Φροντίδα για τα γατάκια πριν & μετά την υιοθεσία!

 Εάν τυχόν σκέφτεστε πως ήρθε η ώρα και η στιγμή να αποκτήσετε το δικό σας νεογέννητο γατάκι, τότε μάλλον βρίσκεστε στο σωστό σημείο!

 Από εκεί και πέρα, το πιθανότερο είναι πως καταλαβαίνετε ήδη ότι τα γατάκια απαιτούν αρκετή περιποίηση και ενασχόληση εκ μέρους σας, πράγμα που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό, αλλά και δύσκολο.

 Συνεχίστε την ανάγνωση και θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό για να προσφέρετε στα νεαρά γατάκια τη φροντίδα που χρειάζονται.

 Πριν φέρετε το μωρό γατάκι στο σπίτι

 Από όπου κι αν προέρχονται τα νεογέννητα γατάκια που βρήκατε, το άτομο που προσέχει το δικό σας μωρό με τη μαμά του θα πρέπει να έχει κάνει ήδη μερικά πραγματάκια πριν αυτό φτάσει στην ηλικία των 8 εβδομάδων και έρθει στο σπίτι σας.

 Τα πράγματα αυτά αφορούν μια σειρά από ενέργειες, όπως είναι οι εξής:

  • Η οργάνωση και η δημιουργία ενός πλήρους εμβολιαστικού προγράμματος.
  • Η εκκίνηση της ομαλής κοινωνικοποίησης, μέσα από την σταδιακή έκθεση σε ανθρώπους και ερεθίσματα.
  • Η βασική εκπαίδευση σε ζητήματα τουαλέτας και χρήσης της άμμου υγιεινής.

 Την ίδια στιγμή, οφείλετε κι εσείς να προετοιμάσετε κατάλληλα το σπίτι σας για να υποδεχτείτε το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας.

 Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα καλύτερα ονόματα για γάτες αρσενικές ή από τα ονόματα για θηλυκές γάτες, που θα ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του, ώστε να αρχίζει σιγά σιγά να σας υπακούει όταν του μιλάτε.

 Στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε σίγουροι για την ασφάλεια και την επάρκεια του χώρου σας. Το γατάκι θα πρέπει να μπορεί να παίζει, να ξεκουράζεται και να κρύβεται με την ησυχία του, απαλλαγμένο από κινδύνους.

 Το δοχείο με την άμμο του καλό είναι να το τοποθετήσετε μακριά από το φαγητό, το νερό και το κρεβατάκι του. Προτιμήστε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, που του επιτρέπει την πρόσβαση εύκολα και γρήγορα.

 Για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί, μπορείτε να πάρετε ένα προσωπικό του αντικείμενο από το πρώτο του σπιτάκι. Αυτό θα του δώσει όλη τη σιγουριά, την ασφάλεια και την άνεση που χρειάζεται.

 Φυσικά, καλό είναι να έχετε ήδη βρει έναν αξιόπιστο κτηνίατρο. Ο εν λόγω γιατρός θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος για την υγεία και τη φροντίδα της γάτας σας, οπότε διαλέξτε τον προσεκτικά.

 Ο ερχομός του γατιού στο σπίτι

 Ένα γατάκι 2 μηνών θα μπορέσει λογικά να έρθει στο σπίτι σας. Είναι μια κρίσιμη στιγμή, μιας και όλα όσα θα μάθει σε αυτό το διάστημα πρόκειται να το συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή του.

 Εννοείται πως συνεχίζετε να ασχολείστε με την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευσή του, παρέχοντάς του ευχάριστες εμπειρίες ζωής, όπως είναι:

  • Η γνωριμία με άλλους ανθρώπους και ζωάκια. Φροντίστε μονάχα τα άλλα γατάκια να είναι τελείως υγιή και πλήρως εμβολιασμένα.
  • Η συνήθεια στον χειρισμό. Σιγά σιγά θα πρέπει να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με το κλουβί μεταφοράς, την περιποίησή του, τα χάδια, τα φιλιά και το καθάρισμα των «δύσκολων» περιοχών, όπως είναι τα αυτιά και τα μάτια.
  • Η δημιουργία ενός οργανωμένου προγράμματος και μερικών κανόνων. Αυτοί θα καθορίζουν και ολόκληρη την συμβίωση με τη γάτα στο διαμέρισμα, οπότε να είστε προσεκτικοί και να επιβραβεύετε μόνο τις συμπεριφορές που επιθυμείτε.
  • Η κατάλληλη διατροφή για τις ανάγκες του. Η τροφή του πρέπει να είναι υγιεινή, πλήρως ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες προτιμήσεις και τις διατροφικές του ανάγκες. Κρατάτε τα γεύματά του μικρά και σερβίρετέ τα διάσπαρτα μέσα στην ημέρα.

 Η περίοδος μετά την προσαρμογή

 Αφού βοηθήσετε το γατάκι σας να εξοικειωθεί με το καινούριο του σπίτι, οφείλετε να σκεφτείτε και να διασφαλίσετε πως του παρέχετε μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή και ποιοτική ζωή.

 Κάπου στις 12 πρώτες εβδομάδες της ζωής του θα πρέπει να το πάτε για τον δεύτερο γύρο του εμβολιασμού του. Εδώ πέρα, το πιθανότερο είναι πως ο κτηνίατρος θα σας μιλήσει για τα οφέλη της στείρωσης της γάτας σας, όταν θα φθάσει στη κατάλληλη ηλικία.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μην ξεχνάτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας και να παίζετε μαζί του κάθε μέρα. Έχει ανάγκη από την παρέα σας, όσο και από λίγο δυναμικό παιχνίδι.

 Θέστε του προκλήσεις για να διεγείρετε το μυαλό και το σώμα του. Μάθετέ του ένα σωρό κόλπα και δείτε το να σαρώνει!

 Βέβαια, έχετε κατά νου πως όλη αυτή η γνώση φέρει και ευθύνες. Γι’ αυτό, μην ταλαιπωρείτε συνέχεια το ζωάκι σας. Αφήνετε το να ξεκουράζεται, όποτε το έχει πραγματικά ανάγκη.

 Μπορεί η περίοδος προσαρμογής να είναι καθοριστικής σημασίας για τη συμβίωσή σας, ωστόσο, ποτέ, μα ποτέ μη ξεχνάτε πως ένα γατάκι μαθαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 Φροντίζετε κατάλληλα, ώστε να απολαμβάνει μοναδικές εμπειρίες ζωής και να είναι πραγματικά χαρούμενο.

 Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με τη φροντίδα ενός νεογέννητου γατιού, την κατάσταση της υγείας ή τη συμπεριφορά του, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας – είναι ο άνθρωπός σας!

 Αλήθεια, εσείς πώς τα πηγαίνατε με το δικό σας γατάκι στην αρχή; Τα βρίσκατε; Μιλήστε μας για τις δικές σας εμπειρίες στα σχόλια από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *