Γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά; Όλη η εξήγηση!

 Δεν είναι μυστικό ότι οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά. Τι ελκυστικό, όμως, βρίσκουν εκεί μέσα και μπορεί να κάθονται με τις ώρες; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολύπλευροι, αλλά στην ουσία, τα κουτιά αποτελούν ένα ασφαλές και άνετο μέρος ξεκούρασης.

 Πώς βλέπουν οι γάτες τα κουτιά

 Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες. Όταν εμφανιστεί κάτι νέο στο περιβάλλον τους, θα το ερευνήσουν για να προσδιορίσουν αν είναι ασφαλές, αν είναι παιχνίδι ή αν είναι πιθανό φαγητό.

 Η κούτα είναι ένας κλειστός, περιορισμένος χώρος, όπου, λόγω της αρπακτικής φύσης της, η ψιψίνα σας μπορεί να δει ως το τέλειο μέρος για να κρυφτεί και να περιμένει για να στήσει ενέδρα στο θήραμά της.

 Βέβαια, εκτός από αρπακτικά, οι γάτες είναι λεία για πολλά άγρια ​​ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Ένα κλειστό κουτί, λοιπόν, παρέχει στη γατούλα μια ασφαλή κρυψώνα για να κρυφτεί όταν αγχώνεται ή κατά τη διάρκεια κάποιας αλλαγής στο περιβάλλον της, που της δημιουργεί έντονο στρες.

 Εδώ είναι, όμως, που αναρωτιόμαστε γιατί οι ψιψίνες φοβούνται τη τσάντα μεταφοράς τους εφόσον και αυτή είναι ένας κλειστός χώρος που μοιάζει πολύ με κουτί;

 Η απάντηση είναι απλή. Δεν είναι η ίδια η τσάντα το αντικείμενο του φόβου της, αλλά αυτό που συμβολίζει. Αν τη βάζετε εκεί μέσα κάθε φορά που πηγαίνετε στον κτηνίατρο, τότε την έχει συνδέσει με μια στρεσογόνο κατάσταση και γι’ αυτό τη μισεί τόσο πολύ.

 Αυτός είναι ο λόγος που, όταν βρίσκεστε στον κτηνίατρο, το μόνο που θέλει να κάνει η γάτα σας είναι να μπει ξαφνικά στη τσάντα μεταφοράς. Βλέπετε, όταν είναι ήδη στον γιατρό, ξέρει ότι σε λίγο θα επιστρέψει στο σπίτι. Εμ, δεν είναι πανπόνηρη;

 Ωστόσο, αν προσπαθήσετε να εκπαιδεύσετε το γατάκι από μικρό, χρησιμοποιώντας τη τσάντα ως ένα δεύτερο κρεβάτι (ή κουτί), θα τη βοηθήσετε να αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα με αυτό και να μην έχει επιθετική συμπεριφορά.

 Η υφή είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ

 Η υφή των πραγμάτων είναι πολλή σημαντική για τις γάτες. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που μερικές φορές είναι δύσκολο να αλλάξετε τη τροφή της, αν για παράδειγμα είχε συνηθίσει να τρώει μόνο κροκέτες ενός συγκεκριμένου σχήματος και γι’ αυτό υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία κονσερβοποιημένων γατοτροφών.

 Οι προτιμήσεις σε συγκεκριμένες υφές είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο η μικρή κατεργάρα φιλενάδα σας μπορεί να προτιμάει να ξύνει τον καναπέ σας, αντί για τον στύλο γρατσουνίσματος με σχοινί σιζάλ που της έχετε αγοράσει.

 Το ίδιο ισχύει και για τα κουτιά. Το χαρτόνι έχει μια υφή που οι περισσότερες γάτες βρίσκουν ενδιαφέρουσα και επιπλέον, είναι μονωτικό. Οι γάτες απολαμβάνουν τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως, τα χαρτόκουτα προσφέρουν στο κατοικίδιό σας ένα μέρος για να ζεσταίνετε.

 Πώς να παίξετε με τα κουτιά

 Εάν η γάτα σας θέλει να κοιμάται μέσα στη κούτα που είχατε τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την κρατήσετε ασφαλή και άνετη.

 Αρχικά, τοποθετήστε μαλακές κουβέρτες και μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια της. Μπορείτε, επίσης, να ψεκάσετε τις κουβέρτες με έναν ηρεμιστικό φερορμόνης για να αισθάνεται ακόμα πιο άνετα.

 Στις γάτες αρέσει να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους, επομένως αφήστε το κουτί σε μια περιοχή του σπιτιού, όπου συνήθως βρίσκεστε και εσείς, όπως το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο.

 Συμβουλές ασφαλείας

 Τι πρέπει να προσέξετε πριν αφήσετε το ψιψινάκι να παίξει με το χαρτόκουτο:

  • Αφαιρέστε τυχόν συρματάκια που μπορεί να υπάρχουν στο χαρτόνι. Αυτά μπορεί να τρυπήσουν τη γάτα σας και να ανοίξουν μια πληγή που είναι εύκολο να μολυνθεί.
  • Αφαιρέστε κομμάτια σπάγγου ή σχοινιού, γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.
  • Αφήστε το κουτί σε μια σταθερή επιφάνεια για να μην αναποδογυρίζει.
  • Εάν έχετε κουτιά έξω λόγω μετακόμισης, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει μπει κρυφά σε κάποιο από αυτά προτού το σφραγίσετε
  • Η εμμονή με τα κουτιά είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας οπότε μην την εμποδίζετε. Κάποια στιγμή θα παρατηρήσει το ακριβό παιχνίδι ή το κρεβάτι που της έχετε αγοράσει και θα ασχοληθεί εξίσου με αυτό.

 Τρελαίνεται και ο δικός σας γούνινος μπόγος να κρύβεται μέσα σε κουτιά και αγνοεί τα παιχνίδια που με τόσο κόπο του αγοράσατε;

 Ομολογουμένως, τα κουτιά είναι πολύ δελεαστικά για τις γάτες, καθώς εξυπηρετούν βασικά ένστικτα επιβίωσης. Ωστόσο, πριν της το δώσετε, ρίξτε καλού κακού μια ματιά μήπως υπάρχει μέσα κάτι που θα μπορούσε να τη τραυματίσει και απολαύστε το χαριτωμένο θέαμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *