Γιατί κρύβεται η γάτα μου; Οι λόγοι της εξαφάνισης!

 Οι γάτες λατρεύουν να κρύβονται μέσα σε διάφορα πράγματα, όπως χαρτόκουτα και σακούλες ή κάτω από το τραπέζι και τις καρέκλες. Πως εξηγείται, όμως, αυτή η συνήθειά τους και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ασφαλείς κρυψώνες μέσα στο σπίτι;

 Γιατί κρύβονται οι γάτες;

 Οι γάτες απολαμβάνουν να βρίσκονται μέσα σε κλειστούς χώρους, γιατί τους αρέσει να νιώθουν ασφάλεια. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας σας, οπότε την επόμενη φορά που θα τη δείτε να κρύβεται πίσω από το καλάθι με τα άπλυτα ή μέσα στη παπουτσοθήκη τις κρύες μέρες του χειμώνα, απλώς προσπαθεί να βρει λίγη ζεστούλα και ασφάλεια.

 Ανησυχία προκύπτει όταν μια γάτα αρχίζει να κρύβεται πιο συχνά από ότι συνήθιζε μέχρι τώρα. Ειδικά αν πρόκειται για μια κοινωνική γατούλα που ξαφνικά αρχίζει να κρύβεται πιο συχνά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι άρρωστη, στρεσαρισμένη, φοβισμένη κλπ.

 Ποιοι παράγοντες κάνουν τη γάτα μου να κρύβεται;

 Εάν η γάτα σας αρχίζει να κρύβεται πιο συχνά, βεβαιωθείτε ότι τρώει, πίνει και πηγαίνει κανονικά τουαλέτα. Υπάρχει περίπτωση να μην αισθάνεται καλά και κάποιος πόνος ή ενόχληση να επηρεάζει τις συνήθειές της.

 Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ασθένεια που να έχει ως σύμπτωμα το κρυφτό της γούνινης φιλενάδας σας, οπότε θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, θα μπορέσετε να εντοπίσετε την αιτία αυτής της συμπεριφοράς της.

 Εάν το κρυφτό της γάτας σας δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε μπορεί να οφείλεται σε χίλιους άλλους ανησυχητικούς λόγους. Οι γάτες επηρεάζονται πολύ από τις αλλαγές στο περιβάλλον και τη ρουτίνα τους, οπότε πέρα από τη σωματική, θα πρέπει να εξετάζετε και τη ψυχική τους υγεία.

 Καταστάσεις, όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, φιλοξενούμενοι, ο ερχομός ενός μωρού ή άλλων κατοικίδιων ζώων, ακόμα και η αναδιάταξη των επίπλων μπορεί να αγχώσουν το γατάκι σας. Σε αυτή τη περίπτωση, μην απορείτε γιατί κρύβεται η γάτα σας μέσα στη ντουλάπα ή είναι συνεχώς νευρική.

 Ειδικά αν έχετε πολλές γάτες μέσα στο σπίτι, οι καυγάδες και τα μαλλιοτραβήγματα είναι συχνό φαινόμενο. Κάποια στιγμή, όμως, όλες έχουν ανάγκη έναν χώρο να απομονωθούν και να αποφορτιστούν, οπότε το πλυντήριο είναι η καλύτερη κρυψώνα.

 Οι γάτες μπορεί επίσης να φοβούνται τους εξωτερικούς θορύβους, όπως οι καταιγίδες και τα πυροτεχνήματα, οπότε μη τρομάξετε κι εσείς αν δείτε τη κατεργάρα φιλενάδα σας να φεύγει σφεντόνα στο δωμάτιο για να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι.

 Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν μπορείτε να αφήσετε τη στρεσαρισμένη γατούλα να ζει μέσα στο άγχος, οπότε πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

 Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο γιατρός μπορεί να της χορηγήσει αγχολυτικά φάρμακα που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις, όπως οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, η κακοκαιρία, τα πυροτεχνήματα ή οι διακοπές το καλοκαίρι.

 Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς των ζώων, τα φάρμακα δεν είναι μόνιμη λύση. Αντίθετα, βοηθούν συμπληρωματικά στην ανακούφιση από το άγχος στρες.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να απομακρύνετε από τη καθημερινότητά της οτιδήποτε της δημιουργεί τρόμο και – γιατί όχι – να προμηθευτείτε έναν διαχυτή φερορμονών, που εσείς δεν μπορείτε να το μυρίσετε, αλλά κάνει θαύματα στη ψυχολογία της ψιψίνας.

 Αν μικρή αγχώνεται με τη πολυκοσμία στο σπίτι σας, ειδικά τις μέρες των εορτών, αφήστε την να τους γνωρίσει σιγά σιγά. Μια γάτα θα νιώσει πολύ πιο γρήγορα άνετα με κάποιον που σέβεται τον χώρο της και θα αγχωθεί πολύ λιγότερο αν δεν αναγκαστεί να αλληλεπιδράσει μαζί του χωρίς τη θέλησή της.

 Πώς να της παρέχετε ασφαλείς κρυψώνες

 Δεδομένου ότι αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά στα χαριτωμένα αιλουροειδή μας, αντί να εμποδίζετε το γατί από το να κρύβεται, καλύτερα να δημιουργήσετε ασφαλείς κρυψώνες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπαίνει μέσα στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο ή πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές, με κίνδυνο να τραυματιστεί.

 Στις περισσότερες γάτες αρέσει να βρίσκονται σε ψηλά σημεία μέσα στο σπίτι. Έτσι, θα μπορούσατε να βάλετε ένα κρεβατάκι σε κάποιο ψηλό ράφι και φυσικά, να της αγοράσετε ένα δεντρόσπιτο με διάφορα επίπεδα και κρυψώνες.

 Αντίθετα, οι ηλικιωμένες ψιψίνες δεν προτιμούν τα ψηλά μέρη που χρειάζονται σκαρφάλωμα, ειδικά αν αντιμετωπίζουν αρθριτικά προβλήματα. Σε αυτή τη περίπτωση, αδειάστε τα χαμηλότερα ράφια στη βιβλιοθήκη ή το έπιπλο της τηλεόρασης, για να μπορεί η χνουδωτή «γιαγιούλα» να απομονώνεται.

 Η φύση και τα ένστικτα της γάτας εξηγούν γιατί τους αρέσει να κρύβονται στα πιο απίθανα μέρη του σπιτιού. Βέβαια, όταν η ψιψίνα χώνεται σε επικίνδυνα μέρη ή κρύβεται συχνά, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρατηρήστε τις συνήθειες και τη γενικότερη συμπεριφορά της, γιατί το κατοικίδιό σας μπορεί να πονάει ή να είναι άρρωστο και να χρειάζεται φροντίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *