Πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα & γιατί κινδυνεύει άμεσα;

 Όταν σκέφτεστε την γάτα σας να ουρεί, μάλλον σας έρχεται στο νου μια τουαλέτα με άμμο για γάτες, ο μετέπειτα καθαρισμός της, ενδεχομένως, ακόμα και η απομάκρυνση των λεκέδων που έσταξαν στο πάτωμα.

  Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα, μιας και τα ούρα της γάτας είναι σε θέση να σας παρέχουν ένα σωρό πληροφορίες για την γενικότερη κατάσταση της υγείας της.

 Για να καταλάβετε λιγάκι καλύτερα τι ακριβώς παίζει μαζί τους, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

 Πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα;

 Κάθε γάτα είναι μοναδική και έχει τις δικές της συνήθειες, ακόμα και στην τουαλέτα. Κατά μέσο όρο όμως, όλες τους ουρούν 3-4 φορές την ημέρα, ανάλογα με τον μεταβολισμό και την ευρύτερη κατάσταση της υγείας τους.

 Εάν θέλετε να μάθετε τι είναι φυσιολογικό για τη δική σας ψιψίνα, θα πρέπει να προσέξετε πόσες φορές την ημέρα ουρεί και, μάλιστα, για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων.

 Κρατήστε κατά νου πως θα υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες θα αφήνει τα ούρα της λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Η συχνότητα των ούρων εξαρτάται από παράγοντες, όπως είναι:

 Η κατανάλωση νερού

 Σε γενικές γραμμές, γατούλες που πίνουν πολύ νερό είναι λογικό να ουρούν περισσότερο.

 Είναι σημαντικό να κρατάτε ενυδατωμένη τη γατούλα σας. Μη φοβηθείτε να γίνετε δημιουργικοί και να της πάρετε ένα άκρως λειτουργικό και καλαίσθητο συντριβάνι νερού για γάτες, το οποίο όχι μόνο θα ικανοποιεί τη δίψα της, αλλά και την περιέργειά της.

 Το φαγητό

 Υγρά παίρνει όμως και το από το φαγητό της. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να της προσφέρετε τόσο ξηρά τροφή, όσο και κονσέρβες για γάτες.

 Η ηλικία

 Το πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα εξαρτάται και από τον μεταβολισμό της. Αν είναι νεαρή σε ηλικία, λογικά θα έχει έναν καλύτερο μεταβολισμό και θα αφήνει τα ούρα της πιο συχνά, τουλάχιστον συγκριτικά με μια υπερήλικη γάτα.

 Ιατρικά ζητήματα

  Αν η γάτα δεν μπορεί να ουρήσει, ενδεχομένως πάσχει από ορισμένα προβλήματα υγείας, είτε οξεία είτε χρόνια.

 Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε απότομη ή ξαφνική αλλαγή στις συνήθειές της.

 Φαρμακευτική αγωγή

 Αν η γάτα σας είναι άρρωστη και ακολουθεί κάποια αγωγή, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η συχνότητα των ούρων της. Ενημερωθείτε για τις παρενέργειες των φαρμάκων από τον κτηνίατρό σας, για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

 Άγχος

 Κι όμως, το άγχος μπορεί να επηρεάσει εξίσου τις συνήθειες της γατούλας σας. Εάν για παράδειγμα έχετε το δοχείο με την άμμο της στο πιο πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού, μπορεί να περιμένει καρτερικά μέχρι το μέρος να αδειάσει από τη φασαρία και τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ουρεί λιγότερο.

 Επιπλέον, καλό είναι να ξέρετε ότι μία γάτα ουρεί περισσότερες φορές όταν είναι φοβισμένη ή όταν νιώθει πόνο.

 Τι σημαίνει όταν η γάτα ουρεί λιγότερο;

 Σε περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως μια επιχείρηση παρακολούθησης.

 Εάν, πάλι, η γάτα δεν πάει τουαλέτα για μια ολόκληρη μέρα, τότε οφείλετε να ενημερώσετε σχετικά τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια μόλυνση στην ουροδόχη κύστη ή να έχει κάποια απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα και να χρειάζεται αγωγή.

 Με την σειρά του, ο κτηνίατρος πρέπει να μάθει γιατί συμβαίνει αυτό και να τη βοηθήσει να ανακουφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Διαφορετικά, θα «σκάσει η φούσκα της»!

 Στη πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Όταν η ουροδόχος κύστη της γάτας γεμίζει με υγρά, στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλό της, προκειμένου εκείνη να πάει στην άμμο της.

 Σε περίπτωση όμως που η μικρή δεν μπορεί να ουρήσει, η ουροδόχος κύστη συνεχίζει να φουσκώνει από τα υγρά και σταδιακά σπρώχνει τα όργανα που βρίσκονται γύρω της, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο στη γατούλα.

 Ταυτόχρονα, η κοιλίτσα της αρχίζει να γίνεται σκληρή, ενώ σε περίπτωση που η ουροδόχος κύστη σπάσει, τα υγρά θα περάσουν στο στομάχι και η γάτα θα κινδυνεύσει από σοβαρή μόλυνση και σήψη.

 Συνήθως, οι πιθανότητες να επιβιώσει το ζωάκι είναι αρνητικές, οπότε σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι η γάτα σας ουρεί πολύ λιγότερο από το φυσιολογικό, μην αμελήσετε την άμεση φροντίδα της.

 Τι μπορεί να το προκαλέσει;

 Η πιο συνηθισμένη αιτία που η γάτα ουρεί λιγότερο είναι κάποια απόφραξη στην ουρήθρα της. Επίσης, μπορεί να πάσχει από κάποια εσωτερική αιμορραγία ή νεφρική ανεπάρκεια.

 Όποια κι αν είναι η αιτία, καταλαβαίνετε πως είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης κτηνιατρικής επέμβασης. Για αυτόν τον λόγο, αφήστε τα πειράματα και πηγαίνετε τη γάτα αμέσως στον κτηνίατρο.

 Τι σημαίνει μια απότομη αλλαγή;

 Εάν παρατηρήσετε κάποια ξαφνική αλλαγή στα ζητήματα της τουαλέτας της, μην παραλείψετε να το αναφέρετε στον κτηνίατρό σας.

 Η αλήθεια είναι πως δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι κακό. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός όμως, θα πρέπει να το γνωρίζει.

 Παρατηρείτε πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα σας για ένα διάστημα λίγων ημερών και αν δείτε κάτι που σας προβληματίζει, τότε είναι που μάλλον πρέπει να ανησυχήσετε.

 Επίσης, ελέγχετε το χρώμα των ούρων που αφήνει στην αμμοδόχο της κάθε φορά που την επισκέπτεται. Θα πρέπει να είναι διαυγή και καθαρά. Διαφορετικά, κάτι δεν πηγαίνει πολύ καλά.

 Τσεκάρετε επίσης την μυρωδιά τους, όσο αηδιαστικό και αν σας ακούγεται. Αυτή αναμένεται να είναι λιγότερο έντονη σε στειρωμένα ζωάκια, αλλά και πάλι δεν πρέπει να αλλάζει προς το κακό και μάλιστα απότομα.

 Εννοείται πως αν προσέξετε οποιοδήποτε ύποπτο υπόλειμμα ή άλλο σύμπτωμα, θα πρέπει να το αναφέρετε στον κτηνίατρό σας το πλησιέστερο δυνατόν.

 Θυμηθείτε πως εκείνος είναι ο άνθρωπος σας ό,τι και να γίνει και πως η σωστή ενημέρωσή του είναι πάρα πολύ σημαντική για την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη καταπολέμηση της κατάστασης.

 Σε τελική ανάλυση, εσείς γνωρίζετε το κατοικίδιό σας καλύτερα από όλους. Εάν, λοιπόν, υποπτεύεστε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία της γάτας σας, μην χρονοτριβείτε άλλο. Πηγαίνετε γρήγορα στον θεράποντα ιατρό του!

 Αλήθεια, η γατούλα σας είναι συνεπής στο ραντεβού της με την φύση; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *