Γάτα Μέιν Κουν: Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για τη ράτσα!

 H Maine Coon είναι μια γερή και σκληροτράχηλη γάτα, που μπορεί να αντέξει σε σκληρά κλίματα.

 Ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της είναι το λείο και πλούσιο τρίχωμα. Αυτή η ράτσα είναι γνωστή για τις καλές αναλογίες, την ισορροπημένη εμφάνιση και την προσαρμοστικότητά της σε ποικίλα περιβάλλοντα.

 Ο χαρακτήρας της Μέιν Κουν

 Οι θαυμαστές της Maine Coon Cat υποστηρίζουν ότι η δημοτικότητά της οφείλεται στο μεγάλο μέγεθος, την εξυπνάδα, το πλούσιο τρίχωμα, την ανθεκτικότητα και την αφοσίωσή της στην οικογένεια.

 Αυτές οι γιγαντιαίες ψιψίνες διατηρούν τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα τους μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ στοργικές με τα αφεντικά τους και επιφυλακτικές γύρω από άτομα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένες.

 Ωστόσο, με λίγη παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και οι πιο επιφυλακτικές γάτες προσαρμόζονται εύκολα σε νέες γνωριμίες.

 Αυτή η αρχική περίοδος προσαρμογής είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι Maine Coons χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν εάν οι καινούριοι άνθρωποι που γνωρίζουν έχουν αποδειχθεί άξιοι εμπιστοσύνης.

 Βέβαια, μόλις πάρουν την απόφασή τους, δημιουργούν στενούς δεσμούς μαζί τους, επιδεικνύοντας μια ευγενική και τρυφερή συμπεριφορά.

 Είναι αληθινά μέλη της οικογένειας και συμμετέχουν σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες. Μάλιστα, γοητεύονται ιδιαιτέρως από το νερό, ίσως επειδή το παχύ τρίχωμά τους είναι αδιάβροχο.

 Ομολογουμένως, δεν αγαπούν πολύ τις αγκαλιές, αλλά απολαμβάνουν τη χαλάρωση στον καναπέ δίπλα στους ανθρώπους τους.

 Η ιστορία της ράτσας Μέιν Κουν

 Οι γάτες Maine Coon, όπως και οι American Shorthairs, θεωρούνται γηγενείς ράτσες της Αμερικής, επειδή βρίσκονται σε αυτήν την ήπειρο από την εποχή της αποικιοκρατίας, ίσως και νωρίτερα.

 Ωστόσο, το πώς έφτασαν εκεί και από πού ήρθαν οι πρόγονοί τους, είναι άγνωστο.

 Υπάρχουν πολλές ευφάνταστες θεωρίες σχετικά με την προέλευση της ράτσας (μερικές πιο πιστευτές από άλλες), αλλά καμία δε μπορεί να αποδειχθεί.

 Μια θεωρία ισχυρίζεται ότι η Μέιν Κουν είναι ένα υβρίδιο ρακούν και κατοικίδιας γάτας, εξ ου και το όνομα της ράτσας.

 Παρόλο που τόσο τα ρακούν, όσο και οι Μέιν Κουν, έχουν πλούσια, μακριά ουρά και την τάση να βυθίζουν το φαγητό στο νερό τους, μια τέτοια διασταύρωση είναι βιολογικά αδύνατη.

 Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η Maine Coon δημιουργήθηκε μέσω της διασταύρωσης του λύγκα με τις εξημερωμένες γάτες, κάτι που θα εξηγούσε τις γούνινες τούφες των αυτιών και των ποδιών, όπως επίσης το εντυπωσιακό μέγεθος της ράτσας.

 Μια πιο ευφάνταστη θεωρία είναι ότι οι Maine Coons αποτελούν τους απογόνους των μακρύτριχων γατών που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα.

 Οι γάτες της Βασίλισσας Αντουανέτας μεταφέρθηκαν λαθραία στην Αμερική από έναν καπετάνιο, ονόματι Clough, ο οποίος ετοιμαζόταν να σώσει τη Βασίλισσα από τη γκιλοτίνα. Δυστυχώς, η βασίλισσα έχασε το κεφάλι της και οι γάτες κατέληξαν να μείνουν με τον καπετάνιο Clough στο Μέιν.

 Επιπλέον, υπάρχει και η ιστορία ενός καπετάνιου, ονόματι Coon, ο οποίος μετέφερε μακρύτριχες γάτες στις εξορμήσεις του στη βορειοανατολική ακτή της Αμερικής γύρω στο 1700. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, εκείνες οι μακρύτριχες γάτες αναμείχθηκαν με άλλες ιθαγενείς γάτες.

 Ομολογουμένως, αυτή η τελευταία ιστορία έχει κάποια ψήγματα αλήθειας. Οι ναυτικοί που χρησιμοποιούσαν γάτες για τον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών στα ιστιοφόρα τους πιθανώς μετέφεραν μερικές μακρύτριχες γάτες στο Νέο Κόσμο. 

 Κάποιες από τις γάτες βγήκαν στη στεριά, όταν έφτασαν στη βορειοανατολική ακτή και εγκαταστάθηκαν στα αγροκτήματα και τα αμπάρια των πρώτων αποίκων.

 Δεδομένου του σκληρού κλίματος του Μέιν, αυτά τα πρώτα χρόνια πρέπει να ήταν δύσκολα για τις γάτες. Μόνο οι ισχυρότερες και πιο προσαρμοστικές επέζησαν.

 Μέσω της φυσικής επιλογής, η Maine Coon εξελίχθηκε σε μια μεγάλη, τραχιά γάτα, με ένα πυκνό, αδιάβροχο τρίχωμα και μια ανθεκτική κράση.

 Ανεξάρτητα από το πού προήλθε, η Maine Coon ήταν μια από τις πρώτες ράτσες γάτας που αγαπήθηκαν πολύ ως κατοικίδια ζώα στο τέλος του δεκάτου εννάτου αιώνα.

 Ωστόσο, στις αρχές του 1900, καθώς νέες και πιο εξωτικές ράτσες εισήχθησαν στην Αμερική, η Maine Coon Cat παραγκωνίστηκε. Μάλιστα, μέχρι το 1950, η φυλή είχε συρρικνωθεί σημαντικά και κηρήχθηκε είδος προς εξαφάνιση.

 Ευτυχώς, η ανακοίνωση της εξαφάνισης της ράτσας ήταν υπερβολική, με αποτέλεσμα οι μαλλιαρές μας φιλενάδες να έχουν ανακτήσει την παλιά τους δόξα και να κατατάσσονται δεύτερες σε δημοτικότητα μετά τις γάτες Περσίας.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

  Ανάγκες περιποίησης

 

 Ανάγκη προσοχής

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

 

 Δραστηριότητα

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

  

 Φωνητικότητα

  

 Τρυφερότητα απέναντι στο αφεντικό της

 Ευφυΐα

 Αντοχή/Ανθεκτικότητα

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας γάτας Μέιν Κουν

 ΣΩΜΑ

 Μυώδες και ευρύστερνο. Μέγεθος μεσαίο προς μεγάλο. Το σώμα είναι μακρύ, με όλα τα μέρη του να βρίσκονται σε αναλογία, δημιουργώντας μια καλά ισορροπημένη ορθογώνια εμφάνιση.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα γατάκι της ράτσας φτάνει σε πλήρη ωριμότητα αρκετά αργότερα από το συνηθισμένο και ως ενήλικο ζυγίζει από οχτώ έως δέκα κιλά. Μια θηλυκή ζυγίζει τρεισήμισι με πεντέμισι κιλά.

 ΚΕΦΑΛΙ

 Μέτριο σε πλάτος, ελαφρώς μεγαλύτερο σε μήκος, με ψηλά ζυγωματικά στο πρόσωπο και τετράγωνο ρύγχος. Το μήκος και το πλάτος του ρύγχους είναι ανάλογα με το υπόλοιπο κεφάλι, συμβάλλοντας σε μια ευχάριστη και ισορροπημένη εμφάνιση.

 Το πηγούνι πρέπει να είναι δυνατό, σφιχτό και σε ευθυγράμμιση με το άνω χείλος και τη μύτη. Το κεφάλι πρέπει να παρουσιάζει μια ελαφρά κοιλότητα όταν κοιτάμε τη γάτα από το πλάι.

 ΑΥΤΙΑ

 Μεγάλα, φουντωτά και φαρδιά στη βάση τους. Σταδιακά λεπταίνουν και γίνονται μυτερά.

 ΜΑΤΙΑ

 Μεγάλα, εκφραστικά και οβάλ. Ελαφρώς λοξά, με κλίση προς την εξωτερική βάση του αυτιού. Το χρώμα των ματιών μπορεί να βρίσκεται σε αποχρώσεις του πράσινου, του χρυσού, του πράσινου-χρυσού ή του χάλκινου. Τα μπλε ή τα ετερόχρωμα μάτια επιτρέπονται επίσης σε λευκές ή δίχρωμες γάτες.

 ΠΟΔΙΑ & ΠΑΤΟΥΣΕΣ

 Τα πόδια είναι φαρδιά, μεσαίου μήκους και ανάλογα με το σώμα. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια. Τα πίσω πόδια είναι ίσια όταν τα βλέπει κανείς από πίσω. Οι πατούσες είναι μεγάλες, στρογγυλές και καλύπτονται από φουντωτό τρίχωμα. Έχουν πέντε δάχτυλα μπροστά και τέσσερα πίσω.

 ΟΥΡΑ

 Μακριά, φαρδιά στη βάση και κωνική, με φουντωτό τρίχωμα.

 ΤΡΙΧΩΜΑ

 Βαρύ και πυκνό, πιο κοντό στους ώμους και μακρύτερο στο στομάχι και τους γλουτούς. Χαρακτηριστική είναι η φουντωτή τραχηλιά στο λαιμό της γάτας. Η υφή του τριχώματος είναι μεταξένια και απαλή.

 ΧΡΩΜΑ

 Οποιοδήποτε χρώμα ή μοτίβο είναι αποδεκτό, με εξαίρεση εκείνα που παρουσιάζουν υβριδισμό, δηλαδή το σοκολατί, το λιλά, το μοτίβο της γάτας Ιμαλαΐων, της Αβησσυνίας ή όλα αυτά τα χρώματα σε συνδυασμό με το άσπρο.

 Τι να πρωτοπεί κανείς για τη γάτα Μέιν Κουν; Από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πρόκειται για μια εκτυφλωτική, δυναμική και σκληροτράχηλη γάτα, που μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε οποιαδήποτε συνθήκη και περιβάλλον.

 Βέβαια, δεν προκαλούν μόνο τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά θαυμασμό, αλλά και ο χαρακτήρας της, καθώς είναι πανέξυπνη, προστατευτική με την οικογένειά της και ικανή να καταφέρει τα πάντα.

 Αναζητήστε γατάκια της ράτσας για υιοθεσία σε κάποιο εκτροφείο ή εισαγωγέα και σας εγγυώμαστε ότι θα κατενθουσιαστείτε μαζί τους.

 Από εκεί και έπειτα, ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι συμβίωσης, εκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης με αυτήν τη ξεχωριστή ψιψίνα, που συνοδεύεται τόσο από δεσμεύσεις, όσο και από αξέχαστες εμπειρίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *