Τι τρώνε οι γάτες σύμφωνα με τους κτηνιάτρους;

 Μπορεί να μην υπάρχει μία και μοναδική ιδανική δίαιτα για γάτες, αλλά οι περισσότερες τετράποδες φίλες μας τα πηγαίνουν περίφημα με τρόφιμα που είναι υψηλά σε ενυδατικά στοιχεία και πρωτεΐνη, αλλά χαμηλά σε υδατάνθρακες.

 Εάν, λοιπόν, θέλετε να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή διατροφή στη δική σας μαλλιαρή γατούλα και σας ενδιαφέρει τι τρώνε οι γάτες, θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά.

 Η ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός

 Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε τροφή για τη γάτα σας είναι η ηλικία της.

  Το τι τρώνε οι γάτες εξαρτάται άμεσα από το ηλικιακό στάδιο που διανύουν. Διαφορετικά στάδια της ζωής μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά ενεργειακά επίπεδα και διατροφικές ανάγκες.

 Πάρτε για παράδειγμα τα νεαρά γατάκια. Είναι πολύ πιο δραστήρια από τα ηλικιωμένα, οπότε χρειάζονται πρόσθετα θρεπτικά συστατικά ή συστατικά σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα, για να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν σωστά.

 Μπορεί να δείτε γατοτροφή με την ετικέτα «για όλες τις ηλικίες», αλλά καλό είναι να την αφήσετε στο ράφι. Διαλέξτε κάποια που να ταιριάζει με την ηλικιακή βαθμίδα της δικής σας.

 Το πέρασμα του χρόνου

 Μιλώντας για αριθμούς, θα πρέπει να σκεφτείτε εξίσου τυχόν ευαισθησίες που μπορεί να εμφανίσει το κατοικίδιό σας με την πάροδο του χρόνου.

 Μια μητέρα φερ’ ειπείν που θηλάζει τα γατάκια της χρειάζεται μια δίαιτα υψηλή σε θερμίδες. Αν όμως έχει αλλεργίες, είναι απαραίτητο να μεταβεί σε μια υποαλλεργική τροφή ή σε μια ειδική δίαιτα εξάλειψης συστατικών.

 Το υγρό ξεπερνάει το στερεό

 Η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή μιας δεσποζόμενης ή μιας αδέσποτης γάτας, ενώ παράλληλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θεωρούνται πολύ πιο υγιεινά από τη ξηρά τροφή.

 Οι κονσέρβες ανταποκρίνονται καλύτερα στις διατροφικές ανάγκες της μέσης γάτας, αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας. Φροντίστε μονάχα να καθαρίζετε καλά τα μπολάκια μετά από κάθε αλλαγή φαγητού, για να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων και τη δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύεται από μέσα.

 Μην εξαπατάστε από τις ονομασίες

 Κάθε εταιρεία γατοτροφών θέλει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να προηγείται σε πωλήσεις. Λογικό κι επόμενο είναι, λοιπόν, το να επενδύουν εκατομμύρια σε στρατηγικές branding και μάρκετινγκ.

 Ένας πολύ καλός τρόπος για να πλασάρουν προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας είναι να τα συνδυάσουν με εντυπωσιακές λέξεις, όπως είναι οι «προγονικός» ή «άγριος».

 Μην εξαπατάστε, λοιπόν, από βαρύγδουπες λέξεις, γιατί πολλές φορές λειτουργούν παραπλανητικά για τους καταναλωτές.

 Ήρεμα με τους υδατάνθρακες

 Τι τρώνε οι γάτες; Σχεδόν τα πάντα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται άφθονη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης στο τραπέζι ή μάλλον στο μπολάκι τους. Οι γάτες είναι κατεξοχήν σαρκοφάγα ζώα, οπότε πρέπει να τρέφονται οπωσδήποτε με τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα κρέατος.

 Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε τελείως άλλες διατροφικές ομάδες, όπως είναι οι υδατάνθρακες. Σερβίρετε όμως με μέτρο και ποτέ σαν πρώτη και βασική ομάδα θρεπτικών ουσιών στη τροφή.

 Εντοπίστε τις σχετικές εγγυήσεις

 Αν δεν καταλαβαίνετε λέξη από τη λίστα με τα αναγραφόμενα συστατικά τροφίμων, μην σκάτε.

 Ελέγξτε απλώς αν η συσκευασία φέρει κάποια σχετική δήλωση από το Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Αυτή εγγυάται την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θέλετε να πετύχετε για τη ψιψίνα σας.

 Κάνει οι γάτες να τρώνε φαγητό που προορίζεται για τους ανθρώπους;

 Σε γενικές γραμμές, οι γάτες θα πρέπει να καταναλώνουν αποκλειστικά και μόνο φαγητό που κατασκευάζεται και προορίζεται για εκείνες.

 Μπορείτε όμως να τους δίνετε που και που μια μπουκίτσα από το σπιτικό φαγητό σας σα λιχουδιά. Προτιμήστε μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι χωρίς μπαχαρικά για να την ευχαριστήσετε και να τη ξετρελάνετε!

 Μακριά από το φαγητό του σκύλου

 Αν τυχαίνει να έχετε γάτα και σκύλο κάτω από την ίδια στέγη, τότε μάλλον έχετε ήδη αναρωτηθεί για το αν η μαλλιαρή φιλενάδα σας μπορεί να φάει σκυλοτροφή.

 Η απάντηση είναι πως όχι, δεν πρέπει. Δεν βλάπτει να κλέβει ένα 10% από το δικό του μπολάκι, αλλά το υπόλοιπο 90% θα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την ίδια.  

 Οι μικρές ποσότητες εγγυώνται την επιτυχία

 Μπορεί αυτές οι τεράστιες συσκευασίες που βρίσκετε στο εμπόριο να σας φαίνονται ελκυστικές και άκρως οικονομικές, αλλά προορίζονται για σπίτια με πάρα πολλά γατάκια.

 Αν έχετε μόνο μία γατούλα στο σπίτι, προσπαθήστε να αγοράζετε ποσότητες που μπορεί να καταναλώσει μέσα σε λιγότερο από 3-4 εβδομάδες, για να της εξασφαλίσετε τη καλύτερη δυνατή ποιότητα και να αποτρέψετε την αλλοίωση των συστατικών της.

 Το πού και πώς της δίνετε φαγητό μετράει

 Πέρα από τον τύπο φαγητού που της σερβίρετε, θα πρέπει να γνωρίζετε πόση ακριβώς ποσότητα μπορείτε να της δώσετε, αλλά και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε.

 Μία δημοφιλής επιλογή είναι η μέθοδος του ελεύθερου ταΐσματος. Οι κτηνίατροι όμως επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και, μάλιστα, με συγκεκριμένα γεύματα.

 Αυτός είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να μείνετε μακριά από τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Αφήστε που η παχυσαρκία φέρει καταστρεπτικές συνήθειες για την υγεία της γάτας σας.

 Οι λιχουδιές θα πρέπει να παραμένουν λιχουδιές!

 Οι λιχουδιές υπάρχουν σε αφθονία στο εμπόριο, αλλά όπως ακριβώς και οι ανθρώπινες, είναι υψηλές σε θερμίδες και χαμηλές σε διατροφική αξία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να παραμένουν λιχουδιές και να σερβίρονται με μέτρο.

 Η καλύτερη στιγμή για να δώσετε ένα απολαυστικό σνακ στο κατοικίδιό σας είναι όταν το εκπαιδεύετε ή όταν προσπαθείτε να επιβραβεύσετε μια καλή συμπεριφορά του. Το ίδιο ισχύει και για τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί.

 Αν όμως καταλήξει να τρώει περισσότερα από όσο πρέπει, τότε θα διαταραχθεί η διατροφική ισορροπία του οργανισμού του και θα αρχίσει να γίνεται πολύ επιλεκτικό, έως και απαιτητικό με το φαγητό που θέλει να καταναλώνει.

 Κάντε το φαγητό άκρως διασκεδαστικό

 Μην ξεχνάτε πως η γάτα σας παραμένει ένας κυνηγός κατά βάθος και, μάλιστα, από πάππου προς πάππου. Βοηθήστε την να εξασκήσει το ταλέντο του θηρευτή, παίρνοντάς της μερικά κυνηγετικά παιχνίδια φαγητού.

 Σε τελική ανάλυση, όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω το πόσο επιλεκτικές μπορούν να γίνουν οι γάτες με το τι τρώνε στη καθημερινότητά τους.

 Κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το εγχείρημά σας να της διαλέξετε την καλύτερη και πιο ισορροπημένη διατροφή.

 Με την σειρά μας, καταλαβαίνουμε πως δεν είστε ειδήμονες. Για αυτόν το λόγο και όταν τα βρίσκετε σκούρα θα πρέπει να απευθύνεστε σε αυτούς που ξέρουν καλά τι πρέπει να τρώνε οι γάτες, για να είναι απόλυτα υγιείς και ευτυχισμένες.

 Ρωτήστε μας για διατροφικά tips και συμβουλές, αν χρειάζεστε κάτι περισσότερο για τη διατροφή της ψιψίνας σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *