Η γάτα μου θέλει να βγει έξω: Να την αφήσω ή όχι;

 Για πολλές γάτες, ο έξω κόσμος μοιάζει με ένα ατελείωτο, καταπληκτικό μέρος που πρέπει να εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή. Με πουλιά, καθαρό αέρα και πολλά άλλα πράγματα που παρατηρούν πίσω από το παράθυρο, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές κατοικίδιες ψιψίνες θέλουν να ξεπορτίσουν!

 Ωστόσο, εάν η γάτα σας θέλει να βγει έξω κρυφά και φαίνεται πιο χαρούμενη όταν καταφέρνει να φτάσει ως την πόρτα, το να την αναγκάσετε να μείνει μέσα μπορεί να φαίνεται σκληρό. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν.

 Τα πλεονεκτήματα των γατιών που βγαίνουν έξω

 Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να επιτρέπετε στη γάτα σας να βγει έξω είναι ότι έχει περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα. Οι αδέσποτες γατούλες τείνουν να περνούν τις μέρες τους περιπλανώμενες, εξερευνώντας το χώρο γύρω τους, τρέχοντας και σκαρφαλώνοντας. Αν, λοιπόν, τη βγάζετε έξω έχει λιγότερες πιθανότητες να γίνει υπέρβαρη.

 Επιπλέον, μια γάτα που μπορεί να βγει έξω είναι ελεύθερη να εμπλακεί σε ενστικτώδεις συμπεριφορές – όπως το ξύσιμο – χωρίς να καταστρέψει το σπίτι ή τα υπάρχοντά σας. Συγχρόνως, έχει την ελευθερία να απολαύσει τη φυσική της περιέργεια και να βιώσει νέες μυρωδιές, αξιοθέατα, γεύσεις και υφές.

 Τα μειονεκτήματα που έχει η περιπλάνηση σε εξωτερικό χώρο

 Ενώ το να επιτρέπετε στη γάτα σας να βγει έξω προσφέρει μερικά προνόμια, υπάρχουν επίσης αρκετά μειονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια ζωής μιας αδέσποτης γάτας είναι περίπου 5 χρόνια, σε σύγκριση με τις κατοικίδιες, οι οποίες μπορούν να ζήσουν από 18 έως 20 χρόνια.

 Επιπροσθέτως, οι γάτες που ζουν έξω είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, της λοιμώδους νόσου των αιλουροειδών, του ιού της ανοσοανεπάρκειας (FIV), της λύσσας και σοβαρών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

 Την ίδια στιγμή, είναι πιο πιθανό να κολλήσουν παράσιτα, όπως ψύλλους, τσιμπούρια, εντερικά σκουλήκια και ακάρεα αφτιών.

 Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αδέσποτες γάτες

 Μερικοί από αυτούς τους εξωτερικούς κινδύνους που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε αν η γάτα θέλει να βγει έξω, είναι οι εξής:

  • Η ψιψίνα μπορεί να χτυπηθεί κατά λάθος από αυτοκίνητο.
  • Μπορεί να πέσει θύμα κακοποίησης.
  • Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να υπάρχουν φυσικοί θηρευτές που θα επιτεθούν στη γάτα σας.
  • Ο κροταλίας και άλλα φίδια αποτελούν επίσης απειλή για τη γάτα σας.
  • Εάν δεν είναι στειρωμένη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • Οι περισσότερες αδέσποτες γάτες δεν είναι στειρωμένες και αν έρθουν σε επαφή με τη δική σας μέσω τσακωμού ή σεξουαλικής επαφής, η φιλενάδα σας μπορεί να κολλήσει κάποιον ιό.
  • Οι αδέσποτες γάτες προκαλούν δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς υπολογίζεται ότι σκοτώνουν δισεκατομμύρια πτηνά και μικρά θηλαστικά κάθε χρόνο. Αν και είναι πολύτιμα κατοικίδια, είναι επίσης ένα μη ιθαγενές χωροκατακτητικό είδος και η επίδρασή τους στους πληθυσμούς πουλιών και μικρών θηλαστικών είναι καταστροφική σε πολλές περιοχές του κόσμου.

  Τα πλεονεκτήματα μιας κατοικίδιας γάτας

 Το να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως εξαφανίσει τον πληθυσμό των πτηνών στη γειτονιά σας. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ότι θα πληγωθεί – κατά λάθος ή σκόπιμα – από άλλο ζώο ή άνθρωπο. Οι κατοικίδιες ψιψίνες έχουν, επίσης, πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από επικίνδυνα παράσιτα και ασθένειες.

 Ταυτόχρονα, τα γατάκια που ζουν μέσα στο σπίτι είναι πιο υγιή. Ενώ δεν μπορείτε ποτέ να αποτρέψετε στο έπακρο τη πιθανότητα του αιλουροειδούς σας να βγει έξω και να τραυματιστεί (εξ ου και η ανάγκη για μικροτσίπ), τα κατοικίδια ζώα έχουν λιγότερες πιθανότητες να χαθούν ή να κλαπούν.

 Επίσης, δε χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και, ουσιαστικά, δεν υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε τοξίνες και δηλητηριώδεις ουσίες.

 Τα μειονεκτήματα μιας κατοικίδιας γάτας

 Η αλήθεια είναι ότι δεν βοηθάτε τη ψυχική υγεία της γάτας σας με το να τη κρατάτε μονίμως μέσα. Δεδομένου ότι στις ψιψίνες αρέσει να περιπλανώνται και να εξερευνούν το περιβάλλον τους, μια μονότονη καθημερινότητα οδηγεί σε πλήξη.

 Ορισμένα κατοικίδια βιώνουν επίσης κατάθλιψη και άγχος αποχωρισμού. Για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να λάβετε μέτρα για να καλύψετε τις ανάγκες της γάτας σας.

Λάβετε υπόψη τα ένστικτά της και παρέχετέ της αντικείμενα, όπως στύλους ξυσίματος, ονυχοδρόμιο γάτας, παιχνίδια που προσομοιώνουν το θήραμα, μέρη για σκαρφάλωμα και κρύψιμο και φυσικά, λαχταριστές λιχουδιές για να την ανταμείψετε μετά από μια περιπετειώδη μέρα.

 Η παχυσαρκία είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλές γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι. Χωρίς την ικανότητα να τρέξει, να σκαρφαλώσει και να εξερευνήσει, το γατάκι σας είναι πιθανό να ξοδεύει πολύ χρόνο χαλαρώνοντας και τρώγοντας.

 Το υπερβολικό βάρος μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία της. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη ηπατική νόσο, διαβήτη, στρες, πόνο στις αρθρώσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

 Εάν σκοπεύετε, λοιπόν, να τη κρατήσετε μέσα, πρέπει να παρακολουθείτε στενά τη διατροφή της και να παίζετε συχνά μαζί της, για να διασφαλίζετε ότι ασκείται αρκετά και διατηρεί ένα υγιές βάρος.

 Οι ασθένειες του ουροποιητικού, όπως η κυστίτιδα και η απόφραξη της ουρήθρας, είναι, επίσης, πιο συχνές σε κατοικίδιες γάτες, ειδικά σε αρσενικές. Επιπλέον, όταν οι γάτες αγχώνονται λόγω έλλειψης πνευματικής ή σωματικής διέγερσης, η ουροδόχος κύστη τους μπορεί να παρουσιάσει κάποια φλεγμονή, οδηγώντας σε προβλήματα στην ούρηση.

 Ακόμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη προσωπική της υγιεινή. Οι «μαλλιαρές» μας φιλενάδες απαιτούν μια καθαρή τουαλέτα, επομένως, είναι σημαντικό να τις παρέχετε τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας για να μυρίζει η άμμος τους και να μη κολλήσουν κάποιο βακτήριο. 

 Εμπλουτίζοντας τη καθημερινότητά του κατοικιδίου σας μέσα στο σπίτι

 Ενώ οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι είναι πιο επιρρεπείς στην πλήξη και την παχυσαρκία, αυτά τα μειονεκτήματα είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τους κινδύνους του έξω κόσμου.

 Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλουτίσετε τη καθημερινότητα του μπόγου σας και να τον σηκώσετε από τον καναπέ που κοντεύει να κάνει γούβα από τις ξάπλες του. (χιχιχι)!

 Το να φέρετε στη φιλενάδα σας μια παρέα – αν έχετε τη δυνατότητα – είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να την κρατήσετε μακριά την πλήξη, την κατάθλιψη και το άγχος αποχωρισμού. Πολλές γάτες απολαμβάνουν τη συντροφιά μιας άλλης γάτας, ενώ κάποιες γουστάρουν ακόμα και τους σκύλους.

 Το παιχνίδι, η αγκαλιά και η αμοιβαία περιποίηση με ένα άλλο κατοικίδιο θα σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τις ανάγκες της για συντροφιά και άσκηση όταν είστε απασχολημένοι ή λείπετε από το σπίτι.

 Υπάρχουν, επίσης, διαδραστικά παιχνίδια για γάτες που βοηθούν στη διανοητική και σωματική διέγερση του ζωντανού. Οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν την απόκτηση ενός νέου παιχνιδιού και αυτά που μοιάζουν με θηράματα, όπως καλάμια ψαρέματος και δείκτες λέιζερ, τείνουν να κάνουν ακόμα και τις πιο ακούνητες «πατάτες του καναπέ» να τρέχουν.

 Μπορείτε, ακόμα, να δημιουργήσετε ένα θελκτικό εσωτερικό περιβάλλον για τη γάτα σας, εγκαθιστώντας κούνιες ή αιώρες για γάτες (ειδικά κοντά σε παράθυρα!) και παρέχοντας πολλά μέρη για αναρρίχηση και διάφορες κρυψώνες.

 Ο εμπειρικός κανόνας για τον αριθμό των αμμοδόχων που χρειάζεστε είναι ο συνολικός αριθμός των γατιών συν 1, οπότε αν έχετε δύο ψιψίνες, ο κτηνίατρός σας θα σας προτείνει τρεις τουαλέτες γάτας.

 Οι περισσότερες γάτες προτιμούν άμμο χωρίς άρωμα και τουαλέτα αρκετά μεγάλη, ώστε να χωράνε μέσα και να περιστρέφονται άνετα. Φροντίστε μόνο να μαζεύετε τις ακαθαρσίες της καθημερινά, να πλένετε τη τουαλέτα της τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και να αντικαθιστάτε την άμμο της με φρέσκια.

 Ιδανικά, μη τοποθετήσετε τη τουαλέτα της κοντά σε θορυβώδεις συσκευές ή σε σκοτεινά μέρη, όπως το γκαράζ, γιατί δεν θα τη παρακινήσετε να τη χρησιμοποιεί. Μάλιστα, αν είναι ηλικιωμένη μπορεί να χρειαστεί μια αμμοδόχο σε κάθε γωνιά του σπιτιού σας για ευκολότερη πρόσβαση.

 Εάν η γάτα σας θέλει να βγει έξω και φαίνεται πιο χαρούμενη, ίσως δυσκολευτείτε να της το απαγορεύσετε εντελώς, Φυσικά, το να τη κρατάτε μέσα στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μένει ασφαλής ασφαλή και υγιής.

 Ωστόσο, αν επιμένει να βγαίνει στην αυλή, θα πρέπει να τη παρακολουθείτε στενά ή να τη βγάζετε βόλτα με λουρί, που της επιτρέπει να εξερευνάει το περιβάλλον με ασφάλεια και να μένει δραστήρια.

 Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου, η απόφαση του εάν θα επιτρέψετε στη γάτα σας να βγαίνει έξω είναι δική σας. Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων και των δύο επιλογών θα σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή απόφαση για εσάς και τη ψιψίνα. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, στείλτε μας μήνυμα και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *