Εάν η γάτα σας άρχισε να τρέμει ξαφνικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να διακρίνετε επιπλέον συμπτώματα και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Μπορεί επίσης να κρινει ότι η μικρή χρειάζεται επειγόντως να διακομισθεί σε κάποιο κτηνιατρικό κέντρο.
Η γάτα σας μπορεί να τρέμει σε όλο το σώμα ή σε συγκεκριμένα μέρη, όπως τα αφτιά, το κεφάλι, τα πόδια ή την ουρά της. Το τρέμουλο μπορεί επίσης να περιγραφεί ως σπασμοί, επιληπτικές κρίσεις ή ως οποιαδήποτε μη φυσιολογική κίνηση που φαίνεται ακούσια.
Εάν υπάρχει δυνατότητα, τραβήξτε ένα βίντεο με τη συμπεριφορά της, καθώς είναι πιο εύκολο για τον κτηνίατρο να δει τις κινήσεις της και να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται από το να το εξηγήσετε.
Από τι προκαλείται το τρέμουλο της γάτας;
Ενδεχομένως είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι προκαλεί στη γάτα σας τρέμουλο χωρίς να την έχει εξετάσει ο κτηνίατρος, εκτός κι αν εμφανίζει και άλλα συμπτώματα. Ο γιατρός θα εντοπίσει την πιθανή αιτία και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία που χρειάζεται.
Εκτός από την εξέταση της γάτας σας, ο κτηνίατρος μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής της, για να περιορίσει πιθανές αιτίες, όπως:
- Τα επίπεδα δραστηριότητας
- Τη πρόσβαση που έχει σε εξωτερικούς χώρους
- Τις συνήθειες του κυνηγιού της
Η ηλικία της γάτας σας μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένδειξη για να βρεθεί η αιτία για το τρέμουλο που την ταλαιπωρεί. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι όμως για τους οποίους μπορεί να τρέμει είναι:
- Χαμηλή θερμοκρασία σώματος
- Υψηλή θερμοκρασία σώματος
- Ανησυχία/ Άγχος
- Πόνος
- Ασθένεια
Χαμηλή θερμοκρασία σώματος
Αν η γάτα σας μείνει πολλή ώρα έξω στο κρύο ή την υγρασία, η θερμοκρασία του σώματός της μπορεί να πέσει. Εάν πέσει πολύ χαμηλά, τότε η γάτα σας πάσχει από υποθερμία.
Τα γατάκια ή οι πολύ αδύνατες γάτες κινδυνεύουν ιδιαίτερα να παρουσιάσουν υποθερμία σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Άλλα συμπτώματα της υποθερμίας είναι ο λήθαργος, οι αργές αντιδράσεις ή η απώλεια συνείδησης.
Άλλες αιτίες της υποθερμίας μπορεί να είναι το σοκ, η απώλεια αίματος, οι τοξίνες, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η αδιαθεσία και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας για αρκετές ημέρες.
Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει κρυώσει πολύ, ζεστάνετέ τη σιγά σιγά και στεγνώστε τη γούνα της αν είναι βρεγμένη. Σε περίπτωση που εξακολουθεί να είναι αδιάθετη, καλέστε τον κτηνίατρό σας.
Υψηλή θερμοκρασία σώματος
Η υψηλή θερμοκρασία του σώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει στη γάτα τρέμουλο. Η πιο κοινή αιτία είναι ο πυρετός. Οι εμπύρετες γάτες συνήθως είναι και ληθαργικές.
Για να καταλάβετε αν η θερμοκρασία της είναι πιο υψηλή από το φυσιολογικό, αγγίξτε τις άκρες των αφτιών της. Εάν έχει πυρετό, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να την εξετάσει, ειδικά εάν δεν τρώει.
Οι γάτες μπορούν επίσης να υποστούν θερμοπληξία, η οποία προκαλεί υψηλή θερμοκρασία σώματος, μια ασθένεια που ονομάζεται υπερθερμία. Η υπερθερμία είναι πιο ακραία και επικίνδυνη από την ανεβασμένη θεροκρασία που προκαλείται από τον πυρετό.
Η θερμοπληξία παρατηρείται συχνότερα στους σκύλους παρά στις γάτες, πιθανώς επειδή οι περισσότερες γάτες μένουν μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να συμβεί και στο δικό σας γατάκι, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κάνει πολλή ζέστη.
Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι το λαχάνιασμα, ο επαναλαμβανόμενος βηματισμός, η σιελόρροια, η γρήγορη αναπνοή, το τρέμουλο και η απώλεια συνείδησης. Εάν πιστεύετε ότι η μικρούλα έχει υποστεί θερμοπληξία, θα χρειαστεί να καλέσετε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Η τοποθέτηση κρύων, υγρών πετσετών πάνω ή κάτω από τη γάτα σας μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός της ή να την κάνει να αισθάνεται πιο άνετα μέχρι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.
Άγχος ή πόνος
Οι γάτες που τρέμουν επειδή είναι φοβισμένες ή νευρικές μπορεί να μοιάζουν με αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση πόνου. Αν δεν παρουσιάζουν εμφανή σημάδια πόνου, όπως κάποια ανοιχτή πληγή ή χωλότητα (κούτσεμα), μπορεί να δυκολευτείτε να προσδιορίσετε που οφείλεται το τρέμουλο.
Το άγχος ή ο πόνος μπορεί να αναγκάσουν τη γάτα σας να τρέμει ακούσια σε όλο της το σώμα. Συνήθως, τρέμει για λίγο, σταματάει και μετά τρέμει ξανά. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει και άλλα συμπτώματα, όπως μειωμένη όρεξη για φαγητό και παιχνίδι, υπερβολική ή ελάχιστη περιποίηση.
Μια αγχώδης γάτα ή μια γάτα που πονάει συνήθως κρύβεται και μπορεί να αντιδράσει περίεργα αν την πλησιάσετε, όπως να φτύσει ή να μουγκρίσει. Οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια υποδηλώνει ότι πρέπει να ζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.
Εάν η ψιψίνα σας πονάει, ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα την ανακουφίσουν. Εάν το άγχος προκαλεί τρέμουλο, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι, για να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο και ευχάριστο περιβάλλον για εκείνη.
Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
Στις υγιείς γάτες ο οργανισμός τους ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι γάτες γάτες με διαβήτη ή τα μικρά γατάκια, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπογλυκαιμία. Μια γάτα που δεν τρώει για αρκετό διάστημα ή κάνει εμετό μπορεί επίσης να υποφέρει από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ένα από τα σημάδια της υπογλυκαιμίας στη γάτα σας είναι οι συσπάσεις ή το τρέμουλο. Μπορεί επίσης να είναι ληθαργική, ανήσυχη ή αδύναμη και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και να αποβεί μοιραία.
Εάν πιστεύετε ότι έχει πέσει το ζάχαρο της φίλης σας, μπορείτε να της προσφέρετε μια μικρή ποσότητα τροφής ή ένα διάλυμα γλυκόζης. Θα πρέπει πάντα να καλείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να δώσει τη σωστή θεραπεία.
Σε περίπτωση που έχει επιληπτικές κρίσεις ή είναι αναίσθητη, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς πρόκειται για μια επείγουσα και επικίνδυνη κατάσταση.
Ασθένεια
Η γάτα σας μπορεί να τρέμει επειδή πάσχει από μια ασθένεια που την κάνει να αισθάνεται αδιάθετη. Μερικές από τις ασθένειες που προκαλούν στη γάτα τρέμουλο είναι:
- Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
- Λοιμώξεις
- Τοξίνες
- Όγκοι
- Δερματικά προβλήματα
- Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
Λοιμώξεις
Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν στη γάτα τρέμουλο. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν έχει πυρετό, πόνο ή ναυτία. Κάποιες γάτες μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος, κάτι που θα μπορούσε να τις κάνει να τρέμουν.
Μερικές φορές το κατοικίδιό σας κουνάει μόνο την περιοχή όπου υπάρχει μόλυνση λόγω πόνου ή δυσφορίας. Τα πιο συνηθισμένα σημεία που μπορούν να εμφανίσουν λοίμωξη είναι τα αφτιά, τα πόδια, το στόμα, τα μάτια και η μύτη. Οι γάτες με γρίπη συνήθως κουνάνε το κεφάλι τους έντονα, σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν τη βλέννα από τη μύτη τους.
Μπορεί να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα, όπως έντονη μυρωδιά στη μολυσμένη περιοχή, μειωμένη όρεξη ή λήθαργο.
Εάν η γάτα σας φαίνεται άρρωστη, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν κτηνίατρο, καθώς οι λοιμώξεις που δεν θεραπεύονται άμεσα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και μερικές φορές είναι θανατηφόρες.
Τοξίνες
Οι τοξίνες που προκαλούν στη γάτα τρέμουλο ή σπασμούς ονομάζονται νευροτοξίνες. Οι γάτες που βγαίνουν έξω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόσβασης σε τοξίνες, όπως παρασιτοκτόνα, μουχλιασμένα τρόφιμα, τρωκτικοκτόνα και μόλυβδο.
Υπάρχουν ωστόσο και κίνδυνοι για μια γάτα μέσα στο σπίτι. Το τρέμουλο είναι ένα κοινό σημάδι έκθεσης σε σοκολάτα, καφεΐνη ή αιθέρια έλαια.
Μια άλλη κοινή τοξική ουσία για τα γούνινα αιλουροειδή μας είναι η περμεθρίνη. Η εν λόγω ουσία εντοπίζεται μερικές φορές σε παρασκευάσματα ψύλλων που προορίζονται για σκύλους και οι γάτες μπορεί να τη καταναλώσουν κατά λάθος ή να εκτεθούν σε αυτή μέσω της στενής επαφής με σκύλους.
Ένα από τα κύρια σημάδια της τοξικότητας της περμεθρίνης στις γάτες είναι το τρέμουλο ή οι σπασμοί που συνοδεύονται από τρέκλισμα, αναπνευστικά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις και μερικές φορές θάνατο.
Τα σημάδια τοξικότητας εμφανίζονται συνήθως γρήγορα και μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει εκτεθεί σε τοξίνες, θα πρέπει να καλέσετε επειγόντως τον κτηνίατρό σας.
Γατοϊστορίες: Γιατί η γάτα μου με σκουντάει; Δες τι σου κρύβει!
Όγκοι
Οι ηλικιωμένες γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν όγκους που έχουν ως σύμπτωμα το τρέμουλο. Οι όγκοι που εμφανίζονται στα νεύρα ή τον εγκέφαλο μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Η γάτα σας μπορεί να παρουσιάσει σπασμωδικές κινήσεις, σπασμούς, αυξημένη ευαισθησία στο άγγιγμα ή το φως ή μπορεί να έχει επιληπτικές κρίσεις. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να διερευνηθεί.
Οι όγκοι του νευρικού συστήματος είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Πρώτον, ο κτηνίατρος θα πρέπει να ελέγξει τα χειρότερα συμπτώματα, όπως οι επιληπτικές κρίσεις. Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί μαγνητική εγκεφάλου, κάτι που μερικές φορές σημαίνει ότι πρέπει να την παραπέμψετε σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο ή κλινική για κατοικίδια ζώα.
Δερματικά προβλήματα
Το δέρμα της γούνινης φιλενάδας σας μπορεί να κάνει σπασμούς εάν πάσχει από κάποιο δερματικό πρόβλημα. Τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα είναι οι προσβολές από ψύλλους, οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις.
Οι ψύλλοι ερεθίζουν τη γάτα σας και συνήθως προκαλούν ακούσιους δερματικούς σπασμούς, έντονη φαγούρα και σημεία σε όλη την πλάτη που ξεφλουδίζουν. Όπως και με τους σκύλους, η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία είναι σωτήριες για την υγεία του χνουδωτού σας γατούλη.
Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
Ορισμένες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες μετά από τη λήψη φαρμάκων. Το τρέμουλο είναι μια πιθανή παρενέργεια σε γάτες που λαμβάνουν διεγερτικά όρεξης, θεραπεία σκουληκιών, παυσίπονα, αντισπασμωδικά φάρμακα, αντιβιοτικά ή αντιισταμινικά.
Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν το ζωάκι παρουσιάσει συμπτώματα παρενέργειας μετά τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.
Τι πρέπει να κάνω εάν η γάτα μου έχει επιληπτική κρίση;
- Αρχικά, καλέστε τον κτηνίατρό σας.
- Χαμηλώστε τα φώτα ή κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια.
- Ανοίξτε ένα παράθυρο για να μπαίνει αέρας, καθώς η θερμοκρασία της γάτας σας μπορεί να αυξηθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
- Αφαιρέστε αντικείμενα που θα μπορούσαν να τη βλάψουν ή τοποθετήστε μαλακά αντικείμενα γύρω της, για να αποτρέψετε τυχόν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της κρίσης.
- Μιλήστε της ήρεμα και ήσυχα για να την καθησυχάσετε.
- Μετά την κρίση, μετακινήστε την προσεκτικά τη τουαλέτα της. Προσέξτε να μην τραυματιστεί γιατί θα έχει αποπροσανατολιστεί.
Πώς πρέπει να δράσω αν η γάτα μου τρέμει;
Οι αιτίες του τρέμουλου στις γάτες είναι πολυάριθμες και κάποιες φορές δύσκολο να διαγνωστούν χωρίς περαιτέρω έρευνα. Παρ’ όλ’ αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις το τρέμουλο είναι θεραπεύσιμο και δεν πρέπει να περιμένετε να επιδεινωθούν τα συμπτώματα για να δράσετε.
Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η αιτία και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για την υγεία και την φροντίδα της γάτας. Τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες σας σχετικά με το γούνινο κατοικίδιό σας.
Το τρέμουλο ή οι στιγμιαίοι σπασμοί του σώματος της γάτας σας μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους, γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε την αιτία π0υ το προκαλεί, αν δεν συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα.
Όπως και να’χει, όμως, αν δείτε τη γάτας να τρέμει ξαφνικά και να μη σταματάει, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο, γιατί τα πράγματα μπορει να είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο νομίζετε.