Τροφή για στειρωμένες γάτες: Τι αλλάζει στη διατροφή τους;

 Η στείρωση ενός δεσποζόμενου ζώου έχει γίνει κοινή πρακτική μεταξύ των κηδεμόνων, ωστόσο, πάντα υπάρχουν ορισμένοι που φοβούνται το χειρουργείο και την αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικιδίου τους.

 Η αλήθεια είναι όμως πως η στείρωση έχει πολλά πλεονεκτήματα για εσάς και τη γάτα σας. Πρώτον, συμβάλλετε στη μείωση του υπερπληθυσμού και συνεπώς του αριθμού των αδέσποτων γατών.

 Δεύτερον, η στείρωση της γάτας σας θα μειώσει σημαντικά την επιθυμία της να «μαρκάρει» ανεπιθύμητες περιοχές μέσα στο σπίτι και να γίνεται νευρική ή τρομερά αγχώδης, όταν βρίσκεται σε περίοδο οίστρου.

 Τρίτον, προστατεύει τη γάτα σας από πολλαπλές ασθένειες. Το μόνο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα πρέπει να καταφύγετε σε μια τροφή για στειρωμένες γάτες, καθώς η γούνινη φίλη σας δε θα έχει πλέον τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες με πριν.

 Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας

 Πριν στειρωθούν, οι αρσενικές γάτες σπαταλούν πολλή ενέργεια για να περιπλανηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, αναζητώντας την κατάλληλη σύντροφο. Μπορούν να περιπλανώνται για μέρες και μερικές φορές να μάχονται με άλλους αρσενικούς για το ταίρι τους.

 Από την άλλη, οι θηλυκές γάτες διοχετεύουν πολλή ενέργεια στην κύηση, τη γέννηση και την ανατροφή των μικρών τους. Όταν μια γάτα στειρώνεται, αυτή η σπατάλη ενέργειας ως επί το πλείστον εξαφανίζεται.

 Οι στειρωμένες γάτες περνούν περισσότερο χρόνο στον καναπέ και ζουν μια πιο οκνηρή ζωή απ’ ό,τι μια γάτα σε οίστρο. Αυτό προφανώς έχει αντίκτυπο στον μεταβολισμό τους και στην πρόσληψη της τροφής.

 Στην πραγματικότητα, οι στειρωμένες γάτες χρειάζονται έως και 30% λιγότερες θερμίδες την ημέρα από πριν.

 Ωστόσο, ενώ η ενέργεια μιας στειρωμένης γάτας μειώνεται, η όρεξή της αυξάνεται. Αυτός είναι ο λόγος που η στείρωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αύξηση του σωματικού βάρους, που μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

 Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τα πρότυπα διατροφής της γάτας σας. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό:

 1.Ταΐζετε τη γάτα σας σύμφωνα με τις ανάγκες της

 Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να επιλέξετε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη τροφή για στειρωμένες γάτες, που να ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες της.

 Αξίζει πάντα να ελέγχετε τη συσκευασία για να δείτε ποια συστατικά περιέχονται στη συνταγή. Επιλέξτε τροφές με φυσικά συστατικά και πολύ φρέσκο ​​κρέας ή ψάρι, χωρίς επεξεργασμένα ή αποξηραμένα προϊόντα.

 2. Ελέγχετε την ημερήσια ποσότητα φαγητού

 Το επόμενο βήμα είναι να υπολογίσετε πόσο πρέπει να τρώει η  γάτα σας. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες συσκευασίας της αγαπημένης σας τροφής. 

 Βέβαια, πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάθε γάτα είναι διαφορετική και ότι μερικές φορές είναι απαραίτητο να προσαρμόσετε την ποσότητα του φαγητού για τη γάτα σας ξεχωριστά.

 Υπάρχουν δύο άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Πρώτον, η ξηρά τροφή περιέχει περισσότερη ενέργεια από την κονσερβοποιημένη ή υγρή τροφή.

 Δεύτερον, μην το παρακάνετε με τις λιχουδιές. Μη δίνετε στη γατούλα σας περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων της σε λιχουδιές, διότι, χωρίς να το καταλάβετε, θα έχει πάρει ήδη περιττά κιλά.

 3. Δίνετε στη γάτα σας πολλαπλά γεύματα μέσα στην ημέρα

 Το φυσικό μας ένστικτο είναι να δίνουμε στις γάτες δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα και να γεμίζουμε το μπολ τους.

 Στην πραγματικότητα όμως, τα ψιψινέλια μας, ως σοφά και τετραπέρατα που είναι, προτιμούν πολλά μικρά γεύματα σε διαφορετικές τοποθεσίες, το οποίο είναι καλύτερο για τη διαδικασία της πέψης και τη λειτουργία του οργανισμού.

 Αυτό συμβαίνει γιατί εξακολουθούν να έχουν πολύ ισχυρό ένστικτο για κυνήγι και αναζήτηση της τροφής, όπως οι άγριες πρόγονοί τους.

 Συνιστούμε, λοιπόν, να δίνετε έως και πέντε γεύματα την ημέρα, χωρίς όμως να αυξήσετε την ποσότητα φαγητού. Αυτό θα τονώσει τις ψυχικές ανάγκες και τη σωστή συμπεριφορά της γάτας σας.

 Συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιείτε αυτόματες ταΐστρες ή παζλ σίτισης! Οι γάτες απολαμβάνουν πραγματικά να εργάζονται για την τροφή τους και αυτό θα τις ενθαρρύνει να τρώνε ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 Εκτός από αυτές τις συμβουλές διατροφής, σας ενθαρρύνουμε επίσης να παίζετε με τη γάτα σας κάθε μέρα. Αυτό θα τη βοηθήσει να χρησιμοποιεί την περίσσια ενέργεια που έχει και να παραμένει σε άριστη, φυσική και συναισθηματική κατάσταση!

 Η αλήθεια είναι ότι πολλοί γατογονείς αγχώνονται μερικές φορές σχετικά με τη διατροφή και τη φροντίδα της γάτας τους μετά τη στείρωση. Εμείς όμως σας λέμε πως τα πράγματα δεν είναι «βουνό».

 Ξεκινώντας από την κατάλληλη τροφή για στειρωμένες γάτες, θα της προσφέρετε πλέον λιγότερες θερμίδες ημερησίως, χωρισμένες σε πολλαπλά γεύματα.

 Έτσι, όχι μόνο μπορεί να χωνεύει καλύτερα το φαγητό της, αλλά ενεργοποιεί τα φυσικά της ένστικτα για αναζήτηση της τροφής και παραμένει πάντα υγιής και σε φόρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *