Γάτα Βεγγάλης: Μία πανέξυπνη & τετραπέρατη ράτσα!

 Η γάτα Βεγγάλης είναι μια κατοικίδια γάτα με φυσικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν από τις μικρές αγριόγατες που κατοικούν στο δάσος και με έναν στοργικό, αξιόπιστο χαρακτήρα που τη καθιστά ιδανικό ζώο συντροφιάς για οικογένειες.

 Η προσωπικότητά της

 Η Bengal Cat μοιάζει με αγριόγατα, αλλά είναι τόσο αξιαγάπητα φιλική όσο κάθε εξημερωμένη ψιψίνα. Γεμάτο ζωή και πολύ ανθρωποκεντρικό, αυτό το πανέμορφο αιλουροειδές είναι παιχνιδιάρικο, φιλόξενο, δραστήριο και με μια γενναιόδωρη δόση περιέργειας.

 Οι γάτες Βεγγάλης σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς αγάπης και αφοσίωσης με τις οικογένειές τους και γίνονται πιστές, στοργικές και διασκεδαστικές, με την προϋπόθεση να τους δώσετε την αγάπη, την εκπαίδευση και την προσοχή που χρειάζονται στη καθημερινότητά τους.

 Αθλητικές και ευκίνητες, οι γάτες Βεγγάλης είναι σαν μικροί κασαντέρ που λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού. Την ίδια στιγμή, προσφέρουν ασταμάτητη ψυχαγωγία στα μέλη της οικογένειάς τους και ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά τους είναι η υψηλή ευφυΐα τους.

 Στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους συμπεριλαμβάνεται η ευκολία στην εκπαίδευσή τους και η προθυμία τους να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μάθουν κόλπα που θα προτιμούσατε να μην μάθουν, όπως το να ανοίγουν και να κλείνουν διακόπτες φώτων, να ανοίγουν τις πόρτες και να τρυπώνουν στις τουαλέτες.

 Κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι λόγω της συνήθειας της γάτας λεοπάρδαλης να βυθίζεται στο νερό για να κρύβει το άρωμά της από μεγαλύτερα αρπακτικά, ορισμένες γάτες Βεγγάλης μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

 Μάλιστα, αγαπούν το νερό, ειδικά αν είναι τρεχούμενο. Μερικές βυθίζουν περιστασιακά μόνο ένα πόδι κάτω από τη βρύση, ενώ άλλες μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν μια βουτιά στη μπανιέρα ή στο ντουζ.

 Όπως οι άγριοι συγγενείς τους, έτσι και οι γάτες Βεγγάλης απολαμβάνουν την ελευθερία τους και αντιπαθούν τα υπερβολικά χάδια και τις αγκαλιές.

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η ράτσα προέκυψε ως υβρίδιο μιας κατοικίδιας γάτας (Felis silvestris catus) και μιας γάτας λεοπάρδαλης (Prionailurus bengalensis).

 Η γάτα λεοπάρδαλη μοιάζει πολύ με τις κανονικές ράτσες γάτας, εκτός από τα μεγαλύτερα μάτια, τα έντονα μουστάκια, τα μακρύτερα πόδια και το χαρακτηριστικό μοτίβο τριχώματος. Στην πραγματικότητα, μοιάζει με μια μινιατούρα λεοπάρδαλη.

 Η ράτσα της Bengal cat ξεκίνησε το ταξίδι της όταν μια θηλυκή γάτα λεοπάρδαλη αγοράστηκε από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Σε αντίθεση με σήμερα, τότε οι γάτες λεοπάρδαλης μπορούσαν να αγοραστούν σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Ο σκοπός αγοράς του συγκεκριμένου αιλουροειδούς δεν ήταν η δημιουργήσει μιας νέας γατίσιας φυλής. Η Jean Mill, η ιδιοκτήτρια, ήθελε απλώς ένα μοναδικό κατοικίδιο.

 Μετά από αρκετά χρόνια, η Mill απέκτησε μια αρσενική κατοικίδια γάτα για να κάνει παρέα στη bengal cat. Το 1965, η γάτα της έφερε στον κόσμο μερικά νέα γατάκια. Δυστυχώς, επέζησε μόνο ένα γατάκι επέζησε, ένα θηλυκό υβρίδιο που ονομάστηκε Kin-Kin kitten.

 Η Mill επικοινώνησε με το Cornell University College of Veterinary Medicine για συμβουλές σχετικά με το πώς να χειριστεί το υβρίδιο και την πληροφόρησαν ότι η Kin-Kin ήταν πιθανώς στείρα.

 Όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν ήταν στείρα, αλλά η Kin-Kin μεγάλωσε, διασταυρώθηκε με τον πατέρα της και γέννησε δύο γατάκια. Ένα από τα γατάκια κληρονόμησε τον γλυκό και ήπιο χαρακτήρα του γάτου πατέρα του.

 Μετά από σκέψη, η Mill αποφάσισε ότι η δημιουργία μιας διασταυρωμένης ράτσας θα παρείχε στην αμερικανική αγορά ένα αποδεκτό και εξημερωμένο υποκατάστατο πιτσιλωτής αγριόγατας. Αργότερα, μαθεύτηκε ότι μόνο αφού οι γάτες απείχαν τέσσερις γενιές από τη γάτα λεοπάρδαλη, η ιδιοσυγκρασία τους θα ταίριαζε για κατοικίδιο ζώο.

 Ωστόσο, υήρξαν πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν στην πορεία. Τα πρώτα υβριδικά γατάκια (οι γάτες πρώτης γενιάς ονομάζονται F1s) συνήθως γίνονταν νευρικές και ντροπαλές κατά την ενηλικίωσή τους, όπως οι άγριες συγγενείς τους.

 Μόνο αφού οι γάτες απείχαν αρκετές γενιές από τη γάτα λεοπάρδαλη, ο χαρακτήρας τους γινόταν γλυκός και προβλέψιμος. Ένας άλλος παράγοντας που επιβράδυνε την πρόοδο της φυλής ήταν ότι για αρκετές γενιές η φυλή μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο μέσω των θηλυκών γατών, καθώς τα αρσενικά γατάκια ήταν στείρα, όπως συμβαίνει με πολλά υβρίδια.

 Τα αρσενικά δεύτερης γενιάς (F2s) είναι επίσης στείρα, και μόνο περίπου το 50% των αρσενικών τρίτης γενιάς (F3s) είναι γόνιμα. Τα τρέχοντα πρότυπα απαιτούν ότι οι Bengal cats πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις γενιές (F4 ή περισσότερες) για να εξασφαλίσουν ένα ήπιο, υπάκουο χαρακτήρα και συνεπώς να εξελιχθούν σε ένα χαρούμενο και υγιές ζώο συντροφιάς.

 Όλοι οι σύλλογοι εκτός από την CFA (Cat Fanciers’ Association) έχουν αποδεχθεί πλήρως τη γάτα Βεγγάλης. Σήμερα, η εξωτική εμφάνιση και η ζωηρή προσωπικότητά της έχουν κερδίσει ενθουσιώδεις και πιστούς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

  

  Ανάγκες περιποίησης

 Ανάγκη προσοχής

 

 Υπακοή

   

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

   

 Φωνητικότητα

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Φυσικά Χαρακτηριστικά της Bengal cat

 Σώμα:

 Μακρύς κορμός. Μεσαίο προς μεγάλο μέγεθος σώματος (ζυγίζει από τρεισήμισι έως εφτά κιλά). Η οστική δομή είναι στιβαρή και σταθερή. Τα αρσενικά είναι πολύ μυώδη.

 Κεφάλι:

 Φαρδύ κεφάλι σε σχήμα σφήνας με στρογγυλά περιγράμματα. Μακρύτερο απ’ ότι φαρδύ. Ελαφρώς μικρό αναλογικά με το σώμα. Το κρανίο πίσω από τα αυτιά σχηματίζει μια απαλή καμπύλη που φτάνει προς το λαιμό. Η συνολική εμφάνιση του κεφαλιού είναι διαφορετική από αυτό μιας τυπικής κατοικίδιας γάτας.

 Δυνατό πηγούνι που ευθυγραμμίζεται με την άκρη της μύτης. Ρύγχος γεμάτο και φαρδύ, με μεγάλα, προεξέχοντα μαξιλαράκια στα μουστάκια και ψηλά, έντονα ζυγωματικά. Μεγάλη και φαρδιά μύτη.

 Αφτιά:

 Μεσαία προς μικρά, σχετικά κοντά, με φαρδιά βάση και στρογγυλεμένες κορυφές. Τοποθετημένα τόσο στο πλάι όσο και στην κορυφή του κεφαλιού, ακολουθώντας το περίγραμμα του προσώπου. 

 Μάτια:

 Οβάλ, σχεδόν στρογγυλά. Μεγάλα, αλλά όχι υπερβολικά. Τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, πίσω στο πρόσωπο και με ελαφριά γωνία προς τη βάση του αυτιού. Το χρώμα ματιών είναι διαφορετικό από αυτό του τριχώματος, εκτός από όσα έεχουν το μοτίβιο του λύγκα. Όσο περισσότερη ένταση και βάθος έχει το χρώμα τόσο το καλύτερο.

 Πόδια & πατούσες:

Πόδια μεσαίου μήκους, ελαφρώς μακρύτερα πίσω από ό,τι μπροστά. Πατούσες μεγάλες, στρογγυλές, με το κότσι να προεξέχει.

 Ουρά:

Μεσαίου μήκους, χοντρή, κωνική στο άκρο με στρογγυλεμένη μύτη.

 Τρίχωμα:

 Κοντό προς μεσαίο μήκος. Πυκνή και πολυτελής υφή, σε κοντινή απόσταση από το δέρμα. Ασυνήθιστα απαλό και μεταξένιο στην αφή. Μοτίβα με βούλες ή με νερά σαν μάρμαρο. Οι βούλες είναι συνήθως τυχαία τοποθετημένες ή ευθυγραμμισμένες οριζόντια.

 Οι ροζέτες είναι σε δύο διαφορετικά χρώματα ή αποχρώσεις. Η αντίθεση με το βασικό χρώμα είναι συνήθως έντονη, προσδίδοντας στο ζώο ένα χαρακτηριστικό μοτίβιο με αιχμηρές άκρες. Η κοιλιά συνήθως φέρει κουκίδες και στίγματα.

 Χρώματα:

 Η γάτα Βεγγάλης διακρίνεται σε δύο χαρακτηριστικά μοτίβα: το πιτσιλωτό και το μαρμάρινο (με αυλακώσεις) με διάφορα χρώματα, όπως είναι το καφέ, το λευκό του πάγου, το κανελί, το ασημί και το ανθρακί.

 Με επιβλητικό παρουσιαστικό που μοιάζει σαν μια μινιατούρα λεοπάρδαλη και με ένα κοφτερό μυαλό που τις κάνει να θέλουν να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, οι γάτες Βεγγάλης είναι από τα πιο εντυπωσιακά αιλουροειδή του κόσμου και πλέον, ένα υπέροχο κατοικίδιο για οικογένειες.

 Μολονότι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε μια τέτοια ράτσα σε κάποιο εκτροφείο, έχετε πάντα τη δυνατότητα της υιοθεσίας μιας αδέσποτης ψιψίνας από κάποιο καταφύγιο ή να βρείτε γατάκια που χαρίζονται σε υπεύθυνες οικογένειες για να μεγαλώσουν μέσα στη θαλπορή και την αγάπη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *