιλοζωική ομάδα. Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία:

 • Νεαρό γατάκι ή ενήλικη γάτα; Τα γατάκια είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα στο περιβάλλον τους, αλλά θα χρειαστούν εκπαίδευση στο σπίτι και πολύ περισσότερη προσοχή από μια ενήλικη γάτα. Μια μεγαλύτερη γάτα στο σπίτι μπορεί να είναι μια σοφή επιλογή εάν έχετε ένα αυστηρό πρόγραμμα εργασίας και δεν έχετε χρόνο να φροντίσετε πλήρως το μικρό ζωάκι. Από την άλλη πλευρά, μια ενήλικη γάτα μπορεί να έχει προβλήματα υγείας, τα οποία απαιτούν περισσότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο.
 • Τριχόπτωση. Μερικές γάτες μαδάνε περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα, μια αμερικανική γάτα Bobtail ή Cymric μαδάει περισσότερο από μια γάτα Σιάμ.
 • Κατάσταση υγείας. Ένα υγιές ζώο έχει λαμπερά μάτια και τρίχωμα. Οι γάτες που φαίνονται αδύνατες, υπέρβαρες ή έχουν ρινικές εκκρίσεις μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας. Αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά, βέβαια, καλύτερα να υιοθετήσετε ένα άρρωστο γατάκι και να του δώσετε τη φροντίδα και την αγκαλιά που στερείται, λόγω του προβλήματός του.
 • Προσωπικότητα και διάθεση. Ακριβώς όπως με μας, ο χαρακτήρας και τα χαρακτηριστικά των γατιών διαφέρουν μεταξύ τους. Αναζητήστε μια που φαίνεται να ταιριάζει με εσάς και τον τρόπο ζωής σας. Εάν επιθυμείτε πολλά χάδια, για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε μια ψιψίνα που αναζητά συνεχώς τη προσοχή σας.

 Εάν πιστεύετε ότι έχετε βρει τη σωστή γάτα, προσπαθήστε να κάνετε περισσότερες από μία επισκέψεις στο καταφύγιο, αν αυτό είναι δυνατό, ώστε να συναναστραφείτε μαζί της και να δείτε πώς αλληλεπιδράτε μεταξύ σας.

 Τι είναι καλύτερο από μια γάτα μέσα στο σπίτι; Μα φυσικά…δύο γάτες μέσα στο σπίτι! Όχι μόνο προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία σας, αλλά ταυτόχρονα σας κάνουν πιο υπεύθυνους και κοινωνικούς ανθρώπους. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε από πριν τις ανάγκες τους για να ανταποκριθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *