Η «λαλίστατη» ουρά της γάτας: 11 κρυφά μηνύματα!

 Η αλήθεια είναι πως οι γάτες θεωρούνται από τα πιο μυστήρια ζώα, μιας και η έκφραση στο πρόσωπό τους αποκαλύπτει παρά μόνο ελάχιστες πληροφορίες για τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

 Αν το πάρουμε έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι λιγάκι σαν την Μόνα Λίζα – εξίσου μυστηριώδη και ιδιότροπα, μα τόσο γοητευτικά.

 Παρ’ όλ’ αυτά, η ουρά της γάτας σας είναι κάτι τελείως διαφορετικό και έρχεται να καταρρίψει τον μύθο περί ιδιοτροπίας των γατιών.

 Κάθε κούνημα, κάθε απαλή ή μη δόνηση και, γενικότερα, οτιδήποτε κάνει με αυτή, σημαίνει κάτι διαφορετικό και αποκαλύπτει ένα σωρό λεπτομέρειες για την συμπεριφορά της γάτας και τα συναισθήματά της.

 Με την σειρά σας, και σαν σωστοί γατογονείς, είναι λογικό να θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα περίεργα κουνήματα της ουρίτσας της – και με το δίκιο σας!

 Οι γάτες επικοινωνούν διαφορετικά από τους σκύλους;

 Όπως ακριβώς οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες χρησιμοποιούν τις ουρίτσες τους για να επικοινωνήσουν. Ωστόσο, καμιά φορά είναι πιθανό να στέλνουν αμφίσημα μηνύματα και να σας αφήνουν με περισσότερες απορίες, παρά απαντήσεις.

 Κι αν πάλι νομίζετε πως είναι περίεργες και δεν ξέρουν τι τους γίνεται, κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς στην φύση τους να καλύπτουν τα συναισθήματά τους.

 Οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί μέσα από μια συγκεκριμένη κοινωνική ιεραρχία, πολύ διαφορετική από εκείνη των γατιών. Βλέπουν τα αφεντικά τους σαν αρχηγούς της αγέλης και για αυτό προσπαθούν πάντοτε να τα κρατούν ικανοποιημένα. Μάλιστα, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μιμούνται κινήσεις ή εκφράσεις σας!

 Οι γάτες, αντιθέτως, είναι «από άλλο ανέκδοτο». Μεγάλωσαν σαν ένα άκρως μοναχικό είδος και ποτέ τους δεν έζησαν μέσα σε αγέλη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη για επικοινωνία.

 Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν τα λένε καθόλου μεταξύ τους. Ίσα ίσα, που το κάνουν για τα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα πράγματα, δηλαδή για ό,τι αφορά στα «του οίκου» ή το ζευγάρωμά τους.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις, αποκαλύπτουν τα πραγματικά συναισθήματά τους και αυτό καμία φορά μπορεί να φανεί σαν ένδειξη αδυναμίας. Αυτό, λοιπόν, τους οδηγεί στο να βρουν έναν άλλον, πιο έμμεσο τρόπο επικοινωνίας, μέσω της ουράς τους.

 Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις κατοικίδιες γάτες. Διακρίνονται, άλλωστε, για την ουδέτερη έκφραση του προσώπου τους, τουλάχιστον συγκριτικά με τα πολύ πιο εκφραστικά σκυλιά.

 Εντούτοις, η γλώσσα του σώματος της γάτας είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει ένα σωρό επικοινωνιακές μεθόδους και τεχνικές, που καλούν και εσάς με την σειρά σας να τις εξερευνήσετε.

 Για να μπορέσετε να ερμηνεύσετε τα σημάδια, θα χρειαστεί να δώσετε βάση στην ουρά της φιλενάδας σας, αλλά και στη γενικότερη στάση του σώματός της, δίχως όμως να ξεχνάτε ποιες συνθήκες επικρατούν κάθε φορά.

 Σκεφτείτε την όλη διαδικασία σαν να ενώνετε τα κομμάτια ενός παζλ: πρέπει απλώς να βάλετε όλα τα κομμάτια μαζί και μάλιστα, στην σωστή σειρά, προκειμένου να έχετε την τελική εικόνα!

 Τι σημαίνει όταν η γάτα κουνάει την ωρά της;

 Όταν η γάτα σας προσπαθεί να μιλήσει με την ουρά της, ξεκινήστε να κρατάτε σημειώσεις. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τη γενικότερη στάση του σώματος, αλλά και οτιδήποτε συμβαίνει στο περιβάλλον γύρω της. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε τι ακριβώς προσπαθεί να σας πει.

 Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 11 βασικά πράγματα που μάλλον προσπαθεί να σας δώσει να καταλάβετε. Δώστε, λοιπόν, βάση στα εξής:

 1. Ουρά με φορά προς τα πάνω

 Η ουρίτσα μιας γάτας συνήθως είναι όρθια με φορά προς τα πάνω όταν περπατάει σε ένα γνώριμο περιβάλλον, όπου αισθάνεται την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.

 Εάν τύχει και πλησιάσει κάποια φιλενάδα της ή ένα άλλο κατοικίδιο με το οποίο τα πάει καλά, θα συνεχίσει να έχει την ουρά της προς τα πάνω, σαν ένδειξη εμπιστοσύνης και στοργής.

 2. Ουρά που κουνιέται

 Όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ πως οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους όταν νιώθουν χαρά και ικανοποίηση. Αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα και για τις γάτες. Για του λόγου το αληθές, μια γάτα που κουνάει την ουρά της θέλει να σας πει ακριβώς το αντίθετο.

 Πάρτε για παράδειγμα δύο γάτες που βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη, έχοντας τις πλάτες τους στραμμένες προς τα επάνω, τα κεφάλια κατεβασμένα και την ουρά να κουνιέται πέρα δώθε – πρόκειται να τσακωθούν!

 Ωστόσο, σε περίπτωση που δείτε τη γάτα σας να κουνάει διαρκώς την ουρά της χωρίς να υπάρχει εφμανής λόγος, καλέστε τον κτηνίατρό σας, γιατί ενδεχομένως να πονάει.

 3. Ουρά που τρέμει

 Το γατάκι σας είναι μάλλον ενθουσιασμένο, αν και μπορεί να μαρκάρει την περιοχή του ή να αισθάνεται λιγάκι νευρικό, αγχωμένο ή ανήσυχο.

 4. Ουρά που κοιτάει ευθεία μπροστά και είναι σκληρή σαν πέτρα

 Μία γάτα που είναι κουλουριασμένη και ετοιμάζεται να πηδήξει από κάπου, ανεβάζει την ουρά της προς τα επάνω και αν τη πιάσετε, θα είναι σκληρή σαν πέτρα. Μην ανησυχείτε, όμως, γιατί απλώς προσπαθεί να ισορροπήσει λίγο πριν λίγο το σάλτο της!

 5. Ουρά που κουνιέται πέρα δώθε

 Ένα απαλό κούνημα δεξιά κι αριστερά υποδηλώνει ενθουσιασμό ή υπερδιέγερση. Η γάτα σας μπορεί να χαίρεται με κάτι ή αρχίζει να εκνευρίζεται από τα πειράγματά σας και να θέλει το χώρο της. Μπορεί, επίσης, απλώς να έχει εστιάσει την προσοχή της σε κάτι που περνάει έξω από το παράθυρο.

 6. Ουρά χωμένη στα σκέλια

 Δεν είναι τυχαία η έκφραση «έβαλε την ουρά στα σκέλια» Μια τέτοια θέση της ουράς δεν είναι ποτέ καλή, είτε έχετε σκύλο είτε γάτα. Το κατοικίδιό σας είναι έντονα στρεσαρισμένο ή πονάει.

 7. Τυλιγμένη ουρά

 Περπατάτε αμέριμνοι μέσα στο σπίτι, όταν η γάτα σας ξαφνικά τυλίγει απαλά την ουρά της στο πόδι σας, σαν να σας αγκαλιάζει. Είναι πράγματι μια ένδειξη στοργής και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της.

 8. Ουρά με σηκωμένο τρίχωμα

 Εάν το τρίχωμα στην ουρά της είναι όρθιο και η πλάτη της κυρτή, σαν τις γάτες που βλέπετε στο Halloween, τότε ψαχτείτε. Κάτι έχει τρομοκρατήσει πραγματικά το κατοικίδιό σας!

 9. Ουρά που μοιάζει με αγγλικό ερωτηματικό

 Όταν η ουρά της σχηματίζει ένα ερωτηματικό, το γατάκι σας καλεί να παίξετε μαζί του ή δηλώνει απλώς πως είναι χαρούμενο και παιχνιδιάρικο. Αν το κάνει σε άλλη γάτα, την καλεί για παιχνίδι.

 10. Ουρά που χτυπάει ελαφρά το έδαφος

 Ένα απαλό χτύπημα της ουράς της στο έδαφος, ενώ η ίδια βρίσκεται σε χαλαρή στάση σώματος, σημαίνει πως κάτι ενοχλεί την χαλάρωσή της ή κάποια περίεργη σκέψη περνάει από το μυαλό της.

 11. Ουρά με φορά προς τα κάτω

 Εδώ ο χρυσός κανόνας είναι ένας και είναι ο εξής: όσο πιο χαμηλωμένη είναι η ουρά της γάτας σας, τόσο πιο προσεκτική ή ανασφαλής αισθάνεται η ίδια.

 Μόλις κάνατε το πρώτο βήμα για την κατανόηση εκείνης της «αβύσσου» που κρύβεται πίσω από το χαρακτηριστικό poker face της γάτας σας, οπότε συγχαρητήρια! Συνεχίστε να παρατηρείτε την συμπεριφορά της και να προσπαθείτε να την ερμηνεύσετε, ώστε να χτίσετε μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μαζί της – και δεν θα χάσετε.

 Υπάρχει κάποια άλλη συμπεριφορά εκ μέρους της γάτας σας που σας ανησυχεί; Μιλήστε μας για αυτή στα σχόλια από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *